What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Ποια διανομή χρησιμοποιείτε;

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,590
Το ειδα το video το οποιο δεν ειναι και δεν παρουσιαζει καποιο clickbait. εχω ξαναδει τυπους να φωναζουν και να πετανε σαλια στην καμερα για το linux. Ο συγκεκριμενος τυπακος ειναι πολυ ψυχραιμος και ευχαριστα ανοιχτομυαλος. Προσωπικα με καλυψε με τις αποψεις του.

Εβαλα linux (spit spit spit) και δεν αναγνωριζει την καρτα γραφικων, καμερα, μικροφωνο, ποντικι, πληκτρολογιο, usb ερωτικο βοηθημα.
υποτιθεται οτι πριν επιλεξουμε μια διανομη, τσεκαρουμε εαν υποστηριζει το hardware μας. Δεν φταιει το linux που η εταιρια που κατασκευασε το hardware που αγορασαμε δεν την ενδιαφερει/δεν θελει να υποστηριξει το linux. Γιατι φταιει το linux και οχι για παραδειγμα η dell/hp/FDG;
εκει εξω υπαρχουν αναριθμητες καμερες, οθονες και καρτες που δεν δινουν δεκαρα για την linux συμβατοτητα. Οταν αγοραζες hardware δεν κοιταξες την ετικετα για την λεξη linux, τωρα που εβαλες linux και δεν παιζει, φταιει το linux. τιναυτο ρε?
ειναι η αποδειξη οτι εισαι πιθηκος.

ΑΑΑΑ στα windows ειχα το adobe premiere και εκανα δουλεια. επειδη το ανεφερε στο video ο τυπακος. Το openshot ειναι ενας video editor που ξεκινησε απο ενα... 1 ΕΝΑ ατομο. Σε καποια στιγμη που επαιξε μια τεραστια αναβαθμιση, εγιναν 2 (ΔΥΟ). τωρα πρεπει να ειναι καμια δεκαρια.
Θυμαμαι που ο Jonathan Thomas (ο δημιουργος) καπου, ειχε πει οτι ψαχνει δουλεια για να υποστηριξει το project.
meanwhile εχει δει καποιος το about στο Adobe premerie;

Μην πυροβολειτε τον πιανιστα, αυτοι που στηνουν το λινουξακι κανουν τιτανιες προσπαθειες. Υπαρχουν καποιοι που βγαζουν καποια λεφτα αλλα υπαρχουν και αυτοι που παρακαλανε για λιγη βοηθεια, για να τσουλησει το project τους. Σε ολες τις περιπτωσεις, αμφιβαλω εαν εχουν τους οικονομικους πορους και την βοηθεια/συνεργασιες που υπαρχουν στην απεναντι οχθη, ακομα και σε επιπεδο ενος απλου driver.
Αντι να κανει καποιος hate video στο youtube, γιατι δεν στελνει email στον κατασκευαστη να του πει γιατι δεν παιζει το hardware του στο linux.
Πολλοι δεν το κανουν, επειδη ειναι πιθηκοι.
 

mits@kos

Death Knight
Joined
Dec 8, 2012
Messages
2,943
Ουρανοκατέβατο, αλλά με εντυπωσίασε η αίσθηση γυαλίσματος που αποπνέει το Mint 20 Cinnamon. Αφιερώνεις 25 λεπτά για εγκατάσταση και σετάρισμα αντιγράφων ασφαλείας και το αφήνεις στον αυτόματο. Σίλκυ σμουθ αζ γουέλ. Πάντα τέτοια.
 

mits@kos

Death Knight
Joined
Dec 8, 2012
Messages
2,943

Επίσης:
 
Last edited:

vtheofilis

Death Knight
Joined
Dec 11, 2012
Messages
4,443
Εγώ είμαι πλεμπέος και δεν δουλεύω Linux ή BSD, πέραν του κινητού ( Android ) αλλά έβαλα να δω, στο πνεύμα των ημερών, το Die Hard, και η Nakatomi είχε δικιά της εκδοχη του BSD:


Die Hard (1988) Bluray-1080p.mkv_snapshot_00.28.52.504.jpg
 

lucinos

Death Knight
Joined
Nov 16, 2015
Messages
2,733


Ναι οι φυσιολογικοί άνθρωποι προφανώς και πρέπει να αποφεύγουν τις niche διανομές σαν λειτουργικό γενικής χρήσης.

Για να πω την γνώμη μου

Για αρχή έχουμε το Ubuntu. Αν αφήσουμε στην άκρη το SteamOS που είναι ιδιάζουσα περίπτωση, το Ubuntu και τα παράγωγά του χρησιμοποιεί τουλάχιστον ο μισός κόσμος και από αυτούς οι μισοί, κανονικό Ubuntu. Και αυτό δυστυχέστατα γιατί είμαι πολύ αρνητικός στο Ubuntu με πιο σημαντικό προβληματικό ζήτημα ότι προωθεί τα Snaps (και άλλα πολλά θέματα που δεν έχω διάθεση να αναλύσω/συζητήσω). Η άλλη όψη είναι ότι η πλειοψηφεία δεν χρησιμοποιεί κανονικό ubuntu και περίπου ο μισός κόσμος δεν χρησιμοποιεί ubuntu-based. Για πολλά χρόνια πλέον αργά αλλά διαρκώς πέφτουν τα ποσοστά του σε σχέση με το σύνολο τού λίνουξ.

Έχουμε τις «μητρικές» διανομές. Αυτές είναι Debian, Fedora, Arch. Οτιδήποτε πέρα από αυτές είναι niche.
Το Debian είναι η πιο εχθρική διανομή. Επίσης είναι πολύ συντηριτική διανομή στο να υιοθετίσει οτιδήποτε. Είναι όμως μεγάλη κοινότητα με ευρύτατη υποστήριξη σε λογισμικό.
Το Fedora είναι αρκετά φιλική διανομή και επίσης είναι πάντα η πρώτη που υιοθετεί κάθε καινούργια τεχνολογία. Ουσιαστικά Fedora-Debian καθορίζουν τις καινούργιες τεχνολογίες, μόλις κάτι περνάει στο Fedora είναι σοβαρό, άμα περάσει στο Debian έχει επικρατήσει.,
Το Arch είναι ένας χαρούμενος μέσος δρόμος που τελικά με έχει βολέψει πολύ. εδώ και δέκα χρόνια.

Μετά έχουμε τα δημοφιλή παράγωγα. Αυτές είναι οι διανομές που τυπικά θα προτείνει κάποιος σε φίλους.
Αυτά είναι το Manjaro, το Mint και το PopOS. Οτιδήποτε πέρα από αυτά είναι niche (ναι, και το Zorin και το Elementary).
Το καλό με το Mint/Pop είναι ότι αν και έχουν το πολύ αρνητικό να βασίζονται σε Ubuntu τουλάχιστον δεν έχουν από προεπιλογή τα Snaps. Το Manjaro βασίζεται στο Arch. Το Fedora είναι αρκετά φιλικό ώστε να μπορεί κάποιος να το προτείνει το ίδιο (ναι το Nobara είναι niche)

Μετά έχουμε τις άμεσα παράγωγες διανομές. Πολυάριθμες και είναι αποδεκτό αν κάποιος τις βλέπει με τούς όρους τής μητρικής τους. Η πιο σημαντική το EndeavourOS που μπορεί κάποιος να το δει σαν Arch με εύκολη εγκατάσταση.

Κυρίως χάρις στα Flatpaks έχει γίνει βιόσιμο ένα νέο είδος, οι immutable διανομές που δεν ανακατεύεσαι καθόλου με το σύστημα καθιστώντας την καταγωγή τής διανομής παρωχημένη. Προς το παρόν είναι ακόμα niche αλλά έχουμε το SteamOS με εκατομμύρια συσκευές να κυκλοφορούν σαν «κονσόλες» (οπότε είναι ιδιάζουσα περίπτωση) αλλά γενικότερα οι niche διανομές έχουν θέση για ειδικές χρήσεις. Πχ το να βάλει κάποιος Bazzite στο desktop σαν κανονικό λειτουργικό είναι πολύ niche. Να το βάλει στο Legion GO ακούγεται πολύ λογική ιδέα.
 
Last edited:

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,590
Τα flatpak ειναι τοσο δελεαστικα... και μετα βλεπεις το μεγεθος και νιωθεις ενα σφιξιμο, εκει που εννοειται, επειδη μιλαμε για μεγεθος.
 

lucinos

Death Knight
Joined
Nov 16, 2015
Messages
2,733
Τα flatpak ειναι τοσο δελεαστικα...
Το καλό με τα flatpaks είναι ότι δεν μπερδεύονται καθόλου με το σύστημα και ο περιορισμός με δικαιώματα που έχεις καθώς και το ένα κεντρικό αποθετήριο (flathub), οπότε είναι μεγάλη αναβάθμιση από πλευράς ασφαλείας. Επίσης έχουν προωθήσει πράγματα που είναι εξαιρετικά θετικά για το λίνουξ (πχ portals, που έχουν βοηθήσει εξαιρετικά στην συμβατότητα) τα οποία λανθασμένα πολύς κόσμος νομίζει ότι ανήκουν μόνο στα flatpaks αλλά η αλήθεια είναι ότι μπορούν να χρησιμοποιούνται ανεξάρτητα. Το κακό είναι όπως τα φτιάχνουν είναι αυτό που λες. Δεν δέχομαι ότι είναι αναγκαίο κακό, αλλά έτσι δυστυχώς τα έχουν κάνει με αποτέλεσμα να είναι προβληματικά ειδικά σε υπολογιστές όπως ο δικός σου με μικρό αργό δίσκο, με λίγη ραμ και αδύναμη cpu. Και η βλακεία είναι ότι ο κόσμος εντελώς λανθασμένα νομίζει ότι βοηθάνε την συμβατότητα με κάποιο μαγικό τρόπο. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε flatpaks και appimages που μια χαρά καταφέρνουν να σπάσουν την συμβατότητα και όταν το βάλεις κάτω είναι τα ίδια ακριβώς με ένα κοινό εκτελέσιμο (έχουν βοηθήσει αλλά ο τρόπος που έχουν βοηθήσει είναι γενικότερος και δεν έχει καθόλου να κάνει με το ότι είναι flatpaks). Για να το πω πιο απλά, ναι θέλω να αποφύγω να τρέχω ανεξέλεγκτα εκτελέσιμα που κατεβάζω ανεξέλεγκτα για πολλούς λόγους, η συμβατότητα δεν είναι ένας από αυτούς.
 
Top Bottom