Log in    Register   

Login to your account

or
 Use Facebook account

Create an account * * Required field

The name you entered is not valid.
Please enter a valid username. No space at beginning or end, at least 2 characters and must not contain the following characters: < > \ " ' % ; ( ) &
Password invalid.
The passwords you entered do not match. Please enter your desired password in the password field and confirm your entry by entering it in the confirm password field.
Invalid email address
The email addresses you entered do not match. Please enter your email address in the email address field and confirm your entry by entering it in the confirm email field.


or
 Use Facebook account

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

REVIEWS

23 November 2017 Συντάκτης: Νίκος Πόλκας

OVERGROWTH

Πολεμικές τέχνες και κουνέλια σε ένα παιχνίδι γίνεται; Γίνεται...

OVERGROWTH

Πώς ξεκινάς να μιλήσεις για ένα παιχνίδι του οποίου την ανάπτυξη παρακολουθούσες on-off εδώ και κοντά μία δεκαετία; Ο λόγος φυσικά για το Overgrowth, ένα ιδιόμορφο action/fighting gameδημιουργημένο από την Wolfire Games, ένα πολύ μικρό indie studio με μόλις 4-5 μόνιμους υπαλλήλους! Προτού μιλήσω για το Overgrowth όμως, θα ήθελα να πω δύο λόγια για το Lugaru, τον προκάτοχό του, το οποίο κυκλοφόρησε αρχικά το 2005 και αναπτύχθηκε σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από ένα άτομο, τον ιδρυτή της Wolfire, David Rosen, ο οποίος εκείνη την περίοδο μόλις που τελείωνε το λύκειο (!).

Το Lugaru δεν θυμάμαι πότε το έπαιξα ακριβώς, ίσως είχε δώσει demo του το PC Master κάποτε ή ίσως το πέτυχα στην στήλη «Bonus Stage» που έγραφε αρχικά ο Κώστας "BadSector" Μιχαλόπουλος και αργότερα ο δικός μας "Admiral". Θυμάμαι όμως ακόμα, πόσο αλλόκοτο και ωμό ως προς την βία που απεικόνιζε, μου είχε φανεί.

Στο Lugaru παίρνουμε τον ρόλο του Turner, ενός ανθρωπόμορφου λαγού του οποίου το χωριό και η οικογένεια του δολοφονείται από μία ομάδα καταδρομέων… λαγών. Ο Turner, στην προσπάθεια του να πάρει εκδίκηση, αποκαλύπτει μία συνομωσία μεταξύ του βασιλιά και μιας αγέλης λύκων!

Το παιχνίδι παρότι ήταν εξαιρετικά μικρό σε διάρκεια (η κεντρική του ιστορία διαρκούσε περίπου 1 ώρα) ήταν μοναδικό ως προς το σύστημα μάχης του, το οποίο περιλάμβανε πληθώρα κινήσεων και αρκετά όπλα, αλλά και την κατά την πολύ αυξημένη δυσκολία του, με σχεδόν κάθε εχθρό να αποτελεί ουσιαστική πρόκληση. Πέραν του κεντρικού campaign, στο παιχνίδι προσφερόταν ποικιλία challenges, ενώ υπήρχαν και αρκετά ενδιαφέροντα mods για το παιχνίδι.

overgrowth review 01Κάθε επίπεδο ξεκινάει με ένα μικρό cutscene

Αίσθηση προκαλούσε η αλλόκοτη ατμόσφαιρα και η βία, όχι τόσο με την έννοια όμως της ποσότητας αίματος ή διαμέλισης σημείων του σώματος όπως συμβαίνει σε άλλα παιχνίδια, αλλά με το πόσο ψυχρό ήταν, κάτι στο οποίο σίγουρα συνέβαλλαν τα απλοϊκά, μουντά γραφικά και η μελαγχολική μουσική. Έπειτα, υπήρχαν ορισμένες πινελιές στον κόσμο του παιχνιδιού που μου είχαν αρέσει αρκετά, όπως το γεγονός ότι οι λύκοι δεν ήταν ένας κοινός εχθρός, αλλά ένας αντίπαλος που με 2-3 hits μπορούσε να σε ξαπλώσει κάτω και έτσι απαιτούσε ιδιαίτερη προσοχή. Μέσα από τα ελάχιστα μέσα που είχε διαθέσιμα ο David, είχε καταφέρει να προσδώσει μία ατμόσφαιρα στο παιχνίδι του, η οποία ήταν σαφώς επηρεασμένη από το fantasy μυθιστόρημα “Watership Down”, το οποίο αν τυχόν διαβάσατε ή είδατε σε τηλεοπτική μορφή σε τρυφερή ηλικία, τότε καλό θα ήταν να περάσετε μία επίσκεψη από έναν ψυχολόγο για πιθανά τραύματα που μπορεί να σας έχει προκαλέσει!

overgrowth review 02To Overgrowth περιλαμβάνει ένα remake του Lugaru!

Ακόμα όμως και αν δεν έτυχε να παίξετε το Lugaru, τότε πολύ πιθανά να ήρθατε σε επαφή με την Wolfire Games μέσω του Humble Bundle, μιας πλατφόρμας ψηφιακής διανομής που έχει γνωρίσει ιδιαίτερη επιτυχία τα τελευταία χρόνια. Η ιδιομορφία αυτής της πλατφόρμας είναι πως δουλεύει με την νοοτροπία του «δώσε όσα νομίζεις» και τα έσοδα πηγαίνουν κατευθείαν στον δημιουργό αλλά και σε αρκετά φιλανθρωπικά ιδρύματα. Θα αναρωτιέστε τι δουλειά έχουν όλα αυτά με την Wolfire βέβαια. Βλέπετε, αρκετά στελέχη της ήταν πίσω από το εγχείρημα κατά τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας του, όπως ο αδερφός του David, JeffRosen, ενώ κάποια bundles περιείχαν και παιχνίδια της Wolfire.

Για να δούμε όμως πώς τα πάει το ίδιο το Overgrowth.

Prev
1/3 Next »

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

80 / 100

+ ΘΕΤΙΚΑ

 • Άρτια συστήματα μάχης και φυσικής, κάθε λάθος είναι αποκλειστικά και μόνο δικό σου
 • Όμορφα γραφικά, με ωραία παλέτα χρωμάτων
 • Υψηλό replaybility
 • Νοσταλγικά μουσικά θέματα

- ΑΡΝΗΤΙΚΑ

 • Πολύ σύντομη διάρκεια κεντρικής ιστορίας, παντελής έλλειψη multiplayer
 • Σποραδικά bugs και glitches
 • Ελαφρώς τσιμπημένες απαιτήσεις για την ενεργοποίηση όλων των εφέ
 • Υψηλή τιμή

Ο Συντάκτης

Please login to comment

Comments (5)

 • Άλλο ένα εξαιρετικής ποιότητας κείμενο, δια χειρός Συντρόφου ΦουΤουΜπουΝουΠού.

  Η φανέλα του ίντερν βαραίνει πάνω από το κεφάλι σου, πρόσεχε!

  about 3 months ago
  2 Like
 • Το να καταφέρνεις να γράψεις άρτια, περιεκτική και εμπεριστατωμένη παρουσίαση για game με θέμα ανθρωπόμορφους λαγούς, πρόκειται όντως περί επιτεύγματος που αξίζει έπαινο :Ρ

  about 3 months ago
  3 Like
 • Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια και τους δύο!

  about 3 months ago
  0 Like
 • Εξαιρετική παρουσίαση Νικόλα!

  about 3 months ago
  2 Like
 • Ας το πω να μείνει και γραπτά για τους αιώνες που δεν θα είμαστε εδώ.
  Φίλε Νίκο, πραγματικά χαίρομαι να διαβάζω τα κείμενα σου, καθώς είναι βουτηγμένα και εμποτισμένα με μεράκι και βαθιά γνώση της ιστορίας και της εξέλιξης τίτλων και εταιριών. Ξέρω ότι τρέχεις με πολλά αλλά πάντα αξίζει η μεταλαμπάδευση του πάθους στις νεότερες γενιές.

  about 3 months ago
  2 Like

We are using cookies to give you the best experience on our site. Cookies are files stored in your browser and are used by most websites to help personalise your web experience.