Log in    Register   

Login to your account

or
 Use Facebook account

Create an account * * Required field

The name you entered is not valid.
Please enter a valid username. No space at beginning or end, at least 2 characters and must not contain the following characters: < > \ " ' % ; ( ) &
Password invalid.
The passwords you entered do not match. Please enter your desired password in the password field and confirm your entry by entering it in the confirm password field.
Invalid email address
The email addresses you entered do not match. Please enter your email address in the email address field and confirm your entry by entering it in the confirm email field.


or
 Use Facebook account

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

REVIEWS

05 September 2017 Συντάκτης: Σπύρος Μπλιάγκος

LIFE IS STRANGE: BEFORE THE STORM - EPISODE 1

I'm worse at what I do best and for this gift I feel blessed

LIFE IS STRANGE: BEFORE THE STORM - EPISODE 1

Περιπλανώμενε αναγνώστη, η παρουσίαση αυτή είναι κατάφορτη από αποκαλύψεις ή αγγλιστί σπόιλερς, που προϋποθέτουν πως έχεις ήδη πλανηθεί στην πολύπαθη Arcadia Bay, στα πέντε επεισόδια του Life is Strange. Αν δεν το έχεις κάνει, προφανώς βρέθηκες εδώ παίρνοντας κάποια λάθος στροφή, οπότε και σε παρακαλώ να ζήσεις την μοναδική εμπειρία του αρχικού τίτλου και να επανέλθεις. Τώρα αν είσαι από αυτούς τους παράξενους τύπους που πρώτα βλέπουν τα Episodes I, II, III ή θεωρείς πως καλύτερα να δει κάποιος τα Prometheus πριν βυθιστεί στο έπος των Alien…τι να πω, προχώρα.

Οι υπόλοιποι, προφανώς ξέρουμε τι είναι το Before the Storm και φυσικά και οι developers ήξεραν πως το ξέρουμε, καθώς σε καμία περίπτωση το BtS δεν παρουσιάζεται ως αυτόνομη εμπειρία και ούτε μπορεί να κριθεί ως τέτοια. Ας ειπωθεί λοιπόν πως, αγαπώ πραγματικά τον αρχικό τίτλο και ότι καθηλώθηκα μπροστά από την οθόνη, με μάτια υγρά και μυαλό φορτωμένο από συναισθήματα για τους ήρωες και νοσταλγία για τα έντονα εφηβικά χρόνια. Επομένως μια ιστορία που φέρει το ίδιο όνομα έχει ήδη ένα δυσθεώρητο μέτρο σύγκρισης. Επίσης το ότι ο αρχικός τίτλος με γονάτισε, σίγουρα δεν με κατατάσσει σε κάποια κατηγορία φανατικού και τυφλού οπαδού, που περιμένει το φιξάκι, το εισιτήριο για «Arcadia Bay και ό,τι να ‘ναι!»

before the storm 04Η πρώτη συνάντηση με την χαρισματική Rachel.

Ας αρχίσουμε λοιπόν από κάποια αρνητικά στοιχεία που έχουν να κάνουν με τις τεχνικότητες. Σε αυτόν τον τομέα, το BtS θυμίζει τους δεύτερους και τρίτους τίτλους των ταινιών της Disney. Αν ξεκινήσεις μια προβολή σερί, τη στιγμή που θα περάσεις από το πρώτο κλασικό, πχ την Ποκαχόντας, στο δεύτερο, παρατηρείς αμέσως την διαφορά στο animation, με λιγότερα, πιο τραχιά καρέ, ξεπλυμένα χρώματα, άλλες φωνές ηρώων κτλ. Η ίδια αρχή ισχύει και εδώ. Πρώτο πλήγμα, η εμβληματική φωνή της Chloe Price. Ναι, ξέρουμε τον λόγο, κατανοητά τα προβλήματα του αληθινού κόσμουΤΜ, αλλά η φωνή αυτή, έχτιζε όλον αυτόν τον εκρηκτικό χαρακτήρα που σημάδεψε το original. Η αντικαταστάτρια, μοιάζει μεν στο ηχόχρωμα αλλά της λείπει το πάθος και η ένταση και αδυνατεί σε σημεία να κάνει πιστευτό τον τσαμπουκά της Chloe παραδίδοντας ατάκες μονόχρωμα.

before the storm 03Το ημερολόγιο της Chloe, σημαντικό για την αποτύπωση του ψυχισμού της.

Για άγνωστους λόγους, πέρα από την αλλαγή στο studio που ανέλαβε το…spin-off, υπήρξε και αλλαγή στην μηχανή γραφικών και πέρασμα στην Unity. Το οπτικό αποτέλεσμα είναι σχεδόν παρόμοιο, αλλά με προβληματικό antialiasing και πολύ υποδεέστερα animation, ειδικά σε αυτά του βαδίσματος. Στη λίστα προστίθενται και σεβαστοί χρόνοι φόρτωσης μεταξύ σκηνών. Αυτές είναι συνοπτικά οι λεπτομέρειες που το κάνουν να φαίνεται «οπτικά» σαν δευτερότοκο δημιούργημα, προδιαθέτοντας αρνητικά με την πρώτη επαφή.

Δικαίως όμως, οι περισσότεροι και οι περισσότερες, δεν αναζητούμε καινοτομίες στα γραφικά σε τέτοιους τίτλους, αλλά την ιστορία και τη σκηνοθεσία. Που στέκεται λοιπόν το prequel αυτό σε αυτούς τους τομείς;

 

Prev
1/2 Next »

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

78 / 100

+ ΘΕΤΙΚΑ

 • Όμορφο tribute στα εφηβικά σχολικά χρόνια.
 • Ευχάριστο όπως και να έχει αίσθημα επιστροφής σε γνωστά μέρη του LiS.
 • Στιγμές που η τραγική ειρωνία είναι ποιητική.
 • To διασκεδαστικό session DnD.

- ΑΡΝΗΤΙΚΑ

 • Η αφήγηση, τουλάχιστον σε αυτό το πρώτο επεισόδιο, ελάχιστα έχει να προσφέρει στην αρχική ιστορία του Life is Strange.
 • Πρόβλημα με Antialiasing και χρόνο φόρτωσης των σκηνών.
 • Η αλλαγή στην φωνή της Chloe.

Ο Συντάκτης

Σπύρος Μπλιάγκος

Σπύρος Μπλιάγκος

Εισήλθε στον χώρο του PC Gaming από νεαρότατη ηλικία, χάρη στον αρχετυπικό, μεγαλύτερο Cool ΞάδερφοTM και ένα Amstrad CPC...

Please login to comment

Comments (8)

 • Εξαιρετικό κείμενο και δυστυχώς επιβεβαίωσες το ένστικτό μου για τον τίτλο. Σκληρό πάσο από μένα, ακόμα και σε περίοδο εκπτώσεων, καθώς όπως πολύ σωστά γράφεις, η ιστορία δεν χρειαζόταν κάτι άλλο. Και η επαφή μου με την εσωτερική 16χρονη riot grrrl μου είναι στα όρια του ανύπαρκτου, οπότε χέχ. Ο κεραυνός δεν χτυπά το ίδιο σημείο δυο φορές.

  about 6 months ago
  1 Like
 • Ωραίο Review Σπύρο. Από την αρχή δε με έψησε ο τίτλος και θέλω να πιστεύω πως θα κλείσει τη συγκεκριμένη ιστορία και το Life is Strange 2 θα δούμε κάτι διαφορετικό.

  about 6 months ago
  1 Like
 • Θα μπορούσε να γραφτεί ολόκληρο ξεχωριστό άρθρο "περί της αναγκαιότητας Prequels" (κατ'επέκτασιν και Reboots, και Remakes), μιας και είναι από τις ευρύτερες μάστιγες της εποχής μας αυτό το φαινόμενο. Αδιαμφισβήτητη η ποιότητα του review, κατά τα άλλα.

  about 6 months ago
  1 Like
 • Μέσα για τη κλήρωση, μπανάνα-φυστίκι προτιμώ γενικά. ΄)

  about 6 months ago
  3 Like
 • In reply to: soad667

  Ο νικητής θα λάβει και πεντακόσιες εκατόν τριανταπέντε χιλιάδες γκοφρέτες.

  about 6 months ago
  0 Like
 • Ωραίο review αλλά δεν μας είπες το πιο σημαντικό, η Chloe ήταν από πριν το ποζέρι που γνωρίσαμε στο οριτζιναλ η έγινε στην πορεία; :)
  Σε τιμή χώμα θα το σκεφτώ να το τσιμπήσω, δύσκολα πείθει πάντως...

  about 6 months ago
  1 Like
 • In reply to: Steel_Havoc

  Ε, όπως όλοι μας στην πορεία φυσικά, καθώς συλλέγουμε φτερά για να εντυπωσιάσουμε με την πλουμιστή μας κάπα την εκάστοτε ομάδα ή άνθρωπο.

  about 6 months ago
  0 Like
 • Απέφυγα να διαβάσω διεξοδικά το κείμενο για να μην πέσω πάνω σε τυχόν spoilers. Αναμενόμενο να μην φτάνει στα επίπεδα του αυθεντικού, άλλωστε ως prequel χάνει από τα αποδυτήρια το χαρτί του σασπένς. Όπως και να 'χει, πάντως για μένα σίγουρη αγορά στην πρώτη καλή έκπτωση (40-50%). Δεν βιαζόμαστε, μα χρειαζόμαστε.

  about 6 months ago
  1 Like

We are using cookies to give you the best experience on our site. Cookies are files stored in your browser and are used by most websites to help personalise your web experience.