REVIEWS

OVERGROWTH

Πώς ξεκινάς να μιλήσεις για ένα παιχνίδι του οποίου την ανάπτυξη παρακολουθούσες on-off εδώ και κοντά μία δεκαετία; Ο λόγος φυσικά για το Overgrowth, ένα ιδιόμορφο action/fighting gameδημιουργημένο από την Wolfire Games, ένα πολύ μικρό indie studio με μόλις 4-5 μόνιμους υπαλλήλους! Προτού μιλήσω για το Overgrowth όμως, θα ήθελα να πω δύο λόγια για το Lugaru, τον προκάτοχό του, το οποίο κυκλοφόρησε αρχικά το 2005 και αναπτύχθηκε σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από ένα άτομο, τον ιδρυτή της Wolfire, David Rosen, ο οποίος εκείνη την περίοδο μόλις που τελείωνε το λύκειο (!).

Το Lugaru δεν θυμάμαι πότε το έπαιξα ακριβώς, ίσως είχε δώσει demo του το PC Master κάποτε ή ίσως το πέτυχα στην στήλη «Bonus Stage» που έγραφε αρχικά ο Κώστας “BadSector” Μιχαλόπουλος και αργότερα ο δικός μας “Admiral“. Θυμάμαι όμως ακόμα, πόσο αλλόκοτο και ωμό ως προς την βία που απεικόνιζε, μου είχε φανεί.

Στο Lugaru παίρνουμε τον ρόλο του Turner, ενός ανθρωπόμορφου λαγού του οποίου το χωριό και η οικογένεια του δολοφονείται από μία ομάδα καταδρομέων… λαγών. Ο Turner, στην προσπάθεια του να πάρει εκδίκηση, αποκαλύπτει μία συνομωσία μεταξύ του βασιλιά και μιας αγέλης λύκων!

Το παιχνίδι παρότι ήταν εξαιρετικά μικρό σε διάρκεια (η κεντρική του ιστορία διαρκούσε περίπου 1 ώρα) ήταν μοναδικό ως προς το σύστημα μάχης του, το οποίο περιλάμβανε πληθώρα κινήσεων και αρκετά όπλα, αλλά και την κατά την πολύ αυξημένη δυσκολία του, με σχεδόν κάθε εχθρό να αποτελεί ουσιαστική πρόκληση. Πέραν του κεντρικού campaign, στο παιχνίδι προσφερόταν ποικιλία challenges, ενώ υπήρχαν και αρκετά ενδιαφέροντα mods για το παιχνίδι.

overgrowth review 01Κάθε επίπεδο ξεκινάει με ένα μικρό cutscene

Αίσθηση προκαλούσε η αλλόκοτη ατμόσφαιρα και η βία, όχι τόσο με την έννοια όμως της ποσότητας αίματος ή διαμέλισης σημείων του σώματος όπως συμβαίνει σε άλλα παιχνίδια, αλλά με το πόσο ψυχρό ήταν, κάτι στο οποίο σίγουρα συνέβαλλαν τα απλοϊκά, μουντά γραφικά και η μελαγχολική μουσική. Έπειτα, υπήρχαν ορισμένες πινελιές στον κόσμο του παιχνιδιού που μου είχαν αρέσει αρκετά, όπως το γεγονός ότι οι λύκοι δεν ήταν ένας κοινός εχθρός, αλλά ένας αντίπαλος που με 2-3 hits μπορούσε να σε ξαπλώσει κάτω και έτσι απαιτούσε ιδιαίτερη προσοχή. Μέσα από τα ελάχιστα μέσα που είχε διαθέσιμα ο David, είχε καταφέρει να προσδώσει μία ατμόσφαιρα στο παιχνίδι του, η οποία ήταν σαφώς επηρεασμένη από το fantasy μυθιστόρημα “Watership Down”, το οποίο αν τυχόν διαβάσατε ή είδατε σε τηλεοπτική μορφή σε τρυφερή ηλικία, τότε καλό θα ήταν να περάσετε μία επίσκεψη από έναν ψυχολόγο για πιθανά τραύματα που μπορεί να σας έχει προκαλέσει!

overgrowth review 02To Overgrowth περιλαμβάνει ένα remake του Lugaru!

Ακόμα όμως και αν δεν έτυχε να παίξετε το Lugaru, τότε πολύ πιθανά να ήρθατε σε επαφή με την Wolfire Games μέσω του Humble Bundle, μιας πλατφόρμας ψηφιακής διανομής που έχει γνωρίσει ιδιαίτερη επιτυχία τα τελευταία χρόνια. Η ιδιομορφία αυτής της πλατφόρμας είναι πως δουλεύει με την νοοτροπία του «δώσε όσα νομίζεις» και τα έσοδα πηγαίνουν κατευθείαν στον δημιουργό αλλά και σε αρκετά φιλανθρωπικά ιδρύματα. Θα αναρωτιέστε τι δουλειά έχουν όλα αυτά με την Wolfire βέβαια. Βλέπετε, αρκετά στελέχη της ήταν πίσω από το εγχείρημα κατά τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας του, όπως ο αδερφός του David, JeffRosen, ενώ κάποια bundles περιείχαν και παιχνίδια της Wolfire.

Για να δούμε όμως πώς τα πάει το ίδιο το Overgrowth.


Στο Overgrowth ερχόμαστε και πάλι σε επαφή με τον Turner, καθώς αυτός προσπαθεί να βάλει ένα τέλος στην υποδούλωση των λαγών από… τις γάτες και τα τσιράκια τους, τους σκύλους! Όπως και στο Lugaru, έτσι και εδώ η δράση χωρίζεται σε επίπεδα τα οποία χωρίζονται σε τριών ειδών, θα έλεγα.

overgrowth review 03Παίρνοντας μια ανάσα ύστερα από το τέλος μιας δύσκολης αναμέτρησης

Αρχικά, υπάρχουν επίπεδα τα οποία είναι ανοιχτά και στα οποία οι φρουροί έχουν περιπολίες και ο τρόπος που θα τα φέρετε εις πέρας είναι στα χέρια σας. Έπειτα, υπάρχουν επίπεδα στα οποία καλούμαστε να σκαρφαλώσουμε σε πολύ ψηλά μέρη, όπως πύργους ή βουνοπλαγιές, στα οποία το platforming δίνει και παίρνει. Τέλος, έχουμε και περιπτώσεις όπου το παιχνίδι μας ρίχνει κατευθείαν στο ψητό που είναι η μάχη σώμα με σώμα με άλλα ζώα, ενώ φυσικά μπορούν να υπάρξουν και συνδυασμοί όλων των παραπάνω.

Μην περιμένετε να δείτε κάποιο βαθύ σενάριο, αφού το ζουμί του παιχνιδιού είναι στο gameplay του, εντούτοις το γράψιμο είναι σαφέστατα καλύτερο και πιο ενδιαφέρον από το εκείνο του Lugaru, ενώ ο κόσμος του παιχνιδιού έχει εμπλουτιστεί σε σημαντικό βαθμό και έτσι βλέπουμε πλέον και άλλα ζώα όπως τις αριστοκρατικές γάτες και τους δόλιους αρουραίους, ενώ επίσης ο αριθμός των διαφορετικών τοποθεσιών που θα δείτε είναι ικανοποιητικότατος.

overgrowth review 04Από τις πιο όμορφες σκηνές του παιχνιδιού

Αν έπρεπε να περιγράψω το παιχνίδι σε κάποιον που δεν έχει ιδέα περί τίνος πρόκειται, τότε πιθανά θα το περιέγραφα σαν ένα ninja-rabbit-parkour/combat simulator 3ου προσώπου. Πέραν της πλάκας, το παιχνίδι υλοποιείται πάνω σε ένα εντυπωσιακότατο man-to-man σύστημα μάχης, το οποίο λειτουργεί με την εξής απλή λογική:

Με το αριστερό κλικ χτυπάτε τον αντίπαλο και με το δεξί κλικ αποφεύγετε χτυπήματα ή ακόμα και ρίχνετε τον εχθρό σας στο πάτωμα. Αν αυτό σας θυμίζει την σειρά Batman της Rocksteady, τότε καλά θα κάνετε να ξεχάσετε ό,τι έχετε μάθει από αυτά τα παιχνίδια, καθώς στο Overgrowth δεν υπάρχει φωτεινή ένδειξη για το πότε έχουν σκοπό να σας επιτεθούν οι αντίπαλοι, ούτε και πρόκειται να σας βαράνε ένας ένας. Οι χρόνοι αντίδρασης είναι πολύ πιο σφιχτοί, ενώ το σημαντικότερο όλων, είναι ίσως το γεγονός πως κάθε μάχη ίσως είναι και η τελευταία σας, καθώς όλοι οι εχθροί αρκετά ικανοί.

overgrowth review 05“Are you not entertained?”

Δεν θέλω όμως να σας τρομάξω, αφού υπάρχουν τρεις βαθμίδες δυσκολίας, με την πιο εύκολη να είναι πράγματι αρκετά προσιτή για κάθε παίκτη. Πέραν του hand-to-hand, υπάρχουν και ορισμένα όπλα στο παιχνίδι, όπως μαχαίρια, σπαθιά, bō και άλλα. Αυτά προσθέτουν επιπλέον βάθος στις μάχες, καθώς θα πρέπει να αποφασίζετε επιτόπου ποιους αντίπαλους θα θέσετε ως προτεραιότητα.

Οι μάχες έχουν μία φοβερή αίσθηση αμεσότητας χάρη στη μηχανή που δημιουργήθηκε αποκλειστικά και μόνο για τις ανάγκες του παιχνιδιού, με εξαιρετικό procedural animation και ragdolls. Αν θέλουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, δεν υπάρχει τίποτα εκεί έξω που να πλησιάζει το Overgrowth σε αυτό που προσπαθεί να πετύχει.

Το interface είναι μινιμαλιστικό, δεν υπάρχουν μπάρες ενέργειας ούτε κάτι άλλο στην οθόνη. Η ζωή σας είναι «αόρατη» και ανάλογα με το επίπεδο δυσκολίας μπορείτε να αντέξετε και συγκεκριμένα χτυπήματα. Για παράδειγμα μπορείτε να υπομείνετε 6-7 κλωτσομπουνίδια, αλλά όπως καταλαβαίνετε αν ο αντίπαλος κρατάει σπαθί και σας χτυπήσει τότε δεν θα ξανασηκωθείτε από το έδαφος.Η μαγεία αυτού του είδους παιχνιδιού είναι η αίσθηση πραγματικού κατορθώματος που σου δίνεται ύστερα από κάθε καλή μάχη, ενώ το να βλέπει κανείς να παίζουν παίκτες που διατηρούν ωραίο flow στη μάχη είναι παρόμοιο με την παρακολούθηση ενός εξαιρετικού speedrun κάποιου αγαπημένου παιχνιδιού.

Δυστυχώς, παρότι το Overgrowth είναι σημαντικά εκτενέστερο από το Lugaru, εντούτοις παραμένει απελπιστικά σύντομο. Δεν μου πήρε πάνω από ένα τρίωρο για να δω σχεδόν όλα όσα είχε να προσφέρει το παιχνίδι. Η κυρίως περιπέτεια είναι αρκετά διασκεδαστική, ενώ περιλαμβάνεται και ένα τίμιο remake του Lugaru πάνω στην καινούργια μηχανή.Πέραν αυτού, μπορείτε να παίξετε λίγο με κάποια επίπεδα που δεν έφυγαν ποτέ από επίπεδο πρωτοτύπου, να δοκιμάσετε την τύχη σας σε μερικά arena levels, όπου μπορείτε να πολεμάτε αντίπαλους για όσο τραβάει η όρεξή σας ή … να φτιάξετε τα δικές σας πίστες!

