What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Ποια διανομή χρησιμοποιείτε;

Rambryn

Gelatinous Cube
Approval of the Admiral
Joined
Aug 12, 2015
Messages
50
Καλησπέρα στην παρέα! Πρόσφατα έκανα την μετάβαση από win σε Linux αποκλειστικά. Παίζω με openSUSE Leap 15.0. Οι υπόλοιποι λινουξαδες εδώ με ποια διανομή ασχολούνται;
 

lucinos

Death Knight
Joined
Nov 16, 2015
Messages
2,700
Εγώ χρησιμοποιώ κυρίως Manjaro, και έχω και κανονικό Arch. Εναλλακτικά (αν δεν θέλω να ενημερώνω συχνά, πχ σε παλιούς υπολογιστές) έχω Debian (κυρίως Bunsenlabs, αλλά έχω βάλει και κανονικό)

Γραφικά περιβάλλοντα κυρίως KDE και εναλλακτικά Xfce και Openbox (ίσως και JWM)
 

Rambryn

Gelatinous Cube
Approval of the Admiral
Joined
Aug 12, 2015
Messages
50
Είχα ξεκινήσει για πολύ λίγο με Μint Cinammon (18.2), αλλά δεν μου πολύ έκανε κλικ σε σχέση με το Leap 42.2 που μεταπήδησα. KDE εννοείται μόνιμα :p
 

lucinos

Death Knight
Joined
Nov 16, 2015
Messages
2,700
[quote quote=505927]Είχα ξεκινήσει για πολύ λίγο με Μint Cinammon (18.2), αλλά δεν μου πολύ έκανε κλικ σε σχέση με το Leap 42.2 που μεταπήδησα. KDE εννοείται μόνιμα :p

[/quote]

Εγώ έχω πιο μακρυά πορεία, είχα ξεκινήσει με Mandrake (KDE3) και μετά PCLOS (KDE3) και μετά Ubuntu (Gnome2) και μετά μια περίοδο hopping πριν κάτσω σε Manjaro/Arch και KDE/Xfce.

To KDE είχε τα πάνω και τα κάτω του. Την μετάβαση από 3 σε 4 δεν την έκανα τότε (πέρασα σε gnome) αλλά από φίλο μου που είχε επιμήνει στο KDE ήταν σκέτη φρίκη, πασίβαρο. (ακόμα και έτσι αρνήθηκε να έχει άλλο γραφικό περιβάλλον) Όταν έβαλα το 4 πολύ αργότερα, ήταν τέλειο, λίγο βαρύ βέβαια αλλά όχι απελπιστικά αλλά κατά τα άλλα άψογο. Όταν όμως έκανα την μετάβαση στο 5 ήταν η απόλυτη φρίκη από τα bug. Τώρα έχει στρώσει πλήρως και είναι και απίστευτα ελαφρύ!
 

mits@kos

Death Knight
Joined
Dec 8, 2012
Messages
2,942
Pop!_OS στη δουλειά, Ubuntu GNOME στο desktop, Ubuntu XFCE στο laptop.

Όταν βρω χρόνο, στο desktop θα γυρίσω σε OpenSUSE Leap, για την αλλαγή, το Ubuntu twist στο GNOME είναι αδιάφορο, σε αντίθεση με το Pop!_OS. Το Plasma δεν είναι για μένα, this much I know πλέον.

 

Dark Archon

Mind-flayer
Joined
Dec 21, 2012
Messages
1,677
Ξεκίνησα με ubuntu, τώρα έχω Μint Cinammon.

Είμαι ακόμη ψιλοάσχετος στο linux, ψάχνομαι και μαθαίνω......
 

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,489
mint cinnamon και αυτη ειναι η καταληξη μετα απο πολυετη αναζητηση και πολλα format. για να ειμαι δικαιος, πολλα απο τα format ειχαν και αιτιες οπως η απαλεψια. Προς το παρων, το mint θα βγει μονο για να βαλω καποια αλλη εκδοση mint. μου αρεσουν οι βολτες.
το KDE δεν το συμπαθησα ποτε γιατι ξεκινησα με πολλα προβληματα και πλεον εχω ψυχολογικα με αυτη την εκδοση. Ας εχουν διορθωσει τα περισσοτερα προβληματα.
 

jimmy213

Death Knight
Joined
Nov 26, 2012
Messages
4,118
Πάντα αντιπαθούσα τα Ubuntu κι έτσι ψιλοχρησιμοποιούσα Mint (αραιά βέβαια). Σε κάποια φάση, βρέθηκε μπροστά μου ένας 2.5άρης HDD και είπα να κάνω το βήμα προς το dual boot. Κλασσικά, πήγα να εγκαταστήσω τα Mint. Έλα όμως που μουλάρωσαν και δεν ήθελαν με τίποτα να εγκατασταθούν. Κάποια στιγμή, μου ήρθαν στο μυαλό τα Manjaro για τα οποία έλεγε καλά λόγια ο <em><strong>blender5d</strong></em> (αν θυμάμαι καλά). Κεραυνοβόλος έρωτας.

Δυστυχώς, έχω καιρό να τα χρησιμοποιήσω επειδή ο δίσκος ήταν κλαταρισμένος εξ αρχής και δημιουργούσε πρόβλημα στο dual booting. Με την πρώτη ευκαιρία βέβαια θα αλλαχθεί με έναν SSD, μιας και προσπαθούσα να κάνω πλήρη μετάβαση.
 

mits@kos

Death Knight
Joined
Dec 8, 2012
Messages
2,942
Αυτό το "αντιπαθώ το Ubuntu, αλλά λατρεύω την πιο Windows look-alike, bloated Ubuntu-based διανομή ever" ρε φίλε ποτέ δεν το κατάλαβα!

Απλά, λιτά, δωρικά, χομπίστικα, το Ubuntu είναι ο λόγος που σήμερα το Linux είναι διαδεδομένο και δεν ασχολούνται με αυτό μόνο οι στερεοτυπικοί νέρντουλες του late 80s Hollywood. Έβαλε το desktop Linux στο χάρτη και έγινε industry standard σε corporate servers. Ούτε το RedHat, ούτε το CentOS, ούτε το SUSE και, προφανώς, ούτε οτιδήποτε σχετίζεται με το Arch. Ούτε καν το Debian πλέον!

Σαν διανομή είναι πληρέστατο και βάση για τα περισσότερα distros που μπορούν να χρησιμοποιηθούν καθημερινά σε επαγγελματικό περιβάλλον. Από πίσω του υπάρχει ένα τεράστιο community, πάντα πρόθυμο να βοηθήσει κι απαλλαγμένο από τους ελιτισμούς που διέπουν πχ το αντίστοιχο του Arch.

Τι ακριβώς αντιπαθείς δηλαδή; Το χρώμα; Το logo; Το ότι it just works; Πραγματικά, τι!;
 

jimmy213

Death Knight
Joined
Nov 26, 2012
Messages
4,118
Το πήγες πολύ βαθιά και μάλλον θα σε απογοητεύσω. Δεν έχω <strong>κανέναν</strong> σοβαρό λόγο που τα αντιπαθώ. Απλά έτσι μου έχει κάτσει. Αν είχα σοβαρό λόγο, δεν νομίζω να επέλεγα Ubuntu-based διανομή ;-)

Αντίστοιχα, αντιπαθώ το Ccleaner (κι ας "αναγκάζομαι" κάπου κάπου να το εγκαθιστώ), το AVG (δεν πρόκειται να το ξαναβάλω σε κανένα PC), τα προγράμματα περί defrag, κ.ο.κ.

Για το bloated, χωρίς πρακτικά να έχω ιδέα, πιο φουσκωμένα μου φαινόντουσαν τα Ubuntu (οπτικά τουλάχιστον).
 

Northlander

Tarrasque
Staff member
Approval of the Admiral PCMaster Veteran RQ Elite Beta Tester
Joined
Nov 26, 2012
Messages
18,661
Κι εγώ αντιπαθώ τα Windows, αλλά ακόμη είμαι κότα και δεν βάζω Linux.

Είμαι και on-topic... περίπου.
 

vtheofilis

Death Knight
Joined
Dec 11, 2012
Messages
4,433
Bloated το Mint; Εμένα μια χαρά μου φάνηκε, χωρίς πολλά πολλά, και χωρίς συμφωνίες με την Amazon. Είτε με το Cinammon (που βγαίνει και για Ubuntu) είτε με το XFCE.

Το Windows-like είναι προτέρημα για όποιον θέλει να κάνει την μετάβαση, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θεωρείται αρνητικό.
 

Myrmidonas

Mind-flayer
Joined
Dec 1, 2012
Messages
2,037
Εγώ πάντα είχα κάποια προβλήματα με τον ήχο στα Ubuntu για αυτό προτιμώ Mint
 

lucinos

Death Knight
Joined
Nov 16, 2015
Messages
2,700
[quote quote=506555]Εγώ πάντα είχα κάποια προβλήματα με τον ήχο στα Ubuntu για αυτό προτιμώ Mint

[/quote]
προβλήματα με τον ήχο είχα και εγώ όταν το ubuntu έβαλε το pulseaudio και αρχικά το έλυσα σκοτώνοντας το pulseaudio πράγμα που θυμάμαι δεν ήταν καθόλου εύκολο. Μετά δεν ξαναχρησιμοποίησα ubuntu και στις άλλες διανομές δεν είχα πρόβλημα παρόλο που χρησιμοποιούσαν το pulseaudio. Δεν είχα κάνει όμως ποτέ την σύνδεση ότι το πρόβλημα μπορεί να έχει σχέση με το ubuntu και πήγα σε πολύ διαφορετικές διανομές όχι σε mint ώστε να είναι άμεση η σύγκριση με ίδιες εκδόσεις.
 

lucinos

Death Knight
Joined
Nov 16, 2015
Messages
2,700
Εγώ πάντως έχω συγκεντρώσει αρκετούς λόγους να μισώ το ubuntu πέρα από τις συμφωνίες και συνεργασίες με Amazon και Microsoft (οι οποίες είναι το κερασάκι).

Αλλά είναι μεγάλη συζήτηση. Θα αρκεστώ να πω ότι έχει αποτύχει τα τελευταία χρόνια στα πάντα.
 

captain kal

Death Knight
Joined
Dec 2, 2012
Messages
3,333
Εγώ πάντως μπάζω-βγάζω το Lxle. Ερώτηση κρίσεως, ισχύει ακόμα ότι στις διανομές Ubuntu και Ubuntu-like, όπως το Lxle, γίνεται και installation μέσα από Windows?
 

mits@kos

Death Knight
Joined
Dec 8, 2012
Messages
2,942
[quote quote=506553]Bloated το Mint; Εμένα μια χαρά μου φάνηκε, χωρίς πολλά πολλά[/quote]

Όταν μετά την εγκατάσταση έχει πάνω ένα σκασμό πακέτα, μια εφαρμογή για οτιδήποτε, ναι, είναι bloated και σίγουρα έχει πολλά-πολλά. Δε σημαίνει ότι αυτό είναι κακό. Αλλά λευκό καμβά δεν το λες.

[quote quote=506553]και χωρίς συμφωνίες με την Amazon.[/quote]

Μου φαίνεται ξεχνάτε πως η Canonical είναι εταιρεία. Δεν είναι κάποιο GNU/Open Source foundation.

[quote quote=506553]Είτε με το Cinammon (που βγαίνει και για Ubuntu) είτε με το XFCE.[/quote]

Το Cinammon, το XFCE και οποιοδήποτε άλλο DE είναι παντελώς άσχετα με το Ubuntu, το Mint ή το Arch και μπορείς να τα κουμπώσεις σε οποιαδήποτε διανομή. Είναι απλά desktop environments. Τα περισσότερα μπορείς να τα εγκαταστήσεις και σε Free ή Open BSD, όχι μόνο σε Linux.

[quote quote=506553]Το Windows-like είναι προτέρημα για όποιον θέλει να κάνει την μετάβαση, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θεωρείται αρνητικό.[/quote]

Σόρυ κιόλας φίλτατε, αλλά σιγά τη μετάβαση. Δεν είναι διανυσματική γεωμετρία στο ν-διάστατο χώρο το διακύβευμα, για ένα GUI μιλάμε. Αλλά έστω, δεδομένου ότι υπάρχουν ομάδες πληθυσμού που όντως ευνοούνται από ένα πιο Windows-like GUI, αντιλαμβάνομαι το point σου. Ωστόσο, έτσι κι αλλιώς, πουθενά δεν υπαινίχθηκα στη διατύπωσή μου πως πρόκειται για κάτι αρνητικό. Το ανέφερα ως ιδιαιτερότητα του Mint με Cinnamon έναντι άλλων διανομών και desktop environments.

[quote quote=506567]Εγώ πάντως έχω συγκεντρώσει αρκετούς λόγους να <strong>μισώ</strong> το ubuntu πέρα από τις συμφωνίες και συνεργασίες με Amazon και Microsoft (οι οποίες είναι το κερασάκι).[/quote]

Δε βρίσκεις λίγο υπέρ το δέον φωσκολική τη διατύπωση, όταν μιλάμε για ένα GNU/Linux OS; Όπως ανέφερα και προηγουμένως, καλό είναι να συνειδητοποιήσουμε όλοι πως η Canonical είναι ιδιωτικός, κερδοσκοπικός οργανισμός. Είναι εταιρεία. Δεν είναι το lemonade stand του Stallman στην ετήσια γιορτή κολοκύθας του Lake Village στο Arkansas. Το να σπάζεσαι όταν μια εταιρεία που στοχεύει καθαρά στο cloud, επιδιώκει συμφωνίες με τους έχοντες το infrastructure πίσω από AWS και Azure είναι, στην καλύτερη, ρομαντικό.

[quote quote=506567]Αλλά είναι μεγάλη συζήτηση. Θα αρκεστώ να πω ότι έχει αποτύχει τα τελευταία χρόνια στα πάντα.[/quote]

Πραγματικά δυσκολεύομαι να καταλάβω πώς μια εταιρεία που έχει κατακτήσει τον κόσμο των servers και του virtualization, με το δικό της twist στο Kubernetes, και έχει κανεί καθαρό shift of interest στο corporate περιβάλλον (εκεί που κάποτε έπαιζαν μπάλαRHEL και SUSE), ενώ, παρόλα αυτά, πρακτικά αποτελεί ακόμα την καρδιά των μισών και βάλε δημοφιλών διανομών desktop Linux, θεωρείται αποτυχημένη τα τελευταία χρόνια. Αν έχεις όρεξη, εξήγησέ μου πού έγκειται η αποτυχία.

Τέσπα, δεν είμαι ο νομικός εκπρόσωπος της Canonical, ούτε κι έχω χτυπήσει τατουάζ το logo του Ubuntu. Μου τη σπάνε εντόνως τα απανταχού hype trains, κυρίως δε τα hate bandwagons, και πάνω σε αυτό εκφράζω και τις ενστάσεις μου.

Αυτά.
 

blender5d

Umber Hulk
Joined
Dec 15, 2016
Messages
894
Να πω και εγώ στο παρεάκι την άποψη μου:

Χρησιμοποιώ Manjaro (το ένα από τα 2 pc σπίτι) και mint με mate DE στη δουλειά (το ένα από τα 2 pc).

Αν δεν υπήρχαν τα games στην ζωή μου, θα είχα γυρίσει ολοκληρωτικά σε linux διανομές αλλά προς το παρόν κρίνω απαραίτητα τα windows (ειδικά τα windows 10 μου αρέσουν αρκετά).

Κάνει πολύ φιλότιμες προσπάθειες το steam για να καλύψει τους linux gamers αλλά είμαστε ακόμα πίσω.

Προς το παρόν τις linux διανομές τις χρησιμοποιώ όταν θέλω να ξέρω τι κάνω.
 

lucinos

Death Knight
Joined
Nov 16, 2015
Messages
2,700
[quote quote=506616]
Αν δεν υπήρχαν τα games στην ζωή μου, θα είχα γυρίσει ολοκληρωτικά σε linux διανομές αλλά προς το παρόν κρίνω απαραίτητα τα windows (ειδικά τα windows 10 μου αρέσουν αρκετά).

Κάνει πολύ φιλότιμες προσπάθειες το steam για να καλύψει τους linux gamers αλλά είμαστε ακόμα πίσω.
[/quote]

Δεν ξέρω, απλά αδυνατώ να κατανοήσω αυτό το επιχείρημα, έτσι διατυπωμένο, το 2018. Μάλλον τελικά είναι δικό μου το πρόβλημα. Σε μένα απλά ακούγεται τόσο λογικό όσο να πει κάποιος ότι τα windows είναι πολύ πίσω από το playstation αφού δεν παίζουν το The last of us και άρα το playstation είναι απαραίτητο.

Δεν πιστεύω ότι είμαι παράλογος. Για παράδειγμα αν κάποιος κάνει μια δουλειά, προφανώς πρέπει να χρησιμοποιήσει τα αναγκαία εργαλεία και για να το κάνω ακόμα πιο συγκεκριμένο, συμφωνώ απολύτως με όσα λέει ο παρακάτω:

https://youtu.be/hksW66jw1jA

Δεν έχω δει το βιντεάκι τού EposVox αλλά βέβαια δεν μπορώ να μην σχολιάσω  ότι ο τίτλος είναι clickbait και προβοκατόρικος.

Επίσης προφανώς όταν κάποιος έχει επενδύσει σε ένα παιχνίδι (και δεν εννοώ μόνο χρήμα) είναι παράλογο να το εγκαταλείψει ξαφνικά. Ποτέ δεν είπα ότι κάτι τέτοιο βγάζει νόημα. Υπό αυτήν την έννοια, δέχομαι ότι τα windows είναι απαραίτητα σε κάποιον για τα παιχνίδια του.

Αλλά πώς το λίνουξ είναι «πίσω» όταν τεχνολογικά είναι στην αιχμή και σχετικά με τα παιχνίδια (πχ Vulkan). Επίσης πώς είναι καν «απαραίτητα» τα windows για τα παιχνίδια όταν υπάρχει ένας ποταμός από παιχνίδια. Αναγκαστικά κανείς θα παίξει ελάχιστα από τα διαθέσιμα παιχνίδια, άρα θα έχει κριτήρια επιλογής. Οπότε ή απλά δεν τον νοιάζει ή έχει και τις πλατφόρμες ενταγμένες μέσα στα κριτήρια. Και το 2012 ένα επιπλέον κριτήριο για λίνουξ θα μείωνε υπερβολικά τις επιλογές και ως προς την ποσότητα και ως προς το είδος. Το 2018 όμως με εξαιρέσεις τύπου κονσόλα vs πισί αποκλειστικότητες αποτυγχάνω να δω ότι αυτό ισχύει.
 

vtheofilis

Death Knight
Joined
Dec 11, 2012
Messages
4,433
Το ζήτημα είναι ότι οι αποκλειστικότητες των κονσολών μετρούνται στα δάχτυλα. Το μεγαλύτερο μέρος των third party τίτλων βγαίνει και για PC. Από την άλλη μεριά, αν και η κατάσταση έχει βελτιωθεί, δεν βλέπουμε έκδοση Linux για κάθε τίτλο που είναι διαθέσιμος στα Windows. Λύσεις υπάρχουν, αλλά αφενός είναι έμμεσες (WINE, VMs), αφετέρου μειώνουν την ευχρηστία, καθώς απαιτούν πρόσθετες διαδικασίες για να τρέξει το παιχνίδι.
 
Top Bottom