SPECIALS

EARLY ACCESS: JUDGMENT – APOCALYPSE SURVIVAL SIMULATION

Προφανώς κάποιοι από εσάς, θα έχετε καταλάβει πως είμαι λάτρης των simulators κάθε είδους. Σίγουρα, ένας τίτλος με τις λέξεις Αποκάλυψη, Επιβίωση and Εξομοίωση στο όνομα του, δε θα περνούσε απαρατήρητος από το μάτι μου. Αυτό όμως που με έκανε σίγουρο πως θέλω να ασχοληθώ μαζί του, ήταν όταν στο mail που έλαβα από τον φίλο μου Antonio Santo, διευθυντή της Jaleo PR που έχει αναλάβει τη προώθηση του παιχνιδιού, διάβασα πως πρόκειται για ένα “Rimworld με δαίμονες”. Για όσους δεν γνωρίζουν το Rimworld, είναι ένα εξαιρετικό παιχνίδι που βρίσκεται σε early access και πραγματικά αξίζει να του ρίξετε μια ματιά.

Το Judgment: Apocalypse Survival Simulation, βρίσκεται κι αυτό σε φάση early access εδώ και περίπου ενάμιση μήνα, αφού πέρασε πρώτα από το Greenlight και αναπτύσσεται από την Suncrash, ένα μικρό studio μόλις 5 ατόμων. Βρισκόμαστε στην ημέρα της Αποκάλυψης, στο τέλος των ημερών του κόσμου όπως τον γνωρίζουμε. Οι πύλες της κόλασης έχουν ανοίξει και δαίμονες έχουν κατακλύσει τη Γη. Ελάχιστοι άνθρωποι έχουν επιζήσει. Μεταξύ αυτών και οι τρεις αρχικοί μας χαρακτήρες, οι οποίοι κυνηγημένοι, καταλήγουν σε μια απομονωμένη περιοχή η οποία φαίνεται ασφαλής για την ώρα.

Ξεκινώντας το παιχνίδι, οι επιρροές από το Rimworld είναι όντως εμφανέστατες πράγμα που με χαροποίησε ιδιαίτερα. Δουλειά μας είναι να ξεκινήσουμε το χτίσιμο μιας βάσης, στην οποία με ομαδική δουλειά και συνεργασία θα μπορέσουμε (ή τουλάχιστον θα προσπαθήσουμε) να επιζήσουμε από όλα τα κακά που μας έχουν βρει. Κάθε χαρακτήρας μας έχει διαφορετικά skills στα οποία είναι καλός και άλλα στα οποία υστερεί. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να είναι πολύ καλός χτίστης αλλά να μην έχει ιδέα απο αγροτικές δουλειές. Τα skills αυτά είναι αρκετά και ο σωστός καταμερισμός των εργασιών βάση αυτών είναι κλειδί για τη γρήγορη ανάπτυξη μας.

Όπως είναι λογικό, το πρώτο πράγμα που μας απασχολεί, είναι να εξασφαλίσουμε ένα σταθερό ρυθμό απόκτησης τροφής και νερού αλλά και να έχουμε διαρκώς ένα σεβαστό αριθμό από πρώτες ύλες (ξύλο, πέτρα κλπ) ώστε να συνεχίζουμε διαρκώς την ανάπτυξη της μικρής μας κοινότητας. Παράλληλα, δε θα πρέπει να ξεχνάμε να αφιερώνουμε χρόνο και στην έρευνα, η οποία με τη σειρά της θα φέρει μεγάλα πλεονεκτήματα.

JASS 1Οι φάρμες αποτελούν τη κύρια πηγή τροφής στο παιχνίδι

Η έρευνα (research) λοιπόν χωρίζεται σε δύο σκέλη, με το κάθε ένα από αυτά να απαιτεί τις δικές του «εγκαταστάσεις» για να πραγματοποιηθεί. Το πρώτο κομμάτι της, είναι το κλασικό επιστημονικό  research που μας ξεκλειδώσει νέα κτίρια, αντικείμενα, όπλα κλπ. Ενώ το δεύτερο, έχει να κάνει με την έρευνα πάνω στα δαιμόνια και τη μαύρη μαγεία, με σκοπό να τη χρησιμοποιήσουμε προς όφελος μας και με απώτερο σκοπό να στείλουμε τα τάγματα του Βελζεβούλ πίσω στα καζάνια της κόλασης όπου και ανήκουν.

Σε ότι έχει να κάνει με τις πρώτες ύλες πρέπει να γνωρίζουμε πως αυτές δεν είναι άπειρες. Τελειώνουν και μάλιστα με αρκετά γρήγορο ρυθμό. Ευτυχώς για την εξασφάλιση ξυλείας, μπορούμε να φυτέψουμε νέα δέντρα και να περιμένουμε να φτάσουν στο κατάλληλο μέγεθος για κοπή ενώ μέσω τελετών μαύρης μαγείας μπορούμε να βρούμε νέα ορυκτά στη περιοχή μας. Αρκετά υλικά ή αντικείμενα όμως που θα χρειαστούμε στη πορεία του παιχνιδιού, δεν υπάρχουν γύρω από τη βάση μας, πράγμα που σημαίνει πως θα αναγκαστούμε να τα αναζητήσουμε σε άλλες περιοχές.

Ο χάρτης, ο οποίος είναι randomly generated, απεικονίζει διάφορα διαθέσιμα μέρη για εξερεύνηση, το κάθε ένα με το δικό του loot και αριθμό εχθρών. Είναι λοιπόν στο χέρι μας το αν θα αναλάβουμε το ρίσκο να αναζητήσουμε πολύτιμο loot με κίνδυνο τραυματισμού ή ακόμα και θανάτου χαρακτήρων μας. Δε σας κρύβω πως ακόμα κι αν έπαιζα σε εύκολη δυσκολία, έχασα αρκετούς χαρακτήρες για να εξασφαλίσω λίγα γεύματα ή μερικά φάρμακα. Δυστυχώς, το σύστημα μάχης χρειάζεται αρκετή δουλίτσα ακόμα καθώς δεν ευνοεί καθόλου τη στρατηγική, κάνοντας το scavenging πολύ απλοϊκό. Στην ουσία, δίνουμε μια απλή μάχη με τους εχθρούς και αν νικήσουμε παίρνουμε όλο το loot. Εξίσου σημαντική δουλειά, πρέπει να γίνει και στα animations των χαρακτήρων κατά τη διάρκεια της μάχης.

JASS 2Δείγμα του χάρτη στον οποίο μπορούμε να βγούμε για scavenging

Το καλό για εμάς, είναι πως συχνά θα κληθούμε σε αποστολές διάσωσης άλλων επιζώντων, οι οποίοι εφόσον έρθει σε πέρας η αποστολή, θα γίνουν μέλη της κοινότητας μας. Περισσότερα μέλη όμως (και μεγαλύτερη ανάπτυξη της βάσης μας), σημαίνει ότι θα γινόμαστε πιο εύκολα αντιληπτοί από τα δαιμόνια, με αποτέλεσμα να δεχόμαστε επιθέσεις ακόμα και στην ίδια μας τη βάση. Οπότε πρέπει να φροντίζουμε να είμαστε σωστά οχυρωμένοι, με αρκετές προμήθειες και σωστά οπλισμένοι μέχρι να βρούμε τον τρόπο να σώσουμε την ανθρωπότητα και τον πλανήτη μας.

ΣΤΗ ΤΕΛΙΚΗ

Το Judgment: Apocalypse Survival Simulation θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερο (χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι κακό). Υπάρχουν μερικά bugs χωρίς κάτι το εκνευριστικό ή game breaking, χρειάζεται δουλειά στο σύστημα μάχης, στα animations καθώς και κάποιος εμπλουτισμός των διαθέσιμων επιλογών και κτιρίων. Σίγουρα όμως, δε μπορούμε να κρίνουμε τον τίτλο αρνητικά από τη στιγμή που ξεκαθαρίζει πως βρίσκεται ακόμα υπό ανάπτυξη και περιμένει το feedback των παικτών για να γίνει καλύτερος. Στην αναπόφευκτη σύγκριση με το Rimworld, το τελευταίο είναι σαφώς πολύ μπροστά, τουλάχιστον τη δεδομένη χρονική στιγμή. Αν έπρεπε να βάλω βαθμολογία στο παιχνίδι, στη φάση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή, θα είχα κινηθεί περίπου στο 65 με 70% κι αυτό για να δώσω την ώθηση στους developers να κάνουν πράξη τις υποσχέσεις τους και να ανεβάσουν τη βαθμολογία αυτή, πολύ υψηλότερα.

Νίκος Τσοκτουρίδης

Ο Νίκος, καπετάνιος στο επάγγελμα, δαμάζει τα κύματα παίζοντας games. Έχει ένα μεγάλο όνειρο: Να μεταδώσει στον Τσοκ Τζούνιορ την αγάπη του για το PC Gaming, τον ΠΑΟΚ και το Ragequit. Email: [email protected] - Steam | Facebook  

2 Comments

  1. Το είχα σταμπάρει τούτο σε κάποιο τρέηλερ, μερακλήδες φαίνονται και οι ντεβς.

Leave a Reply

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
en_USEN