Captain's LogEDITORIALS

When GFWL dies, when GFWL dies

Στις 8 Απριλίου του τρέχοντος έτους η Μάργκαρετ Θάτσερ, πρώην πρωθυπουργός της Αγγλίας και μία από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες του 20ου αιώνα, απεβίωσε. Ο θάνατός της έγινε δεκτός με ανάμεικτα συναισθήματα. Πέρα από τη φυσιολογική θλίψη για το χαμό της Θάτσερ ως ανθρώπου και την απόδοση τιμής για οποιονδήποτε κατείχε μια τόσο σημαντική θέση, υπήρχε μια σημαντική μερίδα της βρετανικής κοινωνίας που βρήκε την ευκαιρία ώστε να εξωτερικεύσει την οργή της για μια σειρά πολιτικών που επηρέασαν δυσμενώς τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, ιδίως της εργατικής τάξης. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν οι οπαδοί της ποδοσφαιρικής ομάδας Liverpool, από το τραγούδι των οποίων είναι εμπνευσμένος ο τίτλος του κειμένου:


{youtube}37Cmzvt549Y{/youtube}

 

Πρόσφατα η Microsoft ανακοίνωσε επίσημα οτι το Games for Windows Marketplace, η υπηρεσία ψηφιακής διανομής PC games της εταιρίας, θα κλείσει οριστικά στις 22 Αυγούστου. Αν είχατε αγοράσει games από το Marketplace καλά θα κάνετε να τα κατεβάσετε άμεσα γιατί μετά την ημερομηνία λήξης δεν θα έχετε αυτή τη δυνατότητα. Η Microsoft παράλληλα διαβεβαιώνει οτι το κλείσιμο της Marketplace δε θα έχει επιπτώσεις στο σύστημα Games For Windows Live το οποίο θα συνεχίσει να υποστηρίζεται κανονικά. Μέχρι πότε; Όσο κι αν η εταιρία αρνείται να δεχθεί την πραγματικότητα, οφείλει πλέον να παραδεχθεί οτι το GFWL βρίσκεται στο νεκροκρέβατό του και σύντομα θα μας αφήσει χρόνους. Οι τραγικές επιλογές της Microsoft είχαν ως αποτέλεσμα την πλήρη απώλεια της αγοράς του digital distribution σε PC προς όφελος του Steam, του GOG, του Origin και διάφορων άλλων υπηρεσιών που προσπαθούν τουλάχιστον να προσφέρουν κάποια πράγματα στον πελάτη. Όποιος γράψει τον επικήδειο του GFWL θα πρέπει να πασχίσει πολύ για να βρει τα οποιαδήποτε θετικά σημεία, αφού οι μόνοι υπερασπιστές της υπηρεσίας ήταν εκείνοι που έπαιζαν ταυτόχρονα και σε Xbox οπότε μπορούσαν να φαρμάρουν διπλά achievements.

Η άδοξη κατάληξη της Games For Windows Marketplace προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση αν αναλογιστούμε τη δεσπόζουσα θέση που έχει η Microsoft στην αγορά του PC gaming λόγω του λειτουργικού συστήματος Windows. Η εταιρία μάλιστα είχε την ευκαιρία να βρίσκεται αυτή στη σημερινή θέση του Steam καθώς ο Gabe Newell είχε συναντηθεί στο παρελθόν με ιθύνοντες της εταιρίας και τους είχε προτείνει την επένδυση σε μια υπηρεσία ψηφιακής διανομής. Η Microsoft, έχοντας όπως πάντα διαπεραστική ματιά που βλέπει στο μέλλον, αρνήθηκε και η Valve αποφάσισε να προχωρήσει μόνη της. The rest is history, όπως λέμε. Παρ’ όλα αυτά η Microsoft είχε μια ακόμα ευκαιρία να αποκτήσει σημαντικό μερίδιο στην αγορά του PC gaming στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, όταν και ξεκίνησε το πρόγραμμα Games For Windows σε συνδυασμό με τα νεαρά τότε Windows Vista. Η πρωτοβουλία αυτή υποτίθεται πως ήταν μέρος μιας στρατηγικής για τη βελτίωση του PC gaming και την εισαγωγή ορισμένων στάνταρ που θα έφερναν το PC πιο κοντά στο επίσης νέο στην αγορά Xbox 360. Φυσικά και αυτή η προσπάθεια εγκαταλείφθηκε στη μέση όταν η εταιρία αποφάσισε να ρίξει όλο της το βάρος στη νέα κονσόλα, εκδίδοντας ορισμένα games μόνο για τo Xbox. Έστω και έτσι η υπηρεσία Games For Windows Live κατάφερε να βρει το δρόμο της σε αρκετά games της εποχής, όχι φυσικά λόγω των χρήσιμων χαρακτηριστικών της αλλά λόγω της τεμπελιάς ορισμένων developers που αποφάσιζαν να χρησιμοποιήσουν το (σχεδόν όμοιο με το Xbox Live) σύστημα για να ξεπετάξουν ένα PC port στα γρήγορα.

GTA4Η εικόνα υποδεικνύει έναν από αυτούς τους τεμπέληδες developers.

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Η Valve εκμεταλλεύθηκε στο μέγιστο το “κενό εξουσίας” και κατάφερε να κυριαρχήσει πλήρως στην αγορά του digital distribution οδηγώντας τη βιομηχανία του PC gaming συνολικά σε πραγματική αναγέννηση.  Σήμερα ακόμα και οι τελευταίες εναπομείνασες εταιρίες-προπύργια του Games For Windows Live σπεύδουν να εγκαταλείψουν την υπηρεσία και να ενσωματώσουν το ανταγωνιστικό σύστημα της Valve (Steamworks). Η Warner Brothers Games, η Capcom, Η Namco, η Rockstar, η Bethesda και σχεδόν όλες οι υπόλοιπες μεγάλες εταιρίες του χώρου έχουν αφήσει οριστικά πίσω τους το GFWL, δεν υπάρχουν καθόλου καινούριες κυκλοφορίες με αυτό το σύστημα στον ορίζοντα και, ουσιαστικά, η μόνη χρησιμότητα του GFWL είναι να κρατά σε λειτουργία τους ήδη υπάρχοντες τίτλους. Μάλιστα αρκετές εταιρίες ετοιμάζονται να κυκλοφορήσουν patches τα οποία θα αφαιρούν εντελώς το σύστημα από τα παλιότερα παιχνίδια τους, όπως φαίνεται πως θα γίνει για τις περιπτώσεις των Bioshock 2 και Batman: Arkham Asylum/City. Ελπίζουμε οτι σύντομα θα ακολουθήσουν και όλοι οι υπόλοιποι developers έτσι ώστε το Games For Windows Live να είναι σύντομα μια κακιά ανάμνηση.

BatmanACΠοιοτικά games όπως το Arkham City χάνουν πωλήσεις εξαιτίας της χρήσης του Games For Windows Live.

Όταν λοιπόν “πεθάνει” το Games For Windows Live, τότε σίγουρα θα κάνουμε πάρτι. Το ερώτημα είναι αν η Microsoft θα καταλάβει επιτέλους οτι πρέπει να βελτιώσει άμεσα τις υπηρεσίες της για να παραμείνει ανταγωνιστική, ή θα κατεβάσει πάλι καμιά περίεργη ιδέα που θα μας κάνει όλους να τραβάμε τα μαλλιά μας. Η πρόσφατη “μεταγραφή” του Jason Holtman, πρώην στελέχους της Valve και ιθύνοντος νου του Steam για πολλά χρόνια, δίνει μια ελπίδα οτι αυτή τη φορά ίσως προκύψει κάτι καλό. Στην πρώτη του δήλωση ο Holtman ανέφερε οτι η αποστολή του στη Microsoft θα είναι “να κάνει τα Windows μια σπουδαία πλατφόρμα για gaming και interactive entertainment”. Τι σημαίνει αυτό; Θα δούμε. Πάντως, όσο κι αν θέλω να είμαι αισιόδοξος, έχω πάντοτε κατά νου οτι η Microsoft είναι για το PC gaming σαν τον “κακό” μιας ταινίας θρίλερ. Ενώ στο τέλος της ταινίας οι επιβιώσαντες πρωταγωνιστές αγκαλιάζονται ανακουφισμένοι γιατί κατάφεραν να τον σκοτώσουν, το τελευταίο πλάνο δείχνει οτι το τέρας δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του λέξη.

VoorheesMS

Admiral

Αφοσιωμένος PC gamer, ο Αλέξανδρος παίζει τα πάντα ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής, δείχνει όμως προτίμηση σε turn-based, strategy, RPGs και θεωρεί το UFO: Enemy Unknown ως το καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών. Κατά τα άλλα, προσπαθεί να κρύψει τα χελωνίσια αντανακλαστικά του αποφεύγοντας το competitive multiplayer γιατί, λέει, "δεν του ταιριάζει" και αναζητά τρόπους ώστε να αναγνωριστεί η "Church of Gaben" ως επίσημη θρησκεία στη χώρα μας.

12 Comments

 1. Έχω μόνο 4 entries στο marketplace, free batsuit για το Batman (που είναι μλκ btw), το harley quinn dlc (που πήρα από Steam και θα πατσαριστεί απ’ότι είπαν), free car pack gia to Dirt 3 (meh) και το Age of Empires Online. Δεν θα κλάψω για τίποτα οπότε. Την Harley μόνο να μου δώσουν! Και μετά, εύχομαι ολόψυχα ψόφο στο marketplace. Και ν’ακολουθήσει και το gfwl μετά, αν κι εκεί θα χρειαστούμε μερικά patches παραπάνω…

 2. Ελπίζω να βγουν patch για όλα τα παιχνίδια που ήταν σε gfwl μόλις με το καλό πάει στα κομμάτια, γιατί έχω κανά 2 παιχνίδια που δε θέλω να αναγκαστώ να καταφύγω σε γιατροσόφια για να παίξω (bioshock 1, Flatout Ultimate Carnage).

 3. To έψαξα λίγο το θέμα και είδα πως ο gfwl client δεν επηρεάζεται προς το παρόν, μόνο το marketplace ψοφάει. Βέβαια το τοπίο είναι ακόμα θολό και ειδικά με περιπτώσεις τύπου Dark Souls, Fallout 3 κτλ. Αλλά επειδή με δαύτους δεν μπορείς να είσαι και πολύ σίγουρος, θα ακολουθήσω τη συμβουλή σου. 😀

 4. H microsoft θα καταστραφεί από απύθμενη βλακεία. Δεν ξέρω αν το έχετε πάρει χαμπάρι τι παίζει αλλά θα σας δώσω μερικά στοιχεί για περισυλογή.

  – Το ps4 θα είναι βασισμένο σε freebsd και θα έχει opengl κάτι που το κάνει απόλυτα συμβατό με linux και τα games που θα βγαίνουν στο ps4 θα είναι παιχνιδάκι να γίνουν port σε linux ακόμα και σε android.
  -Εχουν αρχίσει να εμφανίζονται τίτλοι πρώτης γραμμής για linux όπως το metro last light, tropico 5 και το football manager 2014
  – μεσα σε όλα αυτά περιμένουμε την νέα κονσόλα της valve και αυτή βασισμένη σε linux…μάλλον τυχαίο ε?

  οταν το 2007 άρχιζα να γράφω αυτό εδώ στο adslgr.com

  http://www.adslgr.com/forum/threads/115548-T%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B1-games-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-linux

  ούτε ο ίδιος δεν πίστευα τι θα γινόταν 8 χρόνια μετά.
  Φυσικά η microsoft είναι αλλού για αλλού

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elGreek