Log in    Register   

Login to your account

or
 Use Facebook account

Create an account * * Required field

The name you entered is not valid.
Please enter a valid username. No space at beginning or end, at least 2 characters and must not contain the following characters: < > \ " ' % ; ( ) &
Password invalid.
The passwords you entered do not match. Please enter your desired password in the password field and confirm your entry by entering it in the confirm password field.
Invalid email address
The email addresses you entered do not match. Please enter your email address in the email address field and confirm your entry by entering it in the confirm email field.


or
 Use Facebook account

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

REVIEWS

14 August 2017 Συντάκτης: Στέφανος Κουτσούκος

>OBSERVER_

Do Androids Trip On Electric Wolves?

>OBSERVER_

Καθώς ελάχιστα «βαριά» παιχνίδια κυκλοφορούν καταμεσής στο καλοκαιράκι, η σαιζόν παραδοσιακά προσφέρεται είτε για φιλότιμες προσπάθειες εξόρυξης indie αδαμάντων είτε για το περισσότερο παραδοσιακό, λιώσιμο του MAME. Οι ψίθυροι στην γαλαρία περί εξωτικών παραλιών και λοιπών τεκμηρίων υγιούς κοινωνικού πλαισίου, παρακαλούμε να σταματήσουν άμεσα. Εκεί λοιπόν που η αγαπημένη σου συντακτική ομάδα, Τακτικέ Αναγνώστη, λούφαρε ανηλεώς και κοίταζε να συντηρεί το μαγαζί με παρουσιάσεις ψευδοχαρντκόρ ανεξάρτητης ποιότητας και μόνο, μας προέκυψε το Observer.

Ελάχιστη διαφήμιση, μονάχα κάποια -ομολογουμένως εντυπωσιακά αλλά και ιδιαιτέρως φλου- trailers και μόλις ένα μήνα πριν την κυκλοφορία του, έσκασε σαν καλτοβόμβα η είδηση ότι ο «πολύς» Rutger Hauer, υποδυόταν τον πρωταγωνιστή, Daniel Lazarski, ένα ιδιότυπο χαρμάνι cyberpunk αστυνομικού, στην εφιαλτική Κρακοβία του 2084 μ.Χ. Ο Lazarski ανήκει στο σώμα των Παρατηρητών (ελληνιστί, Observers), αστυνόμων οι οποίοι φέρουν συγκεκριμένα εμφυτεύματα τα οποία τους επιτρέπουν να συνδέονται στους εγκεφάλους υπόπτων και μη και να εκμαιεύουν συγκεκριμένες πληροφορίες μέσα από το υποσυνείδητο ή και το ασυνείδητο αυτών. Η περιπέτειά του θα ξεκινήσει όταν, ενώ κολατσίζει δυσσαδερά το ράμεν του μέσα στο με-βγάλανε-κατευθείαν-από-το-Blade-Runner φουτουριστικό του περιπολικό, δέχεται μια απεγνωσμένη κλήση βοήθειας από τον χαμένο από χρόνια γιο του. Παραβλέποντας το μαύρο κλισέ του σεναριακού προσχήματος, ξεκινά απευθείας για το σημείο προέλευσης της κλήσης, ένα εξαθλιωμένο συγκρότημα πολυκατοικιών τρίτης κατηγορίας, στην κακόφημη συνοικία των Stacks.

20170810235948 1Από το ξεκίνημα της περιπέτειας. Προσέξτε το έξοχα ρετρό βιντεόφωνο στο ταμπλώ του αυτοκινήτου

Η συγκεκριμένη εισαγωγή, αν και θα όφειλε να βουλιάξει κάτω από το βάρος της κοινοτυπίας της, κατορθώνει, χάρη στα υπέροχα ατμοσφαιρικά γραφικά που δημιούργησε η Bloober Team (μας έδωσαν την αριστοτεχνική σήψη του Layers of Fear πέρυσι) και την στεγνή, κυνική και παραιτημένη ερμηνεία του Hauer, να πείθει απόλυτα. Ενώ πετάμε προς τα Stacks, έχουμε αρχίζει ήδη να νιώθουμε την όξινη βροχή να χτυπά τα τζάμια μας κι ας έχει 41 βαθμούς στο δρόμο. Το Observer, δημιουργεί ατμόσφαιρα και αιχμαλωτίζει την προσοχή του παίκτη με το «καλησπέρα».

Ομολογώ πως είχα μια ιδιαίτερη επιφύλαξη ως προς το ίδιο το gameplay του Observer, καθώς ελάχιστα σημεία του είχαν διαφανεί από τα trailers. Χειριζόμαστε τον Lazarski σε προοπτική πρώτου προσώπου και το Observer μοιράζεται αρκετά μεγάλο μέρος του DNA του με τα επονομαζόμενα αφηγηματικά παιχνίδια ανοικτού κόσμου αλλιώς γνωστά και ως εξομοιωτές βάδην για τους κακεντρεχείς. Η Bloober Team, γνωρίζοντας πως οφείλει να προσφέρει και κάτι το διαφορετικό προκειμένου να διατηρήσει το ενδιαφέρον των παικτών, έχει ενσωματώσει οργανικά στην ροή της αφήγησης, δυο έξυπνες μηχανικές που αφορούν στην ανάλυση των περιβαλλόντων στα οποία βρισκόμαστε κατά την διάρκεια της περιπέτειας.

20170811231934 1Βρίσκοντας το δεύτερο θύμα της βραδιάς, τον dealer Αμίρ

 

Prev
1/2 Next »

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

91 / 100

+ ΘΕΤΙΚΑ

 • Εξαιρετικός εικαστικός τομέας που δημιουργεί πολύ ιδιαίτερη ατμόσφαιρα με άψογη χρήση των δυνατοτήτων της Unreal Engine 4
 • Προσεγμένα και δραματικά voice overs με τον Rutger Hauer να κλέβει με χαρακτηριστική ευκολία την παράσταση
 • Δυνατή γραφή, πειστική ατμόσφαιρα δυστοπικού εφιάλτη
 • Πλούσια δράση που διανθίζεται με γρίφους που δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε αφηγηματικά παιχνίδια ανοικτού κόσμου
 • Ύπαρξη ουσιαστικά διαφορετικών φινάλε

- ΑΡΝΗΤΙΚΑ

 • Οι σεκάνς όπου καλούμαστε να αποφύγουμε τους εχθρούς μας (ελληνιστί, stealth) είναι απλώς λειτουργικές και η επανάληψή τους τείνει να δημιουργεί περισσότερο εκνευρισμό, παρά αγωνία.
 • Η ευκολία των γρίφων του αποτρέπει τον χαρακτηρισμό του ως ένα καθαρόαιμο παιχνίδι περιπέτειας, γεγονός που σίγουρα θα αποθαρρύνει τους πιουρίστες adventurers από την ενασχόληση μαζί του. 

Ο Συντάκτης

Στέφανος Κουτσούκος

Στέφανος Κουτσούκος

To Ragequit.gr αποτελεί το όχημά του για την παγκόσμια επικυριαρχία. T-shirts και ράντομ μέταλ προμοσακούλες μοιράζονται κάθε Σάββατο στους πιστούς...

Please login to comment

Comments (6)

 • Eίναι και λίγο περίεργη η ώρα μπορεί να φταίνε οι αναθυμιάσεις αλλά θα το γράψω. Δεν θα αναφερθώ στο παιχνίδι (όπου φαίνεται εξαιρετικό) αλλά θα κάνω παράπονα. Μποράτσε το ξέρεις οτι σε αγαπάω, θα προτιμούσα να τα λέγαμε σε meeting από κοντά αλλά ποιος περιμένει μέχρι τότε μιας και τα γεράματα μας κάνουν ανυπόμονους... πόσο όμως θα συνεχιστεί αυτό το αστείο με την ημιθανή ψευδοχαρντκοροποιημένη κοινότητα; Μπορεί να είμαι και ο μόνος αλλά προσωπικά έχω αρχίσει να κουράζομαι με την συνεχή επανάληψη μιας αποτυχημένης ατάκας ενός γιαλαμά που κρύβει κόμπλεξ και μικροπρέπεια από πίσω, χώρια αυτό θα πρέπει να το βλέπουμε και στο τέλος κάθε Review όπου το παίγνιο είναι διαθέσιμο και στο GoG; Και εντάξει πες δεν πειράζει να ενοχλούνται τα άκρως ελιτιστικά και τρου χαρντκορ γούστα εμένα και του φίλου μου του Γαιου αλλά κάποιος τρίτος τι θα καταλάβει διαβάζοντας αυτό μετά το τέλος της παρουσίασης; Στην τελική τι άλλο θα κάνουμε, μήπως να αρχίσουμε να λέμε οτι το folaout 4 είναι καλύτερο του Witcher 3 και οτι το career του fifa έχει δυνατό και βαθύ σενάριο;

  about 7 months ago
  1 Like
 • In reply to: Steel_Havoc

  Μα...δεν είναι το Fallout 4 η πεμπτουσία των RPG's; Αφού μπορείς να καλλιεργήσεις το δικό σου τύπο ραδιενεργού λαχάνου, ντυμένος ρομπότ. Ποιό σεξιστικό Witcher 3 και κουραφέξαλα μου τσαμπουνάς; Επειδή έχει σενάριο; Και ποιός δηλαδή κάθεται να διαβάζει τόσα κείμενα βρε αδερφέ; Σε λίγο θα μας πεις ότι ο Preston δεν ήταν ο πιο καλογραμμένος NPC όλων των εποχών.

  Για το FIFA δεν έχω άποψη, με το που βλέπω μπάλα και γρασίδι, παθαίνω χαόα και πέφτει ρελέ.

  Δημοψήφισμα στο κοινό. Πόσοι θέλετε μπλουζάκι "Ημιθανής, Ψευδοχαρντκόρ και Περήφανος Απ' Αυτό" και πόσοι "Τα Χτίσαμε Όλα Από το Μηδέν, PC Gamer Ερχόμαστε". Hot tip : Το Α) είναι ο ευγενής τρόπος διατύπωσης του Β).

  about 7 months ago
  0 Like
 • In reply to: Steel_Havoc

  Κι όμως τη συγκεκριμένη ατάκα την γουστάρω τόσο γιατί αφενός στηλιτεύει το μεγαλιθικό μνημείο και αφετέρου είναι εξόχως αυτοσαρκαστική ως προς το ελιτισμό του πισί γκέημινγκ. Σεμί-χάρντκορ, όπως λέμε ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής. Δεν μιλώ καν για τον απόλυτο μηδενισμό και το υπαρξιακό ερώτημα που θέτει το ημι-θανής.

  about 7 months ago
  1 Like
 • In reply to: Steel_Havoc

  Εντάξει μπορεί να ακούγεται ωραία για inside joke αλλά όταν προέρχεται από εναν γκασμά που θεωρεί χαρνκορ το να αγοράζεις παιχνίδια που έκραζες πριν και λέει για ημιθανής κοινώτητες όταν με 20 ψευτολογαριασμούς και χειραγώγηση προς τους συντάκτες προσπαθεί να κρατήσει ζωντανή μια κοινώτητα πτώμα ούτε σοβαρά μπορώ να το πάρω ούτε να το χρησιμοποιήσω βέβαια. Τι να πω ίσως φταίει οτι είμαι πιο πολύ των αντιποίνων, της αντεπίθεσης των αντίμετρων... η απλά έχω φαγούρα στα χέρια :p

  about 7 months ago
  0 Like
 • In reply to: Steel_Havoc

  Επιλογή Α) φυσικά. Half-dead and loving it φάση. Η φράση είναι δική μας και τέρμα και τελείωσε, ανύπαρκτοι τρίτοι αποκλείονται εξ ορισμού από την πατρότητά της, μιας και δεν υπάρχουν.

  about 7 months ago
  1 Like
 • In reply to: Steel_Havoc

  Ακόμα περιμένουμε τις μεταλ προμοσακούλες και τα t shirt, νεα φουρνιά του χρόνου και μόνο πριν το καλοκαίρι, αν περισσέψουν λεφτά από τις περιηγήσεις με το κότερο φυσικά.

  about 7 months ago
  1 Like

We are using cookies to give you the best experience on our site. Cookies are files stored in your browser and are used by most websites to help personalise your web experience.