REVIEWS
Trending

DEAD OR ALIVE 6

Chick to Chick

Ανάμεσα στα δεκάδες fighting games της ιστορίας, δε νομίζω να υπάρχει κάποιο πιο αμφιλεγόμενο από τη σειρά Dead or Alive. Με το αντικείμενο της συζήτησης μάλιστα να μην αφορά το παιχνίδι καθ’ αυτό, αλλά με τον αποκαλυπτικό και, κατά τους ισχυρισμούς πολλών, σεξιστικό τρόπο που απεικονίζει τις θηλυκές μαχήτριες που συμμετέχουν σε αυτό. Αν όχι όλες, η πλειοψηφία των γυναικών στο Dead or Alive διαθέτει καλλίγραμμο σώμα και τέλειο πρόσωπο, τεράστια στήθη με εξίσου προσεγμένη «πίσω όψη», ενώ το ντύσιμό τους απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί «ευπρεπές». Άλλωστε, ο περισσότερος κόσμος, όταν ακούει να μιλούν για το συγκεκριμένο fighting, ασυναίσθητα έρχεται στο μυαλό του «εκείνο το παιχνίδι ξύλου με τις γκόμενες», όπως πολύ σωστά είχε γράψει ο Volrath στο προ-τριετίας review του για το Dead or Alive 5.

Βέβαια, η δημιουργός ομάδα ανάπτυξης Team Ninja και η KOEI Tecmo κατ’ επέκταση, που εκδίδει τα παιχνίδια της σειράς, ουδέποτε έδειξαν να συνοφρυώνονται από το ντόρο που προκαλούν τα σέξι κορίτσια. Το αντίθετο. Φρόντισαν να το εκμεταλλευτούν με το παραπάνω, γεμίζοντας το τελευταίο επεισόδιο του Dead or Alive με cosmetic DLC’s (αέρα κοπανιστό δηλαδή), που ούτε λίγο, ούτε πολύ, κόστιζαν γύρω στα 1300€ για όποιον ήθελε να τα αποκτήσει όλα. Ακούγεται τρελό, αλλά όπως δείχνει, υπάρχει πολύς κόσμος που του φαίνεται απόλυτα φυσιολογικό να σκορπίσει εκατοντάδες ευρώ στο να ντύσει (ή καλύτερα να γδύσει) μία ψηφιακή γκόμενα. Από τη στιγμή που υπάρχουν οι εν λόγω «φάλαινες» διατεθειμένες να σπρώξουν τόσα λεφτά, γιατί λοιπόν η KOEI Tecmo (και η κάθε KOEI Tecmo) να μην το κάνει; Μία τακτική, που όσο κατάπτυστη και αν ακούγεται, είναι προφανώς πολύ επικερδής. Και είναι κρίμα που τα βέλη ενάντια στη σειρά αφορούν κυρίως το οικονομικό της μοντέλο και όχι την ποιότητά της, που είναι πράγματι αξιόλογη σαν fighting. Όπως συμβαίνει και στην περίπτωση του Dead or Alive 6 που σας παρουσιάζουμε εδώ.

24 βασικοί χαρακτήρες, συν μερικοί ακόμα για όσους έχουν βαθιές τσέπες.

