EDITORIALSWord of Manos

To Steam, το GoG και οι… “ΙΒΜ και συμβατοί”

Πηγή έμπνευσης για να κάτσω να γράψω το παρόν κείμενο και να αμολήσω τη γκρίνια μου, αποτέλεσε ο καταιγισμός τίτλων του παρελθόντος που βλέπω να πωλούνται εκ νέου, σε χαμηλές, ως επί το πλείστον, τιμές, μέσω των συγκεκριμένων υπηρεσιών. Τις τελευταίες ημέρες, για παράδειγμα, είδα να εντάσσονται στο Steam τα The 7th Guest και 11th Hour της Trilobyte Games, αλλά και το I Have No Mouth and I Must Scream της Cyberdreams (σ.σ.: ευκαιρίας δοθείσης, σπεύδω να καταθέσω την ακλόνητη πεποίθησή μου ότι η ανακοίνωση σχεδιασμού του Dark Seed 3, φυσικά με τη συνδρομή του κοινού μέσω Kickstarter, είναι απλά θέμα χρόνου). Κοντά σε αυτά έχουμε ήδη δει άλλους τίτλους της gaming νιότης μας, όπως τα Broken Sword, The Last Express, Commandos, Carmageddon και πολλά ακόμη κεφάλαια της ιστορίας του PC gaming, να μας επανασυστήνονται.

Είναι κακό κάτι τέτοιο; Ασφαλώς και δεν είναι! Ίσα ίσα που αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για κάποιον που δεν είχε τη δυνατότητα, είτε λόγω ηλικίας, είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο, να ασχοληθεί μαζί τους κατά το παρελθόν, να το πράξει τώρα. Δίχως να σπαζοκεφαλιάζει για το πώς θα καταφέρει να τα κάνει να τρέξουν σε Win 7/8, προβαίνει στην εγκατάστασή τους και κάνει, εύκολα κι απλά, μία βουτιά στο χρόνο. Την ίδια στιγμή, με κάθε νέα προσθήκη ενός παλαιού παιχνιδιού στη βιβλιοθήκη του Steam ή του GoG, μειώνεται το θλιβερό φαινόμενο να μη μπορεί κάποιος να προμηθευτεί νομίμως μία δημιουργία 10ετίας ή 15ετίας, κάτι που αντίστοιχα στη βιομηχανία της μουσικής ή του κινηματογράφου δεν παρατηρείται.

Δε πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι δεν έχουν όλοι ένα δεινοσαυρικού χαρακτήρα PC στο σπίτι τους, για να είναι σε θέση να παίξουν εκεί το πρώτο Gabriel Knight, το Bermuda Syndrome, το Requiem: Avenging Angel, το Pandemonium και διάφορες άλλες κυκλοφορίες της DOS ή Win 95/98 εποχής (εντελώς τυχαίες οι παραπάνω αναφορές, ρίχνοντας μία κλεφτή ματιά στη βιβλιοθήκη μου). Ακόμη και να διαθέτουν όμως ένα τέτοιο, η διαδικασία “βγάλε το από τη ντουλάπα, συνέδεσε και εκκίνησέ το, βρες χώρο να το τοποθετήσεις, άκου τη γκρίνια από τη γυναίκα σου” σίγουρα δεν είναι ούτε η πιο απλή, ούτε η πιο εύκολη (ΟΚ, υπάρχουν ανάμεσά μας και προνομιούχοι που τα τετραγωνικά της οικίας τους επιτρέπουν να έχουν 2-3 συστήματα κι άλλες τόσες κονσόλες έτοιμα προς λειτουργία, αλλά κάθε άλλο παρά πλειοψηφία αποτελούν).

Bermuda Syndrome WoMΠώς είπατε; Δε γνωρίζατε το Bermuda Syndrome; Ο λόγος;

Επειδή λοιπόν ο περιβόητος και αλησμόνητος προσδιορισμός των PC μας ως “ΙΒΜ και συμβατών”, εκεί κάπου στα τέλη 80s-αρχές 90s, δεν αποδείχθηκε τίποτα άλλο παρά μία μεγάλη φούσκα, αφού είναι αμέτρητα τα παιχνίδια που δε λένε με την καμία να τρέξουν σε σύγχρονα λειτουργικά, τη λύση ήρθε να δώσει το “πείραγμά” τους, ώστε να είναι σε θέση επιτέλους να το πράξουν. Η επαναπώλησή τους άλλωστε στη σήμερον εποχή, ασφαλώς προϋπέθετε να έχουν λυθεί αυτά τα προβλήματα συμβατότητας, ώστε να είναι σε θέση να διατεθούν εκ νέου στο κοινό.

Μέχρι εδώ όλα καλά και όμορφα. Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: Εφόσον για καθέναν από αυτούς τους τίτλους βρέθηκε η λύση, ο τρόπος, για να συνεργάζεται αρμονικά με τα νεότερα λειτουργικά, γιατί δε κατέστη δυνατό για εμάς τους αρχαιοκάπηλους, που εξακολουθούμε να έχουμε τις original εκδόσεις, να τα τρέξουμε με τη σειρά μας στο PC μας, μέσω των κατάλληλων updates/patches/fixes; Γιατί πρέπει να τα αγοράσουμε εκ νέου, έστω και σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή, τη στιγμή που τα έχουμε ήδη πληρώσει; Τόσο δύσκολο θα ήταν να υπάρχει μία γωνιά σε καθεμία από αυτές τις πλατφόρμες, όπου η εταιρεία θα διαθέτει τα τροποποιημένα εκείνα αρχεία που μας είναι απαραίτητα για να τα αναστήσουμε;

Προσωπικά με προβληματίζει και με θλίβει να βλέπω να αγνοούνται επιδεικτικά όλοι εκείνοι που έχουν φροντίσει να διατηρήσουν, σε κάποια γωνιά του σπιτιού τους, τα PC games με τα οποία μεγάλωσαν και να μη τους δίνεται η ευκαιρία να προβούν, όπως ακριβώς οι σημερινοί αγοραστές τους, σε επανεγκατάστασή αυτών. Στην τελική δε νομίζω να είμαστε τόσοι πολλοί, που τα χρήματα που θα χάσει η κάθε εταιρεία θα αποτελέσουν ποσό άξιο αναφοράς, πόσω μάλλον από τη στιγμή που θα έχει κερδίσει τον σεβασμό σύσσωμης της gaming κοινότητας. Κι αν το τελευταίο σας ακούγεται κάπως “meh”, σκεφτείτε την περίπτωση της Trilobyte Games, που αφ’ ενός ζητά, μέσω Kickstarter, τη βοήθειά μας, αφ’ ετέρου σε λίγο καιρό θα μας προτρέψει να αγοράσουμε το The 7th Guest 3, που έχει στα σκαριά. Άσε με να ξαναπαίξω, χωρίς να γίνω μάγος ή να (ξανα)βάλω το χέρι στην τσέπη, το 11th Hour και θα σου δώσω κι εγώ με τη σειρά μου τα χρήματα που θα αξιώσεις στη συνέχεια.

GoG WoMΑν δεν τα έχω, ευχαρίστως να τα πάρω. Αν τα έχω όμως;

Και, για να προλάβω πιθανώς και κάποιους από εσάς, αν για κάποια από αυτά τα παιχνίδια (π.χ. για το 11th Hour, που ήδη αναφέρθηκε) υπάρχουν ήδη patches για να τρέξουν στα σημερινά λειτουργικά, θεωρώ ότι δίπλα στο κουμπάκι αγοράς του, θα έπρεπε να αναφέρεται ξεκάθαρα κάτι τέτοιο και να παρέχονται οι κατάλληλες οδηγίες. Ίσως όμως η gaming βιομηχανία να μη θέλει να έχει καθαρές σχέσεις με το κοινό της. Ίσως κάθε εταιρεία επιθυμεί να εισπράξει ακόμη και το τελευταίο λεπτό του ευρώ, εις βάρος της σοβαρότητας και της αξιοπιστίας της. Σε κάθε περίπτωση, μόνο η λέξη “κρίμα” ταιριάζει σε μία τέτοια κατάσταση. Η τελευταία θα μπορούσε, πολύ απλά, να είναι τελείως, μα τελείως, διαφορετική.

Και μια και ο λόγος περί patches και συνταγών παιξίματος παλαιότερων games σε σύγχρονα PCs, αξίζει δίχως αμφιβολία να ρίξετε μια ματιά σε αυτό το site. Μπορεί όσα προτείνει να αφορούν στα Windows XP, δε χάνετε τίποτα όμως να κάνετε μία απόπειρα και σε μεταγενέστερο αυτού O/S…

Μάνος Καρκαλέμης

Ο Μάνος δε μπορεί παρά να νιώθει ευτυχής που ασχολήθηκε ενεργά με την gaming αρθρογραφία στα χρόνια 2009-2017, οπότε και του δόθηκε η ευκαιρία να γράψει reviews για κάποια adventure games-διαμάντια, όπως "The Whispered World", "Monkey Island 2-LeChuck's Revenge" (Remastered Edition), "The Book of Unwritten Tales 1&2", "Grim Fandango" (Remastered Edition), "Gabriel Knight-Sins of the Fathers" (25th Anniversary Edition), "Night of the Rabbit", "Memento Mori 2", "Day of the Tentacle" (Remastered Edition).

34 Comments

 1. Μάνο μεγάλο δίκιο σ’αυτό που λες. Και αν αρκετοί τίτλοι μπορούν όντως να “μονταριστούν” ώστε να παίξουν σε σύγχρονα συστήματα, σίγουρα θέλει μανούρα και προσωπικό ψάξιμο μπόλικο. Πάντως εγώ δεν ξαναγοράζω τίτλους που ήδη έχω στη συλλογή μου από κάποια παλιότερη retail αγορά. Ίσως φταίει βέβαια ότι πολλοί απ’αυτούς τους “abandonware” τίτλους πέρασαν σε άλλους εκδότες/διανομείς οι οποίοι αποφάσισαν να βγάλουν κανά φράγκο από την υπόθεση.

  Σε έναν ιδανικό κόσμο, θα μπορούσαμε απλώς να κάνουμε redeem ένα κωδικό για τα “κουτάτα” μας, ώστε να τα αποκτάμε και στις ψηφιακές βιβλιοθήκες, αλλά χέχ, σιγά μην.

 2. Τα DOS πλέον τρέχουν ΠΟΛΥ άνετα, (και σε υψηλότερες αναλύσεις από 320×240, και με φίλτρα εξομάλυνσης), μέσω διαφορετικών εκδόσεων του DosBox. Γενικά, τα περισσότερα προβλήματα τα έχω συναντήσει, σε Win98 games, χρονολογίας 1997 – 2000, ειδικά αυτά που χρησιμοποιούν DirectX. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η κατάσταση σώνεται (αν σώνεται), ή με την χρησιμοποίηση Glide emulation (3dfx FTW ;);)) ή με τη χρησιμοποίηση Software Rendering . Πάντως μου έχει τύχει παιχνίδι, να κρασάρει σε WinXP και να τρέχει κανονικότατα σε Win7 x64 (Jane’s U.S.A.F.), που με είχε ταλαιπωρήσει δύο εβδομάδες, μέχρι να το τρέξω. Οπότε ίσως και να δικαιολογείται το μικρό σχετικά κόστος επαναγοράς. (Πάντως το U.S.A.F. θα το ξαναγόραζα από το GOG, εφόσον είχαν λυθεί όλα του τα προβλήματα!!!!)

 3. Λίγο υπερβολικό σε βρίσκω Μάνο. Κατά τη γνώμη μου δεν είναι υποχρεωμένοι να κάτσουν όλοι αυτοί να μελετήσουν τις κυριολεκτικά άπειρες συνθέσεις συστημάτων που υπάρχουν και να βγάλουν patch που να επιτρέπει στο παιχνίδι τους να τρέχει ιδανικά σε xp,win7, 8 και όσα λειτουργικά θα ακολουθήσουν… Αυτό που ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν ήταν να το έχουν σεταρισμένο να τρέχει ρολόι όταν κυκλοφόρησε. Μακάρι να υπήρχε time travel να μπορούν να δουν τα λειτουργικά που έπονται και να έβγαζαν εξαρχής timeproof patches…:p
  Καταρχήν, πάρα πολλά παιχνίδια βρίσκονται στο λεγόμενο “management/distribution rights limbo”, για διάφορους λόγους π.χ. χρεωκοπία developer, μεταβίβαση-αγωραπωλησία δικαιωμάτων κτλ.
  Επίσης πολλά, αν όχι τα περισσότερα pcs σήμερα δεν έχουν floppy disk drives. Όλες αυτές οι παράμετροι καταλήγουν να είναι δίκες σου επιλογές. Δεν παίζει π.χ. ένα παιχνίδι του ’92? Μπορείς είτε να ψάξεις για fixes, είτε να το παίξεις σε dosbox ή να το αγοράσεις για 2-3 ευρώ από το GoG. Από εσένα εξαρτάται. Δε σου έβαλε το gog (και το κάθε gog) μαχαίρι στο λαιμό και σου λέει “φιλαράκι, σκάσε το ψιλό για να μπορείς να ξαναπαίξεις ένα παιχνίδι που αγόρασες πριν 20 χρόνια. Είναι σαν κάποιος να έχει το Super Mario Bros του NES και να έχει την απαίτηση να… εισάγει το cartridge στο Wiiu και να παίζει. Δεν γίνεται. Ή θα είχε κρατήσει την παλιά του κονσόλα, (στα pcs έχουμε και τη δυνατότητα των emulators επιπλέον) ή θα το αγόραζε από το wiiware αν ήθελε να το παίξει στο νέο του σύστημα. Ναι, ξέρω ότι οι υπολογιστές υποτίθεται ότι έχουν απεριόριστο backwards compatibility αλλά υπάρχουν και μερικά παιχνίδια που να αρνούνται να τρέξουν (αν και δεν πιστεύω ότι είναι τόσα πολλά όσα αναφέρεις), τι να κάνουμε! Σε έναν ιδεατό κόσμο, όπως είπε κι ο Στέφανος, ίσως ο κάθε developer να είχε την όρεξη, το χρόνο και τα μέσα (σε αρκετές περιπτώσεις παιχνιδιών ο κώδικας έχει χαθεί στο βάθος του χρόνου) να κυκλοφορεί patches για παιχνίδια 18-20 χρόνων… Δίχως παρεξήγηση, διακρίνω πάντως (πίσω από τις γραμμές) και μια (καμουφλαρισμένη?) γκρίνια ενός retail συλλέκτη για την επικράτηση της ψηφιακής διανομής έναντι της αντίστοιχης φυσικής. Δεν χρειάζεται να επαναλμβάνω τις προτιμήσεις μου, χτες μόλις τα έγραφα στο αντιστημικό θρεντ του Μπράδερ Κώστα. Cheers! 😀

 4. Χμμμ, ίσως δεν κατάλαβες το πνεύμα του κειμένου μου.

  Αναφέρομαι στα παιχνίδια που ΤΡΕΧΟΥΝ πλέον σε νεότερα λειτουργικά, δε ζητάω να είναι εξ’ αρχής αυτό εξασφαλισμένο. Πάνω σε αυτό λοιπόν, αναρωτιέμαι για ποιο λόγο να μη μπορούμε να τρέξουμε και τις αρχικές εκδόσεις τους. Δηλαδή αφού έκατσε κάποιος και βρήκε τη λύση, ώστε να ξαναπουλήσει έναν τίτλο, γιατί δε δίνει και σε εμάς τη δυνατότητα να τον (ξανα)ευχαριστηθούμε;

 5. Θα συμφωνήσω σε πολλά με τον Adhan. Εγώ προσωπικά, για την δυνατότητα να τα τρέχω απευθείας από τον σκληρό δίσκο και μόνο, θα ξαναγόραζα πολλά παιχνίδια. Απλά, θα έδινα πρώτα προταιρεότηταμ σε παιχνίδια που δεν έχω στην συλλογή μου, και τα άλλα θα τα χτύπαγα σε εκπτώσεις.
  Ειδικά στο GOG, να προσθέσουμε και την απομάκρυνση του DRM, την δωρέαν προσθήκη των επεκτάσεων αφού έχεις αγοράσει το παιχνίδι, το επιπλέον περιεχόμενο. Ε, αν θέλετε, κάντε και petition στην σελίδα του να σας δίνουν τα κατάλληλα αρχεία, ώστε να εκτυπώνετε ετικέτες για το κουτί, και να το βάζετε σε κουτί το game.

 6. Συμφωνω απολυτα με Αdhan και Vtheofilis.Ε οπως και να το κανουμε ,ειναι αλλη “πλατφορμα” τα νεα μας PC με τα …386.
  Σου λεει αν θες να παιξεις τα original σου σημερα,να κραταγες το παλιο σου μηχανημα(καποοι τα κρατανε!…).
  Αλλα αντε πες πως συμφωνουσαν οι εταιριες να δινανε δωρεαν τα αρχεια των παιχνιδιων ,που ηδη παιζουν στα νεα λειτουργικα, στους κατοχους των originals.Πως ακριβως θα ξερανε ποιος ειναι ο νομιμος κατοχος αυτων?

  Σιγουρα εχει καποια βαση η ολη σκεψη ,αλλα παρα πολυ υπερβολικο το “Ίσως όμως η gaming βιομηχανία να μη θέλει να έχει καθαρές σχέσεις με το κοινό της. Ίσως κάθε εταιρεία επιθυμεί να εισπράξει ακόμη και το τελευταίο λεπτό του ευρώ, εις βάρος της σοβαρότητας και της αξιοπιστίας της”

  Και μονο που δινεται η ευκαιρια να παιξουμε και παλι (η για πρωτη φορα) καποια πραγματικα αριστουργηματα ακομα και αν τα εχουμε ηδη αγορασει στο παρελθον,και μαλιστα σε τοσο χαμηλες συνηθως τιμες (η Νintendo ζηταγε κατι 30ευρα για να κατεβαζες Snes παιχνιδι στο Wii…) τοτε ειμαστε απολυτα ικανοποιημενοι

 7. Ασφαλώς όλες οι απόψεις είναι δεκτές και σεβαστές, αλλά έχω ορισμένες ενστάσεις-απορίες:

  Σου λεει αν θες να παιξεις τα original σου σημερα,να κραταγες το παλιο σου μηχανημα(καποοι τα κρατανε!…).

