AMD GPU - Το επίσημο νήμα συζήτησης

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!
μια χαρα τα εχεις ζυγισει, αλλά δυστυχως εχουμε ξεπερασει προ πολλου το "επρεπε να ειναι" που γραφεις, στο θεμα των τιμων.
περιμενα κι εγω μηπως με τα πολλα βγουμε απ αυτο το τουνελ της τελευταιας πενταετιας, αλλά απ οτι φαινεται δεν θα συμβει.

το μινιμουμ του "αξιοπρεπους" γκεημινγκ (αναλογα και με τις απαιτησεις των παιχνιδιων βεβαια) εχει σκαρφαλωσει πανω απ τα 275 και μαλλον ξεχναμε οτι καποτε θα μειωθει.

μια χαρα τα εχεις ζυγισει, αλλά δυστυχως εχουμε ξεπερασει προ πολλου το "επρεπε να ειναι" που γραφεις, στο θεμα των τιμων.
περιμενα κι εγω μηπως με τα πολλα βγουμε απ αυτο το τουνελ της τελευταιας πενταετιας, αλλά απ οτι φαινεται δεν θα συμβει.

το μινιμουμ του "αξιοπρεπους" γκεημινγκ (αναλογα και με τις απαιτησεις των παιχνιδιων βεβαια) εχει σκαρφαλωσει πανω απ τα 275 και μαλλον ξεχναμε οτι καποτε θα μειωθει.
Οπότε η μόνη βιώσιμη budget λύση είναι το steam deck.

Γιατί APU desktop είναι απλά κακόγουστο αστείο, αφού για να έχεις επιδόσεις τουλάχιστον 1660/5500ΧΤ θες να δώσεις 600€ μόνο για apu/mobo/ram... κάτι που αυτόματα βγάζει άκυρο το "δεν χρειάζεστε entry level GPU έχετε APU" που κάνουν καραμελίτσα οι κατασκευαστές.

Μετά πάμε σε μεταχειρισμένα.

Οπότε η μόνη βιώσιμη budget λύση είναι το steam deck.

Γιατί APU desktop είναι απλά κακόγουστο αστείο,
Τεχνικά υπάρχει η επιλογή τού 8600G που μπορεί να σε βολέψει για αρκετό καιρό μέχρι να αποφασίσεις να βάλεις κάρτα γραφικών.

Αλλά γενικά ναι οι vfm επιλογές όπως είναι τώρα είναι:
α) λάπτοπ με ενσωματωμένα vega γραφικά (δεν είναι καθόλου κακή ιδέα για τα λεφτά του, θα παίξει αυτά που εγώ θεωρώ πραγματικά pc-games δλδ indie και παλιά. Στο δικό μου έπαιξα Talos 2. Ήταν ζόρι αλλά το έπαιξε.

β) Steam Deck. τα ενσωματωμένα του ξεπερνούν τις ενσωματωμένες vega οπότε στην κατηγορία του εξακολουθεί να είναι αχτύπητο.

γ) Παλιός υπολογιστής, έχει ενδιαφέρον η αναβάθμιση με RX 6400.

δ) RX 6600. Κάποια στιγμή την έβλεπα σε ελληνικές σελίδες και λίγο κάτω από τα 200 ευρώ, δυστυχώς δεν λέει να ξανακατέβει αλλά εξακολουθεί ακόμα και τώρα καλή budget επιλογή με τίποτα καλό κάτω από αυτήν.

ε) πάμε για κάτι καλύτερο αλλά υπάρχει το κενό γιατί οκ να δώσουμε λιγάκι παραπάνω για 8 γιγα αλλά σοβαρά καλύτερο θέλει πάνω από 8 γίγα που ανεβάζει αρκετά το κόστος.

Ακόμα και ο 8600G νομίζω είναι περίεργη φάση, γιατί θες ΑΜ5 μητρική (ελάχιστο +20€) και γρήγορες DDR5 για να μπορέσεις να τον αξιοποιήσεις, οπότε αυτόματα σε πάει ψηλά χωρίς να σου δίνει καλύτερες επιδόσεις από ένα ΑΜ4 σύστημα με 6400 (που για τα μπάζα είναι αλλά για budget gaming θα κάνει δουλειά).

Αυτό για τα ενσωματωμένα vega έχεις δίκιο αλλά είναι πολύ περιορισμένη η απόδοση, άσε που βλέπουν drivers μια φορά τον χρόνο και αν χωρίς κάποια αναφορά για κάποια βελτίωση σε πχ κάποιο game.

Τα 350€ είναι σχετικά οκ δεδομένης της αγοράς αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί η AMD δίνει οξυγόνο στην nVidia και δεν βαράει στο ψαχνό. Αν οι τιμές ήταν 250/300 για 8/16GB τότε θα κέρδιζε πάρα πολύ σε μερίδιο αγοράς.

φταιμε και μεις ναυαρχε, οι πελατες.
εβγαλε μια χαρα καρτουλα η ιντελ, την b580 με τα ωραια της τα 12gb, αυτη την στιγμη την βλεπω στο σκρουτζ γυρω στα 290 κι ομως εχουμε κολλησει στο γνωστο θεμα των ντραιβερς των περασμενων ετων. περιμενα να κανει χαμό στην εντρυ αγορα των 1440p και δεν συνεβη.
ας πληρωνουμε τριαμιση και τεσερα κατοσταρικα στην νβιδια για τις καρτουλες με τα 8 γκιγκα λοιπον κι ας μην γκρινιαζουμε.

φταιμε και μεις ναυαρχε, οι πελατες.
εβγαλε μια χαρα καρτουλα η ιντελ, την b580 με τα ωραια της τα 12gb, αυτη την στιγμη την βλεπω στο σκρουτζ γυρω στα 290 κι ομως εχουμε κολλησει στο γνωστο θεμα των ντραιβερς των περασμενων ετων. περιμενα να κανει χαμό στην εντρυ αγορα των 1440p και δεν συνεβη.
ας πληρωνουμε τριαμιση και τεσερα κατοσταρικα στην νβιδια για τις καρτουλες με τα 8 γκιγκα λοιπον κι ας μην γκρινιαζουμε.
Δεν έκανε χαμό γιατί τώρα την βλέπεις στα 290, δες το διάγραμμα τιμής να καταλάβεις.

400-500€ την είχαν όταν ήταν στο hype της.

γραφω για την συγκεκριμενη γιατι ειναι νεο προιον, δεν υπαρχει 2-3 χρονια στην αγορα οπως η 6600 ή η 6750 που πηρα.
6 μηνες εχει κυκλοφορησει κι εχει πεσει κιολας ενα κατοσταρικο, γιατι προφανως δεν πουλαει οσο περιμεναν.
μια χαρα ευκαιρια ειναι, απλα ο καταναλωτης παει σ αυτο που "ξερει" και φοβαται το καινουριο.

εγώ την μελέταγα πριν τελικά ρίξω άκυρο στην αναβάθμιση πάντως, είναι καλή κάρτα και πάνω από 8gb vram

το Ελληνικό κοινό απλά τρόμαξε και την έκλασε ολότελα μετά, τώρα δεν θυμόμουν καν ότι υπάρχει φαντάσου. Στην βράση κολλάει το σίδερο.

Η Intel νομίζω ότι θα χρειαστεί να ρίξει τις τιμές για να κερδίσει κόσμο. Το hardware είναι καλό αλλά.για να πάρεις ένα ρίσκο πρέπει να έχεις και το ανάλογο κίνητρο. Η B580 στα ~230€ νομίζω ότι θα πήγαινε πολύ καλά.

Απο το 2020 μεχρι τωρα τα περισοτερα παιχνιδια θελουν 12 gb καρτα για ultra/max 60 fps. Το να παρεις 8 gb καρτα το 2025 ειναι τρελα οταν οι πρωτες καρτες 8 gb εχουν βγει απο το 2016. Γι αυτο πρεπει οσοι παρουν τωρακαρτα γραφικων να παρουν απο 12 gb και πανω. Που σημαινει RX 9070 η RTX 5070.

Back