What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

AMD GPU - Το επίσημο νήμα συζήτησης

infamousjohn

Death Knight
Joined
Dec 7, 2012
Messages
2,516
Γαιε, αφου εχεις την 7870, γιατι επιμενεις να παιζεις σε 1024χ768?
 

solaufein

Mind-flayer
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,682
Καλησπέρες!
Καμία ανυσηχία για παρεξήγηση κλπ και επίσης μάγκες έχετε δίκιο όλοι ... το περίμενε για 1-2 μηνάκια είναι το καλύτερο. Και, ναι, η 780 δεν είναι η ποιό βέλτιστη αγορά με 450 €.
Για περίμενε υπονόησε κάποιος πως είμαι nvidia fanboy? Χοχο .. η τελευταία nvidia που είχα πρέπει να ήταν η 4200Ti ... ίσως και μια FX5200 αλλά υπάρχουν κενά στη μνήμη. από τότε θυμάμαι X800/ 2χ2900XT/4870/2χ6950 (οπως βλεπετε το πάω ανα 2 γενιές <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" />) καιρός για μια αλλαγή και ας μην είναι "ουσίας". Σε εισαγωγικά γιατί η εμπειρία δεν θα είναι και πολύ διαφορετική αν εχεις 290 ή 780 ... το 5-6% στη διαφορά απόδοσης είναι πολύ μικρό και στη περίπτωση του AMD FX μου, μάλλον, ανύπαρκτο.
Τα 50€ βέβαι είναι αρκετά ουσιαστικά και αυτό που με χαλάει. Δεν το χωνευω που η "ναυαρχιδα" πρέπει να χτυπάει 700αρα ... Το σωστό θα ήταν η ναυαρχίδα να κάνει τα 450 ... τελος πάντων δε τη ξαναπιάνω αυτή τη κουβέντα .. όλο τα ίδια λέω.

<span class="bbcode_spoiler">δεν υπάρχει η gigabyte windforce, πρεπει να περιμενω 2 βδομαδες :dry: αλλά το χειρότερο είναι πως είναι 30cm και θα εχω προβλήματα με το reservoir. Μαλλον θα παω για Palit (ή Gainward που κανει το ιδιο με Palit) και 2 ποντους κοντυτερη</span>
 

grmadness

Death Knight
Approval of the Admiral
Joined
Apr 3, 2013
Messages
4,952
Καλησπέρες.

Το θέμα είναι πως σιγά σιγά τα φαινόμενα Fanboyισμού αρχίζουν να φθίνουν (ή τουλάχιστον θα έπρεπε) και ο καθένας να σκέφτεται με βάση τι αντέχει η τσέπη του σε σχέση πάντα με max επιδόσεις, αφού ειδικά στην Ελλάδα η αναβάθμιση είναι κάτι που συμβαίνει ανά τριετία συνήθως.

Αυτή την στιγμή (εδώ και ένα μήνα) η nVidia βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και δεν μπορεί να πάρει ανάσα. Και καλά να πάθει. Η AMD έκανε κίνηση μάτ σε κάθε επίπεδο. Όπως είπε και ο Kuivamaa, κάνει όπoια nVidia 780 να φαίνεται πανάκριβη. Μόνο καλό είναι αυτό για μάς τους γκούχ μέσους γκούχ χρήστες.

Προσωπικά δεν αρέσκομαι να διαβάζω νουμεράκια για την κάρτα μου, τουλάχιστον όχι σε Syntetic benchmarks, προτιμώ να βλέπω τις επιδόσεις στα παιχνιδάκια μου. Για αυτό την αγοράζω. Για το συστηματάκι μου (αφού δεν υπάρχει σάλιο αυτή την στιγμή) μια σούπερ αναβάθμιση θα ήταν μια R9 280Χ, hands down.
 

solaufein

Mind-flayer
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,682
Κοίτα, δεν έχω πρόβλημα με τα συθετικά benchmark ... το αντίθετο μάλιστα, ίσως έχω φάει υπερβολικό χρόνο απάνω τους, αλλά είναι "παρενέργεια" του υπερχρονισμένου gaming Πισιου. Δεν είναι ο λόγος ύπαρξης των καρτών αυτών.
Οσα bench και να τρέξεις, τελικά στο metro last light θα τη πάρεις τη τελική χαρά!

Μια γνώμη ... αξίζει το μικρό παραπάνω αντίτιμο από την π.χ. Phantom στην Phantom GLH μπας και πεσω σε cherry picked gpu ή παπαριές? κανα 20αρικο παραπανω τη χρεώνουν από ότι βλέπω όλοι την "OC edition"

ΥΓ: μεταξύ μας Φραπεδόμαγκα, μια θητεία στα benchmark και στο κυνήγι της σταθερότητας στο όριο σε βοηθάει ... αρκεί να είσαι γκίκουλας και να το θές. Αλλιώς πληρώνεις τον 8-pack να σου το δέσει και στήσει! :lol:
κατσε να βαλω λιγο AMD λογοτυπο στο θέμα ... πρασίνησε ...
<img src="http://img440.imageshack.us/img440/553/avuy.jpg" alt="avuy.jpg" class="bbcode_img" />
 

grmadness

Death Knight
Approval of the Admiral
Joined
Apr 3, 2013
Messages
4,952
Δεν ήμουν ξεκάθαρος. Εννοώ πως τα synthetics είναι μέσο, όχι σκοπός. Δεν διαφωνώ καθόλου μαζί σου.
Όσον αφορά την Phantom, αφού το έχεις αποφασίσει, λέω να δοκιμάσεις την απλή και άλλαξέ της τον αδόξαστο.
 

kuivamaa

Death Knight
Staff member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
3,207
http://www.skroutz.gr/s/4083835/Gigabyte-Radeon-R9-290X-4GB-Battlefield-4-Limited-Edition.html

M systems, 594 ευρώ. Δυστυχώς πολύ ακριβή για μένα <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" /> Το BF4 είναι ολοκαίνουργιο, ο κωδικός πάει άνετα για 40+ ευρώ οπότε το κόστος είναι στο 550άρι.
 

manos426f

Lich
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
6,191
Καλή, χρυσή η κάρτα, αλλά η τιμή τσούζει πολύ!

Εγώ πάντως θα παζάρευα κάτι σαν http://www.insomnia.gr/classifieds/hardware/soundvideocards/210028-xfx-7970-black-edition-core-cooler/" class="bbcode_url"> αυτό, που, π.χ. στα 250 ευρώπουλα, δε θα ήταν καθόλου άσχημη αγορά... <img src="/wink.gif" width="" height="" alt=";)" title=";)" class="bbcode_smiley" />
 

kuivamaa

Death Knight
Staff member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
3,207
Ναι,λίγο τσιμπημένη την πουλέι ο φίλος, κακά τα ψέμματα στα 280 δεν αξίζει γιατί τόσο έχουν και οι 280x καινούριες.
http://www.skroutz.gr/s/4023690/Gigabyte-Radeon-R9-280X-3GB-WindForce-3X-OC.html
 

solaufein

Mind-flayer
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,682
Καλημέρα.
Διαφωνω με το -40 παει στα 550. Δηλαδη η 780ti με 3 ΑΑΑ ( Assassin's Creed IV: Black Flag, Batman: Arkham Origins, and Splinter Cell Blacklist) παει στα 550 και αυτή? Βαλε και 100$ στη βορεια αμερικη το shield = 500$ κανει για τους Αμερικανους.
Καθε μερα, ολη μερα τους χαριζω τα παιχνιδια, να μου κοψουν 120€ απο τη 780. Ή 40€ στη περιπτωση της 290Χ.

Tο tomshardware.de ανακάλυψε "golden sample" ανεμιστηρα στη καρτα δοκιμης διαφορετικο απο των τριτων υλοποιησεων. Γενικα δεν ειναι να κοιταμε τα ποσοστα με ακριβεια στυλ "ωωωω 5% ταχυτερο!" ... γιατι δεν ειναι τοσο απλα. Ολες οι καρτες που στελνονται για πρωτες δοκιμες ειναι "διαλεγμενες" και προσεγμενες. Τελος παντων . πηγη http://www.tomshardware.de/radeon-r9-290-golden-sample,testberichte-241424-3.html

Δειτε και αυτο για δειμα "δυνατης" αντιδρασης αλλα και "ψιλιάσματος" οπως εγραψα παραπανω κλπ: http://www.tomshardware.com/reviews/radeon-r9-290-driver-fix,3666.html
 

kuivamaa

Death Knight
Staff member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
3,207
Aς τα πάρουμε από την αρχή.

Δεν ξέρω αν η 780ti πάει στα 550 αλλά αν πουλήσεις τους κωδικούς τότε ναι, είναι έκπτωση, απλά μασηματικά <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" /> Αφού είναι και αρκετά καινούρια θα τα πουλήσεις και εύκολα, όσο παλιώνουν τόσο δυσκολότερο γίνεται ή μάλλον πέφτει η τιμή τους (αφού τα βρίσκεις σε έκπτωση).Και το shield coupon λογικά μπορεί να μεταπωληθεί, ναι ,όσο τρέχει η προσφορά (νομίζω 1-2 βδομάδες ακόμα) συμφέρει τρελά να πάρεις nvidia. Το θέμα της 290X είναι πως στην Ελλάδα οι φωστήρες πουλάνε για κάποιον μυστήριο λόγο μόνο την BF4 limited edition που είναι ακριβότερη εξαιτίας του παιχνιδιού (στο αμέρικα 580$ limited, 550$ σκέτη). Ούτε η nvidia ούτε η AMD θα σου δώσουν έκπτωση επί της τιμής του προϊόντος αν αγόραζες χωρίς games γιατί μεταξύ άλλων προφανώς δεν αγοράζουν τους κωδικούς σε τιμές καταναλωτή. Πιθανότα μπορείς να πουλήσεις τους τίτλους σε υψηλότερη τιμή από αυτήν που αγοράζουν οι vendors.

Τώρα για το θέμα του Tom's ο τίτλος είναι λίγο sensationalist journalism. (αν και η έρευνά τους αξιόλογη κατά τα άλλα,ο Angelini είναι ο καλύτερός τους εκεί μέσα). Δεν ανακάλυψε "golden sample" κι ας το διαφήμισε έτσι. Golden samples είναι διαλεχτά τσιπάκια τα οποία αποδίδουν καλύτερα από τον μέσο όρο σε διάφορα metrics. Μπορεί να κλοκάρουν ψηλότερα,να θέλουν λιγότερη τάση κλπ. Αυτό που βρήκε ο tom's και το παραδέχεται αργότερα είναι διαφορετική συμπεριφορά του <b>ανεμιστήρα </b> (η οποία βέβαια στις R9-290/290x επηρεάζει την απόδοση).

<i>"Right out of the box, the Asus card tops out around 1850 RPM, the Sapphire card peaks just under 1950 RPM, and the press board is sitting around 2050 RPM. “Big deal,” you say. “It’s a couple-hundred rotations per minute.” Well, let’s see how that corresponds to operating frequency."</i>

Η συμπεριφορά έχει να κάνει μόνο με το quiet mode. Η μαμίσια AMD φαίνεται πως τρέχει σε ψηλότερες rpm και άρα κρατάει ψηλότερη συχνότητα και έχει καλύτερες επιδόσεις (και κάνει και περισσότερο θόρυβο χαχα).Το θέμα είναι ότι διαφορετικές κάρτες ανεβάζουν διαφορετικές στροφές στο ίδιο ποσοστό ανεμιστήρα. Όταν πας uber mode όμως; Ο Tom's δεν μας είπε τι γίνεται σε uber mode, το δοκίμασαν όμως οι sweclockers και βρήκαν ότι τόσο η μαμίσια όσο και η αγορασμένη μπουστάρουν το ίδιο.

http://translate.google.com/translate?hl=en&sl=sv&u=http://www.sweclockers.com/artikel/17845-snabbtest-radeon-r9-290x-i-blasvader-for-golden-samples-sweclockers-undersoker&prev=/search%3Fq%3Dhttp://www.sweclockers.com/artikel/17845-snabbtest-radeon-r9-290x-i-blasvader-for-golden-samples-sweclockers-undersoker%26biw%3D2560%26bih%3D1332

Δηλαδή η απολύτως μέγιστη απόδοση δεν διαφέρει. Τώρα τι ακριβώς έγινε και στο quiet υπήρχε (και ακόμα υπάρχει μικρή) διαφορά, δεν γνωρίζουμε. Oι drivers αντιμετώπισαν το θέμα ως ένα βαθμό (η διακύμανση μειώθηκε) .Περιμένω τους πρώτους "επίσημους" drivers (μέχρι τώρα είχαμε μόνο beta) για να δω τι παίζει. Ελπίζω να μην έχουμε φαινόμενα πάλι με τους vendors να βάζουν φθηνότερα υλικά για να αυξήσουν το περιθώριο κέρδους.
 

solaufein

Mind-flayer
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,682


solaufein wrote:
Tο tomshardware.de ανακάλυψε "golden sample" ανεμιστηρα στη καρτα δοκιμης διαφορετικο απο των τριτων υλοποιησεων. Γενικα δεν ειναι να κοιταμε τα ποσοστα με ακριβεια στυλ "ωωωω 5% ταχυτερο!" ... γιατι δεν ειναι τοσο απλα.</blockquote>
Με στενοχωρείς, αφου εγραψα "ανεμιστηρα" και επιτηδες εβαλα το golden sample σε εισαγωγικα. Θα επρεπε βεβαια να γραψω "διαφορετικης αποδοσης" οχι να υπονοησω αλλο μοντελο. Τελος παντων.
golden sample ή cherry picked οπως θα δεις να το γραφω συχνα, ειναι ποιο ομορφουλα λεξη για το binning (ξεδιαλεγμα) που κανουν ολες οι εταιριες ημιαγωγών. Νομιζω χθες πηραμε ματι τα high binned 110 που φυλουσε η nvidia στην αποθήκη κανα 8αμηνο ...

 

Elric

Blackguard
Joined
Dec 16, 2012
Messages
1,140
Αξίζει με 394€;
http://www.e-shop.gr/product?id=PER.510817&sid=1
 

Tony Corvus

Ancient Red Dragon
Φασαίος Larianός Τσοβόλα δώστα όλα Sign me up! Approval of the Admiral
Joined
Dec 1, 2012
Messages
11,251
Nταξει 6 ευρω λιγοτερα απο το κανονικο δεν το λες και πτωση τιμης .
Σαν καρτα αξιζει και με το παραπανω [ξεπερνα την 770 της ενβιντια]
 

solaufein

Mind-flayer
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,682
Χωρίς συζήτηση αξίζει, χρυση αγορα η καρτουλα,
Βεβαι ρωτα τι γινεται νωρίς ή παραγγειλε γρηγηρα. Φημες θελουν να ειναι δυσευρετες στην αλλη μεριά (αμερικα) οποτε υποθετω θα γινει ο ιδιος χαμος και εδώ.
 

alucard

Death Knight
Joined
Nov 27, 2012
Messages
2,991
Μπορούμε να βάλουμε στο αρχικό ποστ τη μετατροπή από τις 7000 κάρτες στις καινούριες R?
π.χ. η νέα 7770 ποια R θα είναι;
Να βοηθήσετε και εμάς τους Noobάδες που δεν το κατέχουμε;
 

kuivamaa

Death Knight
Staff member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
3,207
Βασικά η απάντησή μου ήτταν στον όρο Golden Sample του θωμά (αν και απ'ότι διέρρευσε ήταν η nvidia που τους το έδειξε <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" /> ) ο οποίος είναι παραπλανητικός, οπότε σου ζηταω συγνώμη που δεν πρόσεξα τα εισαγωγικά.
H R9 290 ήρθε στο e-shop στα 479 ,επεσε στα 459 και τώρα αυτή η τιμή...Δεν ξέρω, πάντως μην κάνετε καμιά χαζομάρα και πάρετε 290Χ όταν η άλλη έχει απλά 250 shaders λιγότερους και 200-250 ευρώ κάτω. Τι διάολο, shader και ευρώ πάει; Σίγουρα θα πέσει και η μεγάλη,ίσως στο 500άρι, η διαφορά τιμής είναι εξωφρενική.

Δεν έχει ολοκληρωθεί η μετάβαση στη νέα R ονοματολογία. H R7-260X για παράδειγμα είναι η 7790 με περισσότερη μνήμη και ψηλότερα ρολόγια, η R7 250 η 7730. Οι 7770/7750 δεν έχουν αντικατασταθει ακόμα.
 

Tony Corvus

Ancient Red Dragon
Φασαίος Larianός Τσοβόλα δώστα όλα Sign me up! Approval of the Admiral
Joined
Dec 1, 2012
Messages
11,251


Kuivamaa wrote:
H R9 290 ήρθε στο e-shop στα 479 ,επεσε στα 459 και τώρα αυτή η τιμή...</blockquote> στο αμερικα στα 400 ντολαρς ειναι <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" />

 

kuivamaa

Death Knight
Staff member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
3,207
Nαι αλλά η Αμερικη δεν έχει ΦΠΑ και επιπλέον όταν κάτι έρχεται στην ευρώπη, οι εταιρείες συνήθως κάνουν αναγωγή 1 προς 1 δολάριο/ευρώ. Όχι πάντα βέβαια. Η κάρτα σε αυτά τα χρήματα είναι μεγάλη ευκαιρία, μάλλον λάθος έκαναν.
 

Dark Archon

Mind-flayer
Joined
Dec 21, 2012
Messages
1,676
http://www.anandtech.com/show/7501/amd-changes-290-series-fan-algorithms" class="bbcode_url">AMD Changes 290 Series Fan Algorithms
 
Top Bottom