  Να έχουμε δηλαδή ένα PC για DOS games, ένα για Win 95/98, ένα για XP, ένα για Vista, Win 7, Win 8 κ.ο.κ

  Αλλα αντε πες πως συμφωνουσαν οι εταιριες να δινανε δωρεαν τα αρχεια των παιχνιδιων ,που ηδη παιζουν στα νεα λειτουργικα, στους κατοχους των originals.Πως ακριβως θα ξερανε ποιος ειναι ο νομιμος κατοχος αυτων?

  Ενώ τώρα είναι απόλυτα και 100% βέβαιες και εξασφαλισμένες ότι οι νέες εκδόσεις των παιχνιδιών τους δεν πειρατεύονται;

 8. Με την σειρά μου κι εγώ βρίσκω “υπερβολικό” το άρθρο και συμφωνώ με τον Adhan.

  Και αν είσαι τόσο μερακλής και θες οπωσδήποτε να τρέξεις το game απο το CD που είχες αγορασει παλιά, η λύση υπάρχει. Virtual Box και είσαι καλυμμένος. Δεν χρειάζεσαι ούτε να έχεις 2 και 3 pc με παλιό hardware και λειτουργικό, ούτε πρέπει να είσαι επιστημονας/κομπιουτερακιας για να σεττάρεις σωστά το VirtualBox.

  Μην τα θέλουμε και όλα δικά μας. Ειδικά όταν τα games αυτά διατίθενται σε πολύ χαμηλές τιμές.

 9. Τα παιχνίδια του GOG θα παίζουν για πάντα, διότι:
  1. Τρέχουν απ’ευθείας από το σκληρό δίσκο, αντί να χρειάζεσαι δισκέτες ή CD.
  2. Δεν έχουν DRM.
  Θα ήταν υπέροχο πάντως, να έχουμε την ευκολία του Steam για multiplayer και mods, την πολιτική διάθεσης του GOG, και την δυνατότητα για retail, έστω και αν πληρώναμε παραπάνω.

 10. Mα τα θέλουμε όλα δικά μας όταν ζητάμε κάτι που έχουμε αγοράσει να παίζει και στο μέλλον, ειδικά όταν αυτό έχει καταστεί δυνατό;

  Αυτό που ζητάς στην ουσία, είναι τεχνική υποστήριξη για το μέλλον, για το πρόγραμμα που αγόρασες τότε. Οπότε αυτή, είναι θεμιτό να κοστολογηθεί.

 11. Eνα εξτρα μηχανημα ειναι αρκετο.Τα xp,7,8 τα γραψες για να υπερβαλλεις λιγο ακομη. 🙂
  Η ιδια ακριβως λογικη υπαρχει και στις κονσολες ,και μαλιστα με πολυ πολυ χειροτερο backwards compatibility.

  Για πειρατεια αυτο που λες δεν εχει καμια απολυτως σχεση.Αυτο ισχυει για ολα μα ολα τα παιχνιδια παντως τυπου.Τελικα μηπως θα ηθελες να τα δινανε σε ολους δωρεαν?? Ξαναρωταω ,πως πιστευεις θα ξερανε ποιος ειναι ο κατοχος των originals???

 12. Ομολογώ ότι δυσκολεύομαι, πιθανότατα δε μπορώ καν, να ακολουθήσω τη λογική σου. Τι σημαίνει

  Τελικα μηπως θα ηθελες να τα δινανε σε ολους δωρεαν?? Ξαναρωταω ,πως πιστευεις θα ξερανε ποιος ειναι ο κατοχος των originals???

  Εγώ λέω να δίνονται ΕΚΕΙΝΑ τα αρχεία που θα εξασφαλίζανε το backwards compatibility.
  Πού είναι το μεμπτό σε αυτό και πώς προκύπτει το συμπέρασμα ότι ζητάω να δίνουν τα πάντα δωρεάν;

 13. Ρε παιδιά, μη με τρελαίνετε, τόσο δυσνόητο είναι αυτό που λέω;
  Αναφέρομαι στα παιχνίδια που έχει ήδη βρεθεί ο τρόπος να τρέξουν σε νεότερα λειτουργικά και λέω ότι, κατά τη γνώμη μου. θα έπρεπε αυτό να προσφέρεται ΔΩΡΕΑΝ στους ήδη κατόχους των original versions των παιχνιδιών. Μα είναι τόσο παράλογο αυτό που λέω τελικά;

