SPECIALS

Η Πιγκουίνα και ο Πρωτάρης Vol. 2: SteamOS

Πέρασε σχεδόν ένας χρόνος από την πρώτη μου εξόρμηση στα αχαρτογράφητα για εμένα νερά του Linux, όπως περιγράφηκε στο συναρπαστικό πρώτο μέρος της σειράς “Η Πιγκουίνα και ο Πρωτάρης”. Έκτοτε η Valve, βασική κινητήριος δύναμη για το μικρό μεν αλλά υπαρκτό πλέον ρεύμα προς το Linux gaming, φρόντισε να εμπλουτίσει το λειτουργικό της σύστημα SteamOS με επιπλέον επιλογές ώστε να επιτρέπεται πλέον η εγκατάστασή του σε παλιότερα συστήματα χωρίς UEFI (ο διάδοχος του BIOS) αλλά  και το dual booting σε υπολογιστές που διαθέτουν ήδη εγκατεστημένη κάποια έκδοση των Windows. Λίγο πριν τo φετινό συνέδριο GDC (Game Developers Conference, 2-6 Μαρτίου 2015) όπου η Valve σχεδιάζει την αποκάλυψη της καινούριας γενιάς των Steam Machines, την τελική έκδοση του Steam Controller και την πρωτοβουλία της για την καθιέρωση ενός νέου cross-platform graphics API (glNext), θεώρησα οτι ήταν η κατάλληλη στιγμή για να χαθώ ξανά στα λάγνα, κατάμαυρα μάτια της σαγηνευτικής πιγκουίνας και να αναθερμάνω τον σύντομο αλλά φλογερό και γεμάτο πάθος δεσμό μας. Έλα να αγαπηθούμε ντάρλινγκ!

LinuxBeginner01Hey baby. How you doin’ ?

Γιατί επέλεξα την δοκιμή του SteamOS αντί για κάποια άλλη έκδοση του Linux με απλούστερη διαδικασία εγκατάστασης όπως Ubuntu, Mint κλπ ώστε να προσθέσω απλά τον Steam client μετά; Κυρίως λόγω της ιδιαιτερότητας του SteamOS και της πιθανής σημασίας του συγκεκριμένα για τον χώρο του gaming. Το λειτουργικό σύστημα της Valve, βασισμένο σε Debian Linux,  έχει σχεδιαστεί εξαρχής με κύριο σκοπό την εγκατάστασή του στα λεγόμενα Steam Machines, τα κονσολοειδή PCs μέσω των οποίων η αμερικανική εταιρία σκοπεύει να καταπολεμήσει ένα από τα διαχρονικά τρωτά σημεία του PC gaming έναντι των game consoles: την απλότητα στη χρήση και την pick-up-and-play λογική ενός συστήματος που είναι αφιερωμένο σε έναν και μόνο σκοπό. Φυσικά δεν βρισκόμαστε πια στο 1995 αλλά στο 2015: η χρήση και συντήρηση μιας game console δεν είναι πλέον όσο απλή όσο παλιότερα αφού έχουμε patches, OS updates, firmware updates, hotfixes και άλλα τέτοια… καλούδια, ενώ και το PC gaming έχει κάνει άλματα προόδου στην απλότητα χρήσης από τις σκοτεινές ημέρες των config.sys και autoexec.bat. Ακόμα και σήμερα όμως δεν υπάρχει αμφιβολία οτι η προοπτική ενός απλού “κουτιού που παίζει games στην τηλεόραση” παραμένει ελκυστική για το ευρύ κοινό που δεν έχει ιδιαίτερα ζεστή επαφή με την τεχνολογία και δεν θέλει να εμπλακεί στη διαδικασία στησίματος ενός gaming PC.

Τα Steam Machines φιλοδοξούν να παίξουν το ρόλο του “Δούρειου Ίππου” της Valve για την εισαγωγή του προαναφερθέντος κοινού στον υπέροχο κόσμο του PC gaming και το SteamOS είναι απαραίτητο συστατικό για την επιτυχία τους. Το SteamOS έχει βεβαίως μεγάλη σημασία για το μέλλον και της ίδιας της Valve, καθώς η ενσωμάτωση του Windows Store στα Windows 8 χτύπησε προειδοποιητικό κάμπανάκι για την εταιρία του Gabe Newell λόγω της πιθανής εκπαραθύρωσής της ως η απόλυτη κυρίαρχος στο χώρο της ψηφιακής διανομής PC games. Το χρονοδιάγραμμα της κυκλοφορίας των Steam Machines πήγε πίσω – ο αρχικός χρονικός στόχος είχε τεθεί για το 2014 – και χτυπήθηκε από αρκετές καθυστερήσεις τόσο στο ίδιο το λειτουργικό σύστημα όσο και στην ανάπτυξη του Steam Controller. Valve Time, τι άλλο να πει κανείς. Πλέον όμως οι εξελίξεις τρέχουν και γι’ αυτό το λόγο ήθελα να έχω ιδία άποψη για την τρέχουσα κατάσταση του SteamOS. Κατέβασα λοιπόν την τελευταία έκδοση του λειτουργικού από τα repositories της Valve και ξεκίνησα τη νέα μου περιπέτεια στον κόσμο του Linux!

LinuxBeginner02To SteamOS περιλαμβάνει κανονικά desktop, απλώς είναι απενεργοποιημένο στις default ρυθμίσεις.

To πρώτο μικρό εμποδιάκι που έπρεπε να υπερπηδήσω αφορούσε το γεγονός οτι, ως φανατικός υποστηρικτής του digital distribution, δεν έχω πλέον εγκατεστημένο κάποιο DVD drive στον υπολογιστή μου, οπότε θα έπρεπε να προχωρήσω στην εγκατάσταση μέσω ενός USB stick. Για την εγκατάσταση των Windows συνήθως χρησιμοποιώ το Windows USB Download Tool or ISO To USB αλλά δεν ήμουν σίγουρος για το αν μπορούσα να δημιουργήσω bootable Linux USB stick με αυτά. Κάνοντας μια σύντομη έρευνα στο internet βρήκα έναν σχετικό οδηγό στο site του Ubuntu όπου προτείνεται η χρήση του Pendrive Linux. Ακολούθησα κατά γράμμα τις οδηγίες στον οδηγό και απλώς επέλεξα την χρήση μιας άλλης ISO (το SteamOS) αντί των προεπιλογών που παρέχονται στο πρόγραμμα. Μετά από λίγα λεπτά το bootable SteamOSοποιημένο στικάκι μου ήταν έτοιμο!

Για να σιγουρευτώ οτι δεν θα κάνω κάποιο καταστροφικό λάθος που θα σβήσει όλα τα αρχεία του υπολογιστή μου, ακολούθησα έναν ακόμα οδηγό: Το εξαιρετικό και κατατοπιστικό άρθρο του site Tom’s Guide που περιγράφει βήμα προς βήμα τη διαδικασία εγκατάστασης του SteamOS μέσω της επιλογής expert install κατά το boot του SteamOS USB stick. Εδώ χρειάζεται μεγάλη προσοχή καθώς η χρήση της επιλογής automated install θα εγκαταστήσει μεν αυτόματα το SteamOS στο PC σας αλλά θα σβήσει όλα τα περιεχόμενα του δίσκου στον οποίο θα εγκατασταθεί! Το expert install είναι για την ώρα μονόδρομος για όσους θέλουν να έχουν τη δυνατότητα του dual booting. Κατά τα άλλα το μοναδικό πολύπλοκο σημείο της εγκατάστασης ήταν το στάδιο της επιλογής του δίσκου στον οποίο θα γίνει η εγκατάσταση και πιο συγκεκριμένα το σωστό partitioning. Εδώ ακολούθησα τυφλά το άρθρο του Tom’s Guide και διαμόρφωσα τον ελεύθερο χώρο που διέθετα σε τέσσερα διαφορετικά partitions: Το κύριο partition που θα εγκαθίστατο το Steam OS, ένα partition για το swap file, ένα για το recovery και ένα για όλα τα υπόλοιπα δεδομένα. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε ομαλά, οπότε έκανα επανεκκίνηση του συστήματός μου και περίμενα να δω μπροστά μου την οθόνη επιλογής λειτουργικού συστήματος κατά τη διάρκεια του boot. Αμ δε! Ο υπολογιστής αγνόησε επιδεικτικά το SteamOS και bootαρε κανονικά σε Windows, αρνούμενος να μου δώσει την πολυπόθητη επιλογή κατά την εκκίνηση. Αφού εξέτασα και απέρριψα το ενδεχόμενο το PC μου να είναι πιστό σκυλί της Microsoft και να αρνείται ιδεολογικά να εκκινήσει άλλα λειτουργικό σύστημα, στράφηκα στο δεύτερο πιο πιθανό ενδεχόμενο: να έκανα κάποιο λάθος. Διάβασα ξανά τον οδηγό του Tom’s Guide και σκέφτηκα πως ίσως δεν επέλεξα την εγκατάσταση του GRUB (Grand Unified Bootloader) όταν ρωτήθηκα σχετικά κατά τη διαδικασία του SteamOS installation. Έσβησα λοιπόν τα Linux partitions μέσω της Διαχείρησης Δίσκων των Windows 7, επανέλαβα εξαρχής την εγκατάσταση και πρόσεξα να προσθέσω το GRUB. Επανεκκίνηση, μερικά δευτερόλεπτα αγωνίας και… πάλι bootάρισμα στα Windows χωρίς επιλογή για Linux. Γκαντέμιτ!

LinuxBeginner04Συγγνώμη Gabe. I have failed you!

Μπαίνω στο internet, ψάχνω δεξιά κι αριστερά και εντέλει ανακαλύπτω το πρόβλημα: κατά τα φαινόμενα η άρνηση του υπολογιστή μου να εμφανίσει το GRUB οφείλεται στο γεγονός οτι επέλεξα να εγκαταστήσω το SteamOS σε διαφορετικό (φυσικό) δίσκο από αυτόν που ήταν εγκατεστημένα τα Windows. Αυτό με τη σειρά του (νομίζω πως) σήμαινε οτι είχα πλέον δύο boot loaders σε δύο διαφορετικούς δίσκους και ο loader των Windows, ο οποίος βρισκόταν στο δίσκο από τον οποίο το σύστημά μου έχει ρυθμιστεί να bootάρει, δεν ήξερε καν οτι υπήρχε άλλο λειτουργικό. “Ωραία”, σκέφτομαι, “θα κάνω επανεκκίνηση, θα μπω στο BIOS, θα το ρυθμίσω να bootάρει από τον δίσκο που περιέχει το GRUB και όλα καλά!”. Κάνω αυτό ακριβώς αλλά δεν ήταν όλα καλά γιατί τώρα αντιμετώπιζα το μήνυμα “no OS detected”. “Εντάξει”, ξανασκέφτομαι, “μάλλον επέλεξα τον λάθος δίσκο”, λογικό αφού έχω τέσσερις διαφορετικούς. Μπαίνω στο BIOS, σιγουρεύομαι οτι επέλεξα τον δίσκο του SteamOS ως πρώτη επιλογή στην boot sequence, βγαίνει ένα μήνυμα του τύπου “loading GRUB” ή κάτι τέτοιο, πανηγυρίζω για μερικά δευτερόλεπτα και προσγειώνομαι ανώμαλα στην πραγματικότητα όταν διαπιστώνω οτι το PC αρνείται να προχωρήσει παραπέρα. “Loading GRUB” και τέλος. Όχι, δεν θα κλάψω. Είμαι άντρας και οι άντρες δεν κλαίνε.

Επιστρέφω στο BIOS, αποκαθιστώ την αρχική σειρά εκκίνησης και μπαίνω στα Windows για να ψάξω τι πήγε στραβά και τι μπορώ να κάνω. Για το τι πήγε στραβά δεν κατάφερα να βρω ξεκάθαρη απάντηση, οπότε αν κάποιος από εσάς που διαβάζετε το κείμενο γνωρίζει από Linux ας αφήσει κάποιο comment εξηγώντας μου για να λυθεί η απορία. Τελικά, αναζητώντας κάποιον τρόπο ώστε ο boot loader των Windows να δει το SteamOS partition και να μου επιτρέψει να bootάρω από αυτό, βρήκα μια ανάρτηση στο site AskUbuntu από τον χρήστη irrational John, καλά να είναι το παιδί όπου κι αν είναι, στην οποία περιγράφει τη διαδικασία εγκατάστασης ενός νέου boot loader Μέσω του χρησιμότατου προγράμματος EasyBCD. Ακολούθησα τις οδηγίες, εγκατέστησα τον NeoGRUB bootloader, προσέθεσα μια καταχώρηση για το SteamOS, επανεκκίνησα το PC και… θρίαμβος! Επιτέλους η επιλογή για το SteamOS εμφανίστηκε! Την επέλεξα όλος χαρά και, μετά από μερικά λεπτά αναβαθμίσεων και εγκαταστάσεων από πλευράς SteamOS, είδα επιτέλους το πολυπόθητο εισαγωγικό animation του Steam. Victory!

LinuxBeginner03Η πιξελιασμένη εικόνα της ευτυχίας!

Μπαίνοντας στο Steam OS το σύστημα μού ζήτησε να συμπληρώσω τα στοιχεία του λογαριασμού μου και λίγο μετά βρέθηκα στο γνώριμο πλέον κεντρικό μενού του Steam Big Picture Mode. Στις επιλογές και ρυθμίσεις υπάρχει η δυνατότητα για την πρόσβαση στο desktop του Steam OS, όμως αν δεν την ενεργοποιήσετε τότε όλες οι ενέργειές σας θα γίνονται μέσα στο περιβάλλον του Big Picture Mode. Ο στόχος της Valve είναι προφανέστατα να προσφέρει μια κονσολοειδή επειρία χρήσης αλλά με την πλήρη δύναμη και ευελιξία που προσφέρει ένα σύγχρονο PC και, κατά τη γνώμη μου, το κατάφερε απόλυτα. Από το αρχικό boot μέχρι την απενεργοποίηση του συστήματος, τίποτα δεν θυμίζει στον χρήστη οτι χρησιμοποιεί ένα PC και όχι κάποια κονσόλα. Τα πάντα γίνονται στο παρασκήνιο χωρίς να χρειαστεί κάποια εξωτερική επέμβαση.

LinuxBeginner06

Το λειτουργικό σύστημα χρησιμοποιεί ειδικά εικονίδια για να δείξει στον χρήστη αν κάποιο παιχνίδι είναι συμβατό με το Steam OS και αν μπορεί να εκτελεστεί με την χρήση ενός controller ή αν απαιτεί σε κάποια φάση πληκτρολόγιο ή ποντίκι. Περιέργως, το Witcher 2: Assassins of Kings έχει το εικονίδιο που υποδεικνύει την υποχρεωτική χρήση πληκτρολογίου αλλά ακόμα και το αρχικό μενού ρυθμίσεων ήταν απολύτως προσβάσιμο μέσω του 360 Controller, ο οποίος αναγνωρίστηκε άμεσα και αυτόματα από το σύστημα:

LinuxBeginner07

Αρκετά από τα παιχνίδια στο Steam διαθέτουν πλέον εκδόσεις για Linux, οπότε είναι αρκετά πιθανό να έχετε ήδη στην κατοχή σας κάποια SteamOS games και να μην το γνωρίζετε! Στην οθόνη της Library το SteamOS έχει κάποια φίλτρα ώστε ο χρήστης να δει εύκολα ποια από τα παιχνίδια του μπορούν να παιχθούν στο SteamOS. Συγκεκριμένα υπάρχει η επιλογή “Games I can play” που περιλαμβάνει τίτλους με υποστήριξη για SteamOS και controller, ενώ έχει προστεθεί και το φίλτρο “SteamOS” το οποίο φυσιολογικά θα έπρεπε να περιλαμβάνει τα παιχνίδια της συλλογής σας που υποστηρίζουν την native εκτέλεση σε Linux. Λέω “φυσιολογικά” διότι για κάποιο λόγο η λίστα αυτή απεικόνιζε και παιχνίδια που μπορούσα να παίξω μόνο μέσω streaming από κάποιον άλλο Windows-based υπολογιστή, όπως το Blackguards 2. Το λειτουργικό είναι ακόμα σε beta οπότε τέτοιες μικρές αβλεψίες είναι μέσα στο πρόγραμμα, ωστόσο πιστεύω πως η πρόσβαση σε παιχνίδια μέσω streaming θα έπρεπε να έχει τη δική της κατηγορία και να μην μπερδεύεται με τα παιχνίδια που μπορούν να παιχθούν εγγενώς. Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: Στην οθόνη της Library υπάρχει επιλογή για την προσθήκη non-Steam games, οπότε ο δρόμος είναι ανοικτός για εταιρίες που δεν προσφέρουν τα παιχνίδια τους μέσω Steam αλλά θα ήθελαν να υποστηρίξουν το Linux. EA, Blizzard, Riot και άλλοι, για σας το λέω!

LinuxBeginner09Στο Steam Store υπάρχει ειδικό φίλτρο για παιχνίδια με SteamOS versions.

Σε γενικές γραμμές το SteamOS βρίσκεται πλέον σε μια καλή και σταθερή κατάσταση. Πιστεύω οτι ως λειτουργικό σύστημα και ως περιβάλλον εργασίας δεν έχει να ζηλέψει απολύτως τίποτα από τις αντίστοιχες λύσεις των Microsoft, Sony και Nintendo και φυσικά οι όποιες ελλείψεις (κυρίως στο ζήτημα της υποστήριξης υπηρεσιών multimedia) θα καλυφθούν στην πορεία – η Valve έχει ήδη δηλώσει οτι θα προσθέσει υποστήριξη για όλες τις δημοφιλείς υπηρεσίες πέρα από την αναπαραγωγή μουσικής που έχει ήδη ενσωματωθεί. Το μεγάλο ερώτημα που θα μας απασχολήσει όσον αφορά το Steam OS παραμένει το ίδιο από την πρώτη στιγμή που το νέο αυτό λειτουργικό σύστημα αποκαλύφθηκε στο κοινό: θα το υποστηρίξουν οι μεγάλοι game publishers; Θα κυκλοφορήσουν τα παιχνίδια τους σε αυτό; Θα δούμε το επόμενο Elder Scrolls, το επόμενο GTA, το επόμενο Call of Duty και το επόμενο FIFA να αποκτούν εκδόσεις για Linux; Είναι ξεκάθαρο οτι η εμπλοκή της Valve στο Linux ώθησε αρκετούς developers στην κυκλοφορία των παιχνιδιών τους για την εναλλακτική πλατφόρμα, άλλωστε βλέπουμε πλέον παιχνίδια όπως το Dying Light, το Witcher 2 και το Borderlands 2 να φθάνουν πια στις πιγκουινοκρατούμενες οχθές του Linux, αλλά εκδότες όπως η EA και η Acticision τηρούν στάση αναμονής χωρίς να παίρνουν ξεκάθαρη θέση. Η επερχόμενη GDC αναμένεται να δείξει σε όλους μας πού πάει το πράγμα.

Εδώ λοιπόν ολοκληρώνεται το δεύτερο κεφάλαιο της περιπέτειας του γράφοντος στο SteamOS. Ελπίζω οι εμπειρίες μου στο ζήτημα της εγκατάστασης και του dual booting του SteamOS με τα Windows να σας βοηθήσουν ώστε να είστε εκ των προτέρων έτοιμοι για τυχόν αναποδιές και να γλιτώσετε ενδεχόμενη ταλαιπωρία. Αν σκοπεύετε να εγκαταστήσετε το SteamOS σε ένα καθαρό σύστημα ή έστω στον ίδιο δίσκο στον οποίο έχετε και τα Windows τότε λογικά δεν πρόκειται να συναντήσετε ιδιαίτερα προβλήματα, καθώς η διαδικασία της εγκατάστασης είναι απλή και όλα τα σχετικά μενού αποδείχθηκαν απολύτως επεξηγηματικά. Μη φοβάστε να πειραματιστείτε, πάντα σε λογικά πλαίσια. Το SteamOS πλέον έχει φθάσει σε ένα επίπεδο στο οποίο η εγκατάστασή του δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες, ενώ η χρήση του όταν μπείτε πια στο λειτουργικό είναι απλούστατη. Αν η βιβλιοθήκη παιχνιδιών του SteamOS μεγαλώσει και η Valve καταφέρει να βρει τους κατάλληλους συμμάχους, τότε δεν αποκλείεται να βρεθούμε κάποτε σε ένα μέλλον στο οποίο το Linux θα στέκεται δίπλα στα Windows ως ισότιμος ανταγωνιστής στο χώρο του gaming και όχι ως φτωχός συγγενής!

 

Admiral

A dedicated PC gamer, Alexandros plays everything depending on the mood of the moment, but shows a preference for turn-based strategy, RPGs and considers UFO: Enemy Unknown as the best game of all time. Otherwise, he tries to hide his turtle-like reflexes by avoiding competitive multiplayer because, as he says, "it doesn't suit him" and is looking for ways to get the "Church of Gaben" recognized as an official religion in his country.

9 Comments

 1. Ενδιαφέρον και κατατοπιστικότατο. Σκέφτομαι να βάλω κι εγώ δεύτερο λειτουργικό στον υπολογιστή της συζύγου ώστε να έχουμε χωριστά χωράφια. Η λειτουργικότητα εκτός παιχνιδιών με ποντίκι+πληκτρολόγιο πως είναι? Είδα το screenshot και ανησύχησα.

  Με δεδομένο ότι ο όρος PC καθιερώθηκε για να χαρακτηρίσει τα windows machines θα πρέπει να καθιερώσουμε νέα ορολογία

 2. Όλο το λειτουργικό σύστημα και τα παιχνίδια που υποστηρίζουν πλήρως χρήση controller δουλεύουν άψογα μόνο με αυτό, χωρίς άλλο input. Αν υπάρχει εικονίδιο πληκτρολογιου τότε σημαίνει ότι η χρήση controller είτε υποστηρίζεται μερικώς (πχ κανονικά στο gameplay αλλα όχι σε κάποιο αρχικό μενού, συχνό φαινόμενο σε παιχνίδια που δεν ξεκινούν απευθείας αλλά εχουν launchers) είτε καθόλου (σε παιχνίδια που είναι mouse driven, πχ στρατηγικης). Εννοείται πως η χρήση πληκτρολογιου και ποντικιού υποστηρίζεται πλήρως.
  Τα παιχνίδια με μερική ή καθόλου υποστήριξη για controller αναδεικνύουν γιατί ο Steam Controller έχει τόσο μεγάλη σημασία για το όλο εγχείρημα. Με τον Steam Controller όλα αυτά τα παιχνίδια γίνονται αμέσως πληρως playable χωρίς ποντίκι και πληκτρολόγιο.

 3. Εξαιρετικό και μερακλίδικο κείμενο Ναύαρχε! Παρακολουθώ από την κερκίδα των Windows με ενδιαφέρον και δεν αποκλείω κάποια στιγμή στο μέλλον να κάνω το άλμα, ειδικά εάν το SteamOS φτάσει να προσφέρει τις ίδιες δυνατότητες με τα Windows, σε επίπεδο ελέγχου του συστήματος!

 4. Η λογική λέει ότι μόλις βγει η τελική έκδοση, άντε μετά από κάνα 4μηνο για να τεσταριστεί πλήρως, θα ανοίξει το λογισμικό αφού αυτή είναι η βασική ιδέα γύρω από την οποία χτίστηκαν οι διανομές των Linux. Όπως και να ‘χει μποράτσε εμείς αφού ο Geralt έκανε την αλλαγή θα πρέπει να το τιμήσουμε μιας και λογικά θα έχει λιγότερες απαιτήσεις

 5. Για τον grub που λες από τι ξέρω έχει μια παραξενιά και πάει και μπαίνει πάντα στον πρώτο δίσκο της μητρικής έτσι όπως είναι αριθμημένοι. Μάλλον κάτι τέτοιο έπεξε και στην περίπτωση σου.
  Τώρα για τo linux gaming έχω παίξει αρκετά παιχνίδια αφού έχω το steam μέσα σε μια διανομή linux και πάνε αρκετά καλά σε επιδόσεις. Υπάρχει σκέψη πάντως για steam machine όταν κυκλοφορήσουν και να την βάλω στην tv.

 6. Θέλω πολύ να πετύχουν για να απαλλαγούμε απο το βάρος των windows αλλα το έχουμε πει οτι είναι πολύ δύσκολος ο δρόμος…

 7. Πολύ ωραίο άρθρο Αλέξανδρε !
  Μετά από τόσες μέρες που έγραψες το άρθρο, συνεχίζεις να λειτουργείς το SteamOS? Αν ναι, πώς σου φαίνεται; Συνηθίζεται εύκολα;

 8. Βεβαιως, το χρησιμοποιώ σχεδόν καθημερινά για να παίζω παιχνίδια στο Linux και να πειραματίζομαι με το Debian desktop. Συνηθιζεται πάρα πολύ εύκολα, άλλωστε το interface είναι κυριολεκτικά το Big Picture Mode χωρίς αλλες ιδιαιτερότητες. Δεν θα δεις ποτέ το desktop αν δεν το επιλέξεις εσυ ρητά στις επιλογές.

 9. Εξαιρετική δουλειά, πολύ καλό το άρθρο.

  Ωστόσο ακόμα τα port στο SteamOS υπολείπονται τόσο σε επιδόσεις όπως δείχνουν οι δοκιμές που έχουν γίνει (δηλαδή χαμηλότερα frame rates) όσο και σε τεχνικές δυνατότητες (σε πολλά παιχνίδια λείπουν οι πιο προηγμένες τεχνικές όπως Tesselation του DX11). Πράγμα που σημαίνει ότι δύσκολα ακόμα ο PC Gamer θα αλλάξει στρατόπεδο.

  Ειδικά με την έλευση του DX12 και των ουσιαστικά δωρεάν Windows 10 η πλάστιγγα φαίνεται να γέρνει προς MS μεριά. Βέβαια και η Valve δεν έχει μείνει με σταυρωμένα χέρια και αναμένουμε με ανυπομονησία την GDC για το νέο API glNext που υπόσχεται να ανταγωνίζεται στα ίσα το DX12.

  Good times, good times… 🙂

Leave a Reply

Related Articles

Back to top button
en_USEnglish