Να ξεκινήσω λέγοντας ότι
έγραψες στα παλιά stregas της Bestelle το warning μου. Χαίρομαι.
Μόλις τελείωσα το Trails in the Sky 1st Chapter.
Αξιόλογο JRGP με ωραίο σύστημα μάχης: Κλασσική - τελευταία -μίξη real time για επίτευξη καλύτερη αρχής στη βασική μάχη που είναι turn based φυσικά.
Το σύστημα μάχης στο ριμέικ είναι η καλύτερη απεικόνισή του. Αρχικά το εισήγαγαν στους πιο πρόσφατους τίτλους, στο ξεκίνημα του Daybreak arc (το οποίο τρέχει τώρα), και πήραν και στοιχεία από άλλα arcs της σειράς και πραγματικά, βγήκε εξαιρετικό. Το Metaphor Refantazio τράβηξε επίσης επιρροές και έμπνευση, αλλά τελικά κατέληξε αρκετά basic. tbh, για μένα, ποτέ δεν με συνεπήρε κανένα σύστημα μάχης της σειράς, αλλού είναι τα δυνατά σημεία της σειράς (slow-pacing worldbuilding, διάλογοι, character developments+τα arcs τους κλπ) θα το χαρακτήριζα απλά serviceαμπλ, σε σύγκριση πχ με τα YS της Falcom ή με άλλα TB συστήματα μάχης. Στο ριμέικ όμως έχει γίνει πολύ καλή δουλειά και το γουστάρουμε όλοι.
Το story αν και τέρμα στα cliche το βρήκα αρκετά καλό ειδικά κρίνοντας το ως βάση για κάτι ακόμα καλύτερα μιας και αποτελεί το πρώτο μέρος μιας τριλογίας απ' όσο έχω καταλάβει. (Αποφεύγω αρκετά να το ψάξω περισσότερο μπας και φάω κάνα χοντρό spoiler.)
Το στόρυ προσωπικά δεν το βρίσκω κλισέ, ή καλύτερα, προτιμώ να ολοκληρωθεί η σειρά αρχικά και μετά να προσπαθήσω να μαζέψω τα κομμάτια μου και να σχηματίσω μια ολοκληρωμένη άποψη. Όταν εννοώ στόρυ, εννοώ το overall "main" story που επεκτείνεται στα τόσα παιχνίδια και στα τόσα arcs (το οποίο ίσως κατάλαβες πάνω κάτω με την ολοκλήρωση του ριμέικ), αλλά σίγουρα δεν θεωρώ κλισέ το long form storytelling, slow-pacing worldbuilding, τα -σε σημεία αυτισμού- attention to detail της Falcom και αυτά που κάνουν με τους npcs, κλπ κλπ αλλά το κοβώ εδώ γιατί μιλάμε για το ριμέικ του πρώτου και όχι για τη σειρά ολόκληρη.
Αυτό που θέλω να πω (νομίζω) είναι ότι μπορείς άνετα να πεις ότι τελείωσες τον
πρόλογο του πρώτου arc και της πρώτης τριλογίας, με ότι αυτό και αν συνεπάγεται.
Ένα σχόλιο για να έχεις μια μικρή ιδέα, χοντρικά: Το πρώτο Sky είναι ο πρόλογος, το δεύτερο το μέιν και η ολοκλήρωση και το τρίτο ναι μεν επίλογος των δύο πρώτων παιχνιδιών, αλλά
σετάρει και καμπόσα πράγματα για το μέλλον.
Σίγουρα αποτελεί ιδανική ευκαιρία για εισαγωγή στη σειρά (υποσειρά, whatever

) με τις διάφορε ς QoL προσθήκες όπως fast travel και speed mode.
Το speed mode υπήρχε και στα ορίτζιναλ, είναι σημαντικό κομμάτι απ' την αρχή της σειράς. Το fast travel απ' την άλλη, θα έλεγα ότι ίσως είναι η καλύτερη προσθήκη του ριμέικ.
Εν αναμονή λοιπόν για το 2nd Chapter που σύμφωνα με τα internets τείνει το καλύτερο κάθε φορά. Είχα μια ανησυχία γιατί το παιχνίδι δε πρέπει να τα πήγε λαμπρά στο PC/Steam (είναι αρκετά niche, κακά τα ψέματα) αλλά διάβασα ότι είχε ήδη ξεκινήσει development παράλληλα με το 1st chapter και "δεν αργεί".
Ναι, είναι σίγουρα niche η φάση, αλλά πίστεψέ, το ριμέικ τα πήγε πολύ καλύτερα απ' ότι περιμέναμε. Έσκισε σε ριβιούζ, και από κοινό και κριτικούς, έγινε αρκετό buzz σε yt, twitch κλπ, τράβηξε κόσμο νέο (που αυτός ήταν ο στόχος εξαρχής) στο ρέδιτ γίνεται ψιλοχαμούλης, μέχρι και υποψηφιότητες σε rewards είδα. not bad. Αν δεν έλειπαν και κάποιες μαλακίες της gungho (regional pricing, αφαίρεση του παιχνιδιού απ' τους ρώσους) θα ήταν ακόμα καλύτερα. Τεσπα, δεν έχουμε ακόμα νούμερα ή πωλήσεις, αλλά καλό launch.
Ναι, δεν πρέπει να αργεί το δεύτερο παρτ λογικά. No spoilers, αλλά τα περισσότερα assets είναι ήδη έτοιμα, καθώς το δεύτερο μέρος διαδραματίζεται στο μεγαλύτερο μέρος του σε τοποθεσίες που έχεις ήδη επισκεφτεί στο πρώτο. Το τρίτο ίσως αργήσει παραπάνω, αλλά μέχρι τότε tommas δεν σε φοβάμαι, πιθανώς να έχεις πιάσει τα ορίτζιναλ
@Bathory Κάθε σχόλιο/συμπλήρωση ευπρόδεκτη.
Μιας και πιάσαμε τα remakes φύγαμε για το FF: Tactics.
To μόνο αρνητικό για μένα του ριμέικ (αν μπορείς να το αποκαλέσεις αρνητικό btw, απλά είναι πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση και αξίζει να αναφερθεί) είναι το localization. Ναι μεν στο ριμέικ υπάρχει πιο πιστή μετάφραση του πρωτότυπου, αλλά στο ορίτζιναλ, που είναι πιο... free form μετάφραση, πώς να το πω, πιο ελεύθερη και όχι τόσο πιστή, θα έλεγα ότι ήταν πιο fun οι διάλογοι και προσθέταν ίσως περισσότερους πόντους στο immersion, στους χαρακτήρες κλπ. Ελπίζω να το εξηγώ καλά και να καταλαβαίνεις τι θέλω να πω. Είχες περισσότερο διάλογο στο ορίτζιναλ, και πιο διασκεδαστικό, αρκετά πιο αστείο, αλλά και απεικόνιζε καλύτερα τους χαρακτήρες και την προσωπικότητά τους. Διάφορες φράσεις, set pieces κλπ του ορίτζιναλ, που με τα χρόνια αγαπήθηκαν και έγιναν εικονικές στιγμές ας πούμε, εδώ στο ριμέικ είναι αλλαγμένες και υπάρχει μια -μικρή- γκρίνια γενικότερα, αλλά οκ, το ριμέικ επειδή είναι πιο πιστή μετάφραση ίσως είναι πιο κοντά στο πρωτότυπο της Falcom. Είναι κάπως περίεργο.
Και επίσης, επειδή στο ριμέικ έχουμε 3d απεικόνιση, κάποιες εκφράσεις-αντιδράσεις των χαρακτήρων τείνουν προς anime trops, σε αντίθεση με την 2d επεικόνιση των πορτραίτων του ορίτζιναλ, που για μένα ήταν πιο εκφραστικά, πιο αστεία, και πιο αξιαγάπητα.
Μου λείπει η smug Bestelle των ορίτζιναλ ρε παιδί μου, αυτό. Όποιος ξέρει, ξέρει. Βασικά μόνο ο φίλτατος και Trails συνοδοιπόρος
@Sugamoto Panagia ξέρει.
Αυτά γενικά.
@tommas πώς σου φάνηκε το τέλος; Από χαρακτήρες; Ξεχώρισες κανέναν;
Παιχνιδάρα το FF tactics, λογικά θα το λιώσω κι εγώ μόλις τελειώσω με αυτά που τρέχουν και χωρέσει στο πρόγραμμα.