Ποια διανομή χρησιμοποιείτε;

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!
Είναι τότε που άλλαξαν desktop στο δικό τους;
ναι το 2011 έγινε αυτός ο χαμός. Αλλά συνέχισαν δυνατά με άπειρα λάθη.

ναι το 2011 έγινε αυτός ο χαμός. Αλλά συνέχισαν δυνατά με άπειρα λάθη.
Να πω την αλήθεια μου άρεσε η αλλαγή, αλλά μετά από εκεί σταμάτησα και εγώ να ασχολούμαι με Linux γενικότερα. Κρίμα που το χάλασαν :(

Να πω την αλήθεια μου άρεσε η αλλαγή, αλλά μετά από εκεί σταμάτησα και εγώ να ασχολούμαι με Linux γενικότερα. Κρίμα που το χάλασαν :(
Το ubuntu το άφησα ήδη το 2011 αλλά με τα snaps έχω προχωρήσει από την θέση ότι δεν είναι για μένα στην θέση δεν πρέπει να είναι για κανέναν, Τα snaps πρέπει να πεθάνουν.

Για την ιστορία ουσιαστικά όπως έχουν τα πράγματα τώρα τι ακριβώς προτείνω γενικά.

Σε όποιον θέλει να ασχοληθεί λίγο ο ίδιος: EndeavourOS. (δεν είναι δύσκολο απλά δεν προσπαθεί να είναι Mint)

Αν κάποιος απλά θέλει να βάλει σε κάποιον ελαφρώς παλιό υπολογιστή λίνουξ για τα βασικά (και μάλλον όχι για τον εαυτό του): Mint

Από εκεί και πέρα υπάρχουν πολλές εξίσου αποδεκτές επιλογές αλλά ας μην τα ξανα-αναλύω. Επίσης αν κάτι δεν πάει καλά ή απλά δεν αρέσει σε μία εγκατάσταση βγάζει περισσότερο νόημα να δοκιμάσει κάποια άλλη διανομή παρά να προσπαθήσει «να το φτιάξει».

Last edited:
Εμένα μου άρεσε πάρα πολύ και το elementery OS πάντως που έβαλα "παίζοντας" στο παλιό macbook 2009 που έχω.

Το δικό του store είναι κάπως φτωχό, αλλά έχει flatpak οπότε δεν μου έλειψε κάτι.

Υπενθύμιση στούς χρήστες Arch

Όταν η ενημέρωση αποτυγχάνει

View attachment 8756

Σήμερα ήταν μια τέτοια μέρα. Ψύχραιμα πάμε στο
και ναι πάνω πάνω έχει την απάντηση Arch Linux - News: Cleaning up old repositories

Καλά, μην νομίζεις ότι και το Fedora πάει πίσω!! Τη δεύτερη φορά το επανέφερα, αλλά την πρώτη το διέγραψα τελείως!!!

Καλά, μην νομίζεις ότι και το Fedora πάει πίσω!! Τη δεύτερη φορά το επανέφερα, αλλά την πρώτη το διέγραψα τελείως!!!
Δεν χρειάστηκε να επαναφέρω τίποτα.
Απλά δεν γινόταν η ενημέρωση και πέταγε σφάλμα.

Το μόνο που χρειαζόταν για να γίνει κανονικά η ενημέρωση ήταν να βγάλω το community αποθετήριο και όλα καλά. Μια φορά τον χρόνο και αν συμβαίνει να χρειάζεται να κάνεις κάτι τέτοιο απλό («χειροκίνητη παρέμβαση»). Το fedora στο ίδιο διάστημα έχει αλλάξει 3-4 εκδόσεις. Απλά το θέμα είναι να μην φρικάρεις με το παραμικρό και να θυμάσαι να πας εκεί που πρέπει να δεις πιο είναι το θέμα.

Last edited:

κάτι που εγώ θα έλεγα είναι ότι δεν προσπαθεί να κάνει επιπλέον πράγματα. Απλά λειτουργεί ως εργαλείο για να εγκαταστήσεις το λογισμικό όπως το φτιάχνουν οι δημιουργοί στην πιο καθαρή τους (vanilla) μορφή.

Παλίοτερα θα έβαζα και και το AUR σαν απίστευτα σημαντικό προταίρημα.. Εξακολουθεί να είναι προταίρημα φυσικά αλλά όχι τόσο σημαντικό, Συνήθως πια προτιμώ τα flatpaks από το AUR.

Και φυσικά υπάρχει το Arch wiki που παραμένει η καλύτερη τεκμηρίωση για το λίνουξ ντέσκτοπ,

Το καλύτερο αποτέλεσμα μπορείς να το έχει με Gentoo γιατί κάνεις compile τα πάντα ειδικά για το κάθε συγκεκριμένο μηχάνημα. (όχι δεν έχω χρησιμοποιήσει gentoo)

Πιστεύω πάντως με βάση προσωπική εμπειρία ότι θα είχε καλύτερη τύχη σε κάποια πράγματα αν χρησιμοποιούσε διανομή με non-pae πυρήνα. Ναι τεχνικά ο P3 υποστηρίζει PAE, αλλά τελικά ο περιορισμός σε non-pae περιορίζει και τα υπόλοιπα πιο σύγχρονα χαρακτηριστικά ώστε τελικά να έχεις καλύτερη υποστήριξη..Το ίδιο πρόβλημα το έχω δει σε πολύ παλιούς 64bit επεξεργαστές που τελικά κάποια πράγματα δουλεύουν μόνο στην 32bit έκδοση (εκτός λογικά και αν βάλεις Gentoo και κάνεις τα πάντα compile ο ίδιος)

Μετά από ένα ακόμα ransomware screen της αγαπητής microsoft στο HTPC μου, όχι αυτή την φορά για να "πετάξεις το παλιό PC σου φτωχέ και να πάρεις καινούργιο με W11", αλλά το γνωστό και αγαπημένο "Let's Finish Setting Up Your PC" που τόλμησα να μην έχω απενεργοποιήσει στις ρυθμίσεις για αυτό το σύστημα, και σε μια φάση "γμτχ άντε γμθτε" και έχοντας πρόχειρο ένα φλασάκι με Mint, απλά έκανα μια εγκατάσταση και ΑΝΤΕΤΟΜΠΟΥΛΟΤΩΡΑ με την MS...

Όλα τρέχουν τέλεια για streaming από netflix, prime, D+ και έβαλα και το steam με proton για να δω και εγώ από πρώτο χέρι τι καλή δουλίτσα έχει γίνει από Valve.

Το σύστημα τρέχει ακόμα καλύτερα από τα W10, το είχα στήσει με κομμάτια που έμειναν τα τελευταία χρόνια από αναβαθμίσεις των άλλων συστημάτων.
I5 3570, 8GB DDR3 RAM, Patriot SSD 256GB και μια Radeon R5 250. Όλα πόπα, άντε γεια MS...

Όλα τρέχουν τέλεια για streaming από netflix, prime, D+ και έβαλα και το steam με proton για να δω και εγώ από πρώτο χέρι τι καλή δουλίτσα έχει γίνει από Valve.

Το σύστημα τρέχει ακόμα καλύτερα από τα W10, το είχα στήσει με κομμάτια που έμειναν τα τελευταία χρόνια από αναβαθμίσεις των άλλων συστημάτων.
I5 3570, 8GB DDR3 RAM, Patriot SSD 256GB και μια Radeon R5 250. Όλα πόπα, άντε γεια MS...
Μια χαρά. Απλά σημειώνω ότι για σωστή υποστήριξη DXVK/Proton/Vulkan θες κάρτες γραφικών που να έχουν στο όνομα "RX" (ή Vega). Τα απλά που θες (όχι παιχνίδια) πιστεύω τα κάνει και η ενσωματωμένη intel.

Μια χαρά. Απλά σημειώνω ότι για σωστή υποστήριξη DXVK/Proton/Vulkan θες κάρτες γραφικών που να έχουν στο όνομα "RX" (ή Vega). Τα απλά που θες (όχι παιχνίδια) πιστεύω τα κάνει και η ενσωματωμένη intel.
μου αρκεί να παίζει 1-2 απλά πραγματάκια, δεν θα δουλέψει λες; Ας πούμε Civ4/5 και Against the Storm.

Αν έβαζα proprietary drivers θα ήταν καλύτερα;

μου αρκεί να παίζει 1-2 απλά πραγματάκια, δεν θα δουλέψει λες; Ας πούμε Civ4/5 και Against the Storm.
To Civ5 έχει καλή πιθανότητα να δουλέψει γιατί έχει και native έκδοση.

Αν έβαζα proprietary drivers θα ήταν καλύτερα;
όχι. Δεν θες να βάλεις proprietary στην R5 250. Αυτό που θα είχε ενδιαφέρον είναι να βάλεις τούς πειραματικούς amdgpu οδηγούς. Θα ξεκλείδωναν αρκετά παιχνίδια στο λίνουξ. Αλλά και αυτό πιθανότατα δεν αξίζει τον κόπο.

Καλή αρχή Νίτρε και καλή λευτεριά.
ναι ξέρω εγώ, για να δούμε.

Λευτεριά δεν θα έχω, γιατί στο γραφείο κανόνισα ένα mac mini με το voucher του ψηφιακού ανασχηματισμού (φαν φακτ, δε το πήρα εγώ... το πήρε όμως η σύζυγος για κάποιο λόγο), οπότε πάμε από την μια αλυσίδα στην άλλη, αλλά οκ κάποια στιγμή τουλάχιστον το gaming θα το περάσω σε SteamOS. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Δεν είναι καν συγκρίσιμα σαν εμπειρία χρήσης, τα Win είναι κάτω από τον πάτο του βαρελιού. Χρησιμοποιώ κι εγώ ένα M1 Air και, τουλάχιστον, δεν με κάνει να σιχτιρίζω, σε αντίθεση με το οποιοδήποτε Win μηχάνημα περνάει για λίγα λεπτά από σπόντα στα χέρια μου.

Ένα βήμα τη φορά.

Δεν είναι καν συγκρίσιμα σαν εμπειρία χρήσης, τα Win είναι κάτω από τον πάτο του βαρελιού. Χρησιμοποιώ κι εγώ ένα M1 Air και, τουλάχιστον, δεν με κάνει να σιχτιρίζω, σε αντίθεση με το οποιοδήποτε Win μηχάνημα περνάει για λίγα λεπτά από σπόντα στα χέρια μου.

Ένα βήμα τη φορά.
ναι αυτό ισχύει, έχω να πιάσω MacOS από το High Sierra αλλά πάντα ήταν πιο μεστή εμπειρία χρήσης και λίγο που είδα το τελευταίο με opencore (ευτυχώς δεν ανατινάχτηκε το c2d macbook) το έχουν κρατήσει αν και είδα κάποιες παραφωνίες "ας το κάνουμε σαν το iOS εδώ".

Χρησιμοποιω μπαζιτε τελευταία και με αρέσει αρκετά, μια που σκέφτομαι να αφήσω πλέον να γουιντος ως Μέιν ος, θα ήταν καλύτερα να πάω σε καθαρά φεντορα ή και το μπαζιτε είναι οκ;

Όλα ΟΚ είναι. Αν κυρίως παίζεις παιχνίδια στο μηχάνημα, δεν υπάρχει λόγος να αλλάξεις.

Back