επισης ειχα τις περιπετειες μου παλι με το οντυσυ, κι επειδη ειναι επικη σεντονάρα τα βανω σε σποιλε. οποιος εχει σκοπο να το ξεκινησει ή οποιος ηδη το παιζει, ας ριξει μια ματια ωστοσο.
1. κατι εχει παει πολυ στραβα ή με την εγκατασταση του μοντ ή με οσα μοντς προσθεσα μεσω spine, ισως καποια incompatibility. παντως το σιγουρο ειναι οτι δεν γινεται να παρω καν το σκιλ pickpocket. εκανα ενα import character μεσω μαρβιν, μαλλον οντως λειπει η γραμμη για το πικποκετ, εκανα κατι πειραματα να την προσθεσω, δεν πετυχα κατι, εκνευριστηκα, φοβηθηκα μην σπασω τελειως το κέιμ, οπότε το αφησα και τωρα εχω γινει ο καλυτερος φιλος του μαρβιν καθε φορα που πρεπει να κανω pickpocketing. ευτυχως που υπαρχει το marvin mode και την βγαζω καθαρη. φοβαμαι οτι στο μελλον θα πρεπει να κανεις καποιο πικποκετινγκ στην μειν κουεστ και ισως δεν θα μπορεσω να το πετυχω εμμεσως, οπότε θα ειναι και το τελος του μοδ για μενα. ωστοσο, μην γρουσουζευωμε. εχει παει κατι στραβα για να παει κι αυτο???? (ΝΑΙ. ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΝΑΙ, σχεδον τα παντα

).
2. λοιπον μπρέις γιορσελβς, ακολουθει σεντοναρα μεσα στην σεντοναρα.
μαμώ τα γκουγκλ τρανσλειτ σας, ζωντοβολα, ορκς, παπάρες γερμανοί. και τα γουωκθρού σας μαζί. και την σωβινιστικη αγνοια της αγγλικης γλωσας που σας δερνει.
ακου τωρα: ελαφρυ σποιλερ, αλλά καλυτερα να το διαβασεις για να μην παθεις τα ιδια:
λοιπον, εισαι στην ταμορα, μεγαλο νησι του γκέιμ. τελος παντων, μην στα πολυλογω, για να συνεχισεις το μειν κουεστ πρεπει ο κυβερνητης της να δηλωσει οτι ειναι σε alliance με τον βασιλια που εκπροσωπεις. οκ, αυτα δεν γινονται τσαμπα. σου λεει: κανε αυτά τα ΔΥΟ (2) σοβαρα και δυσκολα πραγματα. τρεχεις απο δω κι απο κει, χαμος, γυρνας ολο το (σχεδον στο μεγεθος του γκοθικ 1 (καλα, ισως και να υπερβαλλω, παντως εχει πολυ μεγαλη εκταση...) νησι, στο τελος τα καταφερνεις. το λενε και τα παπίερς, το γραφει στο κουεστ λογκ. πας χαρωπος στον κυβερνητη. του το λες. οκ, χαρηκε αρκετα...

εεεε, μηπως κατι παραπανω? να σου πει π.χ. "ναι, οκ, ολα καλα, αγαπω τον βασιλια σου, σηκω φυγε τωρα, τελειωσες το μειν κουεστ του νησιου.."??? μπα.
α, κι η κουεστ (
unrest on tamora λεγεται) καρφωμενη στις current κουεστς, δεν πηγε στις κομπλήτ οπως θα πρεπε... (απαραιτητη παρενθεση: να πω καπου εδω για οποιον δεν ξερει, οτι υποτιθεται εισαι σε καραβι, κυνηγωντας την αρμαδα των ορκς, ΔΕΝ μπορείς οποτε σου κανει κεφι να γυρνας (πολυ κακως, αφου εχεις τελεπορτερ στοουνς..) πισω στις περιοχες που εχεις ηδη περασει και για να συνεχισεις το ταξιδι πρεπει να στο πει ο στρατηγος του στρατου που ταξιδευετε μαζι.). παω λοιπον και σ αυτον, καμμία νεα επιλογη διαλογου του στυλ: μάζευτα, φευγουμε. κοιταω τα 2 γουωκθρου που ΜΕ ΚΟΠΟ βρηκα στο νετ, ενα μεταφραση απο γκουγκλ του γερμανικου γουωκθρου κι ενα στα αγγλικα: ελεγαν το ιδιο, πρεπει να κανεις αυτα τα 2 πραγματα κι οταν τα κανεις, εισαι φρη του γκόου. ε, τι να σκεφτω? οτι κατι τρεχει με την εγκατασταση μου βεβαια.
περασα ολα τα σταδια. εκνευρισμος, γαμωσταυριδια, denial, σκεψεις ρεηανινστώ, αλλά λεω οχι ρε φουστη, θα το παλεψεις γαμω το κερατακι τους. βρισκω στο υπεροχο γερμανικο σαιτ
World of Gothic - Home το εξης εργαλειάκι: το Gothic Variable Editor, εν συντομια GVE, (
World of Gothic - Downloads - Gothic Variablen Editor )που του "φορας" ενα σειβ και σου δειχνει αναλυτικα τον χαρακτηρα μεσα στο κειμ. δηλαδη που ειναι, τι φοραει, διαλογους που εχει κανει, κουεστς, κλπ. τα παντα ολα. οχι βεβαια σε μορφη χρηστικη, αλλά με κωδικες, στα γερμανικα προφανως, καταλαβαινεις τωρα.. ευτυχως οι αποστολες ειχαν μπροστα το προθεμα MIS_κάτι, οχι οτι ειναι λιγες, καμμια 300αρια, ισως και παραπανω. και επρεπε να ψαξω κατι σχετικο με TAMORA και δίπλα να εχει το variant 1, που σημαινει εκκρεμης... το 2 σημαινει completed. μην σου πολυλογω, ο φον μαζοχ θα ητο περηφανος για μενα. με κινδυνο να σπασω τελειως το παιχνιδι, βρισκω κανα δυο με τα παραπανω προαπαιτουμενα και αντικαθιστω το 1 με 2.
παω ξανα στον κυβερνητη του νησιου, τιποτα ο μαλακας, στα μπομπόλια του ο κοπος που εκαμα, εκει, τα ιδια, με κοιταζε οπως η αγελαδα το τρενο. λεω, θα παω στο καραβι στον στρατηγο. μου λεει καποια πραγματα που δεν ειχαν ειπωθει και τελικα μου λεει: μπραβο νεε μου, ξεκιναμε για νεο νησι.... ΘΡΙΑΜΒΟΣ, ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ, ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑ.

ΝΑΙ, ΟΚ, αλλά κατι με βασανιζε. το ocd για τα exp points που προφανως ειχα χασει και το ατελειωτο πεισμα μου με τρωγανε. εχοντας στην καβατζα και πιο ηρεμος πλεον πλεον το σειβ της αναχωρησης, γυριζω σ ενα μερικα λεπτα παλιοτερο. εχω αφησει μισοτελειωμενες κατι κουεστς στην ταμορα, (α, τα κουεστ λογκ και τα γουωκθρους λενε οτι θα γυρισεις στο μελλον σε επομενο κεφαλαιο στο νησι, οπότε ελεγα θα τις κανω τότε μωρε, επρεπε να σκοτωσεις και κατι γκολεμς και σκελετους δυνατους εκει, οπότε λέιτερ). με τις νεες εξελιξεις ομως, λεω παμε τωρα πριν φυγουμε με υπομονη να παρουμε τα exp που δεν πηραμε λογω μπαγκ, να μην παμε στο επομενο νησι ξυπολυτοι στ αγγουρια... ειναι μία λοιπον με το πνευμα ενος μαγου κλπ κλπ,
Der Stammler στα γερμανικα και στο κουεστ λογκ εμφανιζεται ως
The Stammerer στα "αγγλικα" του παιχνιδιου. την ολοκληρωνω, παω στον κυβερνητη με καποια μικρη ελπιδα, στα κρεματζόλια του παλι, ζωντοβολο ηταν αυτος, ζωντοβολο εμεινε, no hope. παω στον στρατηγο στο καραβι, μου λεει "μπραβο αγορίνα, ο ταμοροκυβερνητης αποφασισε να δηλωσει alliance (καπου θα το μαθε κι αυτος ο χριστιανος, τα καλα νεα ταξιδευουν γρηγορα...), πάρε τα exp σου, παρε και τις δραμαμινες σου, ξεκιναμε....".
tl/dr συμπερασμα και ηθικο διδαγμα?? μαμιωνται τα γουωκθρους και τα κουεστ λογκς, εγω θα σου πω τι παιζει:
για να φυγεις απο ταμορα ΠΡΕΠΕΙ να κανεις 3 πραματα κι οχι 2, οπως σου λεει παντού.... σταματημενε, επειδη το παιζεις τωρα, ΠΡΟΣΕΧΕ, λεμε.
συνεχιζω λοιπον αυτην την ονομα και πραμα οδυσσσεια και απ οτι καταλαβαινετε και καταλαβαινω, η ιθακη αργει ΠΟΛΥ ακομα, αν φτασω και ποτέ, που πολυ τo αμφιβαλλω. αλλά τελικα εχουν δικιο αυτοι που λενε για την αξια του ταξιδιου. αστεια αστεια, εχω μαθει πραγματακια με αφορμη αυτο το βασανο-mod.