SPECIALS

EARLY ACCESS: AVEN COLONY

Ένα μεγάλο μέρος του Οκτώβρη του 2015 το πέρασα ως εξής: τη μέρα, χτίζοντας αποικίες σε ερημικούς πλανήτες όμοιους με τον Άρη, στο αξιοπρεπέστατο Planetbase, και τα βράδια κάτω από τον ουρανό, με ένα ζευγάρι κιάλια ή ένα μικρό τηλεσκόπιο, να στοχάζομαι αν θα φτάσουμε ποτέ εκεί έξω, όσο τουλάχιστον θα κρατήσει το πέρασμά μου από τον πλανήτη. Για συγκεκριμένους λόγους, απόλαυσα το Planetbase, που είδα και ως προάγγελο της αναβίωσης των city builders στο στυλ των Anno και των Ceasar/Pharaoh/Zeus σε εξωπλανητικό περιβάλλον. Πάνω από όλα δηλαδή, σχεδιασμός πόλης και εξισορρόπηση των πρωτογενών αναγκών για την επιβίωση μιας αποικίας.

Ακολουθώντας την επιστροφή των παραδοσιακών city builders λοιπόν, το Aven Colony εντοπίστηκε άμεσα από τον σένσορά μου, από τα αρχικά κιόλας στάδια της ανάπτυξής του, ενόσω ήταν διαθέσιμο από την πλατφόρμα itch.io. Η θεματολογία του εξαργυρώνει το τελευταίο ρεύμα ενθουσιασμού για τους εξωπλανήτες, ανάλογους της Γης, που θα μπορούσαν σε μεγάλο βαθμό και με ελάχιστη ανάγκη για προσαρμογή, να είναι το επόμενο σπίτι της ανθρωπότητας. 

AVEN PREVIEW 01Οι ξένοι ουρανοί ενός άλλου κόσμου…

Ένας τέτοιος μικρός και πετρώδης πλανήτης, είναι ο Aven Prime και αποτελεί στόχο της πρώτης εξόρμησης της ανθρωπότητας, πέρα από το ηλιακό μας σύστημα. Ο ρόλος μας είναι αυτός του κυβερνήτη των πρώτων σταθμών στο έδαφος, σε άμεση επικοινωνία με το μητρικό διαστημόπλοιο που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη. Όπως και στη Γη, η κλίση του άξονα περιστροφής προκαλεί διαφορετικές εποχές και κλιματικές ζώνες.

Για το preview ήταν διαθέσιμη η εύκρατη ζώνη και μια ερημική τοποθεσία (Vanaar και Sandy Gultch αντίστοιχα) παρέχοντας αρκετά διαφορετικό gameplay, καθώς η καθεμία είχε της δικές της προκλήσεις και ιδιαιτερότητες. Οι ανάγκες της αποικίας είναι καθαρά πρωτογενείς στην αρχή και έχουν να κάνουν με τα βασικά για την ίδια την επιβίωση. Οξυγόνο, μέταλλα για την παραγωγή και καλλιέργειες για την σταδιακή απεξάρτηση από το μητρικό σκάφος. Την επέκταση καθορίζει το γύρω περιβάλλον, το μητρικό σκάφος και οι ίδιοι οι άποικοι που, αφού εξασφαλίσουν το ζην, θα θελήσουν και το ευ ζην και θα εξασκήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα γι’ αυτό. 

AVEN PREVIEW 02Παίζοντας τον πανόπτη Overseer.

Τα στοιχεία ως τώρα είναι πολύ ενθαρρυντικά, αν και αργεί λιγάκι να ξεκινήσει η ροή -με ένα κάπως υπερβολικό tutorial-, καθώς προχωρά προσφέρει και στιγμές δημιουργικής γαλήνης, αλλά και πρόκλησης για την επιβίωση και κάλυψη των αναγκών των αποίκων. Το τεχνικό κομμάτι είναι λίαν θεαματικό, προϊόν της Unreal 4 και μιας ομάδας παλαιμάχων από άλλα studio, που απαρτίζουν την δημιουργό Mothership Entertainment. 

AVEN PREVIEW 03Άλλοι σχίζονται στην επιφάνεια και άλλοι αράζουν στις βυσματικές θέσεις.

Η επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας και εξόδου από την Beta, είναι στις 25 Ιουλίου, μετά από την οποία θα ακολουθήσει πλήρης παρουσίαση, με ανάλυση της ιστορίας, των μηχανισμών και εξέταση της εμπειρίας που προσφέρει κάθε ζώνη και βιότοπος του μακρινού Aven Prime.

Σπύρος Μπλιάγκος

Εισήλθε στον χώρο του PC Gaming από νεαρότατη ηλικία, χάρη στον αρχετυπικό, μεγαλύτερο Cool ΞάδερφοTM και ένα Amstrad CPC, με ένα μικρό κονσολό-διάλειμμα μεταξύ 1995-1999. Εμφορείται από μηδενιστικές σκέψεις, που προσπαθεί ατυχώς να σκεδάσει, αναζητώντας απαντήσεις σε προαιώνια ερωτήματα σε όλα τα genres.

2 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL