By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.
SignUp Now!συνεχίζεις να δείχνεις το επίπεδο σου... σου το χαρίζω
γενική ερώτηση: γιατί αυτό το κλίμα?
Όλα αυτά που περιγράφεις, σε ένα καθεστώς αυτονομίας με οριζόντιες δομές (όχι κάθετες ιεραρχικές) όπου τα μέσα παραγωγής θα ανήκαν σε αυτούς που τα σχεδιάσαν/δουλεύουν κλπ (δλδ και σε εσένα), δεν θα υπήρχαν. Δεν θα ήσουν χαμάλης, δεν θα έτρεχες με τη γλώσσα απέξω και δεν θα φοβόσουν τώρα μη σου κλείσει το μαγαζί ο μεγαλοκαρχαρίας (γιατί ναι, είναι ελεύθερη η οικονομία ΓΚΟΥΧ ΓΚΟΥΧ και ολοι ειναι ελεύθεροι να κολυμπήσουν, ελεύθερα, απλά εκεί στην θάλασσα κυκλοφορούν επίσης ελεύθερα κάτι καρχαρίες, κάτι υποβρύχια τούμπανο στη τορπίλα και πάει λέγοντας. Και αυτοί όλοι είχαν πλούσιο μπαμπά και πήραν και από τράπεζα κλπ. Difficulty Level: Good Luck!).
Το όλο κείμενό σου, που το δεχόμαστε καλόπιστα και το πιστεύουμε, είναι σε φάση "Λοιπόν, καργιόληδες, εγώ κολύμπησα στα σκατά για τόσα χρόνια. Και τώρα, στην μέση του απέραντου πελάγους του σκατού, έχω βρει ένα κομμάτι σανίδα. Πάσχισα να ανέβω πάνω και να, ορίστε, βρωμάω σκατά, βρωμάει παντού σκατά, αλλά τουλάχιστον δεν είμαι σαν τους άλλους που είναι στα σκατά μέχρι τα ρουθούνια και αν κάνει κάποιος τους οτι φοβήθηκε και χέστηκε, θα πνιγούνε όλοι."
Μιλάς για ρεφόρμα του παρόντος συστήματος που θέλει τον Νίτρο να κολυμπάει στο σκατό και να είναι γαμάτος αν βρει σανίδα σωτηρίας και να λέει στους άλλους, Ε ΣΚΑΤΙΑΡΗΔΕΣ, Η ΣΑΝΙΔΑ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΟΥ, ΜΗΝ ΕΙΣΤΕ ΜΑΛΑΚΕΣ. ΚΡΑΤΗΘΕΙΤΕ ΛΙΓΟ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΝΙΓΟΥΜΕ ΟΛΟΙ.
Εμείς οι υπόλοιποι σου λέμε οτι δεν πρέπει να κολυμπάμε στον βόθρο των αποπάνω. Δεν σου λέμε για το πως θα χωριστεί η σανίδα. Σου δείχνουμε σαλόνια που μυρίζουνε λεβάντα και είναι στρωμένα με μετάξια και μαλακίες. Σου λέμε οτι, μαλάκα, είναι γεμάτο σκατά εδώ πέρα.
Και το σκατοβαρόμετρό μας έχει αρχίσει να δείχνει απειλητικές μετρήσεις. Αρχίζουν να φυσάνε οι σκατοάνεμοι. Ξέρεις τι σημαίνει αυτό; ΣΚΑΤΟΘΥΕΛΛΑ. Δεν θα σε σώσει μια σανίδα. Πρέπει να βγούμε από εδώ.
Δε μπορώ να πολυκαταλάβω πως γίνεται να υπάρξει αυτό που λέτε, η πραγματικά ελεύθερη αγορά που δε θα περιορίζει κανέναν. Αφενώς μεν υπάρχουν κάποια πρακτικά θέματα που δε μπορεί να λύσει μια ιδιωτική πρωτοβουλία, βλέπε παγκόσμιες κρίσεις καλή ώρα. Αφετέρου δε σε έναν κόσμο πολλών κρατών ή οικονομικών ζωνών θα υπάρχει πάντα ο ανταγωνισμός που θα μετακυλίεται στις αμοιβές των εργαζομένων.
Αν δηλαδή μπορούμε να βρούμε έναν Νίτρο που θα δέχεται να ζήσει όλη του τη ζωή σε ένα ανήλιαγο υπόγειο και να τρώει μακαρόνια και θα μας χρεώνει λιγότερο την εκτύπωση γιατί να μην τον επιλέξουμε άλλωστε;
Πέρα από αυτά αυτό που λέτε και ξαναλέτε είναι πως θέλετε να υπάρχει ο ρυθμιστικός παράγοντας που θα διασφαλίζει το "καλό", το ευκόλως εννοούμενο, το ηθικό. Μόνο που αυτά είναι έννοιες αφηρημένες και κατασκευάσματα. Δεν υπάρχει κάτι εγγενώς καλό. Υπάρχει το τι θεωρεί καλό ο καθένας καλό και όλα αυτά συγκλίνουν όταν μιλάμε για πολιτική και οικονομία στα συμφέροντα των τάξεων που η καθεμία παλεύει να τα ικανοποιήσει. Από τη στιγμή που σε μια αστική δημοκρατία ο κύριος ρυθμιστικός παράγοντας είναι τα συμφέροντα των μεγαλοβιομηχάνων και λοιπών κεφαλαιοκρατών ε ναι, μάλλον δύσκολο να έχουμε την ιδεατή ζωή που θα θέλαμε εμείς οι holy divers του σκατού.
Βασικά εγώ είπα να δώσω χέρι να ανέβουν και άλλοι στην σανίδα, αλλά συνεχίζω να την οδηγάω εγώ, αλλά οκ. Να την κάνουμε σιγά σιγά σχεδία, μετά βάρκα και μετά γαλέρα (see what I did here?).
Επίσης έδωσα συγκεκριμένα παραδείγματα που κατά πάσα πιθανότητα θα έρθω αντιμέτωπος σε 2-3 χρόνια όσο προχωράει η επιχείρησή μου και ρώτησα αν αυτός ή ο άλλος είναι λάθος και κανένας δεν μπήκε στον κόπο να πει ναι/όχι και γιατί. Από αυτό καταλαβαίνω ότι δεν υπάρχει όρεξη για κουβέντα, θέλετε απλά να ασπαστώ αυτά που λέτε και να ονειρεύομαι μια ουτοπία με την οποία δεν συμφωνώ κιόλας, αλλά δεν έχει καμία όρεξη αυτή η ουτοπία να πάρει υπόψιν της την γνώμη μου για το πως θέλω να ζήσω την ζωή μου.
Και ποιος θα το διαπραγματευτεί αυτό;
Υπήρξε ποτέ στην ιστορία διεκδίκηση αξιοπρεπούς διαβίωσης από πλευράς της μάζας η οποία δόθηκε χωρίς κινητοποίηση και προσπάθεια καταστολής;
Επίσης στο μοντέλο που περιγράφεις πως μπορεί να αντιμετωπιστεί το θέμα της παγκόσμιας οικονομίας; Αν δηλαδή υπάρχουν άλλοι στον κόσμο που διατίθενται να κάνουν όσα θεωρώ εγώ αδιαπραγμάτευτα και ο εργοδότης μου λέει πως θα φύγει για άλλη γη για άλλα μέρη;
οι κανονισμοί και ο έλεγχος της οικονομικής δραστηριότητας είναι απολύτως απαραίτητα στοιχεία ώστε να καταπολεμηθεί η ασυδοσία των εταιριών αυτή τη φορά.
Και ποιος θα το διαπραγματευτεί αυτό;
Βασικά εγώ είπα να δώσω χέρι να ανέβουν και άλλοι στην σανίδα, αλλά συνεχίζω να την οδηγάω εγώ, αλλά οκ. Να την κάνουμε σιγά σιγά σχεδία, μετά βάρκα και μετά γαλέρα (see what I did here?).
Επίσης έδωσα συγκεκριμένα παραδείγματα που κατά πάσα πιθανότητα θα έρθω αντιμέτωπος σε 2-3 χρόνια όσο προχωράει η επιχείρησή μου και ρώτησα αν αυτός ή ο άλλος είναι λάθος και κανένας δεν μπήκε στον κόπο να πει ναι/όχι και γιατί. Από αυτό καταλαβαίνω ότι δεν υπάρχει όρεξη για κουβέντα, θέλετε απλά να ασπαστώ αυτά που λέτε και να ονειρεύομαι μια ουτοπία με την οποία δεν συμφωνώ κιόλας, αλλά δεν έχει καμία όρεξη αυτή η ουτοπία να πάρει υπόψιν της την γνώμη μου για το πως θέλω να ζήσω την ζωή μου.
Τέλος πάντωναποχωρώ από την κουβέντα"θα πάρω θέση παρατηρητή", εγώ περιγράφω μια εμπειρική πραγματικότητα και πως πιστεύω μπορώ να κάνω καλύτερη την ζωή μου και των γύρω μου (edit) αναγνωρίζοντας ότι είμαστε σε βόθρο (/εδιτ) χωρίς ακραίες νεοφιλελέ ή ακραίες αριστερές απόψεις, αλλά ψοφάτε για "όποιος δεν είναι μαζί μας είναι με τους άλλους" και να αυτά δε μπορώ.
Καλή συνέχεια, αρκετό χρόνο έφαγα να βρίζομαι με ΚΝΕτες στα νιάτα μου που ρώταγα το Α και μου απάνταγαν τα άπαντα των εγχειριδίων του ΚΚΕ αντί να μου εξηγήσουν γιατί η απάντηση είναι στην αριστερά και πως μπορώ να εφαρμόσω τις ιδέες που λένε ώστε να κάνω την ζωή μου και την ζωή γύρω μου καλύτερη. Μόνο σκατά στα αφεντικά άκουγα και ενώ συμφωνούσα, ξενέρωσα που τελικά όσοι δεν είναι προλετάριοι είναι αφεντικά για αυτούς.