 14. Μάνο, τα πράγματα είναι πολύ απλά. Καταλαβαίνω τί εννοείς: εφόσον κάποιοι, κάπως, κατάφεραν να τροποποιήσουν τον κώδικα του παιχνιδιού ώστε να τρέχει στα σημερινά συστήματα (GOG), γιατί να μη μας προσφέρουν απλώς ένα patch και να τελειώνει η υπόθεση, σωστά; Η απάντηση είναι προφανώς “για τα λεφτά”. Και μαζί με τη συμβατότητα, πλέον σου δίνεται και η ευκολία του Install and play χωρίς δίσκους, καθιστώντας την εκ νέου αγορά μια πολύ ελκυστική επιλογή, ειδικά με χαμηλή τιμή/sale. Κι εγώ θα προτιμούσα ένα απλό patch, αλλά αυτοί που το γράφουνε, αυτοί και αποφασίζουν αν θα βγάλουν έξτρα λεφτά απο αυτό ή όχι. Υπ’όψιν ότι, αν ένα compatibility patch είναι εύκολο να γραφεί, ας το δώσουν τσάμπα, αλλά το βρίσκω λογικό, αν παιδεύτηκαν να προσαρμόσουν το παιχνίδι, να το προσφέρουν έναντι ενός μικρού ποσού, στην οποία περίπτωση, they might as well give you a pre-patched game altogether (και δε θα εκπλησσόμουν αν αυτός είναι όντως ένας από τους λόγους που βλέπουμε τόσες επανεκδόσεις)

 15. Μάνο, ίσως σχημάτισες την εντύπωση ότι θέλουμε να σκάσουμε έξω από το σπίτι σου με δαδιά, πιρούνες, τσεκούρια και δικράνια:D
  Σε πολλές περιπτώσεις, το GOG απλά δίνει ή μια prepatched έκδοση, ή χρησιμοποιεί τρίτο λογισμικό, όπως το DOS BOX. Δεν το έκρυψε ποτέ. Αλλά αν υποθέσουμε, ότι δεν γούσταρες να ψάξεις και να παιδευτείς, για να περάσεις το patch ή να ρυθμίσεις το DOSBox, θα σε χάλαγε να δώσεις σε κάποιον ένα ταληράκι για να στο κάνει; Και ποσά θα έδινες για να παίζεις χωρίς να χρησιμοποιείς CD, ή δισκέτες; Ειδικά τις 5,25″, για τις οποίες δεν μπορείς ούτε συσκευή ανάγνωσης συμβατή με νέα PC να βρεις.

 16. That’s the whole point ρε παιδιά. Αφού ήδη υπάρχει το game αγορασμένο στην original έκδοση, γιατί να πρέπει να πληρώσω έστω ένα μίνιμουμ για την συμβατότητα; Πληρώνω τα εργατικά δηλαδή; Εγώ προσωπικά συμφωνώ με τον Μάνο.

 17. double post, γιατί πάτησα reply πολύ γρήγορα.
  Στην ουσία, πληρώνεις το no CD .exe και τα επιπλέον καλούδια.
  Με υποχρεώνει κανείς να την αγοράσω; Όχι. Μπορώ να παίξω ακόμα την “retail” έκδοση μου.
  Αρκεί να ψάξω και να κατεβάσω τα patches.
  Η ανταλλαγή της παλιάς έκδοσης με την καινούρια δεν είναι καθόλου κακή ιδέα. Δεν ξέρω όμως αν υπάρχουν νομικοί περιορισμοί σε αυτό τον τομέα. Δεν ξέοω όμως κατά πόσο θα ήταν δυνατό να υποστηρίζεται από όλους τους publishers στο GOG. Εδώ στο Steam δεν γίνεται.

 18. Βρε αγορι μου γλυκο,ενα απλο πραμα σε ρωταω για 3η φορα (και μαλλον ΠΑΛΙ δεν θα παρω απαντηση) πως στο καλο και σε ποιους θα δωσουν αυτα τα αναθεματισμενα αρχεια,οπως πιστευεις εσυ? Απλη ερωτηση ειναι.Θα τους στειλεις email και θα τους πεις απλα,γεια σας εχω αγορασει το αυθεντικο πριν 20 χρονια?Η θα στειλεις μια φωτογραφια σου με το κουτι ανα χειρας??
  Και ΠΟΤΕ μα ποτε δεν εκανα ΔΗΛΩΣΗ οτι ζητας να τα δινουνε free οπως ξαφνικα με ρωτας.ΕΡΩΤΗΣΗ εκανα “μηπως ΤΕΛΙΚΑ θα ηθελες να τα δινανε?” Ειναι οντως τοσο δυσκολο να τα καταλαβεις ολα αυτα οπως λες? Δεν υπαρχει λογος να μπερδευομαστε και σε αυτο.

  Επισης ολα αυτα που λεει ο Vtheofilis σου ακουγονται τοσο ακυρα? Η εργασια που εχει γινει ωστε να ΜΠΟΡΕΙΣ εσυ πλεον να παιζεις απροβληματιστα στο νεο σου PC,συν το οτι τα παιζεις χωρις δισκετα η CD(μερικα ειχανε 10+δισκετες), συν τα διαφορα καλουδια που συνηθως προσφερουν μαζι (making of,soundtrack,wallpapers κλπ ) ειναι τοσο ακυρο να κοστολογειται και για τους ηδη κατοχους,ακομα και με αυτα τα ψιχουλα που συνηθως ζητανε?
  Εμενα ολη αυτη η “εργασια” που ειπα,μου βγαζει πιο πολυ κατι σαν DLC που κανεις δε σε υποχρεωνει να (ξανα)αγορασεις,παρα σαν ενα “free update” που φανταζομαι οτι το βλεπεις ετσι πιο πολυ εσυ.

 19. πως στο καλο και σε ποιους θα δωσουν αυτα τα αναθεματισμενα αρχεια,οπως πιστευεις εσυ?

  Μέσω download, στον καθένα.

  Η εργασια που εχει γινει ωστε να ΜΠΟΡΕΙΣ εσυ πλεον να παιζεις απροβληματιστα στο νεο σου PC,συν το οτι τα παιζεις χωρις δισκετα η CD(μερικα ειχανε 10+δισκετες), συν τα διαφορα καλουδια που συνηθως προσφερουν μαζι (making of,soundtrack,wallpapers κλπ ) ειναι τοσο ακυρο να κοστολογειται και για τους ηδη κατοχους,ακομα και με αυτα τα ψιχουλα που συνηθως ζητανε?

  Ναι, είναι.

 20. Το DOSBox και τα patch παραμένουν δωρεάν Μάνο. Απλά τα βρίσκεις μόνος σου. Αυτό που πληρώνεις είναι το slipstreaming των patches και των expansions στον installer, την απλούστερη εγκατάσταση (για τους DOS τίτλους)και την αφαίρεση του DRM.

 21. Αναφέρομαι στα παιχνίδια που έχει ήδη βρεθεί ο τρόπος να τρέξουν σε νεότερα λειτουργικά και λέω ότι, κατά τη γνώμη μου. θα έπρεπε αυτό να προσφέρεται ΔΩΡΕΑΝ στους ήδη κατόχους των original versions των παιχνιδιών. Μα είναι τόσο παράλογο αυτό που λέω τελικά;

  Αν τον τρόπο, τον βρήκαν χρήστες, αυτό είναι που γίνεται. Αλλά εάν τον βρήκε η εταιρεία, (γιατί π.χ. έχει το source code), είναι στην διακριτική της ευχέρεια, εάν το τιμολογήσει ή όχι.

 22. Μα σου απαντάω εδώ και 3-4 comments και δε μπορείς να καταλάβεις τι λέω, ή ψάχνεις για μια απάντηση την οποία δε μπορώ να σου δώσω.
  Το πού και γιατί δυσκολεύομαι να απαντήσω, δεν το βλέπω, αλλά θεωρώ ότι κατέστησα ξεκάθαρο το τι εννοώ.

  Πάντως το επιχείρημα “διαθέτω patch μόνο σε όσους μπορώ να ξέρω ότι έχουν το παιχνίδι” (π.χ. αποκλειστικά μέσω Steam) είναι μόδα των τελευταίων ετών, καθότι σου θυμίζω ότι σε παλαιότερες εποχές τα διάφορα patches διατίθονταν ελεύθερα προς όλους, εξ’ ου και δε μπορώ να καταλάβω γιατί δεν μπορείς να καταννοήσεις την απάντηση που σου έχει πολλάκις δώσει..

 23. Μου απαντας εδω και 3-4 comments??? Και δεν μπορω να καταλαβω?? Εχω τη φρικτη υποψια οτι αρχιζεις και με δουλευεις…
  Οι 2 μοναδικες απαντησεις που εχεις δωσει στο συνεχομενο ερωτημα μου ειναι οι παρακατω
  –“Εγώ λέω να δίνονται ΕΚΕΙΝΑ τα αρχεία που θα εξασφαλίζανε το backwards compatibility.”
  –“Μέσω download, στον καθένα.”
  Εχεις δικιο…μου απαντησες λεπτομερεστατα…
  ελεος…

  Ξερω πολυ καλα οτι δινανε τα patch τα παλιοτερα χρονια ελευθερα, οποτε τελικα -ξαναρωταω- μηπως θα ηθελες να δινανε και τα παιχνιδια ελευθερα (θα μου πεις παλι οχι,και απο που και ως που εβγαλα τετοιο συμπερασμα!!! και τρεχα γυρευε δηλαδη)

  Σε παρακαλω μη το ζοριζεις χωρις λογο,θα σε ξαναρωτησω και παλι,αυτη τη φορα με τετοιο τροπο ωστε να μη καταφυγεις παλι σε απαντησεις σαν αυτες τις 2 τις προηγουμενες σου.
  Πατωντας μονο στη τελευταια σου παραγραφο: πιστευεις οτι θα επρεπε να δωθουν τα αρχεια αυτα μεσω της “νεας” μοδας (“μόνο σε όσους μπορώ να ξέρω ότι έχουν το παιχνίδι”)
  ή
  οπως παλιοτερα που δινοντουσαν ελευθερα σε ολους?
  Αν απαντησεις το πρωτο,τοτε με ποιο τροπο πιστευεις θα μπορουν να ξερουν ποιος εχει το παιχνιδι?
  Αν απαντησεις το δευτερο…τι λεω, δε μπορεις να απαντησεις αυτο ,αφου οπως ειπες πιο πριν:”πώς προκύπτει το συμπέρασμα ότι ζητάω να δίνουν τα πάντα δωρεάν;”

 24. Καταρχήν θέλω να εκφράσω μία απορία. Κάνουμε έναν διάλογο, ο καθένας με τις απόψεις και τα επιχειρήματα που έχει. Για ποιο λόγο πρέπει να χρησιμοποιούμε εκφράσεις όπως “έλεος”, “τρέχα γύρευε”, “μη το ζορίζεις”, “μη καταφυγεις πάλι” κτλ; Έχουμε κάτι να χωρίσουμε; Τσακωνόμαστε; Δε νομίζω.

  Από ‘κει και πέρα, οι απαντήσεις που (παραδέχεσαι ότι) σου έδωσα, ξεκαθαρίζεις, με τον τρόπο σου, ότι δε σου κάνουν. Δεκτό, αλλά δε μπορώ να κάνω κάτι επ’ αυτού.

  Εγώ συνεχίζω να είμαι υποστηρικτής της ελεύθερης και δωρεάν παροχής patches, εσύ όχι, ΟΚ, διαφωνούμε ξεκάθαρα και δε μπορεί -και δεν υπάρχει λόγος εν τέλει- να πείσει ο ένας τον άλλο.
  Ποτέ και πουθενά δε ζήτησα να δίνονται δωρεάν παιχνίδια, εμμένω όμως στην άποψη -που για κάποιο λόγο λες ότι δε μπορώ να υποστηρίξω πλέον-, ότι τα αρχεία θα έπρεπε να δωθούν-δίνονται δωρεάν, όπως ακριβώς γινόταν και παλαιότερα, δίχως να -μπορεί να- γνωρίζει η κάθε εταιρεία ποιος έχει αγοράσει το παιχνίδι της, που δεν είναι και το ζητούμενο άλλωστε σε τέτοιες περιπτώσεις.

  Ειλικρινά ελπίζω να σε κάλυψα τώρα και να σου έφυγε η όποια, τελείως αβάσιμη, υποψία ότι σε δουλεύω (!;!;!;!)…

 25. Eννοειται πως δεν τσακωνομαστε βρε συ,και δεν μπορω να καταλαβω γιατι πηρες τοσο ασχημα καποιες μικρες εκφρασεις που χρησιμοποιησα κυριως στο τελευταιο μου post (τα οποια προηλθαν υστερα απτην εντονη -και δικαιολογημενη κατ εμε- εκπληξη μου πανω στο σχολιο σου οτι μου απαντουσες επανειλλημενα,ενω μεχρι και τωρα δεν εχω λαβει απολυτως καμια απαντηση. Εννοειται πως ολα τα σχολια και οι αποψεις ειναι σεβαστες και δεκτες (ΟΠΩΣ ΕΞΑΛΛΟΥ ηδη σχολιασα μια αποψη σου: το “Ναι,ειναι” οκ,σεβαστο και το δεχομαι. – TO ΞΕΧΑΣΕΣ??)

  Μου λες τα patches να δινονται δωρεαν,αλλα τα παιχνιδια γενικα οχι.
  Γιατι διαφωνουμε στο οτι (για το συγκεκριμενο θεμα μονο) patches=παιχνιδια ??

  Και μια καινουρια ερωτηση που μου ρθε τωρα,στο PC σου εσυ εχεις ακομα floppy (και 3,5 και 5,25) για να εβαζες τα original παιχνιδια ωστε να παιρναγες απο πανω τα υποτιθεμενα patches??

 26. Nαι, διαφωνούμε 100% στ’ ότι patches=παιχνίδια. Εξ΄ορισμού δεν ισχύει και φυσικά ποτέ δεν ίσχυε κάτι τέτοιο.

  Αναφορικά με το δικό μου PC, και 3.5′ floppy έχω (διαθέσιμο, όχι συνδεδεμένο) και CD-ROM (γιατί δε πρέπει να ξεχνάμε ότι παιχνίδια της εποχής Win 95/98, που έχουν προβλήματα σε μεταγενέστερα λειτουργικά, έρχονταν σε τέτοια μορφή). Αλλά ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι δεν είχα, θα στερούμουν το δικαίωμα να κρίνω ως τελείως άστοχη τη μη διάθεση των εν λόγω patches;

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL