REVIEWS

SALT AND SANCTUARY

Η Ska Studios είναι μια εταιρεία που αποτελείται από δυο μόλις άτομα και στο βιογραφικό της έχει να παρουσιάσει κάμποσους -ιδιαίτερης αισθητικής- τίτλους για κονσόλες. Το Salt and Sanctuary πήρε το δρόμο του για τους υπολογιστές μας αφού έκανε το ντεμπούτο του στο PS4 αρχικά. Όταν οι ίδιοι οι δημιουργοί το χαρακτηρίζουν (και το διαφημίζουν!) σαν το δισδιάστατο Dark Souls τότε ένα πράγμα είναι σίγουρο… η αφεντιά μου πρέπει να χωθεί άμεσα σε έναν ακόμη δύσκολο και θανατηφόρο κόσμο! Αν ο κόσμος αυτός καταφέρει να αγγίξει έστω και για λίγο το μεγαλείο των Souls, αυτό είναι κάτι που θα φανεί στη συνέχεια.

Η πραγματικότητα είναι πως, όντως, από τα πρώτα λεπτά ενασχόλησης με το εν λόγω παίγνιο, οι ομοιότητες με τη σειρά της From Software είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς. Η ποικιλία των κλάσεων με τα διαφορετικά στατιστικά, οι επιλογές στη δημιουργία χαρακτήρα, τα αρχικά gifts για τα οποία δίνονται λίγες πληροφορίες και βέβαια η πρώτη σφαλιάρα μέσα σε ένα τρίλεπτο από ένα boss που μας στέλνει αδιάβαστους, δίνουν το έναυσμα για κάτι πολύ δυνατό. Το lore είναι σχεδόν ανύπαρκτο και δημιουργείται κομμάτι κομμάτι από τους μινιμαλιστικούς διαλόγους με τους διάσπαρτους NPCs. Το ξεκίνημα απλά μας βάζει στο ρόλο ενός ήρωα και στην αναζήτηση της όμορφης πριγκίπισσας.

SS 01Μα γιατί να διαφωνήσουμε;

Όλη η δράση το παιχνιδιού διαδραματίζεται σε ένα νησί γεμάτο τρομερά πλάσματα, τεράστια bosses αλλά και διάφορους NPCs που θα μας δώσουν τις απαραίτητες βοήθειες και πληροφορίες για τη συνέχεια. Ο ήρωάς μας κινείται σε ένα δισδιάστατο περιβάλλον πλατφόρμας με ένα εξαιρετικό και στιβαρό μοντέλο χειρισμού, πανομοιότυπο με εκείνο των Souls: εναλλάσσουμε τη χρήση του όπλου μας με ένα ή δύο χέρια, σηκώνουμε ψηλά την ασπίδα μας για να αμυνθούμε, κάνουμε rolls για να αποφύγουμε τις εχθρικές επιθέσεις, επιτυγχάνουμε parry σε χτυπήματα των αντιπάλων μας για να αντεπιτεθούμε στη συνέχεια και βέβαια πηδάμε από πλατφόρμα σε πλατφόρμα και αποφεύγουμε θανατηφόρες παγίδες.

Στη σειρά των Souls υπάρχουν οι ψυχές και τα bonfires, εδώ έχουμε το αλάτι και τα sanctuaries. Εμπνευσμένη η χρήση τους λοιπόν, αφού έδωσαν και τον πολύ όμορφο και ιδιαίτερο τίτλο του παιχνιδιού. Εξοντώνοντας τους εχθρούς μας θα κερδίσουμε ποσά από αλάτι (salt) το οποίο και αποτελεί και βασική μονάδα για να ανεβάζουμε επίπεδα και να αναβαθμίζουμε τον εξοπλισμό μας. Τα sanctuaries είναι μικρά σε έκταση hubs στα οποία επιστρέφουμε όταν πεθάνουμε αλλά και όταν επιθυμούμε να ανανεώσουμε την υγεία μας και τα health flasks μας. Εκεί γίνεται και το level up μέσα από ένα τεράστιο skill tree που θυμίζει έντονα εκείνο του Path of Exile. Στα sanctuaries μπορούμε όμως να τοποθετήσουμε και μικρά αγαλματίδια που βρίσκουμε κατά τις εξερευνήσεις μας και να καλέσουμε εκεί μόνιμα συγκεκριμένους NPCs. Ο Leader μας επιτρέπει να συγκεντρώνουμε περισσότερο αλάτι από τους εχθρούς μας στην περιοχή δράσης του sanctuary, ο Blacksmith αναβαθμίζει τον εξοπλισμό μας, ο Merchant επιτρέπει αγοραπωλησίες και υπάρχουν πολλοί και χρήσιμοι χαρακτήρες ακόμη. Σημειώστε ότι σε κάθε sanctuary μπορούμε να έχουμε έως και 4 διαφορετικούς NPCs.

SS 02Τα bosses είναι εντυπωσιακά και απαιτούν προσήλωση για να πέσουν.

Οι μάχες είναι έντονες, δύσκολες και δυναμικές. Όπως και στα Souls έτσι και εδώ κάθε όπλο έχει το δικό του set κινήσεων. Ο βαρύς εξοπλισμός θα μας κάνει αργούς και δυσκίνητους σε αντίθεση με τον ελαφρύτερο που προσφέρει όμως μικρότερα bonus στις άμυνες μας. Παρόλο το δισδιάστατο περιβάλλον δημιουργούνται όμορφες χορογραφίες με rolls, επιθέσεις, parries και εντυπωσιακά spells στην οθόνη μας με αποτέλεσμα η αδρεναλίνη να εκτοξεύεται στα ύψη. Το επίπεδο δυσκολίας δε φθάνει τα επίπεδα βαναυσότητας των Souls αλλά πιστέψτε με το Salt and Sanctuary είναι ένα άκρως απαιτητικό παιχνίδι με τον πήχη δυσκολίας να βρίσκεται σε ψηλότερο επίπεδο από άλλα παιχνίδια πλατφόρμας. Ο θάνατος είναι πολύ συχνό φαινόμενο και μάλιστα όταν αυτό συμβεί τότε θα χάσουμε το αλάτι που έχουμε συγκεντρωμένο αλλά και ένα σεβαστό ποσό από χρυσάφι για τις ανάγκες του κληρικού που θα μας κάνει resurrect. Η επιστροφή στο σημείο θανάτου μας και η εκδίκηση απέναντι στο βδελυρό πλάσμα που μας έστειλε στον τάφο είναι επιβεβλημένη προκειμένου να κερδίσουμε ξανά πίσω το πολυπόθητο αλάτι μας… διαφορετικά το χάνουμε για πάντα!

SS 03Ένα μικρό κομμάτι από το εντυπωσιακό skill tree του παιχνιδιού.

Ο κόσμος τους Salt and Sanctuary είναι εξαιρετικά σχεδιασμένος. Αποτελεί ένα τεράστιο και πολύπλοκο οικοδόμημα με άψογη γεωμετρία και αρχιτεκτονική. Στο ξεκίνημα και αφού νικήσετε το πρώτο μεγάλο boss θα ξεκλειδωθούν πολλές περιοχές συνδεδεμένες μεταξύ τους. Ένα νέο κλειδί θα σας δώσει πρόσβαση σε μια καινούρια περιοχή, ένας μοχλός θα ανοίξει ένα έξυπνο shortcut, η επιτυχημένη ολοκλήρωση ενός quest θα σας επιβραβεύσει με ένα κρυφό πέρασμα με πανίσχυρο loot. Θα μπορούσα να πω με ευκολία πως ο σχεδιασμός του κόσμου του παιχνιδιού φθάνει εκείνον του πρώτο Dark Souls. Είναι σαφώς ευκολότερο κάτι τέτοιο σε δισδιάστατο περιβάλλον αλλά δεν παύει να αποτελεί σημαντικό επίτευγμα. Το Salt and Sanctuary αποτελεί ένα αμάλγαμα Dark Souls και Metroidvania παιχνιδιών: εκεί που νομίζατε πως υπάρχει dead end θα ανακαλύψετε ένα νέο ability για να σας δώσει πρόσβαση σε απροσπέλαστες περιοχές, εκεί που θα βαρεθείτε να επιστρέψετε σε παλαιά μέρη θα βρείτε ένα εμπνευσμένο shortcut για να κάνει την πορεία σας ταχύτερη. Ένας χάρτης θα ήταν ευπρόσδεκτος αλλά ακόμη και χωρίς αυτόν η εξερεύνηση του κόσμου Salt and Sanctuary αποτελεί μια μοναδική εμπειρία.

Τα περιβάλλοντα είναι σκοτεινά και μουντά. Τα γραφικά του τίτλου έχουν μια ιδιαίτερη αισθητική που κανείς θα συναντήσει και σε προηγούμενους τίτλους της Ska Studios. Παρόλο τον καρτουνίστικο γενικό σχεδιασμό η ατμόσφαιρα που δημιουργείται είναι αφιλόξενη, θλιβερή και μακάβρια… δείτε απλά τον χώρο τον οποίο διαφεντεύει η Queen of Smiles! Και στον τομέα αυτό, λοιπόν, το παιχνίδι καταφέρνει να αγγίξει την σκοτεινή ομορφιά των Souls.

SS 04Ο καρτουνίστικος χαρακτήρας των γραφικών του παιχνιδιού είναι τελείως αντίθετος με τις εικόνες που παρουσιάζονται…

Δυστυχώς δεν υφίσταται η δυνατότητα για online παιχνίδι. Αντ’ αυτού μπορούμε στον ίδιο υπολογιστή να εξερευνήσουμε τον κόσμο παρέα με έναν φίλο μας. Δεν κατάφερα να δοκιμάσω το συγκεκριμένο mode αλλά θεωρώ πως η έλλειψη online δυνατοτήτων αφαιρεί από την τελική βαθμολογία.

Το Salt and Sanctuary αποτελεί έναν τίμιο φόρο τιμής στη σειρά των Souls. Με απόλυτο σεβασμό έχει δανειστεί ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η σειρά και προσθέτει τις δικές του πινελιές. Οι φίλοι των Souls πρέπει να το δουν οπωσδήποτε… οι υπόλοιποι μπορούν με την κατάλληλη υπομονή και θάρρος να εισέλθουν σε έναν σκοτεινό κόσμο και να διασκεδάσουν με ένα εξαιρετικό Metroidvania παιχνίδι που θα τους κρατήσει συντροφιά για δεκάδες ώρες.

Pros

  • Ένας πραγματικά άξιος και τίμιος Dark Souls κλώνος!
  • Δύσκολος και απαιτητικός τίτλος που επιβραβεύει την εξερεύνηση κάθε γωνίας του κόσμου του.
  • Στιβαρός χειρισμός και άψογης αισθητικής τεχνικός τομέας.
  • Χορταστική διάρκεια.

Cons

  • Έλλειψη χάρτη.
  • Απουσία multiplayer.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 85%

85%

Νίκος Καλαγκιάς

Ο Νίκος είναι ένας gamer που τον χαρακτηρίζουν δύο απλές λέξεις: "Ατσάλι" και "Φωτιά". Ναι, καλά καταλάβατε. Οτιδήποτε video game έχει μέσα το fantasy/μεσαιωνικό στοιχείο έχει και το όνομα του γραμμένο επάνω. Ασχολείται κυρίως με RPGs και strategies ενώ ποτέ δε θα πει όχι και σε καλογυαλισμένους hack 'n slash fantasy τίτλους. Εκεί που το πολεμικό κέρας ηχεί, εκεί που το ατσάλι συναντά το ατσάλι, εκεί που το θάρρος και ο ηρωισμός ξεπερνούν τα πάντα και η θυσία του αδελφού εξυψώνει τα πολεμικά ιδανικά... θα βρείτε και τον Νίκο δίπλα με ένα gamepad στο χέρι να ουρλιάζει: "Chaaaarge!"

3 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL