EDITORIALS

Facebook Revisited: “Κακιασμένη Γεροντοκόρη” Edition

Μετά την μεγάλη επιτυχία που σημείωσε το τελευταίο αντίστοιχο άρθρο, τα καινά δαιμόνια που ζώνουν τον αρθρογράφο επέβαλαν να γίνει το “βήμα παραπάνω”. Ήρθε η ώρα λοιπόν για την υπερήφανη αυτή στήλη να επιστρέψει στον θαυμαστό κόσμο του Facebook. Έναν κόσμο γεμάτο ως απάνω με φωτογραφίες, μουσική, παιχνίδια, φαγητό, κοινωνική επανάσταση, προσωπικά δράματα και τεταμένες διαπροσωπικές σχέσεις. Παράλληλα, βέβαια, αποτελεί και έναν κόσμο μέσα στο ψέμα, την υποκρισία, το “δήθεν”, το θεαθήναι – έναν κόσμο στον οποίο ο καθένας προβάλει ακριβώς την εικόνα που θα ήθελε να έχουν οι άλλοι για αυτόν. Και όχι μόνο το κάνει αυτό, αλλά θεωρεί απολύτως ορθό το να τρίψει αυτόν τον ηλεκτρονικό του εαυτό μες στα μούτρα των άλλων, φίλων και μη.

Μέσα σε αυτόν τον κόσμο, λοιπόν, ανιχνεύεται ένα pattern συμπεριφορών που παρατηρούμε σε καθημερινή διάταξη από μερίδα χρηστών αυτού του μέσου κοινωνικής δικτύωσης. Χρήστες οι οποίοι, ανάλογα με την περίσταση, είτε από άγνοια, είτε από αφέλεια, είτε από στυγνή επιθυμία να τραβήξουν την προσοχή, προβαίνουν σε πρακτικές οι οποίες ενίοτε εξάπτουν το κοινό αίσθημα και/ή προκαλούν την ίδια την λογική. Στο προηγούμενο άρθρο ψηλαφίσαμε τόσο αυτό το pattern όσο και την μερίδα χρηστών που το ακολουθούν, υιοθετώντας μια σειρά φανταστικών προφίλ (τα οποία βέβαια, πέρα από την υπερβολή της σάτιρας, μπορεί ο καθένας να ταυτίσει λίγο ή πολύ με κάποιον ηλεκτρονικό φίλο ή γνωστό του) και ακολουθώντας την προσέγγιση της σύγκρισης διαφόρων περιστατικών όπως θα λάμβαναν χώρα στο Facebook και παράλληλα στην πραγματική ζωή.

1

Το παρόν άρθρο δεν θα ακολουθήσει αυτήν την προσέγγιση. Το παρόν άρθρο θα ρίξει την χολή του πιο άμεσα. Θα καυτηριάσει πρακτικές και συμπεριφορές. Θα νουθετήσει. Θα πουλήσει ειρωνία. Θα προσπαθήσει να κάνει τον ηλεκτρονικό κόσμο έστω και λίγο καλύτερο (πάντα “καλύτερο” με κριτήριο τις υποκειμενικές απόψεις και ιδιοτροπίες του αρθρογράφου), και την καθημερινή περιήγηση σε αυτόν λίγο παραπάνω υποφερτή.

SELF-LIKE

Πράξη έσχατης κακομοιριάς που είναι τόσο παλιά όσο και το ίδιο το Facebook. Αρκετά απλή στην υλοποίηση: ο χρήστης Χ ανεβάζει ένα status/τραγούδι/φωτογραφία, και πατάει ο ίδιος Like στη δημοσίευσή του, πράγμα επαρκώς παράλογο εν τη γενέσει του. NEWSFLASH: το να δημοσιεύεις κάτι εξ αρχής στο προφίλ σου, συνεπάγεται ακριβώς το ότι σου άρεσε, και για αυτό άλλωστε το δημοσίευσες. Σκέψου να στέκεσαι μπροστά από έναν καθρέφτη και να δίνεις συγχαρητήρια στον εαυτό σου για κάτι που είπες ή έκανες. Σκέψου τώρα πως έχεις δίπλα σου όλους τους φίλους σου και τους γνωστούς σου, οι οποίοι σε παρατηρούν να δίνεις συγχαρίκια στην αφεντιά σου μέσω του καθρέφτη. Αυτό ακριβώς, φίλε μου, είναι το self-like στο Facebook.

-Πώς φαίνεται σε αυτόν που το κάνει:
“Χαχα, πολύ καλό είναι αυτό που ανέβασα!”

-Τι δηλώνει στην πραγματικότητα:
“Προσπαθώ απεγνωσμένα να αυξήσω τα Likes στα post μου! Να, τώρα που έκανα κι εγώ Like βγαίνει ξανά στο newsfeed σας! Δώστε μου λίγη προσοχή, ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ!!!”

ΔΙΑΡΚΕΣ ΣΠΑΜΑΡΙΣΜΑ ΑΠΟ CHECK-IN

Πρακτική που έχει πάρει διαστάσεις μάστιγας από τότε που καθιερώθηκε η χρήση των smartphones, και της οποίας το αρχικό νόημα (αν υπήρχε ποτέ κάτι τέτοιο) μάλλον έχει πάει περίπατο προ πολλού όσον αφορά την πλειοψηφία των χρηστών στο FB. Η υλοποίηση: επιλέγεις την πόλη ή το μαγαζί στο οποίο βρίσκεσαι (επιλέγοντας παράλληλα και τα ονόματα των ατόμων που ενδεχομένως να είναι μαζί σου αυτή τη στιγμή), και κοινοποιείς την παρουσία σου σε όλους τους φίλους τους δικούς σου και των φίλων σου που ίσως να είναι εκεί.

Ας δεχθούμε πως κάτι τέτοιο έχει έναν άλφα οριακό σκοπό όταν πας πχ σε ένα μαγαζί ή στο γήπεδο, και θες να ειδοποιήσεις την υπόλοιπη παρέα ή όποιον άλλο φίλο τυχαίνει να είναι εκεί γύρω πως, “Ξέρεις κάτι; Είμαι/είμαστε εδώ, ξεκίνα για να έρθεις κι εσύ ή αν τυχόν είσαι ήδη στα πέριξ πέρνα μια βόλτα να πεις ένα γεια“.

Όταν όμως κάνεις check-in πως είσαι για ποτάρες με την παρέα σου, μετά από 2 ώρες ξανά check-in το ότι είστε πρώτο τραπέζι πίστα στον Καρρά (συνοδευόμενο πάντα από το κατάλληλο πουθενάδικο σχόλιο “ΠΩΠΩ ΘΕΟΣ Ο ΚΑΡΡΑΣ, ΤΕΙ ΖΟΑΡΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΑΙ ΡΑΙ ΦΟΙΛΑΙ“), και, το αποκορύφωμα, ΞΑΝΑ check-in το επόμενο μεσημέρι από ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ (συνοδεία σχολίου “Πωπω χθες πάρταρα πολύ άσχημα ρε γμτ, χάλια νιώθω :/ “), τότε είσαι απλά ένα θλιβερό attention whore που καταχράται το δικαίωμά του στην τεχνολογία και το ίντερνετ. Πάρε το smartphone σου, πήγαινε να κάνεις check-in σε κανένα σκοτεινό σοκάκι, και μείνε εκεί μέχρι να σε φάνε οι άστεγοι και οι αρουραίοι.

-Πώς φαίνεται σε αυτόν που το κάνει:
Είμαι εδώ και περνάω καλά!

-Τι δηλώνει στην πραγματικότητα:
Είμαι τόσο κενός και ανασφαλής που ο μόνος τρόπος για να πειστώ πως περνάω καλά είναι να μου το επιβεβαιώσουν 200 φίλοι μου! Δείτε που βρίσκομαι ανά πάσα στιγμή και σχολιάστε την ζωάρα που κάνω! ΔΩΣΤΕ ΜΟΥ ΛΙΓΗ ΠΡΟΣΟΧΗ, ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ!!!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕ ΜΩΡΑ

Η λογική “το δικό μου παιδί είναι το πιο όμορφο παιδί του κόσμου” είναι τόσο αρχαία όσο η ύπαρξη του ανθρωπίνου γένους σε αυτόν τον πλανήτη. Ε, φτάνοντας στο απόγειο της εξελικτικής μας πορείας ως είδος, ήρθε η ώρα να το ξεφτιλίσουμε και αυτό μέσω του Facebook. Έρχεται λοιπόν ο τεχνολογικά καταρτισμένος γονέας για να εκπορνεύσει τις όμορφες και ξεχωριστές πρώτες στιγμές του παιδιού του στη ζωή και να τις κάνει βούκινο στον βωμό της αυτοπροβολής και της συλλογής Likes.

Couple with Baby
“Καταφέραμε να φέρουμε εις πέραν μια θεμελιώδη βιολογική λειτουργία των θηλαστικών η οποία διαιωνίζει το είδος μας εδώ και χιλιετίες… αλλά εμείς το κάναμε ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ. Λούστε μας με Likes plz!”

Και εγένετο profile pic του πατέρα/της μητέρας αγκαλιά με το νεογέννητο παιδί τους, Cover Photos με το παιδί στα χέρια του ιερέα κατά την βάπτισή του, φωτογραφικό άλμπουμ με το πρώτο μπάνιο του νεογνού, εσπευσμένο και δακρύβρεχτο Status Update επειδή το μωρό έβγαλε έκζεμα στο γκώλο του. Αγαπητέ γονέα που θεωρείς τόσο καλή ιδέα να βγάζεις στη φόρα όλες τις ιδιωτικές στιγμές της νεοσύστατης οικογένειάς σου, έχε υπόψιν πως αν το παιδί σου μπορούσε στο μέλλον να παραβιάσει το χωροχρονικό συνεχές, θα σου έριχνε ΑΝΕΤΑ κλοτσιά στην καρωτίδα από το έτος 2040 για τις βλακείες που κάνεις σήμερα.

-Πώς φαίνεται σε αυτόν που το κάνει:
“Δείτε τι χαριτωμένο που είναι!”

-Τι δηλώνει στην πραγματικότητα:
“Είμαι τόσο ελεεινός ζήτουλας της προσοχής που ξεπουλάω δίχως τύψεις ιδιωτικές στιγμές του παιδιού μου για να τσιμπήσω κάνα Like παραπάνω! Δεν μου αξίζει να είμαι γονέας, πάρτε το παιδί μου μακριά από εμένα ΑΜΕΣΑ πριν το πουλήσω για να πάρω έξτρα RAM!”

  

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΠΕΖΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Να τρως Junk Food, να πίνεις καφέ στην κουζίνα σου ή στο γραφείο σου μπροστά από το PC, να βλέπεις τηλεόραση… Kάποια πράγματα στη ζωή μας θεωρούνται λίγο-πολύ νορμάλ, μέρος της καθημερινής μας ρουτίνας, κάτι το οποίο κάνουμε συνέχεια ή έστω συχνά, και το οποίο δεν είναι και ιδιαίτερα “big deal” σύμφωνα με την λογική. ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Κάποιοι θεωρούν τόσο σημαντικές αυτές τις πτυχές της καθημερινότητάς τους, που οφείλουν να τις απαθανατίσουν on camera. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ΠΡΕΠΕΙ να μοιραστούν αυτήν την φωτογραφία και με τους ηλεκτρονικούς τους φίλους. Εξίσου θλιβερό και το ότι οι φωτογραφίες αυτού του είδους καταφέρνουν να συγκεντρώσουν Likes αλλά τι να κάνουμε, άτομα ενός συγκεκριμένου επιπέδου λογικό είναι να επαινούνται από τους όμοιούς τους.

-Πώς φαίνεται σε αυτόν που το κάνει:
“Είμαι τόσο χαλαρός, απλός, άνετος και ακομπλεξάριστος!”

-Τι δηλώνει στην πραγματικότητα:
“Το πιο σημαντικό γεγονός της ημέρας μου ήταν κάτι το οποίο μπορεί ανά πάσα στιγμή να κάνει και ο κατώτερος κοινός παρονομαστής! Επειδή όμως η ζωή μου είναι τόσο θλιβερή, θα το βγάλω φωτογραφία και θα το μοιραστώ μαζί σας για να εκμαιεύσω λίγη προσοχή. ΔΩΣΤΕ ΜΟΥ ΛΙΓΗ ΠΡΟΣΟΧΗ!!!”

 

MΑΖΙΚΗ ΚΑΙ ΑΔΙΑΚΡΙΤΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΑΤΟΜΩΝ ΣΕ ΓΚΡΟΥΠΣ

Έστω ότι ένας χρήστης δημιουργεί ένα νέο γκρουπ στο Facebook, είτε για να προωθήσει κάποιο προσωπικό του επαγγελματικό εγχείρημα, είτε για να μαζέψει φανς μιας συγκεκριμένης κουλτούρας και να μοιράζεται μαζί του videos και λοιπούς προβληματισμούς. Για να προωθήσει το γκρουπ του και να μαζέψει κόσμο, μπορεί να το κάνει share στο wall του, να στείλει το λινκ στους στενότερους φίλους του και να τους ζητήσει να το κάνουν και αυτοί share στο wall τους…

…ή μπορεί απλά να κάνει μαζικό και μονομερές Add όλους τους φίλους του στο γκρουπ.

Αποτέλεσμα: να ξυπνάς μια ωραία πρωία και να βλέπεις πως ένας από τους φίλους σου σε έχει προσθέσει χωρίς καν να σε ρωτήσει στα γκρουπ “ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΟΧΕΙΡΑ: Η ΦΙΛΙΩ”, “ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΩΝ ΙΛΑΡΑΣ” και “ΣΝΙΦΑΡΩ ΚΙ ΕΓΩ ΛΑΔΟΜΠΟΓΙΕΣ”, με τα αντιστοίχως ενδιαφέροντα Posts αυτών των γκρουπς να κοσμούν το Wall σου.

Αγαπητοί φίλοι, έχουμε κάθε καλή διάθεση να στηρίξουμε τις προσπάθειές σας σε αυτόν τον τομέα. Με το μονομερές Add όμως, μας αναγκάζετε όχι μόνο να μην μπούμε ποτέ σε αυτό το group από αντίδραση και μόνο, αλλά και να σας αφαιρέσουμε από φίλο. Σταματήστε αυτήν την καημενιά γιατί μόνο οίκτο προκαλείτε.

-Πώς φαίνεται σε αυτόν που το κάνει:
“Θα τους προσθέσω μαζικά, είναι φίλοι μου και σίγουρα τους ενδιαφέρει να με στηρίξουν!”

-Τι δηλώνει στην πραγματικότητα:
“Το γκρουπ μου είναι τόσο άχρηστο και ανούσιο που δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να μπει κόσμος σε αυτό οικειοθελώς, οπότε ας βάλω εγώ κόσμο μέσα με το έτσι θέλω!”

  

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ “ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ”

Μόδα που προέκυψε μετά την άνοδο του προφίλ του “ψαγμένου κοινωνικού επαναστάτη” λόγω των ευρύτερων κοινωνικών συνθηκών που ζούμε. Η υλοποίηση: πας σε αντίστοιχα κοινωνικά ψαγμένα γκρουπς, βρίσκεις τις πιο απάνθρωπες και φρικιαστικές φωτογραφίες από ξυλοδαρμούς ανθρώπων, από σκοτωμένα ζώα (ΚΥΡΙΑΡΧΟ παράδειγμα της εποχής μας), από θύματα κάποιας τραγωδίας ή φυσικής καταστροφής, και τις δημοσιεύεις στο προφίλ σου (με ή χωρίς κάποιο αντίστοιχα κοινωνικώς επαναστατικό σχόλιο).

Spain Train Crash
“Καταστροφές, δυστυχήματα, φόνοι… Αν τυχόν πέθανε και κάποιο κατοικίδιο κατά την διάρκεια των παραπάνω και καταφέρω να βρω αντίστοιχη φωτό, θα έχω υλικό για ποστς μέχρι του χρόνου τον Ιανουάριο!”

NEWSFLASH #2: κάποιοι μπαίνουν στο FB τους ακριβώς επειδή θέλουν να χαλαρώσουν λίγο και να ξεφύγουν από την βία και την απανθρωπιά που περιβάλλει την κοινωνία μας. Το να δημοσιεύεις τέτοιες ακραίες φωτογραφίες, είτε είναι άνθρωποι είτε νεκρά ζώα ή οτιδήποτε παρόμοιο, εκτός του ότι αντικειμενικά δεν βοηθάει καθόλου τον κοινωνικό σκοπό τον οποίο θεωρείς πως προωθείς, δεν σε κάνει ούτε συνειδητοποιημένο κοινωνικά, ούτε δείχνει ότι νοιάζεσαι για τον συνάνθρωπο και για τα ζώα. Το μόνο που κάνει είναι να καπηλεύεται την φρίκη, να μεταλαμπαδεύει την δυστυχία και να χαλάει περισσότερο την ημέρα όλων των γύρω σου, απλά και μόνο για να ικανοποιήσεις εσύ το ξεφουσκωμένο Εγώ σου.

-Πώς φαίνεται σε αυτόν που το κάνει:
“Αυτή η βίαιη εικόνα σίγουρα θα σοκάρει, θα ταράξει τα νερά και θα προκαλέσει τον κοινωνικό προβληματισμό!”

-Τι δηλώνει στην πραγματικότητα:
“Είμαι τόσο δήθεν άτομο και έχω τόσο τραγικό κόμπλεξ κατωτερότητας απέναντι στους γύρω μου, που θα ποστάρω σοκαριστικές εικόνες για να κάνω τους πάντες να νιώσουν άσχημα επειδή και καλά δεν είναι τόσο κοινωνικά συνειδητοποιημένοι όσο εγώ! Ποστάροντας αυτήν την εικόνα πείθω τον εαυτό μου πως προώθησα τον κοινό αγώνα και έκανα το χρέος μου απέναντι στην ανθρωπιστική επανάσταση! Ας πάω για καφέ τώρα!”

  

STATUS UPDATES ΚΑΤΑ ΤΩΝ “ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΩΝ POLICIES ΤΟΥ FACEBOOK”

Τρία πράγματα είναι αιώνια: η ανθρώπινη βλακεία, η αισθητική αξία του Ace of Spades των Motörhead, και οι φήμες ότι το Facebook θα εισάγει πολιτικές χρέωσης αλλά και εντονότερης καταπάτησης των προσωπικών μας δεδομένων (λες και δεν είμαστε ήδη στον πάτο όσον αφορά αυτό). Το 3ο σε συνδυασμό με το 1ο, έχουν ως αποτέλεσμα να ξεπετάγονται τουλάχιστον 3-4 φορές το εξάμηνο Status Updates του στυλ “Δηλώνω υπεύθυνα πως δεν θέλω το Facebook να χρησιμοποιεί τα στοιχεία μου για κακόβουλους σκοπούς μπλα-μπλα-μπλα” ή “κάντε κι εσείς Share αυτό το Status για να μην σας χρεώνει το FB από τον επόμενο μήνα“.

Το μυαλό της κατακαημένης ψυχής που προχωρεί σε αυτές τις πρακτικές, πρέπει να φαντάζεται πως σε κάποιο γραφείο στην Μυστική Βάση του Facebook ένας υπάλληλος διαβάζει τα παραπάνω Status Updates και σκέφτεται “ΦΤΟΥ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ, είναι τόσο γατόνι αυτός ο τυπάς που κατάφερε να παρακάμψει εγκαίρως τα σατανικά μας σχέδια μέσω του Status Update του και να γλιτώσει την χρέωση και το φακέλωμα! Μα γιατί να είναι πια τόσο έξυπνος και διορατικός;“. NEWSFLASH #3: ΑΝ ΚΑΠΟΤΕ το Facebook θελήσει όντως να εισάγει χρέωση και να εντείνει (κι άλλο;) το φακέλωμα που κάνει, αφενός εσύ δεν πρόκειται να το μυριστείς ως “EΞΤΡΑ-ΑΠΟΡΡΗΤΗ ΦΗΜΗ” από κάποιο ντεμέκ ψαγμένο site που ακολουθείς, αφετέρου ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ για να το παρακάμψεις (πόσο μάλλον με ένα απλό Status Update), πέρα από το να σβήσεις ήρεμα κι ωραία το λογαριασμό σου και να βγεις έξω να παίξεις.

-Πώς φαίνεται σε αυτόν που το κάνει:
Αυτοί οι αλήτες του Facebook δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο πια! Ας ανεβάσω το Status αυτό για να είμαι ήσυχος!

-Τι δηλώνει στην πραγματικότητα:
Είμαι τόσο αστοιχείωτος που δίνω σημασία σε μια φήμη που διάβασα σε ένα τυχαίο blog και η οποία κυκλοφορεί από το 2005! Δεν έχω ιδέα από υπολογιστές και τεχνολογία, στείλτε μου Trojan και Keyloggers για να μου κλέψετε τις πιστωτικές κάρτες! Αν και, εδώ που τα λέμε, με την φόρα που έχω πάρει είναι πολύ πιθανόν να ανεβάσω τα στοιχεία των καρτών μου ως Status Update στο σύντομο μέλλον!

Ενδεχομένως κάποια από τα παραπάνω να τα κάνεις κι ΕΣΥ, αγαπητέ αναγνώστη, και να σου φαίνονται τελείως νορμάλ, πλήρως έξυπνα, καλαίσθητα και χαριτωμένα. Ενδεχομένως κιόλας αυτή τη στιγμή να σχολιάζεις “ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ ΡΕ ΤΖΙΤΖΙΦΙΟΓΚΟ ΠΟΥ ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΤΙ ΝΑ ΓΡΑΦΩ ΣΤΟ FB ΜΟΥ;” και μάλλον θα έχεις και δίκιο.

Όπως και να έχει…

 4

Κώστας Καλλιανιώτης

Αρχαιολόγος/Ιστορικός, RPG Player, Οπαδός των Motörhead, Καταναλωτής Προβατίνας.

13 Comments

 1. Τρελό πόστ, Αδερφός Χέλιον Βασιλιάς Του Κόσμου ΛΟΛΕΝ @ Μυστική Απόρρητη Βάση του Ragequit.

  ([i]Για κάθε γράμμα αυτού του κόμεντ που διαβάσατε, το Κήλογκερ μας σας χρέωσε 4.5Ε. Ευχαριστούμε για τη συνεργασία και θα σας δούμε στις προσεχείς εκπτώσεις του Στήμ![/i])

 2. Ποτέ δεν έχω μπει σε κοινωνικά δύκτια και ποτέ δεν πρόκειτε να φτιάξω λογαριασμό σε ένα από αυτά όπως και το facebook.
  Καλύτερα να παίξω κανα rpg παρά να κάτσω να δω την ζωή κατηγορίας “φελού” που με υπερηφάνεια επιδεικνύει ο καθένας.
  Τους μόνους που κατανοώ που συμμετέχουν σε τέτοιες σαχλαμάρες όπως το facebook είναι όσους προσπαθούν να βγάλουν γκόμενες μέσα από εκεί.

 3. μ@μ@το άρθρο.
  Ειδικά το θέμα με τις φωτογραφίες των παιδιών.
  Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει να αφήσει τα παιδιά του να αποφασίσουν μόνα τους όταν μεγαλώσουν, αν θέλουν να εκθέσουν τη ζωή τους στο fb. Οχι να μεγαλώσουν θεωρώντας ότι το facebook είναι κάτι δεδομένο εφόσον η μαμά και ο μπαμπάς ποστάρουν όλη μέρα μ@λ@κίες.

 4. Ντάξει οι παρόντες εξαιρούνται :p
  Πάντως σκέφτομαι σε μελλοντικό update να βάλω και ειδική κατηγορία για όσους κράζουν ασύστολα τους πάντες και τα πάντα, οπότε θα με αυτο-πάρει κι εμένα η μπάλα για να μην μείνω στην απ’όξω χαχα

 5. Late to the party, i know.

  Ας μη ξεχάσουμε τον εναλλακτικό ιντερνετάκια που όλους αυτούς που αναφέρθηκαν στο άρθρο τους θεωρεί κατώτερους γιατί αυτός ανεβάζει “Ειρωνικά και ψαγμένα απ’τα ίντερνετς ποστς”. Θεωρεί πως ένα μπέργκερ που θα ανεβάσει ο άλλος, δείχνει ότι έχει ψυχολογικά προβλήματα και θέλει να δειχθεί. Μετά αφιερώνει 4 ποστ για να πει πόσο εναντίον είναι και για τη μλκια που δέρνει τον μέσο ιντερνετάκια με ψαγμένα χωρατά του τύπου “Αφού όλοι ανεβάζουν μπέργκερς, ας ανεβάσω και γω το δικό μου”. Όπου η φωτογραφία είναι και καλά ψαγμένη και δείχνει ένα μπέργκερ με κλωστές που το χει φτιάξει γιαγιά. ΠΩ ΤΙ ΨΑΓΜΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ΞΕΡΩΓΩ

  Πως φαίνεται σε αυτόν που το κάνει:
  ΧΧΑΧΑΧΑ ΤΟΥΣ ΞΕΣΚΙΖΩ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΙΝΤΕΡΝΕΤΙΚΩΝ ΜΙΜΣ. ΕΙΜΑΙ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΑΠΛΟΣ ΧΡΗΣΤΗΣ ΤΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤΣ. ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΚΑΓΚΟΥΡΑΣ. ΣΑΣ ΤΟ ΟΡΚΙΖΟΜΑΙ! ΝΑ ΔΕΙΤΕ! ΑΝΕΒΑΖΩ ΕΙΡΩΝΙΚΑ ΠΟΣΤΣ!

  Τι δηλώνει στη πραγματικότητα.
  I like turtles.

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button
elGreek