SPECIALS

One Life – Πιο permadeath δεν έχει!

Το One Life είναι ένα Massive Multiplayer FPS παιχνίδι με στοιχεία survival. Αυτό που δίνει περισσότερο ενδιαφέρον στο παιχνίδι είναι το permadeath, δηλαδή ο μόνιμος θάνατος του χαρακτήρα μας αν αυτός πεθάνει. Το permadeath, που το έχουμε δει σε πολλά παιχνίδια μέχρι τώρα, δίνει μια περισσότερη hardcorίλα για αυτούς που τους αρέσει το κάτι πιο δύσκολο. Αυτό όμως που κάνει το One Life εντελώς διαφορετικό από αυτά που γνωρίζουμε και το έχει κάνει αντικείμενο διχασμού για πολλούς gamers είναι αυτό που λέει ο τίτλος του. One Life… τουτέστιν «Μία ζωή». Και όταν λέω μία ζωή εννοώ μία. Πέθανες και νέτα, καπούτ, φινίτο, uninstall ρε αδερφέ. Όχι, δε ξεκινάς από την αρχή πάλι, χωρίς όπλα και armor. Απλά… δε ξαναπαίζεις. Ποτέ!

Το παιχνίδι (φτιαγμένο από Ρώσους developers) από τη στιγμή που θα πεθάνεις, αυτόματα κλειδώνει στο steam account σου και πολύ απλά, δε σου επιτρέπει να ξαναπαίξεις. Και μιλάμε για ένα παιχνίδι που δε θα είναι free to play αλλά θα κοστίζει 10 ολόκληρα ντόλαρς. Ήδη σε πολλά fora έχει ξεκινήσει ένας πόλεμος απέναντι στους developers με την αιτιολογία ότι «κλέβουν» τους gamers. Αλήθεια όμως, μιλάμε όντως για κλεψιά απέναντι μας;

One Life pic1

Προσωπική μου άποψη είναι πως δεν υπάρχει καμία απολύτως κλεψιά. Κάνεις δε μας αναγκάζει να το αγοράσουμε ενώ ταυτόχρονα αναφέρει ξεκάθαρα το permadeath σύστημα του. Όποιος λοιπόν αγοράσει το παιχνίδι και πεθάνει, είτε σε 10 λεπτά, είτε σε 1 μήνα, δε μπορεί να αποκαλέσει κλέφτες τους δημιουργούς του. Ήξερε ότι αγόραζε κάτι με ημερομηνία λήξης.

Για αυτούς που θα σκεφτούν πονηρά πως «εντάξει, αν πεθάνω στη 1 ώρα, θα κάνω refund και όλα καλά», να επισημάνω πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς το παιχνίδι, με το που τρέξει για πρώτη φορά, αμέσως μπλοκάρει το refund system του steam. Επίσης αν θελήσει κάποιος να δώσει ξανά τα 10 δολάρια για να ξαναπαίξει, θα πρέπει να το κάνει από διαφορετικό steam account.

One Life pic2

Όλο αυτό το σύστημα γεννάει από μόνο του πολλά ερωτήματα. Τι θα γίνει όταν σιγά σιγά αρχίζουν να πεθαίνουν όλοι οι παίκτες; Τι θα γίνει αν κάποιος πεθάνει εξαιτίας ενός bug; Τι θα γίνεται με τους νέους παίκτες που θα μπαίνουν στον κόσμο και θα έχουν να αντιμετωπίσουν παίκτες που είναι ήδη «φτιαγμένοι»; Μπορεί η εταιρεία να εγγυηθεί τη μη εισβολή των cheaters; Και άλλα τέτοια όμορφα.

Έχουν υπάρξει πολλές προτάσεις από τους παίκτες για αλλαγή αυτού του όρου. Κάτι που προσωπικά θεωρώ πως θα ήταν σωστό, είναι να υπάρχει ένα είδος penalty ή ban τύπου Counter Strike Global Offensive. Προσωρινού ban δηλαδή από τους servers του παιχνιδιού για μία εβδομάδα ή ένα μήνα. Έτσι και πάλι ο παίκτης θα είναι απολύτως προσεκτικός στις κινήσεις του χωρίς όμως, σε περίπτωση θανάτου, να μη μπορεί να παίξει ποτέ ξανά.

Φαντάζομαι πως πολύ γρήγορα θα γίνει στροφή 180 μοιρών. Σίγουρα οι developers θα δουν πως όλο αυτό δεν οδηγεί πουθενά (σε συνδυασμό με τα μειωμένα κέρδη τους) και θα το γυρίσουν σε κάτι άλλο. Ίσως σε κάτι σαν αυτό που ανέφερα στη παραπάνω παράγραφο ή ίσως, ακόμα καλύτερα, σε Free to Play. Φοβάμαι πολύ όμως πως τελικά θα δούμε microtransactions που θα σε «ανασταίνουν», ζητώντας κάποιο τίμημα στο μισό της αρχικής αγοράς.

{youtube}AhvP32hbuic{/youtube}

Στα του gameplay δεν έχω να πω πολλά, καθώς ακόμα είναι σε early beta μορφή και δεν έχει κάνει την εμφάνιση του στο Steam (πέρασε επιτυχώς από το Greenlight). Ενδιαφέρον feature όμως φαίνεται πως θα είναι η δυνατότητα αιχμαλώτισης ενός παίκτη, πράγμα που θα δίνει τη δυνατότητα να τον χρησιμοποιήσουμε για λύτρα από την ομάδα του, ώστε να μη τον σκοτώσουμε (μόνιμα). Φυσικά θα υπάρχουν τα γνωστά survival στοιχεία πείνας, δίψας κλπ, καθώς επίσης και των υπολοίπων «φυσικών αναγκών» μας. Θα μπορούμε να φτιάξουμε βάσεις και να κάνουμε raid σε βάσεις αντιπάλων για loot, ενώ θα υπάρχει και crafting system.

Βέβαια λίγο μετράνε μέχρι στιγμής τα του gameplay, καθώς το πιο σημαντικό feature είναι ο μόνιμος θάνατος. Θα δούμε τελικά όταν πια το παιχνίδι κάνει το release του πώς θα εξελιχθεί. Ποια είναι η δική σας άποψη επί του θέματος; Τροφή για σκέψη!

Νίκος Τσοκτουρίδης

Ο Νίκος, καπετάνιος στο επάγγελμα, δαμάζει τα κύματα παίζοντας games. Έχει ένα μεγάλο όνειρο: Να μεταδώσει στον Τσοκ Τζούνιορ την αγάπη του για το PC Gaming, τον ΠΑΟΚ και το Ragequit. Email: [email protected] - Steam | Facebook  

11 Comments

  1. Δεν με ενθουσιάζει καθόλου η ιδέα.Οι developers υποτιμούν τα troll. Σε όλα τα MMo ο καινούριος παίκτες θα γκανκαριστεί από κάποιον μεγαλύτερο για να σπάσει λίγη πλάκα. Πόσο εύκολα μπορεί να γίνει και εδώ και να φύγουν άκλαφτοι άπειροι παίκτες; Και για να δώσω ένα παράδειγμα ισχυρού troll, στο elite dangerous κάποιος ταξίδεψε μέχρι το κέντρο του γαλαξία προκειμένου να γκανκάρει τους explorers που πάνε εκεί, με άοπλα σκάφη. Το ταξίδι για να φτάσει κάποιος εκεί , είναι τουλάχιστον 20 ώρες. Και όμως ο άλλος πήγε μόνο για το τρολολολ… Δεν θέλω να σκεφτώ τί θα σκεφτούν τα πορνοδιαστροφικά μυαλά τους για αυτο το παιχνίδι 😛

  2. Πιστεύεις ότι θα τα βγάλουν τελικά τα φράγκα; Θα βρέθει τόσος κόσμος να αγοράσει κάτι τέτοιο;

  3. Και με 10-20 πελατες, ανετα τα βγαζει τα λεφτα του….. (+ θα “αυξηθουν” και οι χρηστες του steam)

  4. Ακριβώς, τι θα γίνει αν πεθάνεις σε μίση ώρα; Κολλάει εδώ το “ας πρόσεχα” ή είναι καμμένα λεφτά εξ αρχής;

  5. Αν έχουν προβλέψει στο οι gankers να μην έχουν πρόσβαση στις αρχικές περιοχές ίσως ισχύει το ας πρόσεχα. Αλλιλώς καμμένα λεφτα.

    Υπάρχουν τόσα πράγματα να πάνε στραβά….
    Εδώ χακάρουν το GTA V, πόσο εύκολα θα χακάρουν αυτό και θα αρχίσουν τα έκτροπα;

  6. κοίτα, φαντάζομαι ότι αν πεθάνεις από bug και κρατήσεις screenshot μπορούν να σε επαναφέρουν ή να κάνουν κάτι τεσπά.
    Γενικώς μου αρέσει πάρα πολύ η ιδέα, και όταν πάρω καινούριο PC θα το αγοράσω ακόμα και full price. Ψηθείτε να “οργανωθουμε” γιανα έχουμε περισσότερες πιθανότητες.

Leave a Reply

Related Articles

Back to top button
en_USEN