overgrowth review 06Η αναρρίχηση σε δύσβατα μέρη είναι ένα σημαντικό κομμάτι του παιχνιδιού

Πράγματι, το Overgrowth έρχεται πακέτο με έναν πολύ εύχρηστο και δυνατό editor, οπότε ακόμα και αν δεν το κατέχετε ή θέλετε να ασχοληθείτε οι ίδιοι με το modding του τίτλου, να ξέρετε πως σίγουρα θα ασχοληθεί πολύς κόσμος καθώς θα περνάει ο καιρός. Τα εργαλεία που δίνονται στον χρήστη είναι αρκετά και το σημαντικότερο είναι πως πολύ γρήγορα εξοικειώνεστε μαζί τους και φτιάχνετε ό,τι σας κατέβει στο κεφάλι.

Μιας και ανέφερα προηγουμένως κάποια levels του Overgrowth που απαιτούν platforming, σε αυτά τα πράγματα είναι σχετικά απλά, μιας και συνήθως το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να σκαρφαλώσετε σταδιακά πάνω σε πλαγιές βουνών ή σε κάποια ψηλή κορυφή. Ο χειρισμός δουλεύει περίφημα και το σύστημα φυσικής απογειώνει την εμπειρία.Αν έλειπαν ίσως ορισμένες φορές που ο Turner αρνείται να πιαστεί από κάποιο περβάζι ή άκρη και βυθίζεται στο χάος, τότε δεν θα είχαμε το παραμικρό παράπονο.

Στα θετικά να σημειωθεί πως μέσα στα επίπεδα υπάρχουν checkpoints σχεδόν μετά από κάθε μεγάλο άλμα, οπότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ακόμα και με το παραπάνω ζήτημα. Συνολικά, πιστεύω πως αν υπήρχαν μερικές ακόμα platforming/parkour πίστες θα συνέβαλαν πολύ στην περαιτέρω εμπειρία διασκέδασης, αλλά εδώ που τα λέμε θα ήθελα να ήταν διπλάσιο σε διάρκεια συνολικά! Η τιμή στην οποία διατίθεται το παιχνίδι (28 ευρώ την στιγμή που γράφω αυτό το κείμενο) κρίνεται μάλλον υψηλή για αυτά που προσφέρει.

Δυστυχώς, προς στιγμήν δεν υπάρχει κάποιου είδους multiplayer, πέραν ενός περίεργου prototype, το οποίο είναι μόνο για τοπικό παιχνίδι και δεν είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω. Σημειώνω το «προς στιγμήν» διότι οι άνθρωποι της Wolfire, έχουν σκοπό να συνεχίσουν την ανάπτυξη του τίτλου και αν δεν κάνω λάθος, το multiplayerείναι ένα από τα πράγματα που ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν, οπότε ίσως αυξηθεί κατακόρυφα η αντοχή του τίτλου.

Μιλώντας όμως για την αντοχή, οφείλω να τονίσω πως το παιχνίδι προσφέρει τρομερό replayability. Το σύστημα μάχης του είναι τόσο άρτιο που με οδήγησε να ξανατερματίσω σταδιακά όλο το παιχνίδι στην υψηλότερη δυσκολία, καθώς υπήρχαν στιγμές μέσα στην μέρα που μου ερχόταν μία ανεξήγητη επιθυμία να παίξω το παιχνίδι.


Όπως προανέφερα, την πορεία του Overgrowth την παρακολουθούσα εδώ και χρόνια, συγκεκριμένα το έχω συνδέσει πολύ με τα πρώτα χρόνια που έμπαινα σε forum ως έφηβος που γνωρίζει τα πάντα και γνώριζα άτομα από όλο τον κόσμο. Κάπως έτσι γνώρισα έναν Λετονό με τον οποίο έτυχε να μοιραζόμαστε μεταξύ άλλων και μια συμπάθεια προς το Lugaru και μου είχε πει τότε πως βρίσκεται σε ανάπτυξη το sequel του, γνωστό ως Lugaru 2 ακόμα. Έτσι, έχω συνδέσει ένα καλοκαίρι ολόκληρο με ατελείωτες κουβέντες στο MSN Messenger με τον καλό μου φίλο σχετικά με διάφορα παιχνίδια, ταινίες και φυσικά το τελευταίο κάθε φορά βιντεάκι για το Overgrowth με το οποίο μας έτρεχαν τα σάλια. Βλέπετε, οι developers από ένα σημείο και έπειτα κυκλοφορούσαν σχεδόν εβδομαδιαία βίντεο όπου έδειχναν ό,τι καινούργιο είχαν υλοποιήσει στο παιχνίδι.

overgrowth review 07Χρησιμοποιείστε stealth για να περάσετε απαρατήρητοι από τα σκυλιά φρουρούς

Τα λέω όλα αυτά εμφανώς για να τονίσω πως το παιχνίδι το περίμενα χρόνια, αλλά και για να μεταβώ στο επόμενο θέμα, το οποίο είναι ο οπτικός/τεχνικός τομέας. Ίσως έφταιγε που ήμουν συνηθισμένος στο Lugaru και το άλμα μου φαινόταν τεράστιο, αλλά πραγματικά κατά την περίοδο για την οποία μιλάω, δηλαδή γύρω στο 2008-2010, το Overgrowth έδειχνε εκπληκτικό. Το πρόβλημα είναι πως το παιχνίδι έκανε να βγει μερικά χρονάκια παραπάνω και έτσι σίγουρα δεν είναι το ίδιο εντυπωσιακό με τότε.

Παρόλα αυτά, το αποτέλεσμα παραμένει εξαιρετικό από πολλές πλευρές, ιδιαίτερα αν αναλογιστείτε πως το παιχνίδι είναι εξ’ολοκλήρου indie, αφού έχει ουσιαστικά χρηματοδοτηθεί από πολλούς fans μέσα στα χρόνια που έδωσαν λεφτά για να έχουν πρόσβαση στα alpha builds του παιχνιδιού. Crowdfunding αρκετά χρόνια πριν ξεκινήσει το Kickstarter λοιπόν!

Τα μοντέλα μπορεί να είναι λίγο χοντροκομμένα και ορισμένα textures αρκετά χαμηλής ποιότητας, όμως πολλά από τα εφέ είναι πανέμορφα και συνθέτουν μια φανταστική εικόνα. Θα ξεχωρίσω το επίπεδο στο παραθαλάσσιο χωριό όπου πρέπει να επιβείς στο καράβι, με ένα φανταστικό ηλιοβασίλεμα να ποτίζει την θάλασσα με κόκκινο. Το τίμημα είναι πως για να τα απολαύσετε όλα ενεργοποιημένα, θα πρέπει να έχετε κάποιον i5 της τελευταίας τετραετίας ή έναν Ryzen R3 και μία δυνατή κάρτα γραφικών.

Πιθανότατα με έκοβε ο επεξεργαστής, αλλά στο σύστημα μου με FX-8320 και RX480, δεν είχα σταθερό framerate με τα πάντα ενεργοποιημένα, ενώ ακόμα και με χαμηλωμένες ρυθμίσεις είχα κάποιες πτώσεις του framerate και ακόμα και stutters κάποιες στιγμές, παρότι το είχα εγκατεστημένο σε SSD. Σε καμία περίπτωση δεν ένιωσα πως το παιχνίδι γινόταν unplayable, ούτε είχα crashes.

Στα θέματα του ήχου, τα πράγματα είναι πιο απλά, με λίγα αλλά ατμοσφαιρικά και δεμένα με το περιβάλλον θέματα μουσικής. Ίσως φανεί περίεργο, αλλά η μουσική του παιχνιδιού μου έφερε στο μυαλό τα αντίστοιχα θέματα του Severance : Blade of Darkness, ενός παλιού και αγαπημένου Action/RPG. Τα ηχητικά εφέ είναι επαρκή, υπάρχουν και μερικοί ωραίοι ambient ήχοι που εμπλουτίζουν την εμπειρία σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ δεν υπάρχει ούτε ίχνος ομιλίας, κάτι το οποίο ίσως είναι και καλύτερο εν προκειμένω.

overgrowth review 08Μαντέψτε ποιος πρέπει να σκαρφαλώσει εκεί πάνω…

Το μεγάλο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι το κατά πόσο τελικά άξιζε η αναμονή για το Overgrowth ύστερα από όλα αυτά τα χρόνια. Η αλήθεια είναι πως οτιδήποτε παίρνει τόσο καιρό για να βγει, δημιουργεί και τρομερές προσδοκίες, εφόσον ο καθένας προβάλει στο παιχνίδι αυτό που φαντάζεται ο ίδιος και έτσι είναι αδύνατον να τους ευχαριστήσεις όλους.Κάτι τέτοιο είναι και αρκετά άδικο για το παιχνίδι, το οποίο πρέπει να κρίνεται βάσει, αρχικά, με τον προκάτοχό του και κατά πόσο βελτίωσε πράγματα πάνω του, αλλά και φυσικά τι υποσχέθηκε πως θα προσθέσει και τι τελικά πέτυχε. 

Συνοψίζοντας, μπορώ να σας πω πως πράγματι, σύμφωνα με τα παραπάνω κριτήρια, το Overgrowth πετυχαίνει αυτό που θέτει ως στόχο, να δημιουργήσει δηλαδή ένα παιχνίδι που φέρνει τις ιδέες του Lugaru στο σήμερα, με ένα εξαιρετικό και πολύ πιο δυναμικό σύστημα μάχης, όμορφα γραφικά και όλα τα εργαλεία που θα χρειαστεί κανείς για να πειραματιστεί μαζί του. Αν προσφερόταν σε χαμηλότερη τιμή, τότε σίγουρα θα ήταν πολύ πιο δελεαστικό.

 

Pros

 • Άρτια συστήματα μάχης και φυσικής, κάθε λάθος είναι αποκλειστικά και μόνο δικό σου
 • Όμορφα γραφικά, με ωραία παλέτα χρωμάτων
 • Υψηλό replaybility
 • Νοσταλγικά μουσικά θέματα

Cons

 • Πολύ σύντομη διάρκεια κεντρικής ιστορίας, παντελής έλλειψη multiplayer
 • Σποραδικά bugs και glitches
 • Ελαφρώς τσιμπημένες απαιτήσεις για την ενεργοποίηση όλων των εφέ
 • Υψηλή τιμή

RATING - 80%

80%

5 Comments

 1. Άλλο ένα εξαιρετικής ποιότητας κείμενο, δια χειρός Συντρόφου ΦουΤουΜπουΝουΠού.

  Η φανέλα του ίντερν βαραίνει πάνω από το κεφάλι σου, πρόσεχε!

 2. Το να καταφέρνεις να γράψεις άρτια, περιεκτική και εμπεριστατωμένη παρουσίαση για game με θέμα ανθρωπόμορφους λαγούς, πρόκειται όντως περί επιτεύγματος που αξίζει έπαινο :Ρ

 3. Ας το πω να μείνει και γραπτά για τους αιώνες που δεν θα είμαστε εδώ.
  Φίλε Νίκο, πραγματικά χαίρομαι να διαβάζω τα κείμενα σου, καθώς είναι βουτηγμένα και εμποτισμένα με μεράκι και βαθιά γνώση της ιστορίας και της εξέλιξης τίτλων και εταιριών. Ξέρω ότι τρέχεις με πολλά αλλά πάντα αξίζει η μεταλαμπάδευση του πάθους στις νεότερες γενιές.

Leave a Reply

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
en_USEnglish