EDITORIALSWord of Manos

Η ασταμάτητη ανάγκη για patches

Παρακολουθώ εδώ και πολλούς μήνες ένα φαινόμενο για το οποίο έχω αρχίσει να καταλήγω στο συμπέρασμα ότι αποκλείεται να είναι τυχαίο. Πάμπολλα PC games, ειδικά οι πολυαναμενόμενοι τίτλοι, κυκλοφορούν είτε με σοβαρές ελλείψεις, που χαλάνε την εμπειρία που έχουμε μαζί τους, είτε με χοντρά bugs που «φωνάζουν» για την άμεση ανάγκη κυκλοφορίας ενός patch. Ναι, το γνωρίζω καλά ότι patches για παιχνίδια βγαίνουν εδώ και χρόνια, άρα τα ημιτελή games δεν είναι κάτι καινούργιο. Αλλά αντί να παρατηρείται κάμψη της συχνότητας κυκλοφορίας τέτοιων τίτλων, μάλλον συμβαίνει το αντίθετο.

ΤΑ RETAILS…

Στο δικό μου μυαλό οι λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι δύο: Ο πρώτος έχει να κάνει με την όλο και μεγαλύτερη καθιέρωση της πώλησης παιχνιδιών σε ψηφιακή μορφή, αλλά και τον σαφή και οριοθετημένο στόχο να έρθει η ημέρα που η retail αγορά θα αποτελεί παρελθόν, αλλά με τη σύμφωνη γνώμη των gamers. Με άλλα λόγια, να είναι μία απολύτως ομαλή μετάβαση, όπου η  απόκτηση ορισμένων DVD, κατά την αγορά ενός τίτλου, θα αντικατασταθεί από έναν αριθμό Gbytes. Θα μου πείτε τώρα «γιατί αυτό δε συμβαίνει ήδη;». Συμβαίνει, αλλά:  1) Εξακολουθούν να υπάρχουν εκείνοι οι… περίεργοι που προτιμούν να αποκτούν ένα game σε retail μορφή και 2) Στο μυαλό μίας μερίδας παικτών, τα μόνα παιχνίδι που αξίζουν αγοράς, αναφορικά με τη retail μορφή πάντα, είναι όσα είναι DRM-free.

MLL WoMΤο Metro: Last Light προκάλεσε ποικίλες διαμαρτυρίες κατά το αρχικό launch του

Σκεφτείτε λοιπόν τώρα το εξής: Ένας τίτλος κυκλοφορεί και στις δύο μορφές, digital και retail. Η πρώτη κάνει αυτομάτως update μέσω της υπηρεσίας που χρησιμοποιεί (Steam, Desura κτλ), η δεύτερη όχι. Ο κάτοχος εκείνης πρέπει να κατεβάσει το update/patch σε self-executable μορφή και να το περάσει manually. Τι γίνεται όμως αν το update ΔΕΝ υπάρχει σε μία τέτοια μορφή; Πολύ απλά ο αγοραστής… έχασε και θα αρχίσει να σκέφτεται ότι αν είχε προμηθευτεί την άλλη έκδοση, δε θα αντιμετώπιζε πρόβλημα. Πάμε και στην περίπτωση των retail games που απαιτούν σύνδεση σε μία ψηφιακή υπηρεσία. Αυτά και update θα κάνουν και το κουτί τους θα έχει ο χρήστης, οπότε όλα καλά, σωστά;

Λάθος. Διότι είπαμε, δε λείπουν εκείνοι που είναι ενάντιοι σε αυτή τη “σύμπραξη” (μέσα στους οποίους είμαι κι εγώ). Μήπως η ευκολία της άμεσης διαδικασίας του updating θα αρχίσει να κάμπτει την –αρτηριοσκληρωτική, σύμφωνα με τα μεγάλα κεφάλια της βιομηχανίας- εμμονή τους να ζητούν να είναι DRM-free τα retail games που αγοράζουν; Προσωπικά αν αγοράσω παιχνίδι που ενώ χρειάζεται patch, εγώ δε μπορώ να το περάσω, ακριβώς διότι δεν κυκλοφορεί για την έκδοση που εγώ επέλεξα, θα νιώσω μεγάλο κορόιδο, όπως νομίζω ότι θα ισχύσει και με καθέναν από εσάς.

«Ε, δεν ξαναγοράζεις προϊόν της εν λόγω εταιρείας και τελείωσε το θέμα». Έλα που δεν είναι τόσο απλό. Διότι αν το φαινόμενο αρχίσει να παίρνει πιο μαζικές διαστάσεις, τότε α) δε θα μπορώ εσαεί να αποκλείω από τις αγορές μου κάποιες εταιρείες και τα παιχνίδια εκείνων και β) έστω και ενδόμυχα, θα αρχίσει να μου καλλιεργείται η πεποίθηση ότι θα ήταν καλύτερα τελικά να άρω τις όποιες αντιρρήσεις έχω και να προμηθευτώ ένα retail game μεν, που να απαιτεί κάποια σύνδεση τύπου Steam δε, ώστε με το τελευταίο να έχω το κεφάλι μου ήσυχο. Bingo, μόλις θα έχω τσιμπήσει το όμορφο δολωματάκι…

TR WoMΧρειάστηκε και η δεσποινίδα Lara τα patchάκια της

…KAI H ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ

Ακόμη σημαντικότερος λόγος όμως για τον οποίο βλέπουμε να κυκλοφορούν συνεχώς παιχνίδια που με το «καλημέρα» έχουν προβλήματα, πιθανώς είναι η αντίληψη ότι είναι κι αυτός ένας τρόπος καταπολέμησης της πειρατείας. Σου λέει ο άλλος «ποιος θα κάτσει να κατεβάζει το Tomb Raider, το Bioshock Infinite, το Metro: Last Light, το Call of Juarez: Gunslinger και κάθε άλλο παιχνίδι, τη στιγμή που στη μορφή που θα το έχει δε θα μπορεί να το ευχαριστηθεί; Θα προτιμήσει να το αγοράσει, για να μπορεί να εγκαθιστά απροβλημάτιστα και τα updates που θα του δώσουμε στη συνέχεια». Πρέπει να είναι ό,τι πιο ηλίθιο μπορεί να σκεφτεί ανθρώπινος νους. Διότι εκτός του ότι καθιστά εκείνον που το κάνει pre-order ή το αγοράζει Day One τον πλέον εξαπατημένο πελάτη, αφού έχει πληρώσει για κάτι και απαιτεί αυτό να δουλεύει σωστά από την πρώτη στιγμή που θα έρθει στα χέρια του (ΟΚ, στο account του..), δε διασφαλίζει σε καμία περίπτωση ότι ο πειρατής ξαφνικά θα αποφασίσει να κόψει τη συνήθειά του. Χώρια που ο τελευταίος μπορεί άνετα να περιμένει να εμφανιστεί ενδεχομένως στα torrents ένα cracked patch, που θα τον κάνει να νιώθει και πάλι καβάλα στο άλογο, έστω και με μία σχετική αργοπορία.

Μπορεί βέβαια όλα τα παραπάνω που έγραψα να είναι απλά άστοχες δικές μου εικασίες, να βλέπω φαντάσματα εκεί που δεν υπάρχουν και όντως οι εταιρείες να μη προλαβαίνουν ή να είναι ανίκανες να κυκλοφορήσουν ένα άρτιο προϊόν. Αν ισχύει αυτό, τότε εκτός του ότι με την τακτική (ή την ανικανότητά τους) ενισχύουν οι ίδιες την πειρατεία, σιγά σιγά ξηλώνουν εκείνη τη βάση των gamers που αγοράζουν ένα παιχνίδι κατά τις πρώτες ημέρες που καθίσταται διαθέσιμο. Είναι εκείνη η βάση που αποτελεί τον πνεύμονα των εταιρειών, αφού, ως γνωστόν, οι πωλήσεις που μετράνε ιδιαίτερα για ένα παιχνίδι, είναι εκείνες που σημειώνονται κατά το αρχικό διάστημα κυκλοφορίας του, κι όχι όταν αυτό θα μπει σε προσφορά, bundles ή σε πώληση-χάρισμα, του στυλ “pay-what-you-want”.

Εγώ όμως γιατί πιστεύω ότι από τα επόμενα δέκα ΑΑΑ παιχνίδια που περιμένουμε, τουλάχιστον τα οκτώ θα χρειαστούν patch στις πρώτες δύο-τρεις ημέρες της κυκλοφορίας τους;

Μάνος Καρκαλέμης

Ο Μάνος δε μπορεί παρά να νιώθει ευτυχής που ασχολήθηκε ενεργά με την gaming αρθρογραφία στα χρόνια 2009-2017, οπότε και του δόθηκε η ευκαιρία να γράψει reviews για κάποια adventure games-διαμάντια, όπως "The Whispered World", "Monkey Island 2-LeChuck's Revenge" (Remastered Edition), "The Book of Unwritten Tales 1&2", "Grim Fandango" (Remastered Edition), "Gabriel Knight-Sins of the Fathers" (25th Anniversary Edition), "Night of the Rabbit", "Memento Mori 2", "Day of the Tentacle" (Remastered Edition).

16 Comments

 1. Σωστός! Αλλά… Ενώ το PC είναι μακράν η πιό δυνατή gaming πλατφόρμα, είναι και η πιο ανοιχτή όσον αφορά τα configurations,που είναι πρακτικά άπειρα, οπότε το patch δεν το γλυτώνουμε, θέλουμε δεν θέλουμε,για ευνόητους λόγους που δεν θα αναλύσουμε εδώ. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο εμφανές από την στιγμή που οι μεγάλοι Publishers επιβάλλουν απίστευτα deadlines στους devs για να προλάβουν τις γιορτές, για να χτυπήσουν τον ΑΑΑ τίτλο του ανταγωνιστή Publisher,κλπ κλπ μπλα μπλα… Θυμήσου τι είχε γίνει με την κυκλοφορία του Gothic III, και το patch 1.8 που έβγαλε η community (όχι η Jowood) για να μπορέσει επιτέλους ο κάτοχος του game να παίξει κάτι το οποίο είχε αποκτήσει μήηηηηηνες πρίν. Έχεις απόλυτο δίκιο σε αυτό που λές, η αγορά οδηγείται στην κατάργηση της retail μορφής, αλλά αυτού του είδους οι μεθοδεύσεις παραείναι από extreme ως “περίεργες”, τουλάχιστον για μένα. Κατανοώ ως έναν βαθμό κάποιον που θέλει να προστατέψει το δημιούργημά του, ειδικά όταν παίζουν και λεφτά στην μέση. Αλλά δεν μπορώ να δεχτώ πως για να γίνει αυτό θα πρέπει να μου επιβάλει την δική του λύση (DRM) ως την μόνη σωστή, και ΧΩΡΙΣ να με ρωτήσει. Ακόμα είναι νωρίς οπότε δεν έχω το μυαλό εντελώς ξύπνιο, το αφήνω εδώ λοιπόν. Καλημέρες!

 2. Ξέχασα. Παράλληλα με το DRM, σε οδηγούν και στην αγορά σε ψηφιακή μορφή, με την λογική οτι αν θες να παίξεις ένα παιχνίδι, θα το αγοράσεις. Οπότε, κόβουμε την retail έκδοση, και κόψε τον λαιμό σου. Και σου περνάει το update σε αυτή την μορφή για να σε σπρώξει σε αυτή την κατεύθυνση. Μεγάλε, retail θές; No easy update for you. Ενώ η ψηφιακή έκδοση είναι γεμάτη πλεονεκτήματα… Και μην κατηγορείς εμένα που ο developer δεν το είχε έτοιμο… Απλά όλες οι μεγάλες εταιρίες (ΕΑ,ACTIVISION κλπ) μας ωθούν να λειτουργήσουμε όπως τις βολέυει. Το σταματάω εδώ, πάει μακρυά η βαλίτσα… 😉

 3. Εγώ πάντως λάτρεψα τη θεωρία συνομωσίας του Μάνου (σκόπιμα ατελείς Day 1 εκδόσεις, ώστε όσοι καίγονται να παίξουν αληθινά να αγοράζουν αυθεντικό τον τίτλο ώστε να έχουν και πρόσβαση στο Day 1 Patch) αν και πιστεύω ότι η αλήθεια βρίσκεται μάλλον κάπου μεταξύ Manos Files και Φραπέ Μάντνες.

 4. Πολύ σωστό άρθρο, να προσθέσω και την μεγάλη “ασχήμια” της Double Fine που ενώ έχει ενημερώσει την steam έκδοση του λατρεμένου Psychonauts στην πολύ σημαντική 1.05 (υποστήριξη widescreen κλπ) έχει αφήσει τις retail εκδόσεις (μαζί με την gog) πολύ καιρό τώρα στην 1.04, χωρίς ελπίδα για μελλοντική αναβάθμιση.

 5. Απ όσο γνωρίζω η μοναδική επίσημη απάντηση του gog είναι αυτή (”http://www.gog.com/forum/psychonauts/any_chance_well_see_the_steam_update_on_gog”). Το πρόβλημα παραμένει πάντως, εγώ αναγκάστηκα να αγοράσω για 3η φορά το παιχνίδι στο steam ακριβώς γι αυτό το λόγο.

 6. Ο κάτοχος εκείνης πρέπει να κατεβάσει το update/patch σε self-executable μορφή και να το περάσει manually. Τι γίνεται όμως αν το update ΔΕΝ υπάρχει σε μία τέτοια μορφή;

  Εδώ σε χάνω λίγο…
  Προσωπικά μιλώντας, δε θυμάμαι ούτε μια περίπτωση παιχνιδιού (εκτός του Psychonauts και του Divine Divinity GoG edition) που να μην μπορούσα βρω το τελευταίο patch για retail έκδοση κάποιου παιχνιδιού… Έχεις κάποια τρανταχτά παραδείγματα?
  Όσον αφορά στα bugs, έχω την εντύπωση ότι πριν 10-12 χρόνια ήταν πολύ πιο επικίνδυνα τα πράγματα…

 7. Όχι, πριν 10-12 χρόνια ήταν σαφώς ΚΑΛΥΤΕΡΑ τα πράγματα…γιατί τότε δε σε έπαιρνε να κάνεις χοντρή πατάτα στο launch. Τότε δεν είχαν επιβιώσει μόνο οι κολοσσοί developers και publishers που και στην τελική να γινόταν ένα λάθος, δε θα έχαναν και πολλούς πελάτες. Τότε δεν είχες τα μέσα να διορθώσεις άμεσα το λάθος σου (internet είχαν ελάχιστοι και αυτό μικρής ταχύτητας, οπότε πως θα προωθήσεις το patch?)…

  Σίγουρα είναι χειρότερα τα πράγματα σήμερα.

 8. Καλημέρες. Πρίν από 10-12 χρόνια υπήρχε κάτι που το έλεγαν Beta testing. Οι Publishers στηριζόντουσταν στον developer για να έχουν καλές πωλήσεις. Στο ίντερνετ έμπαινες για το walkthrough,και αν. Όχι για το παιχνίδι.( Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός οτι δεν αναρωτιόσουν άν θα τρέξει. Install και λιώσιμο.)

 9. Αυστηρά συγκεκριμένα παραδείγματα δεν έχω, αλλά θυμάμαι κατά καιρούς να λαμβάνει χώρα το φαινόμενο, έστω και σε πολύ λιγοστές περιπτώσεις (σαν κι αυτές που αναφέρθηκαν ήδη).
  Το θέμα είναι τι συμβαίνει/θα συμβεί αν το ξαναδούμε να επαναλαμβάνεται…

 10. Σε pro-internet εποχές προφανώς και δεν υπήρχε δυνατότητα για patches, δλδ αν έπεφτες σε τόσο μεγάλο game breaking bug απλά τον έπινες. Ένας από τους λόγους που ήμουν αναφανδόν υπέρ της Lucasart, κανένα bug στα παιχνίδια της, σε αντίθεση με την Sierra.

 11. Δημήτρη, ίσως δεν ήμουν σαφής. Ναι, σήμερα βλέπουμε περισσότερα παιχνίδια να βγαίνουν με ατέλειες (π.χ. Rage) από τότε ΑΛΛΑ:
  1) Όπως πολύ σωστά είπες τότε το ιντερνετ ήταν ακόμα νέο και οι developers από την πλευρά τους κυκλοφορούσαν ελάχιστα patches ή και καθόλου (κοινώς αν σου τύχαινε κάτι την είχες βαμμένη, σήμερα η υποστήριξη είναι άμεση και επαρκής). Υπάρχουν πολλά παιχνίδια στο παρελθόν που χρήζανε περισσότερα του ενός patch, αλλά αυτά δεν ήρθαν ποτέ. Παιχνίδια όπως το πρώτο Witcher δε θα είχαν τύχη το 2001-02 (θα είχαν μείνει στη vanilla, άντε να είχε βγει μετά από πολύ καιρό 1 patch).
  2) Τα bugs τότε ήταν πολύ πιο ύπουλα και καταστροφικά. Τι είναι πιο επώδυνο και αγχωτικό, το άλογο στο Oblivion που βούλιαξε στο πάτωμα ή σημαντικός npc στο Fallout που λόγω αλλοιωμένου script δεν εμφανίστηκε ποτέ . Για να μη μιλήσω για τα corrupted saves που στο παρελθόν ήταν αρκετά συχνό φαινόμενο…

 12. Απλά συγκρίνω πως έβγαινε ένα παιχνίδι ΤΟΤΕ, με το πως βγαίνει ΤΩΡΑ. Αυτό είναι και το θέμα του άρθρου.

  ΤΟΤΕ επειδή δεν υπήρχαν περιθώρια για patches, τα παιχνίδια έβγαιναν πιο προσεγμένα. Ναι, αν υπήρχε σοβαρό bug τον έπινες, όμως υπήρχαν λίγα.

  ΤΩΡΑ, επειδή έχουν χαλαρώσει όλοι γνωρίζοντας πως το παραμικρό μπαλώνεται μέσα σε λίγες μέρες ή ώρες, τα κυκλοφορούν σε μια κατάσταση beta έκδοσης. Ναι, τα διορθώνουν, αλλά η κατάσταση είναι σαφώς χειρότερη εν τέλει. Γιατί πρέπει με τη λογική αυτή να αφήνουμε 1-2 μήνες από την κυκλοφορία πριν αγοράσουμε το παιχνίδι, ώστε να μη σπάσουν τα νεύρα μας. Σου φαίνεται λογικό?

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL