EDITORIALSWord of Manos

Ο δικός μου gaming Γολγοθάς

Λίγο πολύ έχω αναφερθεί ξανά στο εν λόγω ζήτημα, από καταβολής Ragequit, απλά τώρα ήρθε η ώρα μίας μικρής αποτίμησης του φαινομένου. Σκεφτείτε το σαν μία προσπάθεια από μέρους μου να σας περιγράψω τις πρώτες 70-75 ημέρες ενός συντάκτη, αντικείμενο ενασχόλησής του οποίου είναι, ως επί το πλείστον, μία φερόμενη ως παρακμάζουσα κατηγορία παιχνιδιών.

Ξεκινώντας την πορεία και δράση μου στα πλαίσια ίδρυσης του site μας, δε μπορούσα ποτέ να φανταστώ τον απίστευτο όγκο παιχνιδιών που θα με περίμεναν να ασχοληθώ μαζί τους και να γράψω τα reviews τους. Για αρχή στα χέρια μου είχα, εκτός του “F1 2012”, το “Harvey’s New Eyes” και το “Chaos on Deponia”, της Daedalic Entertainment. Επειδή ένα adventure game δεν είναι σε καμία περίπτωση υπόθεση δύο-τριών ωρών παιχνιδιού, σύντομα ήρθαν να προστεθούν το πρώτο επεισόδιο του “Cognition”, αλλά και το “Lucius”. Αμφότερα υπήρξαν πολύ ευχάριστες αφίξεις για εμάς, αφού εγκαινίασαν την επικοινωνία του Ragequit με τις Phoenix Online Studios και Lace Mamba Global αντίστοιχα.

Γεγονός είναι ότι όταν παίρνεις έναν review code στα χέρια σου, καλό είναι να μπορείς να παρουσιάζεις σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα το παιχνίδι, έστω κι αν αυτό έχει –όπως στην περίπτωση του “Lucius“- κυκλοφορήσει προ κάποιου διαστήματος. Μέχρι να το πράξω αυτό λοιπόν, ήρθε και το “Primordia” της Wadjet Eye Games, για να καταστήσει ακόμη πιο πλούσιο το gaming πρόγραμμά μου. To οποίο πρόγραμμα έχει μία ιδιαιτερότητα, ή, αν προτιμάτε, προσωπική συνήθεια: Δε παίζω ποτέ ταυτοχρόνως δύο adventure games.

HNE WoMΑπό το Harvey’s New Eyes της Daedalic Entertainment….

Μέχρι να ολοκληρώσω λοιπόν τα παραπάνω, κατέφτασε και το “Book of Unwritten Tales-The Critter Chronicles” από τη Nordic Games και –σχεδόν από το πουθενά, υπό την έννοια ότι δεν τις περίμενα και δεν ήταν μέσα στο πρόγραμμα- δύο επανεκδόσεις παιχνιδιών, εκείνες των “A New Beginning-A Final Cut” και “Memento Mori Enhanced”, από (την δαιμονιώδη) Daedalic Entertainment και Centauri Productions αντίστοιχα. Το πρώτο αποδείχθηκε πολύ εύκολο να το φέρω εις πέρας, μια και δεν είχε περάσει μεγάλο διάστημα από την πρώτη επαφή που είχα μαζί του, με το δεύτερο όμως ήταν η πρώτη φορά που επρόκειτο να ασχοληθώ.

Επειδή όμως δε μας αρέσει να αφήνουμε παιχνίδια δίχως review και δη εκείνα που αποτελούν σημαντικές κυκλοφορίες, η επαφή που είχαμε ενδιαμέσως επιχειρήσει με την Focus Home Interactive απέδωσε καρπούς, με αποτέλεσμα να καταφθάσουν δύο κώδικες παιχνιδιών, ένας εκ των οποίων ήταν για το “The Testament of Sherlock Holmes”. Πήρε λοιπόν κι αυτό τη σειρά του για ενασχόληση και review από μεριάς μου, αρχίζοντας πλέον να κάνει την κατάσταση να φαντάζει παρανοϊκή!

Μέσα σε αυτό το κλίμα έντονης πίεσης και ευχάριστου πονοκεφάλου, η πολύ τιμητική δυνατότητα που μας δόθηκε να παρουσιάσουμε πρώτοι σε όλο τον κόσμο το δεύτερο επεισόδιο του “Cognition”, σήμαινε ότι δεν υπήρχε καθόλου χρόνος για χάσιμο (αλλά και για βραδινή, εκτός σπιτιού, διασκέδαση για τον γράφοντα). Ο στόχος επετεύχθη όμως και άξιζε με το παραπάνω, γεμίζοντάς μας ικανοποίηση για το αποτέλεσμα και αισιοδοξία για τη συνέχεια.

Με την DTP Entertainment δεν είναι και πολύ εύκολο να καταφέρεις να επικοινωνήσεις. Ως εκ τούτου φάνταζε ιδιαίτερα δύσκολο να είμαστε σε θέση να εξασφαλίσουμε review codes των “Lost Chronicles of Zerzura” και “Haunted”. Μέσα όμως στη δίνη των συνεχών –και ορισμένων απρόσμενων- επιτυχιών μας, έφτασε να μη μας φαντάζει παράξενο που μας ήρθαν χεράκι-χεράκι τα δύο αυτά παιχνίδια, ανεβάζοντας τον σχετικό αριθμό των adventures στα 15, αφού στο μεσοδιάστημα είχαν παρουσιαστεί, από τον Borracho, η πρώτη σεζόν του “The Walking Dead”, το παρθενικό κεφάλαιο του “Kentucky Route Zero” αλλά και το σκοτεινό “The Cat Lady”.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά λοιπόν είχαμε πάνω από μία ντουζίνα εκπροσώπων της κατηγορίας, σε μία πρωτοφανή καταιγίδα που έλαβε χώρα κατά το τελευταίο τρίμηνο. Δεν είναι όμως ένα φαινόμενο που συνέβη και τελείωσε οριστικά, μια και στους προσεχείς μήνες αναμένουμε πολλές ακόμη κυκλοφορίες, όπως έχουμε ήδη αναφέρει στο άρθρο περί adventure games του 2013.

Haunted WoM….μέχρι το Haunted της Deck13, η διαδρομή ήταν, μέχρι στιγμής, συναρπαστική…

Κοιτώντας πλέον πίσω και το τι συνέβη κατά τη διάρκεια των δυόμιση αυτών μηνών που προηγήθηκαν, μπορώ να πω με πάσα βεβαιότητα ότι ήταν η πιο έντονη περίοδος από τότε που αποφάσισα να εισέλθω στο συγκεκριμένο χώρο. Περίοδος που, εκτός των άλλων, συνδυάστηκε με τη γένεση του παρόντος ιστότοπου, δίνοντάς μου ένα επιπλέον –και πολύ σημαντικό- κίνητρο να φέρω εις πέρας ένα αρκετά βαρύ πρόγραμμα (ακούγεται αστείο και ειρωνικό όταν μιλάμε για κάτι που αφορά gaming να το συνδυάζουμε με τη λέξη «βαρύ», αλλά όντως υπήρξε τέτοιο).

Αν τώρα αναρωτιέστε αν θα ήθελα να ζήσω κάτι ανάλογο, η απάντηση είναι μία και έρχεται εύκολα και κατευθείαν: Ναι, αλλά όχι άμεσα! Ομολογώ ότι χρειάζομαι ένα διάστημα σχετικής χαλαρότητας, ώστε να αποφύγω κιόλας το overdose που ίσως έχει αρχίσει να παραμονεύει επικίνδυνα…

Μάνος Καρκαλέμης

Ο Μάνος δε μπορεί παρά να νιώθει ευτυχής που ασχολήθηκε ενεργά με την gaming αρθρογραφία στα χρόνια 2009-2017, οπότε και του δόθηκε η ευκαιρία να γράψει reviews για κάποια adventure games-διαμάντια, όπως "The Whispered World", "Monkey Island 2-LeChuck's Revenge" (Remastered Edition), "The Book of Unwritten Tales 1&2", "Grim Fandango" (Remastered Edition), "Gabriel Knight-Sins of the Fathers" (25th Anniversary Edition), "Night of the Rabbit", "Memento Mori 2", "Day of the Tentacle" (Remastered Edition).

7 Comments

 1. Φήμες θέλουν στρατό από homunculi ν’ακολουθεί το Μάνο για να σκουπίζουν τον τίμιο adventuring ιδρώτα από το μέτωπό του. Επόμενη στάση Μάτερχορν και ξέρετε, με όλα τα αντβέντσουρς που έχουν να βγουν στο ’13…ίχουχου, σε μοναστήρι θα κλειστεί μετά για να στρώσει 😀

 2. Είναι πάντως ενθαρρυντικό ότι σε μια κατηγορία παιχνιδιών όπως τα adventures, που όπως σχολίασε ο Μάνος, θεωρείται “παρακμάζουσα”, υπάρχει τέτοια πληθώρα νέων κυκλοφοριών. Αυτό από μόνο του, μάλλον υποδεικνύει ότι υπάρχει μια μικρή αλλά αφοσιωμένη αγορά που τα στηρίζει.

 3. Την αλληλεγγύη μου στον συντάκτη! Πάντα τέτοια εύχομαι, και επιτυχίες, αν και πράγματι, χρειάζεται ξεκούραση γιατί το οβερντόουζ εν είναι καλόν πράμαν… Αν είχα παίξει εγώ όλα αυτά τα παιχνίδια μαζεμένα, θα έλυνα γρίφους στο κοντινό μου Δαφνί.

 4. Τώρα γιατί μας τα λες όλα αυτά, για να σε λυπηθούμε; Στρώσου αμέσως για τα επόμενα 15: 😀

  Πάντως δεν ήσουν κι εντελώς μόνος στην -ομολογουμένως τιτάνια- προσπάθειά σου. Τι θα έλεγες κάποια στιγμή να γράψεις άρθρο για την αξία του να παίζει κανείς σε συνεργασία με το έτερον ήμισυ;

 5. Ωπ, Άλκη ομολογώ ότι μου είχε διαφύγει το σχόλιό σου και μόλις το είδα, με αφορμή το σχόλιο του Σταύρου στο θέμα περί F1 2012 modding

  https://www.ragequit.gr/specials/item/f1-2012-total-mod-rebuild

  Δε ξέρω αν το είπες για πλάκα, αλλά η ιδέα-πρότασή σου δεν είναι καθόλου κακή και την κρατάω υπόψιν….:)

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elGreek