HARDWARE

Shopping Therapy: Το Τζάμπα σύστημα

Έχει περάσει αρκετός καιρός από την πρώτη πρόταση μας για ένα υπερφθηνό σύστημα, πλέον μάλιστα θα ενταχθούν όλοι οι οδηγοί αγοράς για συστήματα κάτω από το tag Shopping Therapy (κάνουμε πολλές θεραπείες εδώ στο RageQuit), ώστε να μπορούν να βγαίνουν και εύκολα στο search της σελίδας.
Όπως θα δείτε οι διαφορές δεν είναι τρελές, αλλά είναι ουσιαστικές και πλέον ανέβηκε το κόστος κατά 35€ περίπου.
Ο λόγος είναι απλός. Κοιτάζοντας το πρώτο “τζάμπα” σύστημα, η αλήθεια είναι ότι πραγματικά βλέπουμε ότι φθηνότερο μπορεί (ή καλύτερα μπορούσε τότε) να αγοράσει κάποιος σε υπολογιστή με μόνο 175€, αλλά το χάσμα ποιότητας που υπάρχει από το φθηνότερο μέχρι το φθηνότερο αλλά ποιοτικό σύστημα, πραγματικά αξίζει τον κόπο να ζορίσετε λίγο το οικονομικό για να φτάσετε τα 208€ που κοστίζει η νέα μας πρόταση.

 

Οι μεγάλες διαφορές είναι ότι προτείνουμε 2GB RAM πλέον, ώστε να σιγουρέψουμε ότι όποιο λειτουργικό σύστημα και να επιλέξει ο χρήστης, θα έχει μια καλή απόδοση σε βασικά πράγματα μέσα σε αυτό.
Για κάτι τέτοιο πιστεύω ότι 2GB είναι το minimum που χρειάζεται, εγώ τουλάχιστον σε άλλο σύστημα που έχω πρόσβαση τακτικά, με 2GB μνήμης και έναν Athlon II X255, τόσο σε Windows 7 όσο και Ubuntu, πάω σφαίρα σε καθημερινά πράγματα, όπως internet, Libre Office κτλ.
Η ακόμα μεγαλύτερη διαφορά είναι το τροφοδοτικό, πλέον προτείνουμε ένα επώνυμο τροφοδοτικό της Corsair. Το ανώνυμο που είχαμε προτείνει, παρόλο που έγραψα ότι είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να αλλάξει σε περίπτωση που βρεθούν κάποια χρήματα διαθέσιμα, είναι πολύ μεγάλο ρίσκο για ελάχιστα περισσότερα χρήματα.
Γιατί ρίσκο; Κατά γενική ομολογία ο μέσος χρήστης, ακόμα και υποσυνείδητα είναι της λογικής “αφού δουλεύει δε το πειράζω”. Οπότε πιθανότατα να προσπεράσει το “H πρόταση μας είναι με την πρώτη οικονομική ευκαιρία να αντικαταστήσετε το τροφοδοτικό με κάποιο επώνυμο που θα βρείτε στα άλλα συστήματα-προτάσεις μας.” και να συνεχίσει να δουλεύει το σύστημα ως έχει, σκεπτόμενος ότι το χειρότερο που μπορεί να γίνει είναι να του καεί και να το αλλάξει τότε με κάτι καλύτερο. Στην πραγματικότητα όμως έτσι υπάρχει το ρίσκο να χαλάσει και την μητρική σε βάθος χρόνου, λόγο της κακής ποιότητας του τροφοδοτικού.
Το γιατί θα το αναλύσουμε σε άλλο άρθρο, μέχρι τότε, σας εξασφαλίζουμε κάτι ποιοτικό μέσα στην πρόταση αγοράς για να αποφύγουμε να κλαίμε μητρικές στο μέλλον.

 

Πριν αρχίσουμε φυσικά πρέπει να μην ξεχνάτε:

  • Oι τιμές που αναγράφονται είναι ενδεικτικές και μπορεί από την στιγμή που γράψαμε το άρθρο μέχρι την στιγμή που θα πάτε να αγοράσετε κάτι, να έχουν αλλάξει. Ελέγχετε πάντα πριν αγοράσετε!
  • Σε κανένα από τα συστήματα δεν προτείνουμε λειτουργικό σύστημα, αφού κατά κύριο λόγο είναι μονόδρομος το να βάλετε την τελευταία έκδοση των Windows.
  • Παρόλα αυτά, ειδικά για το (σχεδόν) τζάμπα σύστημα μας, για να μην επιβαρυνθείτε με επιπλέον έξοδα και αφού ο κύριος λόγος του να βάλει κανείς από εμάς Windows στο σύστημα του, είναι τα video games (τα οποία κατά σεβαστή πλειοψηφία δεν θα τρέξουν σε αυτό το σύστημα), προτείνουμε ανεπιφύλακτα την εγκατάσταση Ubuntu Linux! (http://ubuntu-gr.org/getubuntu/download στην ίδια σελίδα υπάρχουν και οδηγίες εγκατάστασης στα Ελληνικά!)
  • Επίσης να έχετε υπόψιν ότι η τιμή που καταλήγουμε, δεν περιλαμβάνει άλλα έξοδα που μπορεί να υπάρχουν,όπως ΦΠΑ, εργασίες συναρμολόγησης, έξοδα αποστολής κ.α. Προσοχή λοιπόν μην βρεθείτε προ εκπλήξεως αφού κάνετε τις αγορές σας!

 

CPU

A4 3300

Ας αρχίσουμε λοιπόν με την CPU, η οποία παραμένει η ίδια στην υπέροχη τιμή λουκούμι των 35€, και περιλαμβάνει και GPU αξιόλογων επιδόσεων. Ο λόγος φυσικά για την APU AMD A4 3300 σε socket FM1 που παραμένει η πιο αξιόλογη λύση στο οικονομικό πεδίο που κοιτάζουμε, παρόλο που είναι πρώτης γενιάς APU, η τιμή της είναι τέλεια για το υπερφθηνό σύστημα μας και παρόλο που σε επεξεργαστική ισχύ είναι στα ίδια επίπεδα με τον ελαφρός ακριβότερο Intel Celeron σε αυτά τα λεφτά, σε γραφικά είναι αρκετά καλύτερη πρόταση, κάνοντας έτσι κάθε άλλη επιλογή άστοχη.

 

RAM

Όπως είπαμε πλέον η πρόταση μας είναι στα 2GB, για να σιγουρέψουμε την καλή απόδοση του συστήματος για μέση χρήση, με κόστος μόλις 11€. Η Kingston 2GB στα 1333Mhz είναι μια απλή μνήμη που θα φέρει σε πέρας τις καθημερινές εργασίες σας.
Αν έχετε συνήθειο πάντως να ανοίγετε πολλά προγράμματα μαζί και κυρίως πολλά tabs στον browser καλό θα ήταν να βάλετε με την πρώτη ευκαιρία άλλα 2GB της ίδιας μνήμης.

 

Motherboard

Μητρική έχουμε πάλι μια πρόταση από την Asrock A55M-DGS για FM1, κάτι που αυτόματα μας κόβει τα φτερά για μελλοντική αναβάθμιση, αλλά αυτά έχει η ζωή.
Στα χαρακτηριστικά της βλέπουμε τα απολύτως απαραίτητα για μια μητρική με κόστος 45€, όπως είναι αναμενόμενο σε αυτή την οικονομική κατηγορία.

 A55M-DGS

Socket: FM1, υποστηρίζει μέχρι 100W επεξεργαστές.

RAM: 2 θύρες μέχρι 16GB DDR3 σε ταχύτητες 2400+(OC)/1866/1600/1333/1066/800 non-ECC, un-buffered.

BIOS: EUFI BIOS

Sound: 5.1 CH HD Audio (Realtek ALC662 Audio Codec) υποστήριξη THX TruStudio™

LAN: Gigabit LAN 10/100/1000 Mb/s με το Realtek RTL8111E

Θύρες επέκτασης:

1x PCI Express 2.0 x16
– 1x PCI slot
– 4x SATA2 με υποστήριξη για RAID (RAID 0, RAID 1 and RAID 10), NCQ, AHCI και “Hot Plug” λειτουργίες
– 1x IR header
– 1x CIR header
– 1x Print port header
– 1x COM port header
– 1x CPU Fan connector (4-pin)
– 1x Chassis Fan connector (4-pin)
– 1x Power Fan connector (3-pin)
– 24 pin ATX power connector
– 4 pin 12V power connector
– Front panel audio connector
– 2x USB 2.0 headers (support 4 USB 2.0 ports)

Πίσω θύρες

– 1 x PS/2 Mouse Port
– 1 x PS/2 Keyboard Port
– 1 x D-Sub Port
– 1 x DVI-D Port
– 4 x Ready-to-Use USB 2.0 Ports
– 1 x RJ-45 LAN Port with LED (ACT/LINK LED and SPEED LED)
– HD Audio Jack: Line in / Front Speaker / Microphone

 

GPU

Η AMD Radeon HD 6410D ενσωματωμένη στην CPU.
ΟΚ δεν θα παίξει Crysis, αλλά για καθημερινή χρήση όσο και ταινίες σε FullHD είναι μια χαρά, και με πολλές παραχωρήσεις στα γραφικά όλο και κάποιο παιχνίδι θα παίξει σε χαμηλή ανάλυση (πχ 1280Χ800) ενώ για παλιότερα παιχνίδια μπορείτε σε χαμηλή ανάλυση να βάλετε ακόμα και medium quality settings.

 

HDD

Ο Western Digital Caviar Blue 250GB με 49€, θα καλύψει τις ανάγκες σας γρήγορα, αξιόπιστα και με αρκετό χώρο για τα αρχεία σας.

 

Οπτικό μέσο:

To απλό SH-224BB DVD recorder της Samsung, θα καλύψει με μόλις 15€ τις ελάχιστες εκείνες φορές που θα χρειαστεί να γράψετε κάτι σε δισκάκι και τις ακόμα λιγότερες φορές που θα χρειαστεί να δείτε κάτι από δισκάκι.

 

Τροφοδοτικό

vs350 sideview cable 1

Είπαμε, πλέον σοβαρευόμαστε, φτάνοντας τα 34€ και βάζοντας ένα Corsair VS350.
Τα 350W θα εξασφαλίσουν αρκετό ρεύμα για το σύστημα σας και το όνομα της Corsair την αξιοπιστία που μας έχει μάθει η εταιρία.

 

Κουτί

Φυσικά ότι πιο φθηνό, το Hantol NEWHC2881 με 19€ δεν είναι τίποτα τρομερό, αλλά είναι καλύτερη λύση από το να απλώσετε τον υπολογιστή στο γραφείο σας.

 

Σύνολο: 208€

 

Φθηνό και απλό σύστημα, αλλά κάνει αρκετά πράγματα για κάτι παραπάνω από 200€!

Πάμε και μια σούμα:

CPU: AMD A4 3300 35€

RAM: Kingston 2GB 1333Mhz KVR1333D3S8N9 11€

Mobo: Asrock A55M-DGS 45€

GPU: Radeon HD 6410D ενσωματωμένη στην CPU

HDD: Western Digital Caviar Blue 250GB WD2500AAKX 49€

Optical: Samsung SH-224BB 15€

PSU: Corsair VS Series VS350 34€

Κουτί: Hantol NEWHC2881 19€

12 Comments

  1. Σούπερ! Φθηνό δεν σημαίνει άχρηστο. Απλά σκέφτομαι τι ψύκτρα θα έβαζα πλήν της εργοστασιακής για λιγο πείραγμα… (Ξέρω, πάντα χωράει και κάτι ακόμα, αλλά περιορίζεις το budget στα 200 γιούργια επίτηδες) Και το ανεμιστηράκι της εργοστασιακής να σημαδεύει τα VRM… Αλλά να μείνει μεταξύ μας… 😉 Πολύ μάχημο συστηματάκι! Χαρά στο κουράγιο σου για το ψάξιμο που έριξες.

  2. Με λίιιιγα ψιλούδια παραπάνω, βάζεις και μια HD5450 silent, και παίζεις και παιχνιδάκια.

  3. Μια χαρά κάνεις δουλειά και με την εvσωματωμένη, για παλιά ή μη απαιτητικά παιχνίδια.