Το Dead or Alive 6 λοιπόν επιστρέφει, όντας το μόλις δεύτερο μέλος της σειράς που βρίσκει το δρόμο του στις οθόνες μας και, ποιοτικά, ξεπερνά με μεγάλη άνεση τον προκάτοχό του. Για όσους δεν γνωρίζουν τα του gameplay του Dead or Alive 6 (είπαμε, υπάρχει και ζουμί εκτός από οφθαλμόλουτρο), πρόκειται για ένα γρήγορης κοπής fighting game, το οποίο διακρίνεται για το απλό του σύστημα μάχης, που ακόμα και κάποιος που πιάνει για πρώτη φορά στα χέρια του σχετικό παιχνίδι, θα μπορέσει να νοιώσει οικεία με αυτό, μέσα στα πρώτα πέντε λεπτά. Με το χειρισμό να βασίζεται σε τέσσερα κουμπιά (γροθιά, κλωτσιά, άμυνα και πιάσιμο), το πάτημά τους σε συνδυασμό με το σταυρό κατεύθυνσης δημιουργούν εντυπωσιακές κινήσεις και combos, ενώ η λογική τους διακατέχεται από το τρίπτυχο «πέτρα-ψαλίδι-χαρτί». Αυτό σημαίνει ότι για κάθε δράση, υπάρχει και μια αντίδραση που αν εκτελεστεί έγκαιρα και σωστά, τότε η ζημιά είναι πολλαπλάσια απ’ ότι θα συνέβαινε σε μία απλή επίθεση. Η στρατηγική των μαχών στηρίζεται ακριβώς εκεί, δηλαδή στην αποκρυπτογράφηση των επιθέσεων του αντιπάλου, τόσο για να τις αποφύγουμε όσο και παράλληλα να προκαλέσουμε τη μέγιστη δυνατή ζημιά. Έτσι αυτομάτως, το απλό «πατάω-όποιο-κουμπί-μου-έρχεται-στο-μυαλό» που φαινόταν ότι ίσχυε αρχικά, ξαφνικά γίνεται κάτι πολύπλευρο και βαθύ, όπου όσο περισσότερο παίζετε μαζί του και μαθαίνετε τους μηχανισμούς του, τόσο πιο ενδιαφέρον γίνεται.

Το DoA Quest mode είναι η εύκολη λύση για να παίξετε με όλους τους χαρακτήρες. Ακόμα και τους άντρες!

Το σύστημα μάχης δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα όλα αυτά τα χρόνια, οπότε αν είστε έμπειρος παίκτης της σειράς, τα παραπάνω δεν σας είναι άγνωστα, παρ’ όλα αυτά το Dead or Alive 6 προσθέτει ακόμα έναν παράγοντα στην εξίσωση, τη μπάρα Break Gauge. Η συγκεκριμένη μπάρα γεμίζει κοπανώντας τον αντίπαλο (πώς αλλιώς;), η οποία δίνει τη δυνατότητα εκτέλεσης κάποιων game-changing κινήσεων, όπως το Break Blow, το Break Hold και το Fatal Rush. Με αυτές τις κινήσεις και όσο η μπάρα διατηρείται στο μέγιστο ή στο μισό της επίπεδο, μπορείτε να ξεφύγετε προσωρινά από κάποιο μακροσκελές combo του αντιπάλου ή να τις συνδυάσετε σε κάποιο δικό σας για ακόμα μεγαλύτερο damage, σε σημείο που μπορεί να κριθεί μία πανηγυρική νίκη ή μια συντριπτική ήττα. Παίζοντας κάμποσα matches διαδικτυακά, από προσωπική εμπειρία μπορώ να πω ότι εξαιτίας της «γύρισα» μερικούς αγώνες που φαίνονταν χαμένοι, ενώ αντίθετα όταν έκανα αλόγιστη χρήση, έτρωγα το ξύλο της χρονιάς μου.

Το Break Blow προορίζεται για γερές δόσεις ζημιάς.

Μιας και αναφερθήκαμε στο online mode, ας περάσουμε στο περιεχόμενο του Dead or Alive 6, όπου τα πράγματα αφήνουν μια γλυκόπικρη γεύση. Κατ’ αρχήν, υπάρχει ένα roster 24 χαρακτήρων, αρκετά ικανοποιητικό για παιχνίδι του είδους, με την προοπτική βέβαια να αυξηθεί μέσω DLC’s. Για τους βετεράνους της σειράς, ίσως τους ενοχλήσει το γεγονός ότι μερικοί χαρακτήρες που υπήρχαν στο Dead or Alive 5, καθώς και κάμποσα ακόμα «κλασικά» κουστούμια για ήρωες όπως η Kasumi και ο Hayabusa, εδώ υφίστανται μόνο επί πληρωμή, αλλά τα είπαμε και στην αρχή του άρθρου, η σειρά έχει γίνει ξακουστή για τα λεφτά που ζητάει από τους παίκτες, δεν θα αλλάξει τώρα.

Από εκεί και πέρα, το παιχνίδι διαθέτει ένα εξαιρετικό tutorial mode, το οποίο επεξηγεί τα πάντα μέσω μαθημάτων και αξίζει να το παρακολουθήσετε μέχρι τέλους, ακόμα και αν είστε σχετικός με το είδος. Εκτός αυτού, το Dead or Alive 6 περιλαμβάνει τα γνωστά modes για ένα παίκτη (Arcade, Versus, Time Attack και Survival) που δεν χρειάζονται περαιτέρω εξηγήσεις, ενώ το Story mode είναι τραγωδία. Μπερδεμένο, με ένα περίεργο tree που ξεκλειδώνει σταδιακά και διηγείται τις ιστορίες των πρωταγωνιστών, ομολογουμένως δεν κατορθώνει να κεντρίσει το ενδιαφέρον σε κανένα σημείο. Πάντως είναι μια καλή λύση, αν θέλετε να παίξετε με όλους τους χαρακτήρες χωρίς να τους δοκιμάζετε έναν-έναν στο Arcade mode, αλλά σε αυτήν την περίπτωση, ακόμα καλύτερη αποτελεί το DoA Quest mode.

Ελλιπές το online προς το παρόν, αλλά λειτουργεί μια χαρά.

Πρόκειται για μια σειρά από απλά tasks, τύπου με τον τάδε χαρακτήρα, νικήστε τον αντίπαλο σε λιγότερο από 50 δευτερόλεπτα κάνοντας τα δείνα combos, τα οποία ανταμείβουν τον παίκτη με έξτρα κουστούμια και Player Points, τους οποίους εξαργυρώνετε για να ξεκλειδώσετε κάποια cosmetic accessories για τους αγαπημένους σας χαρακτήρες (π.χ. κίτρινη, αντί για μπλε, κορδέλα στα μαλλιά της Kasumi – απίστευτο ε;). Φυσικά, δεν πρόκειται για κάτι που μπορεί να σας απασχολήσει για πολύ καιρό, εντούτοις είναι αξιόλογο ως mode γιατί λειτουργεί και σαν tutorial: αν αποτύχετε σε ένα από τα tasks, σας δίνεται η δυνατότητα να μεταβείτε στο tutorial mode, το παιχνίδι να σας «εκπαιδεύσει» πάνω σε αυτό που πρέπει να κάνετε και να επιστρέψετε αμέσως δριμύτερος.

Όμως, η καρδιά ενός fighting game κρύβεται στις μονομαχίες ενάντια σε ανθρώπινους παίκτες και εκεί το Dead or Alive 6, παρ’ όλο που η ένταση των μαχών καταφέρνει να ανεβάσει την αδρεναλίνη ψηλά, απογοητεύει λιγάκι. Όχι γιατί δεν λειτουργεί ο online κώδικας του, απεναντίας βρίσκει παίκτες σε τακτική βάση, με χαμηλά pings και με ελάχιστα θέματα lag, αλλά διότι είναι… ελλιπέστατο. Προς το παρόν λοιπόν, υπάρχει μονάχα δυνατότητα για Ranked Matches με άγνωστους παίκτες, οπότε αν θέλετε να παίξετε τουρνουά με κάποιον φίλο σας και δεν βρίσκεται στο ίδιο δωμάτιο με εσάς, ατυχήσατε. Βέβαια, η Tecmo υποσχέθηκε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχουν κυκλοφορήσει μια σειρά από DLC’s, δωρεάν και επί πληρωμή (έξτρα χαρακτήρες, κουστούμια κλπ) και ένα από αυτά θα είναι η προσθήκη των lobbies. Θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφερθούμε ότι σ’ αυτά τα DLC’s θα συμπεριλαμβάνεται και το σημαντικότερο όλων, το υπέρτατο Breast Motion, το οποίο λείπει στην πρώτη αυτή έκδοση, σε μια προσπάθεια να μειωθεί ελαφρώς το «σεξιστικό» στοιχείο της σειράς.

Η κάμερα ζουμάρει όταν πέφτει καμιά “καλή”.

Και η αλήθεια είναι ότι έχει γίνει μια (μικρή) προσπάθεια για πιο συμμαζεμένη επιλογή ρούχων για τα κορίτσια, αλλά όπως θα ανακαλύψετε σύντομα, αυτό συμβαίνει γιατί τα πιο αποκαλυπτικά κουστούμια (ξέρετε τώρα, μπικίνια, διχτυωτά, ζαρτιέρες κλπ) είναι και αυτά κλειδωμένα πίσω από DLC. Άσχετα όμως αν σκοπεύετε να ασχοληθείτε με τη γκαρνταρόμπα των χαρακτήρων ή όχι, το Dead or Alive 6 προσφέρει ένα υπέροχο θέαμα στην υλοποίηση τους. Όλα τα μοντέλα των μαχητών είναι ευκρινή, καλοσχεδιασμένα και με εξαιρετικό animation να συνοδεύει τις κινήσεις τους, αλλά και τις εκφράσεις πόνου και έντασης, ενώ πολύ όμορφη προσθήκη είναι ότι τα χτυπήματα αφήνουν το στίγμα τους στο σώμα των μαχητών.

Έτσι, ανάλογα με το πόσο σκληρή ήταν η μάχη, θα τους δείτε με σακατεμένα ρούχα, αιματώματα και μώλωπες, τα οποία δίνουν ένα τόνο ρεαλισμού στο «καρτουνίστικο» ξύλο που πέφτει μπροστά σας. Από την άλλη, τα stages περιέχουν μεν πολλή ζωντάνια, διαφορετικά επίπεδα δράσης και περιβαλλοντικές παγίδες (κατά την παράδοση της σειράς), δεν εντυπωσιάζουν δε από τη λεπτομέρεια των textures, τα οποία δείχνουν χαμηλής ανάλυσης. Το πιθανότερο όμως είναι ότι πάνω στο πανικό της μάχης, δύσκολα θα τα προσέξετε. Στον τομέα του ήχου, τα πράγματα είναι μάλλον αδιάφορα, καθώς εκτός των τυπικών ηχητικών εφφέ από τα μπουνίδια και τις συνέπειες αυτών, το soundtrack αποτελείται από κάποια generic «ροκομεταλλικά» riffs και ένα απαράδεκτο αγγλικό voice-over – επιλέξτε το Ιαπωνικό χωρίς δεύτερη σκέψη.

“Are you ready?”

Ως τελικό συμπέρασμα λοιπόν, χωρίς δισταγμό θα λέγαμε ότι το Dead or Alive 6 είναι ένα fighting αξιώσεων. Μπορεί το βλέμμα που στρέφει συνεχώς προς το πορτοφόλι του παίκτη να είναι ενοχλητικό έως και εξοργιστικό (μα 90€ το Season Pass;), όμως το ήδη υπάρχον περιεχόμενό του είναι αρκετό για να σας κάνει να το αγνοήσετε και να αφοσιωθείτε στο υψηλής ποιότητας gameplay του. Ιδιαίτερα μόλις εμπλουτιστεί το online mode, θα πρόκειται για μια πολύ καλή πρόταση για τους φίλους του είδους και όχι μόνο.

Ευχαριστούμε θερμά τη CD Media για τη παροχή του review code.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 82%

82%

ΚΟ

Ξανά γεμάτο από DLC, αλλά με δυναμικό σύστημα μάχης και έντονη δράση, το Dead or Alive 6 αξίζει την προσοχή των φίλων των 1vs1 fighting games

Γιώργος Δεμπεγιώτης

Συντάκτης-λάτρης των action, shooter, adventure, RPG’s και ενίοτε racing παιχνιδιών, προτιμά κυρίως το single-player gaming. Που και που ξεσπάει σε κανά multi, αλλά δεν το παρακάνει κιόλας.

4 Comments

 1. Εξαιρετικό review !!

  Κρίμα που το story mode του δεν λέει και πολλά. Τουλάχιστον στο 5 προσπαθήσαν να κάνουν ένα ενιαίο story node , όπως του Mortal Kombat, ασχέτως του απτελέσματος. Επίσης αίσχως που για άλλη μια φορά δεν υπάχουν τα lobbies. Αυτό το αγκάθι υπήρχε από το 5 στο pc. Ποσο δύσκολο είναι πια να τα βάλουν;;;;;

  1. Thanks!

   Γενικά σπάνια ασχολούμαι εκτεταμένα με τα Story mode στα fighting games, ιδιαίτερα αν είναι χαοτικά όπως εδώ, οπότε δεν μπορώ να πω ότι με πείραξε η αλλοπρόσαλλη υλοποίηση του. Απλά έκανα κλικ στα υπόλοιπα modes του παιχνιδιού. 😉

   Όσον αφορά τα lobbies, έχεις δίκιο, αδικαιολόγητη η απουσία τους.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL