Captain's LogEDITORIALS

Η επιστήμη των μετακινούμενων γκολπόστ

Σε αυτή τη ζωή έχουμε όλοι τα βίτσια μας – όχι αγαπητέ αναγνώστη, δεν είναι απαραίτητο να περιγράψεις τα δικά σου βίτσια στα comments. Ένα από τα πιο περίεργα βίτσια μου, τουλάχιστον από αυτά που μπορούν να δημοσιευθούν χωρίς να αλλάξουμε τα χρώματα του site σε πενήντα αποχρώσεις του γκρι, είναι να περιδιαβαίνω σε διάφορα κονσολικά gaming sites και forums ανά την υφήλιο, πάντα υπό το πέπλο της ανωνυμίας, ώστε να παρακολουθώ τις αντιδράσεις αυτού του ξένου για εμένα κοινού στις διάφορες τεχνολογικές εξελίξεις και να τρολάρω ασύστολα εκφράζω την άποψή μου όποτε το κρίνω απαραίτητο. Ως αφοσιωμένος PC gamer έχουν περάσει πλέον δεκαετίες από την τελευταία φορά που κατείχα κονσόλα, επομένως η ανάγνωση των απόψεων των console gamers  και η εμπειρία από κονσόλες φίλων είναι ο μόνος τρόπος για να διατηρήσω κάποια έστω επαφή με τον συγκεκριμένο χώρο. 

Σε περίπτωση που δεν έχει τύχει να ενημερωθείτε, ο χώρος του console gaming θα ζήσει σύντομα για πρώτη φορά ένα κοσμοϊστορικό γεγονός: την κυκλοφορία μιας upgraded κονσόλας στη μέση μίας γενιάς. Ορισμένες εταιρίες είχαν πειραματιστεί παλιότερα με την προοπτική του αναβαθμίσιμου hardware στις κονσόλες, νομίζω η τελευταία ήταν η Sega με το 32X που “κούμπωνε” πάνω στο Sega Μegadrive και του έδινε επιπλέον ισχύ. η συγκεκριμένη περίπτωση όμως δεν έχει προηγούμενο στα κονσολικά χρονικά καθώς έχουμε για πρώτη φορά την κυκλοφορία ενός πιο ισχυρού πλήρους μοντέλου με καλύτερα τεχνικά χαρακτηριστικά από τον προκάτοχό του. Έχει λοιπόν ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε πώς θα υποδεχθεί η αγορά αυτή τη νέα συσκευή. Κατ’ εμέ όμως, έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον να εξετάσουμε το πώς υποδέχθηκαν τα νέα οι σκληροπυρηνικοί κονσολάδες, η συνομοταξία που υπερασπίζεται με πάθος τα πλεονεκτήματα του console gaming έναντι του τρομερά πολύπλοκου, βασανιστικού και μαζοχιστικού (όπως θεωρούν εκείνοι) PC gaming. 

Ας κάνουμε μια μικρή ιστορική αναδρομή και ας γυρίσουμε νοερά στα 90ς, στην εποχή των Windows 95 και του Playstation 1. Το gaming σε PC και κονσόλες είχε τεράστιες διαφορές, τόσο στο είδος των τίτλων που κυκλοφορούσαν όσο και στην συνολική εμπειρία του gaming. Οι PC gamers ασχολούνταν με first person shooters και strategy games, ενώ η ενασχόληση με το PC απαιτούσε ακόμη τη γνώση  εννοιών όπως τα autoexec.bat, config.sys, IRQ settings και άλλα απόκρυφα μυστικά. Στον αντίποδα, η εμπειρία του console gaming ήταν κυριολεκτικά plug and play: Ανάβεις την κονσόλα, βάζεις το CD, παίζεις. Η βιβλιοθήκη παιχνιδιών των games consoles αποτελούνταν κυρίως απο platformers, 3rd person action, fighting και sports games. Δύο εντελώς διαφορετικοί κόσμοι. Μέχρι την προηγούμενη γενιά των game consoles το επιχείρημα της προτίμησης στο console gaming λόγω της απλότητας και των game exclusives είχε αντικειμενικά στέρεα βάση. Οι εποχές όμως άλλαξαν, η τεχνολογία προχώρησε και τα δεδομένα σήμερα έχουν αλλάξει σε μεγάλο βαθμό, τόσο που τα παλιά στερεότυπα έχουν πλέον χάσει την ισχύ τους. Αυτό βεβαίως δεν αρκεί για να σταματήσει τον παθιασμένο στρατό των console fanboys από το να συνεχίζουν να αναμασούν κουραστικές σοφιστείες για τα πανάκριβα και πολύπλοκα PCs συγκριτικά με τις πάμφθηνες και plug and play κονσόλες.  

Η υποδοχή που επεφύλαξαν οι ορκισμένοι κονσολάδες στην προοπτική μιας αναβαθμισμένης κονσόλας αποδεικνύει κατ’ εμέ το ούτως ή άλλως αυταπόδεικτο σε όσους είχαν τη διάθεση να δουν τα πράγματα με ψύχραιμη ματιά: Τα κάποτε θεωρούμενα ως μειονεκτήματα των gaming PCs βαφτίζονται πλέον ως μη ενοχλητικά ή ακόμα και πλεονεκτήματα όταν εμφανίζονται στην gaming platform της επιλογής μας. Πού πήγε άραγε το περίφημο plug and play, το χαρακτηριστικό που λειτουργούσε πάντοτε ως αιχμή του δόρατος για τους console gamers; Κάποτε τα firmware updates, τα OS updates, τα online updates, τα game patches και τα disk installs ξορκίζονταν σαν τον Βελζεβούλ, με την πιο συνηθισμένη φρασεολογία να θυμίζει cheesy διαφήμιση μπίρας: “Μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά, θέλω να γυρίσω σπίτι, να καθίσω στον καναπέ και να απολαύσω την αγαπημένη μου Amstel κονσόλα, χωρίς να περιμένω για installs και patches”.  Τα συλλυπητήριά μου τότε, γιατί αυτό ακριβώς θα χρειαστεί να κάνεις. 

“Ναι αλλά αγοράζοντας κονσόλα ησυχάζει το κεφάλι μου για 6-7 χρόνια, δε χρειάζεται να ψάχνομαι για αναβαθμίσεις και ξέρω οτι παίζω την καλύτερη δυνατή έκδοση σε αυτή την πλατφόρμα”. Και να σου η Sony με μια αναβαθμισμένη κονσόλα, να διοργανώνει εκδηλώσεις για να μας εξηγήσει πόσο πιο ωραία θα παίζουν τα παιχνίδια στο νέο hardware, συγκρίνοντας την έκδοση των πληβείων με αυτή των προνομιούχων κατόχων του καινούριου μηχανήματος. Τι κάνουμε τώρα; Αναγκαζόμαστε να κριτικάρουμε την αγαπημένη μας εταιρία που μας σπρώχνει στην αναβάθμιση ή ρίχνουμε μια μεγαλοπρεπή ζεμπεκιά και ανακαλύπτουμε ξαφνικά τί ωραίο πράγμα είναι η επιλογή για ισχυρότερο hardware; Decisions, decisions.

Κλείνω με την αιώνια νέμεση των console gamers, τα graphics settings. “Δεν έχω όρεξη να κάθομαι μια ώρα και να παλεύω με τα settings, θέλω να παίξω το παιχνίδι με τις ρυθμίσεις που θεωρεί καλύτερες ο δημιουργός του!” Δεν κατάλαβα ποτέ τι είδους πάλη χρειάζεται για να αφήσεις το παιχνίδι στα defaults ή στο medium αφού δεν θέλεις να ασχοληθείς με τα settings. Επίσης δεν κατάλαβα ποτέ γιατί θα πρέπει να θεωρώ τον developer ώς ένα αλάνθαστο ανώτερο ον που ξέρει πάντα τι είναι καλύτερο για μένα, ακόμα και όταν στα επιλεγμένα settings το framerate εκτελεί επανειλημμένα μακροβούτια, αλλά δεν είναι αυτή η ουσία του πράγματος. Διαβάζω λοιπόν για την έκδοση του Rise of The Tomb Raider για τις κονσόλες της Sony και οι developers, λέει, θα έχουν διαφορετικά settings: τα defaults για τους κατόχους της παλιάς κονσόλας, ένα mode για 1080/30fps και high settings, ένα mode για 1080/unlocked fps σε medium settings και ένα mode σε υψηλότερη ανάλυση με ποιότητα που να μπορεί να σηκώσει το hardware. Σύμφωνα με τους φανατικούς console gamers τα μειονεκτήματα των PCs είναι οτι δεν είναι plug and play, οτι πρέπει να αναβαθμίζεις για να παίζεις την καλύτερη έκδοση και οτι πρέπει να επιλέγεις εσύ τα settings. Και τώρα οι κονσόλες δεν είναι plug and play, πρέπει να αναβαθμίζεις για να παίζεις την καλύτερη έκδοση και πρέπει να επιλέγεις εσύ τα settings. 

{youtube}2cs5bycWKrQ{/youtube}

Αυτά συμβαίνουν όταν δεν βλέπεις τα πράγματα ψύχραιμα αλλά προτιμάς το ρόλο της τσιρλίντερ για την αγαπημένη σου εταιρία. Εκτίθεσαι και δεν ξέρεις πώς να τα μαζέψεις. Το μάθημα αυτό θα έπρεπε να είχε ήδη γίνει κτήμα σε όσους ειρωνεύονταν τους οπαδούς της Microsoft που πλήρωναν λεφτά για να τους επιτραπεί να παίξουν multiplayer και μετά στρουθοκαμήλισαν ή ανακάλυψαν το τρομερό value του PS+ όταν η Sony έκανε ακριβώς το ίδιο. Επειδή όμως η “λογική” του fanboy δεν αλλάζει θα καθίσω αναπαυτικά και θα περιμένω υπομονετικά από τους console gamers να μου εξηγήσουν σε μερικά χρόνια τι ωραίο πράγμα είναι τα mods, οι apps και ποιος ξέρει, ακόμα και οι αναβαθμίσεις drivers. 

Αλέξανδρος Γκέκας

Αφοσιωμένος PC gamer, ο Αλέξανδρος παίζει τα πάντα ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής, δείχνει όμως προτίμηση σε turn-based, strategy, RPGs και θεωρεί το UFO: Enemy Unknown ως το καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών. Κατά τα άλλα, προσπαθεί να κρύψει τα χελωνίσια αντανακλαστικά του αποφεύγοντας το competitive multiplayer γιατί, λέει, "δεν του ταιριάζει" και αναζητά τρόπους ώστε να αναγνωριστεί η "Church of Gaben" ως επίσημη θρησκεία στη χώρα μας.

6 Comments

 1. Ετσι οπως τα λες ειναι. Ειναι πραγματικα διασκεδαστκο να βλεπεις τις κολοτουμπες που κανουν πολλοι κονσολαδες. Τωρα πια το ματι μπορει να δει πανω απο 30fps και τα 60fps δεν κουραζουν τον εγκεφαλο με την περισσοτερη πληροφορια. Τα mods ειναι καλοδεχουμενα και δεν χαλανε την αυθεντικη δημιουργία. Η διαφορα του 1080p απο το 720p ειναι εμφανης και ας μην εχεις τηλεοραση 60 ιντσες.

  Ποιος ξερει τι αλλα ωραια θα δουμε στο μελλον.
  Τωρα εχουμε και την νεα αποψη πως τα PC απο τις κονσολες ειναι τελειως διαφορετικα και οχι ανταγωνιστικα μεταξυ τους η οποια πανω κατω ειναι η γραμμη που δινουν οι platform holders, προφανως και εδω θελει αναλυση μιας και εχουν οντως πολλες διαφορες (αν και imo ενα pc μπορει να αντικαταστισει πια πληρως μια κονσολα οποτε υπαρχει εμφανης ανταγωνισμος). Αλλα απο την αλλη τρεχει ταυτοχρονα και η αποψη πως τα PC εχουν φτασει στο σημειο να γινουν κονσολες και οι κονσολες PC και δεν υπαρχει λογος να αποκτησει κανεις (gaming) PC. Ο καθενας διαλεγει αναλογα την περιπτωση 😛

 2. κλασσικος κονσολας

  “Υπαρχουν καποια πραγματα που εχουν εξελιχθει πολυ. Οπως τα γραφικα και η αναλυση. Τα frames ανεκαθεν με 30 παιζαμε και ακομα και τωρα που εχουμε δοκιμασει τα 60 δεν μας φαινονται απαραιτητα. Αντιθετα οταν δοκιμασαμε το 1080p το 480p μας φαινεται λιγο. Τα 30 fps δεν μας φαινεται λιγα ομως. Ειναι ικαναποιητικα. Πολλοι gamers παιζουν σε 30. Δεν θεωρειται τοσο σημαντικο οσο νομιζεις. Πιο πολυ το fraps το κανει να φαινεται”

  αν ποτέ η αγαπημενη του κονσολοεταιρια αποφασισει να κυκλοφορει παιχνιδια σε 60 fps, με αναλογους συμβιβασμους στα γραφικά, τοτε θα κανει τριπλη κυβιστηση στον αέρα και θα ανακαλύψει ποσο ομορφα τρέχει ένα παιχνιδι στα 60 fps:p

 3. Ναύαρχο, μερακλής όπως πάντα. Συμφωνώ. Είναι η λογική εξέλιξη αυτή. Όλη η τεχνολογία, γύρω από την αρχιτεκτονική του PC δημιουργείται και κομμάτια αυτής, τουλάχιστον παλαιότερα, προσαρμόζονταν στα τότε “κλειστά” οικοσυστήματα των κονσολών. Πλέον, στην εποχή του always online, αυτό λήγει οριστικά.

 4. Αυτό που πλέον πρέπει να αναβαθμίζεις και την κονσόλα (δλδ την πετάς και παίρνεις το καινούριο μοντέλο ) είναι το πιο τραγικό από όλα.
  Πάει πλέον το ότι τα pc θέλουν αναβάθμιση ενώ οι κονσόλες όχι. Τώρα το γυρίσαμε ότι : ΧΑ τώρα που θα βγει το αναβαθμισμένο playstation θα πατήσει κάτω όοοολα τα PC. Ντάξει ρε μεγάλε. Αφού πλέον δεν υπάρχει θέμα στην αναβάθμιση έλα να τα πούμε σε κάνα χρόνο. να δούμε πόσο πίσω θα έχει μείνει το ps4 σε σχέση με τα pc. Αν μη τι άλλο. Στις αναβαθμίσεις έχουμε μια άλφα εμπειρία…

 5. Νταξει εχω κατι χρονια να μπω σε τετοια κοντρα με κονσολ φανμποι. Πιο πολυ επειδη δν εχω και πολλα παρε δωσε με δαυτους αλλα και παλι, αξιζει να κατσεις να εξηγησεις ποσο καλυτερη επιλογη ειναι το pc gaming σε καποιον που δε μπορει να το καταλαβει απο μονος του?

  Θα κατσεις να εξηγησεις σε μια κατσαριδα οτι εισαι ανωτερο ων; Απλα τη πατας και προχωρας παρακατω… (βρειτε τη ταινια)!

 6. Το κυριοτερο, οπως αναφερεται και στην αρχη του αρθρου, ειναι τα παιχνιδια. Πλεον δεν υπαρχει λογος για αγορα κονσολας αφου ειναι ολα μουλτιπλατφορμ με ελαχιστα εξκλουσιβς. Εχουν ακομα πολλους τροχους να ανακαλυψουν οι κονσολαδες :p

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL