REVIEWS

THE DETAIL EPISODE 2 – FROM THE ASHES

Το παρθενικό επεισόδιο του “The Detail”, της πρώτης interactive storytelling δημιουργίας μίας φιλόδοξης ομάδων Φιλανδών developers υπήρξε ένα από εκείνα τα παιχνίδια που κινήθηκαν “κάτω απ’ το ραντάρ” κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Για μία κατηγορία που έχει -ελέω Telltale Games- συγκεντρώσει πάνω της την προσοχή των απανταχού reviewers και gamers λόγω και του ανάλαφρου gameplay που ενσωματώνει, με τον μηδαμινό βαθμό δυσκολίας που συναντά τις απαιτήσεις ενός διόλου ευκαταφρόνητου ποσοστού του σημερινού gaming κοινού, υπήρξε περίεργη η έλλειψη προσοχής προς αυτό.

Ειδικά σ’ ελληνικό επίπεδο, αν δε κάνω μεγάλο λάθος, πλην του RageQuit δεν υπήρξε κανένα άλλο μέσο, έντυπο ή ηλεκτρονικό, που να προέβη σε παρουσίαση του “Where the Dead Lie”. Ομολογώ ότι λαμβάνοντας υπόψη την πολύ διαφορετική στάση που τηρήθηκε απέναντι σ’ έναν άλλο -σίγουρα πιο γνωστό- τίτλο της κατηγορίας, το “Life is Strange”, το παιχνίδι της Rival Games έχει αδικηθεί απ’ τη συντριπτική πλειοψηφία του τύπου. Παρ’ όλα αυτά το 77% που απέσπασε ως μέση βαθμολογία στο Metacritic, μέσα από 13 reviews, μόνο άσχημο δεν κρίνεται. Έχω την αίσθηση ότι όσο προχωράει προς την ολοκλήρωση των πέντε συνολικά επεισοδίων του τόσο περισσότερα reviews θα δούμε, είτε για καθένα μέρος ξεχωριστά, είτε για το σύνολό του.

The Detail Ep.2 Snap1Reggie και Tyron προσπαθούν να οδηγηθούν στα σωστά συμπεράσματα

Το δεύτερο μέρος, που τιτλοφορείται “From the Ashes” έρχεται να προσθέσει χαρακτήρες αλλά και στοιχεία που σίγουρα χρειάζονταν, προκειμένου η ιστορία ν’ αποκτήσει περισσότερο βάθος κι ενδιαφέρον. Την ίδια στιγμή όμως δε διορθώνει κάποιες άλλες αδυναμίες που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου επεισοδίου. Το review που θα διαβάσετε είναι τελείως spoiler-free, οπότε προχωρήστε άφοβα και δίχως επιφυλάξεις την ανάγνωση.

ΔΥΟ ΣΤΑ ΤΡΙΑ, Η ΤΡΙΑ ΣΤΑ ΤΡΙΑ;

Τρία ήταν τα σημεία στα οποία στάθηκα στο review που πραγματοποίησα τον περασμένο Οκτώβρη, καταλογίζοντάς τα ως αρνητικά γνωρίσματα του ντεμπούτου της Rival Games. Το πρώτο είχε να κάνει με την πλήρη απουσία voice overs, το δεύτερο με τ’ ότι οι αποφάσεις που καλούμασταν να πάρουμε δεν έδειχναν να επιφέρουν διαφοροποίηση των γεγονότων, ενώ το τρίτο δεν ήταν άλλο απ’ την πολύ σύντομη διάρκειά του (~1.5 ώρα).   

Θα ήμουν ψεύτης αν ισχυριζόμουν ότι περίμενα να έχουν βρει οι Φιλανδοί τόσο τους οικονομικούς πόρους όσο και το αναγκαίο cast προκειμένου να προικίσουν με φωνές καθέναν εκ των χαρακτήρων που συναντάμε. Δε παύει ωστόσο να εξακολουθεί ν’ αδικείται το παιχνίδι τους απ’ την απουσία αυτών. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό που δυσχεραίνει περισσότερο την κατάσταση είναι η ύπαρξη σημείων όπου η μουσική σταματά τελείως να παίζει, οπότε μοιραία πρόσκαιρα επικρατεί απόλυτη ησυχία, κάνοντάς μας να νιώθουμε σαν να διαβάζουμε κάποιο interactive comic book. Ναι μεν δε η χρονική διάρκεια αυτών των διαστημάτων είναι μικρή, αυτό όμως δε σημαίνει ότι περνούν απαρατήρητα.

The Detail Ep.2 Snap2Τέτοιου τύπου… γρίφοι είναι οι πιο απαιτητικοί που θα συναντήσει κάποιος στο παιχνίδι 

Αν όμως για τα voice overs κρατούσα μικρό καλάθι, δε μπορώ να πω ότι οι προσδοκίες μου υπήρξαν ίδιες αναφορικά με τον χρόνο που απαιτείται προκειμένου να φτάσει κάποιος στο τέλος του “From the Ashes”. Για μία ακόμη φορά δε χρειαζόμαστε περισσότερο από 80-90 λεπτά για να ολοκληρώσουμε το δεύτερο αυτό επεισόδιο. Αν θεωρήσουμε ότι θα διατηρηθεί μία τέτοια αναλογία και για τα τρία εναπομείναντα μέρη, φτάνουμε σ’ ένα σύνολο επτά ωρών, που σίγουρα δε κρίνεται μεγάλο. Εξυπακούεται ότι ελλείψει γρίφων, inventory και χρήσης αντικειμένων και με τη συμμετοχή μας να περιορίζεται στη λήψη ορισμένων αποφάσεων κι από εκεί και πέρα στο συνεχές πάτημα του mouse button προκειμένου να εξετάσουμε κάποια αντικείμενα σε κάθε χώρο που φτάνουμε, να καταλήξουμε σ’ ορισμένα συμπεράσματα αλλά και να προχωρήσουμε τα διάφορα cut scenes, δεν υπάρχει το παραμικρό σημείο που θ’ ανακόψει έστω και για λίγα λεπτά την πρόοδό μας.

Μάλιστα για όσους βαριούνται ακόμη και ν’ ανακαλύψουν ποια είναι τα hotspots σ’ έκαστη οθόνη, το παιχνίδι παρέχει την επιπλέον διευκόλυνση της ύπαρξης του γνωστού indicator, που απλουστεύει ακόμη παραπάνω τη συνολική διαδικασία.

ΝΕΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΕ ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Κάπως έτσι φτάνουμε στο σημείο που τείνει να χαρακτηρίζει τα interactive storytelling games, διαμορφώνοντας σε μεγάλο βαθμό τον δείκτη ποιότητάς τους. Ευτυχώς στο “From the Ashes” οι δημιουργοί δείχνουν να συνειδητοποιούν πολύ περισσότερο πλέον ότι ένα παιχνίδι της συγκεκριμένης κατηγορίας οφείλει να προσφέρει την αίσθηση ότι, μέχρι ενός βαθμού, οι εξελίξεις εξαρτώνται απ’ τις αποφάσεις που καλούμαστε να πάρουμε. Μπορεί κάτι τέτοιο να μην επιβεβαιώνεται πλήρως κατά τη διάρκεια του δεύτερου αυτού επεισόδιο, σίγουρα όμως ανοίγει διάπλατα το παράθυρο ώστε να το διαπιστώσουμε στη συνέχεια της ιστορίας.

The Detail Ep.2 Snap3Το παρελθόν του Joseph επιστρέφει

Για μία ακόμη φορά χειριζόμαστε τόσο τον Reggie Moore, όσο και τους Katelyn Hayes και Joseph Miller. Το δεύτερο μέρος του παιχνιδιού είναι ξεκάθαρα προσανατολισμένο στα μονοπάτια που ακολουθεί ο τελευταίος και στην εμπλοκή που θα έχει με την υπόθεση που απασχολεί το αστυνομικό σώμα. Πέραν αυτής, οι developers για πρώτη φορά επιχειρούν με σαφήνεια να παίξουν με τα συναισθήματά μας, αφού σε κάποια στιγμή ο Miller έχει μία συζήτηση με την κόρη του, οπότε και καλείται να εξηγήσει στο μικρό κορίτσι γιατί λείπει συχνά απ’ το σπίτι, καθώς και τί κάνει στο διάστημα απουσίας του. Όμως είναι το προ οικογενείας παρελθόν του εκείνο που κάνει την εμφάνισή του στο δεύτερο επεισόδιο, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερη τη συναισθηματική -και πιθανώς όχι μόνο- κατάστασή του εν λόγω προσώπου.

Ακριβώς λόγω της αίσθησης που πλέον δημιουργεί το “The Detail”, έχω μεγάλη περιέργεια να δω αν όσα αποφασίζουμε στη μιάμιση ώρα που διαρκεί το “From the Ashes” θα διαφοροποιήσουν τη μοίρα κάποιων χαρακτήρων, καθώς και τις μεταξύ τους σχέσεις, στα κατοπινά επεισόδια. Αν δε συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρόκειται για πραγματικά απογοητευτική εξέλιξη, αφού αυτός είναι ο τομέας που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον σ’ ένα interactive storytelling game (ένα ακόμη σημείο στο οποίο έχω ενστάσεις αναφορικά με τις δουλειές της Telltale Games).  

The Detail Ep.2 Snap4Άμα μπλέξεις θα ρισκάρεις τα πάντα, συμπεριλαμβανομένης της δουλειάς σου

Η ιστορία εμπλουτίζεται πολύ ικανοποιητικά, νέα και ποικίλα πρόσωπα κάνουν την εμφάνισή τους, πολλά ερωτηματικά αρχίζουν να δημιουργούνται και η όλη συνταγή δείχνει να έχει τα φόντα και τα προσόντα να οδηγήσει σ’ απροσδόκητες εξελίξεις. Απαλλαγμένοι πλέον απ’ την “υποχρέωση” να μας συστήσουν την πρωταγωνιστική τετράδα των Moore, DeShawn, Miller και Hayes, οι developers καταφέρνουν μέσα σ’ ένα μικρό χρονικό διάστημα να μας δώσουν γεύση απ’ τα πλούσια γεγονότα που φαίνεται ότι θα επακολουθήσουν. Με το τέλος του δεύτερου μέρους αρχίζουμε να υποψιαζόμαστε ότι υπάρχει κάποιας μορφής σύνδεση μεταξύ των συμβάντων που σχετίζονται με την αδελφότητα των Kuchka και τ’ οργανωμένο έγκλημα, τις περίεργες πολιτικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί αναφορικά με την αντιμετώπιση παραβατικών μελών συμμοριών, καθώς και τη μέθοδο που ακολουθείται για τη διαλεύκανση της υπόθεσης φόνου του Arcany.

Το σίγουρο είναι έχουμε πολλά ακόμη να δούμε να εκτυλίσσονται, που θα επηρεάσουν τις τύχες τόσο των πρωταγωνιστών, όσο και κάθε άλλου χαρακτήρα που περιστρέφεται γύρω απ’ αυτούς κι εμπλέκεται παντοιοτρόπως μ’ όσα συμβαίνουν. Από μεριάς μου θα τονίσω, για μία ακόμη φορά, ότι ευελπιστώ να δούμε να μεταφέρονται ουσιωδώς οι συνέπειες των αποφάσεών μας στα επεισόδια που έρχονται. Αυτό είναι το ρεζουμέ της πρώτης συνέχειας της ιστορίας και η απαίτηση που εν τέλει μένει απ’ όσα βλέπουμε να λαμβάνουν χώρα και αφορούν κυρίως στον Joseph Miller. Η ανανέωση του φακέλου με τα στοιχεία που αντιστοιχούν στα διάφορα πρόσωπα της ιστορίας, κατόπιν πράξεων κι ενεργειών τους, ενισχύει την αίσθηση ότι οι developers επιθυμούν να κάνουν πράξη αυτή την -πολύ λογική- επιθυμία οποιουδήποτε ασχοληθεί με το παιχνίδι τους.      

The Detail Ep.2 Snap5Το board με την ανανέωση των στοιχείων που αφορούν σε κάθε χαρακτήρα

ΕΠΙΜΟΝΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ DEVELOPERS, ΥΠΟΜΟΝΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ GAMERS

Είναι οπωσδήποτε αρκετά κουραστικό ν’ αναγκάζεσαι να περιμένεις 6-7 μήνες προκειμένου να δεις τί ακολουθεί στη συνέχεια μίας ιστορίας, πόσω μάλλον απ’ τη στιγμή που αυτό διαρκεί λιγότερες από δύο ώρες. Νομίζω όμως ότι έχουμε όλοι κατανοήσει ότι δε θα μπορούσε να είναι διαφορετική η μοίρα των παιχνιδιών που προέρχονται από μικρές, ολιγομελείς, εταιρείες, που διαθέτουν πολύ περιορισμένο budget. Αν ο συγκεκριμένος τίτλος κατάφερε να ιντριγκάρει εμένα, που δεν είμαι ο πλέον φανατικός υποστηρικτής του genre των interactive storytelling games, τότε κάτι κάνουν καλά οι Φιλανδοί, που στην πορεία θα εκτιμηθεί από μεγαλύτερο μέρος του gaming συνόλου.

Το “The Detail” μου έχει πλέον δώσει την εντύπωση ότι από ‘δω και πέρα μπορούμε ν’ αναμένουμε τα καλύτερα όσον αφορά στην εξέλιξή του. Μέχρι στιγμής έδειξε να πλέκει με προσοχή κι αρκετό μυστήριο την πλοκή του, αυξάνοντας τον αριθμό των προσώπων με τα οποία μας φέρνει σ’ επαφή, δίχως να είναι καθόλου ξεκάθαρος ο ρόλος αρκετών εξ’ αυτών. Η συνέχεια αναμένεται αποκαλυπτική…

karkasSpecs 3

Pros

  • Άρχισε να δίνει σημάδια ότι οι αποφάσεις μας θα διαδραματίσουν τον ρόλο τους όσο προχωράμε προς το φινάλε
  • Νέοι χαρακτήρες κάνουν την εμφάνισή τους
  • Η υπόθεση περιπλέκεται, δείχνοντας ότι κάτι ενδιαφέρον έχουν στο μυαλό τους οι developers

Cons

  • Η διάρκεια εξακολουθεί να είναι πολύ μικρή
  • Η έλλειψη voice overs, σε συνδυασμό με την πρόσκαιρη απουσία ηχητικής υπόκρουσης, οδηγεί σε μερικά τελείως “μουγκά” σημεία

RATING - 77%

77%

Μάνος Καρκαλέμης

Manos can't help but feel happy that he was actively involved in gaming writing in the years 2009-2017, when he was given the opportunity to write reviews for some adventure game gems, such as "The Whispered World", "Monkey Island 2-LeChuck's Revenge" (Remastered Edition), "The Book of Unwritten Tales 1&2", "Grim Fandango" (Remastered Edition), "Gabriel Knight-Sins of the Fathers" (25th Anniversary Edition), "Night of the Rabbit", "Memento Mori 2", "Day of the Tentacle" (Remastered Edition).

Leave a Reply

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
en_USEN