Πρέπει να θέσεις λίγο τα κριτήριά σου ως προς τις απαιτήσεις που έχεις στο gaming για να δεις πού μπορείς να κάνεις συμβιβασμούς. Κατ'εμέ ένα σύγχρονο σύστημα θα πρέπει να έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά. Έπειτα θα έβλεπα τιμές (τις οποίες αποφεύγω να κοιτάω για να μην διαολίζομαι/απογοητεύομαι - ειδικά στις GPU ελέω miners), για να δω αν είναι ρεαλιστικό πλάνο.
<span style="text-decoration: underline;">RAM:</span> 16 GB (ευκολάκι πιο κάτω δεν πάει)
<span style="text-decoration: underline;">CPU:</span> Ryzen (ό,τι προτείνουν τα παιδιά, το socket έχει μέλλον ακόμη και τα προβλήματα που υπήρχαν κατά το release δεν υφίστανται πλέον).
<span style="text-decoration: underline;">Αποθηκευτικός χώρος:</span> SSD (αδιαπραγμάτευτο). Εδώ μπαίνουν συνδυασμοί. Πιθανώς ένας συνδυασμός 2xSSD (ένας μικρός για το OS και ένας 512 για παιχνίδια) + ο παλιός σου σκληρός να είναι το ιδανικό σενάριο.
<span style="text-decoration: underline;">GPU:</span> Όπως έχει τώρα η κατάσταση στην αγορά, θα πήγαινα για τη χρυσή τομή της 1070 Nvidia.
<span style="text-decoration: underline;">Μητρική:</span> Να σηκώνει όλα τα υπόλοιπα
<span style="text-decoration: underline;">PSU:</span> Ό,τι μπορεί να σηκώσει τα παραπάνω. EVGA με κλειστά τα μάτια προτείνω κι εγώ.
<span style="text-decoration: underline;">Πληκτρολόγιο:</span> Quality of Life (QoL), σίγουρα ένα μηχανικό. Κάνει τη διαφορά.
<span style="text-decoration: underline;">Οθόνη:</span> Εδώ είναι που μπορείς άνετα να ξεφύγεις από το budget. Όπως έχω πει και σε άλλα thread η προτεραιότητα που θα έβαζα θα ήταν η εξής:
<ol>
<li>Panel (IPS ή TN) - Προσωπικά πηγαίνω <span style="text-decoration: underline;">πάντα</span> για IPS panel, διότι έχει επίπτωση στη δουλειά μου. Τα χρώματα είναι μακράν καλύτερα. Ορισμένοι επιμένουν ΤΝ. Θέμα υποκειμενικής αντίληψης, αν επιλέξεις ΤΝ panel αφήνεις χώρο στο να βάλεις άλλα στοιχεία στην οθόνη χωρίς να πάει ο προϋπολογισμός στον ουρανό.</li>
<li>Ανάλυση (1440p) - Ασυμβίβαστο το 2560x1440 πλέον. Θα καταλάβεις αμέσως τη διαφορά.</li>
<li>Refresh rate (144 Hz the new trend) - Δεν το έχω δει από κοντά, λένε ότι είναι τρομερό. Σε competitive τίτλους σίγουρα κάνει διαφορά.</li>
<li>Photobleaching - Ξεθώριασμα στις άκρες της οθόνης. Καλό είναι να δεις πόση απόδοση χάνει εκεί, γιατί σε ορισμένες είναι απαράδεκτο.</li>
<li>ms response τελευταίο και καταϊδρωμένο - Καμία απολύτως σημασία δεν έχει σε ρεαλιστικές συνθήκες λειτουργίας.</li>
</ol>
Έφτιαξα κάτι πρόχειρο από το part picker με random κομμάτια χωρίς να πολυδώ το compatibility (η οθόνη πχ υποστηρίζει FreeSync, αλλά είναι IPS/144Hz, ενώ σου έχω βάλει Nvidia κάρτα). Σε ευρώ με έδρα τη Γερμανία βγαίνει περίπου €1,700.
PCPartPicker part list /
Price breakdown by merchant
CPU: AMD - Ryzen 5 2600 3.4GHz 6-Core Processor (£155.99 @ Aria PC)
CPU Cooler: NZXT - Kraken X62 Rev 2 98.2 CFM Liquid CPU Cooler (£112.79 @ Aria PC)
Motherboard: ASRock - AB350 Pro4 ATX AM4 Motherboard (£70.98 @ Ebuyer)
Storage: Samsung - 850 EVO-Series 120GB 2.5" Solid State Drive
Storage: Samsung - 850 EVO-Series 500GB 2.5" Solid State Drive (£104.78 @ Aria PC)
Video Card: EVGA - GeForce GTX 1070 8GB SC Gaming ACX 3.0 Video Card (£430.46 @ Amazon UK)
Case: Corsair - Crystal 460X RGB White ATX Mid Tower Case (£114.00 @ Aria PC)
Power Supply: EVGA - SuperNOVA G2 650W 80+ Gold Certified Fully-Modular ATX Power Supply (£102.26 @ Ebuyer)
Monitor: Asus - MG279Q 27.0" 2560x1440 144Hz Monitor (£397.99 @ Box Limited)
Total: £1489.25
Prices include shipping, taxes, and discounts when available
Generated by PCPartPicker 2018-06-06 14:17 BST+0100
Edit: άμεσο export το partpicker σε bbcode. Πού ζούσα τόσα χρόνια, και γαμώ.
Edit 2: Προτού με πουν Corsair fanboy (εν μέρει αλήθεια), αυτή τη στιγμή αυτό το design του case που πρότεινα το βρίσκω ό,τι πιο sexy υπάρχει στην αγορά. Αν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην αγορά φυσικά και συμφωνώ, thank you, plus 1.