Θέλω να γράψω πολλά πράγματα για αυτό το παιχνίδι για τις, μόλις 191 ώρες, που έχω παίξει μέχρι στιγμής. Νιώθω πως άνετα θα φτάσουν τις 300. Θα προσπαθήσω να είμαι όσο δυνατόν πιο αναλυτικός καθώς ούτε reviewer είμαι, ούτε ο λόγος μου έχει κάποιου είδους υπόλυψη. Απλά αν μπορέσω, θέλω να σας πείσω γιατί αυτό το παιχνίδι πρέπει να πάτε να το αγοράσε τώρα.
Το παίγνιο, όπως πάρα πολλοί έχουν αναφέρει, είναι ένα Sandbox playground. Η ιστορία είναι νερουλή, (για μένα) υπάρχουν πάρα πολλά fetch quests (δίνουν όμως καλά rewards) και υπάρχουν τόσα πολλά συστήματα που το παιχνίδι δεν στα εξηγεί σωστά.
What is this? Switzerland?
Αλλά στα παπάρια μας που δεν μας τα εξηγεί σωστά. Να κάτσεις να βάλεις το κώλο σου κάτω και να τα μάθεις (ιδεατό; Όχι βέβαια).
Από τη στιγμή που μπορείς να αναβαθμίσεις το αρχικό σου camp με barbers, merchants, να φτιάξεις φάρμα με ζώα και να χρειάζεται να καθαρίζεις τη κοπρία ούτως ώστε να τη χρησιμοποιήσεις στο κήπο σου για να γίνουν πιο γρήγορα τα φυτά που έχεις φυτέψει, να έχεις δικό σου trade network με τις τιμές να αυξομειώνονται ανά βδομάδα (καλά κανείς δεν το κάνει αυτό, απλά υπάρχει σαν επιλογή). Και άλλα τόσα. Πλέον κάνω craft gold bars από σκατζόχοιρους που κουβαλάνε κάτι χρυσά μήλα πάνω τους και το συνδυάζω με gold ore. Έχω επενδύσει στη τράπεζα 15 gold bars με medium risk investment και βγάζω καλά λεφτάκια. 1 gold bar = 500 silver οπότε αν θες, η την επενδύεις για παθητικό εισόδημα, είτε τη πουλάς για άμεσο μαρουλάκι.
This guy Crimson Deserts. /cringe
Υπάρχουν φορές που δεν ξέρεις τι να κάνεις γιατί αφενός δεν θες να τελειώσεις το main story με τη μια, αφετέρου θα χρειαστεί να ενημερώνεσαι από το Journal σου για faction quests και άλλα πολλά που μπορείς να κάνεις (όπως ανοικοδόμηση πόλεων, αγαλμάτων κλπ όπου ευγενείς σε πληρώνουν αδρά). Κάποιες φορές, ειδικά στην αρχή είναι too much.
Στις πρώτες 15-20 ώρες, αν έχεις εξερευνήσει αρκετά, καταλαβαίνεις το παιχνίδι και με ποια φιλσοοφία χρειάζεται να παιχτεί για το μέγιστο fun factor. Στην εποχή του FOMO, είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό που βγήκε ένα game σαν το Crimson Desert που σε ωθεί να εξερευνήσεις κάθε σπιθαμή του χάρτη. Αυτή η αίσθηση του wonder είναι εξαιρετικά δυνατή, ειδικά άμα το πας αργά.
Μπορείς να σκαρφαλώσεις σχεδόν ΟΛΑ ΤΑ ΒΟΥΝΑ. Todd Howard in shambles
Το σύστημα μάχης, είναι ίσως το αγαπημένο μου μετά το Ghost of Tsushima. ΔΕΕΕΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ που μπορείς να κάνεις. Sword and shield, dual wield, Spears, 2H Swords, hammers, melee κλπ. Δεν είναι και Elden Ring, που στα παπάρια μου και αυτό αλλά έχω ακούσει πολλούς να κλαίνε ότι το ER είναι καλύτερο, λες και μας ενδιαφέρει. Είναι όμως, πολύ εθιστικό και βαθύ. Ειδικά αν το συνδυάσεις και με Abyss Gears (ας πούμε runes) γίνεσαι OP πολύ εύκολα.
Το βλέπετε αυτόν τον άσπρο πύργο; Ε, γαμώ το σπίτι του. Αν παίξετε, θα καταλάβετε γιατί.
Όσο για τα puzzles, θα ήθελα να δω τη Gen Z να παίζει Myst. Ναι, είναι σπαστικά μερικές φορές και ο χειρισμός κακοσχεδιασμένος. Επίσης μερικές φορες ενώ το παιχνίδι σε έχει εκπαιδεύσει στο πως να σκέφτεσαι σε έναν γρίφο, σου αλλάζει όλα τα δεδομένα και πρέπει να κάνεις κάτι άλλο, εντελώς άσχετο. Δεν μου αφαιρεί πόντους από την εμπειρία όμως. Μιλάμε για ένα τόσο μεγάλο παιχνίδι που ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ κάθε γωνία έχει κάτι να σου προσφέρει.
Into the abyss.
Αν υπάρχει κάτι που δεν χωνεύω με τίποτα είναι τα περισσότερα Boss fights καθώς κάνουν , σχεδόν όλοι, teleport όλη την ώρα και τρως τα stunlock το ένα μετά το άλλο, όσο δυνατός και να είσαι. Σκατένιο design με ελάχιστες εξαιρέσεις. Επίσης, ποιος ο λόγος να μαθαίνω wresting κινήσεις αν δεν μπορώ να τις χρησιμοποιήσω σε bosses. Άσε που μερικές φορές έχουν και hyper armor πριν μια special κίνηση που επρόκειτο να κάνουν και δεν μπορείς να τους χτυπήσεις. Τεσπα.
Συνοπτικά, έχουμε έναν τίτλο με ίσως τον πιο πυκνό χάρτη που έχει υπάρξει ποτέ, με τρελό content, με απίστευτο sense of exploration, τρελά armors, dye σύστημα, crafting για τα πάντα (φαγητά με συνταγές, όπλα, abyss gears, armours κλπ, κυριολεκτικά θέλω 2 παραγράφους για να τα βάλω όλα).
Πολύ καλό παιχνιδάκι. Έγραφα άνετα άλλα τόσα γιατί έχω παραλείψει αρκέτα. Ευελπιστώ πάντως να καταλάβατε γιατί μου αρέσει τόσο πολύ.
Bonus: To Beagle μου. Φαίνεται λίγο ξεθωριασμένη γιατί ο Photo editor του παιχνιδιού είναι γτπ.