arena revisited

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!
ΕΙμαστε εδώ!

project11.jpg
project12.jpg
Ήθελα ενα dual boot με win 7 kai win 10. Είχα φλασακια έτοιμα για να κάνω εγκατάσταση από εκεί.

Ξεκινάω με τα 7 και...τζίφος…

Τα 7αρια ΔΕΝ έχουν υποστήριξη για nvme δίσκους..άρα δεν τους βλέπουν!!!

Και εμείς έχουμε μόνο τέτοιους…:(

….έχω γίνει master στις κατάρες μέχρι αυτή τη στιγμή…

O Kel’Thuzad και ο Arthas είναι γατάκια μπροστά μου…
Έχω συφιλλιαστει άπειρα με τη μια σφαλιάρα μετά την άλλη...αλλά δεν το παρατάω…

Στα κομμάτια τα 7..θα βάλω τα 10 κ μετά θα βρω λύση για τα 7 – (όταν έχεις νεύρα κάνεις λάθη – big ones – ΕΓΚΑΘΙΣΤΟΎΜΕ ΠΆΝΤΑ ΤΟ ΠΑΛΑΙΌΤΕΡΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΠΡΏΤΟ και ας έχουμε διαβάσει πως γίνεται και το ανάποδο...ΔΕΝ…)

Τα 10 μπήκαν απροβλημάτιστα!!

εγκαταστάθηκαν όλα..πήρα και τις πρώτες μου μετρήσεις – με τα περίεργα τους...αλλά ακόμα δεν είχα κάνει κανένα update πουθενά και πάλι δούλευαν όλα.

Το λειτουργικό έβλεπε τη μνήμη , τις κάρτες , έτρεχε τα πρώτα benchmarks αν και όχι με όλες τις gpu...αλλά προχωρούσε.

Σιγά σιγά έβαλα νέους οδηγούς για όλα ….
project13.jpgproject21.jpg

project23.jpg
για αρχη καλά είναι

project 14.jpg
με μηδενικό optimisation το multicore βγαινει στα επίπεδα ενός ryzen9 3950X και ενός core I9-12900 ( το single thread ειναι δυστυχως πολυ πολυ μικροτερο - θα το δουμε στα benchmarks - επιτέλους ξεκινάμε :):) .

Όσο για τα 7άρια..…άλλη μια ιστορία πόνου :):)

αυτό όμως είναι μια ιστορία που θα έχουμε στο επόμενο post μας...
project24.jpg

SEE YA!!!!

Last edited:
Εκπληκτικό storytelling με αγωνία και ανατροπές!

...που μείναμε λοιπόν;..!
Α ! ναι...

… γιατί windows 7;;

... γιατι πολλές από τις κάρτες που θα δούμε δεν έφτασαν ποτέ να παίξουν στα windows 10.

Εδώ ,πολλές μεσουράνησαν επί XP...ούτε καν στα 7 – παρόλα αυτά πρόλαβαν και μπήκαν στη γενιά των 7 με οδηγούς κατάλληλους για αυτές.

Θα δούμε – μεταξύ άλλων παλιές Geforce σειρές 7χχχ , 8χχχ , 9χχχ , radeons 1950 , 3xxx , 4xxx....

klp klp…όλες με διπλό configuration..και θα παμε γενια γενιά all the way up to the RTXs… :):)

Τα windows 7 που λέτε ήταν μια λυπητερή ιστορία.

Είχα ετοιμα τα 10...με τα πρωτα παιχνίδια , benchmarks κλπ…

Ξεκινάω την εγκατασταση των 7.

Όπως είχα πεί , είχα ήδη έτοιμα δυο στικ με τα λειτουργικά έτοιμα προς εγκατάσταση.

Ξεκινάνε τα 7 ,αλλά δεν βλέπουν δίσκους.

... δεν έχουν υποστήριξη για nvme…

Google...χρειάζονται δύο hotfix της microsoft. Οκ! Το πρώτο το βρίσκω αμέσως και το κατεβάζω . Το δεύτερο...πουθενά!!

Με λίγο search το βρίσκω αμέσως προς διάθεση στο site της LENOVO!...σούπερ...έχουμε και τα δύο.

Όμως αυτά δεν μπαίνουν με ένα απλό drag n drop.Πρέπει να ενσωματωθούν στα δύο αρχεία ‘windows’ και ‘install’ στο root στο στικακι που εχουμε τα 7αρια.

Χρησιμοποιούμε δύο εργαλεία με τα ονόματα rufus και dism.

Με το πρώτο φτιάχνουμε το νέο φλασάκι και με το δεύτερο κάνουμε την ενσωμάτωση των hotfix -με γραμμη εντολών παρακαλώ :p:p...(υπάρχει οδηγός – σιγά μην ήξερα)

Κάθε διαδικασία από αυτά δεν γίνεται σε 5 λεπτά έτσι??(είναι κανά μισάωρο)

Τα αφήνω όλα σε default κ περιμένω…

… …. …. ….στικακι έτοιμο...πάμε πάλι στο bench…

- σημείωση : όλα αυτά τα κάνω σε ένα δεύτερο pc που έχω εκεί δίπλα στο χώρο που έβαλα το bench -

έναν ryzen7 5700 με μία 3090 – και χρησιμεύει κ σα μπούσουλας να βλέπω τι κάνει το μηχανάκι που φτιάχνουμε..

Στο bench λοιπόν...ξεκινάω τα 10...βαζω το στικακι και...

..τα 7αρια θέλουν MBR partitions...οι δίσκοι ειναι GPT…!!!...η εγκατασταση δεν μπορει να προχωρήσει!!

...πισω στο google..

μπορω να κάνω αλλαγη χρησιμοποιώντας το diskpart των windows 7 ...το οποίο όμως δεν μπορεί να δουλέψει μέσα απο ένα ήδη εγκατεστημένο λειτουργικό….

Μπουτάρουμε στο στικ απευθείας...πατάμε win+R...γραμμή εντολών..τρέχουμε το diskpart κ κανουμε convert τον έναν δίσκο που είχα για τα 7αρια σε mbr...ευτυχία..

Ξανα μπουτάρουμε στα 10...βάζουμε το στικ, βλέπει το δίσκο ..ξεκινάμε και..ενώ βλέπουν το δίσκο δεν προχωράει τίποτα.!!!
.το κέρατο μου...τι είναι πάλι;;…

Διαβάζοντας πάλι είδα πως το rufus μπορεί να κάνει το φλασάκι να μπουτάρει κανονικά μέσα σε gpt δισκο κ οχι απο mbr...έχει επιλογή τέτοια..
Αυτό όμως σημαίνει πως πρέπει να ξαναφτιάξω από την αρχή το φλασάκι με τα 7αρια…:(:(:(
( κ να ξανα μετατρέψω μέσω diskpart βεβαίως τον προηγούμενο δίσκο σε gpt ).

...χρόνοι πέρασαν πολλοί αγαπητοί συμφορουμίτες αλλά φτάσαμε στο τέλος της διαδρομής

– εδώ ξεκαρδίζεστε ελεύθερα…
Σωστό φλασάκι...σωστός δίσκος...πάμε λοιπόν…

Ξεκινάω τα 10..βαζω το στικακι με τα 7άρια...ξεκινάει ο installer...βλέπει τον κενό δίσκο και..πάλι τα ίδια ...δε προχωράει τίποτα…

Τώρα τι διάολο πάλι;;

τα 7αρια; legit check , τα εργαλεία;εχω διαβάσει και ξαναδιαβάσει πως δουλεύουν κ τι πρέπει να κάνω, εχω δει βίντεο...διαβάσει οδηγούς… , τα hotfix? Legit κατεβασμένα απο την ιδια τη microsoft k th lenovo..

...και συνεχίζοντας το διάβασμα πέφτει τα μάτι μου σε ένα σχόλιο στο redit για τα hotfix των laptops,,,εκεί λοιπόν τρώω ΤΗ φρίκη

...οι φάκελοι που παρέχουν οι εταιρείες μπορεί να μη δουλεύουν σε φορητά άλλων εταιρειών και ας λειτουργουν ως διανομείς υλικού τρίτου (εδώ της ίδιας της microsoft )…
το hotfix της lenovo δεν δουλεύει επειδή δεν βλέπει τίποτα απο lenovo – και το λέει η ίδια πως τα παρέχει προς χρήση ΜΟΝΟ σε άλλα προιόντα της εταιρείας – εγώ δεν το είδα!!!
τσάμπα απο το πρώτο βήμα ήταν τα πάντα!!

Ψάχνοντας λοιπόν να βρώ generic το δεύτερο hotfix έπεσα σε κάτι σωτήριο…(αν θέλετε πάντως το διαθέτει επίσης η ASUS και το majorgeeks – κ δουλευουν παντού!

Στα internetarchives.org υπάρχουν ΈΤΟΙΜΑ images με τα συγκεκριμένα hotfix ενσωματωμένα…

..

δεν ξέρω αν πρέπει να φωνάξω από χαρά , ή να χρησιμοποιήσω τα χέρια μου κ να ξεριζώσω όσες τρίχες μπορώ απο τη κεφαλή μου ώστε να με ζηλέψει ο τζωνυ βαβουρας

...
στα τσακίδια όλα τέρμα οι δοκιμές…

GPT οι δίσκοι…

ξεβιδώνω και αφήνω τον ένα μέσα..

καινουργιο φλασακι με το έτοιμο image απο το archives.org

Sto bench μόνο ο πρώτος δίσκος και εγκατάσταση μόνα τους τα 7…

εγκατάσταση κα μπουταρουν κανονικα…
Βιδώνω τον δευτερο nvme που είχε ήδη τα 10αρια..βαζω τα φλασακι των 10…
φορμαρω τον δευτερο κ clean install τα 10

RAGEINSTALL

...τα κάνω όλα από την αρχή ...αλλά με τη σωστή σειρά…
..μπήκαν και επιπλέον 8 γίγα – φτάσαμε τα 48 απο τα 64 :):)
κ πλέον έχουμε δύο λειτουργικά...με τη δυνατότητα επιλογής..με τα πάντα…

Έτσι φτάσαμε αγαπητέ συμφορουμιτη στην εικόνα επιλογής λειτουργικού που είδες παραπάνω…

αλλά το τι τράβηξα για να φτάσω σε μία τόσο απλή εικόνα…

έστω κ έτσι έιμαστε πλέον έτοιμοι..έτρεξα μερικά κοινα benchmarks στα 7 κ στα 10 να σιγουρευτώ πως τα νούμερα είναι παραπλήσια - που ευτυχώς είναι :)
οπότε και τώρα πάμε στην εγκατάσταση των προγραμμάτων-μερικά κοινά..μερικα αποκλειστικά σε καθε λειτουργικό..θα τα δούμε από το επόμενο post πλέον
ωρα να καταβάζουμε σιγά σιγά της gpu…

see ya!!

Ξεκινάνε τα 7 ,αλλά δεν βλέπουν δίσκους.

... δεν έχουν υποστήριξη για nvme…
Η αλήθεια είναι ότι μού φαίνεται λίγο παράλογο να επιμείνει κάποιος σε nvme για win7. Αφού έτσι και αλλιώς είναι καλύτερα να έχεις τα ξεχωριστά λειτουργικά σε ξεχωριστό δίσκο, απλά έχεις έναν SATA για τα 7.

Επίσης δεν βλέπω πραγματικά τον λόγο για dual boot 7 με 10. Ο συνδυασμός win7 με λίνουξ είναι και ευκολότερος και καλύτερος. Επίσης 10 με λίνουξ βγάζει νόημα αν κάποιος δεν θέλει να παιδευτεί με τα 7 αλλά προφανώς θέλεις και υπάρχουν καλοί λόγοι για αυτό. Αλλά όλα τα ουσιώδη πλεονεκτήματα τών 10 σε σχέση με τα 7 υπάρχουν στο λίνουξ συν όλα τα πλεονεκτήματα τού λίνουξ.

εναλλακτικά αφού ήδη το έφτιαξες, βάλε λίνουξ μάλλον στον δίσκο παρέα με τα win10 και έχεις τριπλό μπουτ.

Last edited:
Θα συμφωνήσω lucinos πως το dual boot των 7 με τα10 δεν έχει κανένα νόημα όταν φτιάχνεις ένα υπολογιστή.

απλά εδώ δεν φτιάχνω έναν υπολογιστή...προσπαθώ να φτιάξω μια πλατφόρμα που θα μπορεί να τεστάρει κάρτες που απέχουν 15 με 20 χρόνια μεταξύ τους…

και το καλύτερο;; τα αποτελέσματα να είναι συγκρίσιμα!

Στο ίδιο σύστημα θα μπορούν να μετρηθούν σε ΚΟΙΝΑ benchmarks/games πχ οι geforce 7950 (του 2006) και οι RTX 2080ti του 2019 :):):)
(και εχει παρα πολλές κόκκινες και πράσσινες ενδιάμεσες να δούμε...)
΄Ενα σύστημα όπου όλα τα υποσυστήματα θα είναι ΣΤΑΘΕΡΑ και μόνο ένα θα μεταβάλλεται – η κάρτα γραφικών.

Τα windows 7 και τα 10 αποτελούν το ένα συνέχεια του άλλου .

Το ένα φτιάχτηκε για να συνεχίσει το άλλο – διατηρώντας συμβατότητα και ευτυχώς χωρίς vista-like παρατράγουδα .

Αυτή δυστυχώς είναι η μία μετάβλητή που δεν μπορείς να αποφύγεις - την αλλαγή του λειτουργικού- πολλές κάρτες τρέχουν σε ένα από τα δύο Os γιατι είτε 'αποχώρησαν' νωρίς και δεν πρόλαβαν το νέο(win10), είτε εμφανίστηκαν αργά όταν το προγενέστερο(win7) είχε πια αποχωρήσει.

Κάποια benchmarks τρέχουν εξίσου και στα δύο λειτουργικά και τα αποτελέσματα είναι σχεδόν τα ίδια ( οπότε θεωρητικά είτε το ένα λειτουργικό είτε το άλλο θα δίνουν αξιόπιστα και συγκρίσιμα αποτελέσματα)

Οι δίσκοι λοιπόν ΕΠΡΕΠΕ να είναι στην ίδια κατηγορία – απλά διάλεξα κάτι σύγχρονο - nvme’s gen4 με το κάθε λειτουργικό σε έναν δικό του δίσκο.

Η εύκολη λύση ήταν ένα καλώδιο sata και ένας ssd...no fuss…αλλά έχανα το σύστημα που θέλω για τεστ – όλα κοινά- να αλλάζει μόνο η gpu .
To linux δε μου προσφέρει τη δυνατότητα συγκρισεων - άλλη πλατφόρμα , πολλά απο τα benchmarks δεν ξέρω καν αν υπάρχουν.
Το windows emulation δεν νομίζω να υπάρχει καν λόγος να συζητηθεί...

απλά εδώ δεν φτιάχνω έναν υπολογιστή...προσπαθώ να φτιάξω μια πλατφόρμα που θα μπορεί να τεστάρει κάρτες που απέχουν 15 με 20 χρόνια μεταξύ τους…
δεν την πρόσεξα αυτήν την λεπτομέρεια... :oops:

αλλά νομίζω και σε αυτήν την περίπτωση έχει αξία να δεις τι γίνεται σε συγκρίσεις επιδόσεων και στην άλλη όχθη. Οπότε ένα τριπλό boot έχει νόημα. (δεν το λέω τόσο για σύγκριση Windows vs Linux αλλά για σύγκριση τών καρτών γραφικών μεταξύ τους στο λίνουξ)

To linux δε μου προσφέρει τη δυνατότητα συγκρισεων - άλλη πλατφόρμα , πολλά απο τα benchmarks δεν ξέρω καν αν υπάρχουν.
Το windows emulation δεν νομίζω να υπάρχει καν λόγος να συζητηθεί...
Στο λίνουξ οι κύριες επιλογές που υπάρχουν είναι

συν τα παιχνίδια που μπορείς να τρέξεις, με τεράστια επιλογή παιχνιδιών αν είναι αρκετά πρόσφατη για να υποστηρίζει Vulkan.

αν υποστηρίζουν Vulkan μάλλον παίζει και σύγκριση με LLMs.

Last edited:
Συμφορουμίτες μου καλησπέρα..
the kepler era....
η αρχή της προηγούμενης δεκαετίας , είχε ακόμα το χαρακτηριστικό των enthusiast μηχανημάτων που είχαν δύο ...κ πιθανόν κ περισσότερες gpu's ...
..και απο εκει θα ξεκινήσουμε τo ταξίδι μας...
Είμαστε στο 2012 συμφορουμίτες μου , εποχή των windows 7....και κάπου στα μέσα του έτους η nvidia κυκλοφορεί την 690..ένα θηρίο των 1000 ευρω
..
Επιδόσεις στον ουρανό για το τότε enthusiast 1080p κ 1440 gaming κοινό . DX12 - θεωρητικά - υποστήριξη , 4gb ddr5 μνήμη...the lot

..η amd αν και είχε ήδη την 7970 στην αγορά πιάστηκε στον ύπνο καθώς η απάντησή της...αργησε ενα ολόκληρο χρόνο...
Κ αν και η μνήμη της δυστυχώς της κόβει τα πόδια μιλάμε για μια κάρτα που σε σχεση με μία 1660ti - του 2019 , ή και μία rtx 3050 του 2022! υστερεί...κατα ένα 20-25% !!!!!
...να το πω κ αλλιώς...σε benchmarks που μπορουν να τρεξουν αι οι δυο...μία gtx690 είναι λιγότερο από 10% πιο αργή από μία radeon rx 6500xt !!
....και στο δικό μας συστηματάκι...θα έχουμε δύο τέτοιες :):)
κυρίες και κύριοι...dual cpu , quad sli...

.. θα τεστάρουμε το σύστημά μας σε windows 7 αφού οι πρώτες μας gpu κυκλοφόρησαν τη περίοδο που αυτό ήταν το κυρίαρχο λειτουργικό.
Τα windows 10 ήρθαν 3 χρόνια μετά.
Έχω και δύο τρία ακόμα benchmarks που θέλω να βάλω τόσο στα 7 όσο και στα 10 , αλλά δεν έχω προλάβει να τα εγκαταστήσω ακόμα.
Συγκεκριμένα τα fear 2 kai half life 2 στα windows 7 - ίσως και το grid 2, τα doom k doom eternal στα windows 10...
μέχρι τότε
lets begin..

και πρωτο μας τεστ το 3dmark 2k1 !!
δεν είναι τρέλα;;ο απόλυτος συνδετικός κρικος!!
μπορεί και βλέπει και μετράει ένα σύστμα 10+ χρονων μεταγενέστερο...και το ιδιο ακριβώς τεστ μπορει να μετρήσει πχ όλες τις agp κάρτες που ξέρετε!!!!
690 3dmark2k1 (1).jpg690 3dmark2k1 (2).jpg690 3dmark2k1 (3).jpg
φυσικά βγάζει ένα εξωπραγματικο 51112 :LOL:...αλλά είναι τέλειο για τις μετέπειτα συγκρίσεις μας...

..next in line...3dmark - firestrike. τόσο με μία όσο και με δυο gpu
690 3dmark info.jpg690 firestrike one gpu.jpg690 firestrike quad sli.jpg

και το scaling είναι μια χαρά - αν κ στο graphics test 2 δεν άλλαξαν τα fps-δεν ξέρω γιατί- θα το τρέξω πάλι στα windows 10 -!! valid scores πάντως .
Σημείωση - το επίσημο boost της κάρτας ήταν τα 1019 mhz- αυτές έφτασαν τα 1058 .
Και σε άλλο τεστ με λίιιιιγο πειραγμα της πήγα παραπάνω :):):)...

θα συνεχίσουμε με τα τεστ σε περιβάλλον 7...όπου και έχουμε...

resident evil 6 - ενα dx 9c benchmark - 1080p - ολα στο max - όπου και παίρνουμε ένα 12093 μαρκ.
Δυστυχώς ίσως να είναι λίγο βαρετά γιατί είναι τα πρώτα μας νούμερα και δεν έχω με τι να τα συγκρίνω , αλλά θα φτιάξει όσο θα προσθέτουμε κάρτες
690 resident evil (1).jpg690 resident evil (2).jpg

Ακολουθεί ένα dx10 benchmark που το είδαμε και στο πρηγούμενο μηχάνημα με τις 3870χ2...
call of pripyat...

Last edited:
Εδώ όμως σε αντίθεση με το προηγόυμενο μηχάνημα που μετρήσαμε σε medium settings...θα παμε σε ultra serttings
690 cop (1).jpg690 cop (2).jpg

από 105 έως και 135 fps (kai me lows που δεν έπεσαν ποτέ κάτω απο τα 54 fps...αξιοπρεπέστατα)
690 cop (1).jpg690 cop (2).jpg

dx11??...alien vs predator , metro 2033 , tomb raider ,
690 alien vs predator.jpg
to ΑvP δίνει...185 fps averasge 1080p ultra

to metro...
690 metro 2033.jpg690 metro 2033 (1).jpg690 metro 2033 (2).jpg

ένα αξιοπρεπέστατο 77 average...αλλά το stuttering όπως βλεπετε στα γραφήματα έχει τις στιγμές του - πολύ ..παρα πολύ αραιές...
αλλά είναι εκεί...

και κλείνουμε με τη lara...
στα 107 average.
690 tomb raider (1).jpg690 tomb raider (2).jpg690 tomb raider (3).jpg690 tomb raider (4).jpg

...να σημειώσω πως σκόπιμα δεν πάω στα 1440 γιατι θα παιξουν και άλλες σαφώς πιο αδύναμες κάρτες οπότε θα βαρεθώ να τρέχω slideshows...:ROFLMAO::ROFLMAO:
ασε που αν κάποιος θέλει και ένα μέτρο συγκρισης το 1080 προσφέρεται , ενώ οι μεγαλύτερες αναλύσεις όχι το ίδιο εύκολα.

...κάπου εδώ..νύσταξα...αυριο με τα επόμενα... ναι??
φιλουρες....
see ya!!

Back