  4. Δυστυχώς ο 3300 δεν είναι ξεκλείδωτος, οπότε μια ψήκτρα είναι καλή ιδέα μόνο για ultra silent καταστάσεις.
    (Εκτός αν μου διαφεύγει κάτι βέβαια)

    Φυσικά και είναι μάχιμο σύστημα!
    Είναι λίγο πιο αργό από έναν athlon II x2 255, σαν αυτό που έχω στο πατρικό μου, στο οποίο όμως παίζω αρκετά παιχνίδια παλιότερα με σεβαστές παραχωρήσεις και μια 4650 OC.
    Οπότε με μια μελλοντική αναβάθμιση (όταν θα βρει ο κάτοχος λεφτά) βάζει μια 7750 (ίσως και 7770, αλλά μάλλον θα την πνίγει ο επεξεργαστής) +2GB RAM ακόμα και θα μπορούσε να διεκδικήσει μια θέση για entry level σύστημα.

    Το μέγιστο μείον που έχει είναι ότι δεν μπορεί να αναβαθμιστεί, παρά μόνο αν βρεθεί κανένας μεγαλύτερο FM1 επεξεργαστής κοψοχρονιά, μεταχειρισμένος.

  5. Αξιοπρεπή PC με 200, αν είναι πέφτει και άλλο, το παλιό το είχαμε βγάλει στα 175€, αλλά το τροφοδοτικό παίζει να σου κάψει και το σπίτι 😛

  6. lol – μαγκες, παλι ο nitro ειχε γραψει πριν μερικα αρθρα για την δευτερη γενια apu της amd σε fm2 socket…. δηλαδη με καπου κοντα 225 ευρω εχεις εναν σημαντικα καλυτερο υπολογιστη με σημαντικα καλυτερη apu…. παλι low budget pc, entry level αλλα παιζει με αξιωσεις ενα τσουρμο καινουρια παιχνιδια (εχω τετοιο pc, γι’αυτο τα γραφω!).

  7. 46,09 ευρω για a4-5300 (με την HD7480D ενσωματωμενη gpu)
    και 46,46 ευρω για Asus F1A55-M LK R2.0…..
    ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΜΟΛΙΣ 10 ευρω ΠΑΝΩ απο το συστημα της περιγραφης και κλασεις πανω σε αποδοση 😉

  8. Έχεις απόλυτο δίκιο, αλλά (ε ναι, πάντα υπάρχει ένα αλλά :P) το πρόβλημα είναι ότι με τα αυτά και με τα αυτά, θα φτάναμε 100€ επάνω, α λίγα πάνω αυτό, λίγα πάνω το άλλο, κατάλαβες που το πάω. Θα φτάναμε στην κατηγορία του entry level.

    Ο σκοπός του τζάμπα είναι να πάρει κάποιος ότι φθηνότερο, και φυσικά μπορούμε να το εξειδικεύσουμε στο φόρουμ για όποιον ενδιαφέρεται.
    Έκανα μόνο την θυσία τώρα σε σχέση με το προηγούμενο για 2 λόγους, με ένα giga δεν πας πουθενά, και με τροφοδοτικό του κώλου, μπορεί να κλαίμε συστήματα (ειδικά μετά από εκείνη την είδηση στο In.gr που διάβασα, ότι σε ένα σχολείο λέει έσκασε το PSU και τραυμάτισε 3 παιδιά… δεν υπάρχει περίπτωση να βάλω noname :P).

    Και όχι τίποτα άλλο, αλλά και εγώ δεν ξέρω πόσες φορές την έχω πατήσει με το “ΟΚ λίγο ακριβότερο είναι αυτό” στο σούπερ μάρκετ 😛
    Στο τέλος θα φύγουμε με nvidia 690 σου λέω 😛

  9. Το νόημα του ταβανιού είναι ακριβώς αυτό, να πάρεις ότι καλύτερο γίνεται σε αυτά τα λεφτά. Αν αρχίσουμε να λέμε τι είναι καλύτερο χωρίς να υπολογίσουμε κόστος, θα ανεβούμε κατηγορία. Κακά τα ψέματα, ένας gamer που θέλει να παίξει ΟΛΑ τα σύγχρονα παιχνίδια, δεν θα κοιτάξει καν αυτή την κατηγορία (200€). Θα πάει στα 400€ και άνω. Η προσωπική άποψη είναι ότι αν πούμε ότι θέλουμε ισορροπημένο Gaming PC, που να μην κάνει πουθενά υποχωρήσεις, θα φτάσουμε στα 600 με 800€.

Leave a Reply

Related Articles

Back to top button
en_USEN