arena revisited

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!
Το Kyro 2 ήταν η ιδανική budget /mid κάρτα.
Η έξυπνη σχεδίαση της έφερνε μία gpu με μέτρια specs -
(ταχύτητα;;;-αργή / memory bus;;;-στο μισό μιας GF2 / μνήμη;;;-SDRAM αντί DDR2 ) -
να χτυπιέται στα ίσα με τις μεγάλες τις εποχής - GeForce 2 gts / radeon 8000 series.
Αν και ήταν μία κάρτα που ξεκάθαρα ερχόταν να ανταγωνιστεί με τις geforce 2mx και radeon 7500 , όσο ανέβαινε η ανάλυση τόσο προσέγγιζε τα επίπεδα των high end προτάσεων των ati/nvidia (τυχαίο πως η πράσσινη έστελνε χαρτιά σε ΟΕΜς ζητώντας τους να αγνοήσουν το KYRO γιατι ήταν αργό,ξεπερασμένο , χωρίς TnL - προφανώς ξεπερνούσε σε δυνατότητες τις αντίστοιχες mid προτασεις των μεγάλων εταιρειών ) . Οι τεχνικές του tile rendering και του hidden surface removal επέτρεπαν στη κάρτα να βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στις προτασεις επιδόσεων της πρασσινης κ κοκκινης ενώ κόστιζε κάπου στο 1/3 !!(ειλικρινά έχω σκεφτεί πολλές φορές γιατί κάποιος δεν τις έχει υιοθετήσει σαν features)
Οκ....δεν είχε tnl ...αλλά αν εξαιρέσουμε το half life 2 , to quake3 , to thief2 , to sacrifice (ποσο underrated παιχνιδάρα) , πόσα ποιά παιχνίδια το χρησιμοποίησαν- μιλάμε πάντα για τη περίοδο 1999-2001 .
Θα το δούμε πάντως και σε σχεση με την 5500 σύντομα...(όχι συχνα να βλέπεις κοντρα power VR - 3dfx ε;;; (y))
Έχω κάπου και μια GF2 gts οπότε πήγα να τη βρω για να τη δω και σε σχεση με τη gf3 - δυστυχώς ati της εποχής δεν έχω..
...ψάχνοντας όμως...:)(y)

Attachments

• IMG20250821015335.jpg
    IMG20250821015335.jpg
    872 KB · Views: 13
  • IMG20250821025213.jpg
    IMG20250821025213.jpg
    910.2 KB · Views: 12
  • IMG20250821025333.jpg
    IMG20250821025333.jpg
    998.6 KB · Views: 12
  • IMG20250821025700.jpg
    IMG20250821025700.jpg
    677.9 KB · Views: 12
  • IMG20250821025736.jpg
    IMG20250821025736.jpg
    696.3 KB · Views: 12
  • IMG20250821025752.jpg
    IMG20250821025752.jpg
    240.5 KB · Views: 14
TnL δεν θυμάμαι μέχρι το 2002 να αρχίσει να αναφέρεται στις απαιτήσεις πάντως.

Και είμαι 1000% σίγουρος ότι τα πρώτα παιχνίδια που βασίζονται στην Quake 3 engine δεν χρειάζονται TnL. Εκτός ίσως από τα τελευταία που βγήκαν με αυτή ( Call of Duty πχ ). Άλλωστε το Dreamcast είχε port του Quake 3, με τσιπ γραφικών από την PowerVR.
H Nvidia είχε ποντάρει πολύ στο TnL, το θεώρησε ως το κομμάτι του rendering που έκανε τις Geforce τις πρώτες GPU, και όχι απλά επιταχυντές, γιατί ήταν το τελευταίο κομμάτι που είχε μείνει στην CPU.

Spiderman: the movie. Θυμάμαι σχετικό άρθρο στο PC Master, με αναφορά σε γράμμα αναγνώστη που δεν καταλάβαινε γιατί δεν τρέχει το παιχνίδι ("ναι, αλλά εγώ έχω Pentium 4!") στο μαραφέτι του, νομίζω στο τεύχος με το review του Neverwinter Nights.

Και εγώ κάποιο Spiderman θυμάμαι, και το τόνιζε κιόλας ο Κλάδης στο ρεβιού του παιχνιδιού.

Αντίστοιχα, θυμάμαι να τρέχουμε το MoH:AA και το Quake 3 σε Duron με TNT 2 ( και δεν θυμάμαι αν ήταν οι πετσοκομμένες M-64 ). Σίγουρα δεν είχαν ΤnL.

MoHAA έπαιζα σε TNT2 M64 32MB, PCI κιόλας. Ούτε TnL, ούτε τπτ, αλλά μου επέτρεπε να παίξω Max Payne και αυτό ήταν αρκετό!

Είχα τόση όρεξη να φτιάξω ένα μηχάνημα που να άξιζε σε ένα θρύλο στην ιστορία των καρτών γραφικών.Τα είχα βάλει όλα στο μυαλό μου.Το σύστημα θα ήταν καταπληκτικό.
Πάμε λοιπόν για το
Devil 3 :
Διπλές cpu ..άπειρη γρήγορη μνήμη , ταχύτατοι δίσκοι , σούπερ ήχος...όλα..όλα..
...και δεν δούλεψε τίποτα από αυτά που είχα αρχικά στο μυαλό μου…

Οκ , το σύστημα δεν ήταν κακό και ίσως να περίμενα πολύ περισσότερα από όσα πραγματικά μπορούσε να μου δώσει (γι αυτό κ δε θα πω τη τελευταία μου λέξη με την 5500 τωρα)

Τhe year is 1999 – η intel αποχαιρετά τους P2 και μπαίνουμε στην εποχή του P3.
Το σύστημα μας θα είχε μία top call μητρικη με BX440 chipset , με δύο P3@ 500mhz cpus (katmai’s).

Οι μεταγενέστεροι coppermines k tualatins  δεν είναι συμβατοί με τη μητρική μας , αλλά νομίζω πως δεν βγήκαν και για slot1 .

Συνέχεια με 512 mb ταχυτατης pc133 sdram(ddr??? όχι ακόμα :) ) θα συνόδευαν το σύστημα , μαζί με μια adaptec 29160 scsi 3 καρτα και μια SB live.

Μία συστοιχία 6 σκληρων scsi3 δισκων της compaq (36.4 gb έκαστος ) είχα στο μυαλό μου να αποτελέσουν το αποθηκευτικό μέσο , και μία ωραιότατη thermaltake psu των 500w για τροφοδοσία.

Κάρτα γραφικών , η τελευταία επίσημη πρόταση της 3dfx – η voodoo 5500 AGP . Μία κάρτα που θεωρητικά θα ήταν το αντίπαλο δέος της geforce 256 , αλλά που όταν επιτέλους βγήκε υπήρχε η GF2 GTS - καλύτερη γρηγορότερη φτηνότερη....
Τα είχε όλα δύο gpus - vsa100 chips , 64mb sdram , ενα claimed fill rate ανω των 600κ όταν η gf 256 δεν εφτανε καν τα 500 ( κ το έχω κ screenshot με το 3dmark...όντως το έφτανε με το 2000 , το ξεpπερνουσε με το 99max ! )

Όλα ιδανικά , ναι;

...λάθος…. :(

Το τροφοδοτικό δε σήκωσε ποτέ τους δίσκους...αλλά ούτε και όταν άφησα μόνο ένα δίσκο μπόρεσα να τον κάνω να μπουτάρει.Αργότερα μου έκοψε απλά να χρησιμοποιούσα τον ενσωματωμένο 2940 scsi της μητρικής για το boot ..αλλά είχα προχωρήσει στην εναλλακτική και βαριόμουν να γυρίσω πίσω.

Στη θέση των δίσκων λοιπόν, ένας 320 IDE της WD σε partitions με winxp(άλλη απογοήτευση αυτά με τη voodoo ) - οπότε και άλλαξα το τροφοδοτικό με ένα μικρότερο TT 400ari ώστε να εχω το μεγαλύτερο για αλλού.

Με το τελείωμα των δοκιμών όλα φορέθηκαν σε ένα thermaltake soprano – πακεταριστηκαν κ επέστρεψαν στον όροφο του hardware.
Πλέον θα αρχίσουμε κ θα έχουμε περισσότερα μηχανήματα , τεστ κλπ.
Αν το επιτρέψουν οι διαχειριστες , μπορώ να ανεβάζω το εξελακι που θα προσθέτω σιγά σιγά νούμερα ώστε όποιος θέλει να το χαζεύει και να έχει μία αμεσότερη εικόνα να συγκρίνει αν θέλει / ή να το χρησιμοποιήσει κα σαν reference για κάποιο δικό του build. :)):

Attachments

• devil3 installation.jpg
    devil3 installation.jpg
    872 KB · Views: 10
  • devil 3 (5).jpg
    devil 3 (5).jpg
    734.5 KB · Views: 9
  • devil 3 (4).jpg
    devil 3 (4).jpg
    894.2 KB · Views: 9
  • devil 3 (3).jpg
    devil 3 (3).jpg
    865.8 KB · Views: 9
  • devil 3 (2).jpg
    devil 3 (2).jpg
    871.3 KB · Views: 9
  • devil 3 (1).jpg
    devil 3 (1).jpg
    266.8 KB · Views: 10
Άν ένα πράγμα μου έκανε τρομερή εντύπωση ήταν η καθαρότητα της εικόνας με τη voodoo.
Δεν ξέρω πως να το εξηγήσω κ δε θέλω να πω πως ήμουν προκατειλημμένος (πάλι όμως δε μπορώ να το εξηγήσω).
Έχοντας δει τόσο την 6800 όσο και την 4200 , η εικόνα που έβγαζε η 5500 στο μάτι ήταν πολύ πιο ‘ευχάριστη ΄ , πιο ζωντανή...δε ξέρω πως να το πω.

Τα αποτελέσματα όμως…

το crystal mark έδωσε ένα 278 – μα γιατί;; δυο πεντιουμ τόσο χαμηλά;;

Ναι...γιατι τα win98 ΔΕΝ υποστηρίζουν μηχανήματα με διπλούς επεξεργαστες- το crystal mark το επιβεβαιώνει αν και το system info tou 3dmark βλέπει πως υπάρχουν δυο επεξεργαστες! (δείτε τα screenshots).

Πάμε λοιπόν με 3dmark 99 me default / 1024x768 /1600x900 (αυτές τις επιλογές μου έδινε...τι να κάνω; :) . Βλέπουμε πως το cpu score ειναι στο 1 / 4 σε σχέση με τον athlon 1800+ (7700 vs 27700 του πρώτου μηχανήματος , αλλά το gpu score κάτι παραπάνω από το μισό σε σχέση με την 4200ti )

Να σημειώσω πως οι δύο voodoo2 με τον athlon 2500+ είναι ταχύτερες τοσο στη def aανάλυση αλλά και σχεδόν ίσες στα1024χ768 (5172 vs 4046 και 3909 vs 4025 ) . Ψαλιδίζει τη διαφορά η 5500 αλλά ο athlon επιτρέπει στις voodoo 2 να παιξουν καλύτερα.
Το γεγονός επίσης πως η voodoo 5 κάνει τα ίδια score στα 800χ600 κ 1024χ768 μου λέει πως ο επεξεργαστής τη κρατάει πίσω δυστυχώς)

...κ κάπου εδώ...νύσταξα :):) ...να συνεχίσουμε αύριο με όλα τα υπόλοιπα benchmarks;; - έχουμε δρόμο
(κ να δούμε κ το νέο μηχάνημα ;);) );;
see ya!

Attachments

• devil 3 3d99 1600x900.jpg
    devil 3 3d99 1600x900.jpg
    779.7 KB · Views: 12
  • devil 3 3d99max 1024.jpg
    devil 3 3d99max 1024.jpg
    887.5 KB · Views: 12
  • devil 3 3d99max def.jpg
    devil 3 3d99max def.jpg
    906.1 KB · Views: 12
  • devil 3 3d99max def2.jpg
    devil 3 3d99max def2.jpg
    885.3 KB · Views: 11
Last edited:
Αυτό για την εικόνα είχα μια διαφωνία παλιότερα με κάποιον για nvidia και AMD, αναρωτιέμαι αν έχει να κάνει με κάποιο default setting που έχει πιο έντονο το saturation, όπως κάνουν χρόνια τώρα οι κατασκευαστές TV που πετάνε το saturation στο θεό να πουλάνε "φοβερά χρώματα" στα demo rooms.

Πριν βγει η Voodoo 3, η 3dfx είχε αγοράσει την STB Systems. Οπότε σταμάτησε να πουλάει τσιπ σε ΟΕΜ, και έλεγχε πλήρως την ποιότητα των καρτών που έβγαζε. Η Nvidia αντίθετα, συνέχισε να πουλάει και σε τρίτους, και ορισμένες υλοποιήσεις μπορεί να είχαν πχ χειρότερα RAMDAC, και εν γένει ηλεκτρονικά. Καθώς ακόμη δουλεύαμε VGA για έξοδο, που είχε αναλογικό σήμα, έπαιζαν πολλά ρόλο.

Δεν θυμάμαι αν η Voodoo 5500 είχε το λεγόμενο "22-bit" rendering. Προσέφερε επιδόσεις στα επίπεδα 16-bit, με καλύτερο χρώμα.
Μπορεί να παίζει και αυτό ρόλο.

Αχ, θυμάμαι που όταν λιώναμε στο τοπικό net cafe/αντιγραφάδικο, κάποιοι σκάλιζαν το χρώμα στο MoHAA, και για να κερδίσουν framerate, αλλά και για επωφεληθούν από την λιγότερο ρεαλιστική σκίαση.

Last edited:
Καλησπέρα σε όλους!
Μετά από δύο εξοντωτικές μέρες στο ιατρείο κ μία εφημερία χάος..είπα πως αν δεν το κάνω σήμερα κ αφήσω την άλλη βδομάδα να μπεί...
θα τελείωνα με το pc αυτο..τον αλλο μήνα...οπότε...here we go...

Πριν όμως @ nitro : έχεις δίκιο για το saturation. Στις σειρές 4,5,6 η nvidia είχε αυτή την επιλογή για το digital vibrance (το κορεσμο στην ουσία , αλλα το έλεγαν αλλιώς)...
Και πάλι όμως ενώ έκανε σίγουρα την εικόνα πιο έντονη και 'ζωντανή ' ....δεν είχε την εικονα της voodoo.
Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε πάντως...:):):)
πάμε λοιπόν να συνεχίσουμε με 3dmark 2k k 2k1
Εδώ σε ένα από τα screenshot βλέπουμε πως η voodoo φτανει τα 590 Mtexels/s ( η 3dfx δήλωνε 600 )
....όπως και επίσης το system info το οποίο ΕΒΛΕΠΕ τον 2ο πεντιουμ - ενώ το system information των 98 έβλεπε ένα επεξεργαστή

- ο τελευταίος προφανώς και είχε τη συμπεριφορά του παραλία αφού δε δούλευε ποτέ.

Η anandtech είχε ένα review της 5500 νομίζω με ένα σαφώς ταχύτερο επεξεργαστη , όπου ο author του συγκεκριμένου άρθρου έλεγε πως εφόσον το σύστημα έκανε σκορ στις default ρυθμίσεις του benchmark πάνω απο 2500 marks τότε η παρουσία της voodoo είχε λόγο - το μηχανημα μας δινει ενα 2700+ .
...Αλλιώς πρότεινε μια μικρότερη κάρτα γραφικών καθώς ο επεξεργαστής θα τη κρατούσε πίσω- ιδανικά μια V3.(θα βρω το λινκ)
Εγώ πάντως νομίζω πως κ ο πεντιουμ ο 500αρης τη κραταει πισω.
Το quake 2 πχ δινει τα ιδια fps ειτε τρεχει σε 1680 ειτε σε 1024 . :(

Attachments

• devil 3 3d2k def2.jpg
    devil 3 3d2k def2.jpg
    915.7 KB · Views: 12
  • devil 3 3d2k1 def.jpg
    devil 3 3d2k1 def.jpg
    907.2 KB · Views: 10
  • devil 3d2k 1680.jpg
    devil 3d2k 1680.jpg
    988 KB · Views: 9
  • devil3 3d2k def (2).jpg
    devil3 3d2k def (2).jpg
    937.6 KB · Views: 9
  • devil3 3d2k def.jpg
    devil3 3d2k def.jpg
    898.2 KB · Views: 10
  • devil3 3d2k1 1680.jpg
    devil3 3d2k1 1680.jpg
    851.3 KB · Views: 8
  • devil3 3d2k1 sets 1024.jpg
    devil3 3d2k1 sets 1024.jpg
    1.1 MB · Views: 8
  • devil 3 spec 2.jpg
    devil 3 spec 2.jpg
    1,005.1 KB · Views: 9
Last edited:
κ το αγαπημένο μου donut...όπου κ έδινε μία τιμή σχεδον στα 200 fps (50 ολοκληρα παραπανω απο τις V2 με τον athlon 2500+

Attachments

• devil 3 donut 1024.jpg
    devil 3 donut 1024.jpg
    404.6 KB · Views: 6
κ θα κλείσουμε με τα games...
serious sam 1 , return to na pali , quake 2.
Σε όλες μα όλες τις μετρήσεις η voodoo 5 επαιζε χειρότερα από τις 2 voodoo2..
Είμαι σίγουρος πλέον πως φταίει ο επεξεργαστής...
Τη κρατάει απελπιστικά χαμηλά.
Το γεγονός ότι παιρνω μονιμως 60 fps στο quake 2 σε ότι ανάλυση και να διαλέξω , μου λέει επίσης ότι εκτός από τον επεξεργαστή , δεν μπορώ να απενεργοποιήσω το vsync στο συγκεκριμένο παιχνίδι
......ότι και να κάνω (απενεργοποίηση απο πινακα ελέγχου , εντολές στη κονσόλα του παιχνιδιού...τίποτα :(:(.... εκεί κολλήμένο στο 60.
Να σημειωθεί πως ούτε το quake , ούτε το serious sam με άφησαν να παίξω με glide με τη voodoo5.
Μονίμως κόλλαγαν - και πιθανώς φταίει το γεγονός πως έπαιξα με τους τελευταίους οδηγους από τη 3dfx zone - και όχι με τους τελευταίους της μαμάς 3dfx.
Όπως είπα...ΔΕΝ είπα τη τελευταία μου λέξη με τη 5500.
Η εμμονή της 3dfx να κολλήσει στα 3,3 volt του agpx1,x2 εν ετη 2000 και να μη μπορώ να χρησιμοποιήσω μία μητρική με νεότερο agp (οπότε να μπορώ να βάλω και ένα ταχύτερο επεξεργαστή - ουσιαστικά μου δένει τα χέρια )
...Μία μητρική με universal agp , ότι socket κ να είναι θα μου έλυνε τα χέρια να φτιάξω κάτι να κοντραριστει με το προηγόυμενο μηχάνημα , αλλά κ να δοκιμάσω κ τις άλλες voodoo - αλλά δυστυχώς δε νομίζω να έχω..
Anyways...εδώ είναι τα αποτελέσματα...
25 κ 27 fps στο SS me d3d / open gl αντιστοιχα , 61 στο unreal , 60 sto quake 2 (ξαναλέω πως στο τελευταίο είτε ήταν 800χ600...είτε 1680χ1050...έπαιρνα πάντα το ίδιο νούμερο... :(:(
Επί τη ευκαιρία θα μπορέσω να ανεβάσω το εξελακι κάποια στιγμή για όποιον θέλει να έχει συγκεντρωτικά τα νούμερα;;

...και κάπου εδώ...καλό βράδυ σε όλους!!
see ya...:):)

Attachments

• devil3 ss opengl set 1024.jpg
    devil3 ss opengl set 1024.jpg
    776.3 KB · Views: 8
  • devil3 quake 2 1024.jpg
    devil3 quake 2 1024.jpg
    878.7 KB · Views: 8
  • devil3 d3d set 1024.jpg
    devil3 d3d set 1024.jpg
    815.9 KB · Views: 8
  • devil 3 ss opengl1024.jpg
    devil 3 ss opengl1024.jpg
    629.3 KB · Views: 8
  • devil 3 ss d3d 1024.jpg
    devil 3 ss d3d 1024.jpg
    686.4 KB · Views: 7
  • devil 3 napali 1024.jpg
    devil 3 napali 1024.jpg
    803 KB · Views: 8
Last edited:
..από καιρό σε καιρό ψάχνοντας διάφορα στον όροφο του hardware...πέφτω σε κομματια που βρέθηκαν από σπόντα στα χέρια μου κ υπό άλλες συνθήκες δε θα ασχολιόμουν καν...
βρήκα ένα κουτί με φαρδιά πλατιά υπογραφή multirama...
Το συγκεκριμένο αντί να καταλήξει στα σκουπίδια από κάποια φίλη , είπα να το πάρω για να κάνω salvage ότι μπορούσα από εκεί μέσα , αλλά τελικά έμεινε στην άκρη καμιά..δεκαριά χρόνια
...μέχρι σήμερα...

Από πάντα θεωρούσα όλα τα έτοιμα μηχανήματα από κάποια-οποιαδήποτε- γνωστή αλυσίδα ηλεκτρονικών υπολογιστών μία υπέρτατη υπερεκτιμημένη φόλα...
gaming μηχανηματα με αργούς δίσκους , cpu που κάπως πρέπει να ξεστοκαριστούν , κάρτες γραφικών για κλάμματα ή στη καλύτερη των περιπτώσεων απλά mainstream...σαβούρες κουτιά...τροφοδοτικα απο εταιρείες που δεν τις ξέρει η μάνα τους...
ΔΥΟ ΜΟΝΟ ΕΠΙΛΟΓΕΣ είχαν και έχουν πραγματική δόση αλήθειας στην κατασκευή τους ...
Τα απολύτως basic κ τα απολύτως extreme.Τα πρωτα είναι τίμια για το γραφείο , τα τελευταία πραγματικά αξίζουν...αλλά είναι κ τόσο μα τόσο υπερεκτιμημένα . MY two cents...φτιάχτε το μόνοι σας...ρωτήστε ...διαβάστε...ξαναρωτήστε...κ ποτέ μην περίμενετε "λίγο ακόμα " για το επόμενο υπερτρομερό κομμάτι που ακούσατε πως θα βγει σύντομα(εκτός και αν πραγματικά είναι έτοιμο να κυκλοφορήσει)...
..και αν δεν μπορείτε να το φτιάξετε ζητήστε να σας βοηθήσουν να το χτίσετε με αυτά που ΕΣΕΙΣ έχετε διαλέξει - όχι η αλυσίδα που θα σας κάνει το φύκι ...κορδέλλα με τρέλλα....
κυρίες κ κυριοι....
devil 4 : το χρέπι

the year is 2008...η intel ξεκινά με ένα καταιγισμο απο καινούργιες cpu με το ξεκίνημα του χρόνου..core2duo k core2quad...η εποχη του socket 775...
H amd καθυστερεί 2+ μήνες μέχρι να δώσει τις δικές της απαντήσεις ( ΑΜ2 κ ΑΜ2+ cpus )
... οι επεξεργαστές της δεν είναι καθόλου κακοί..αλλά για τη ίδια απόδοση..καίνε περίσσοτερο και εμφανίζονται κ με καθυστέρηση -
Το μηχάνημα μας είναι ένας core2quad 8200 me 4 gb ddr2@333 mhz , δύο μηχανικούς δίσκους των 500 γιγα σε σατα , μία μητρική της gigabyte (NOT CROSSFIRE CERTIFIED ) EP31-DS3L , και gpu (ο Θεός να τη κάνει) μία ati radeon 4650. Τροφοδοτικό μία κινεζοσαβούρα χωρις όνομα αλλά με αυτοκόλλητο του multirama όπως θα δούμε παρακάτω...

devil 4 (1).jpgdevil 4 (2).jpg

Ξεκινάμε λοιπόν...και από τη πρώτη στιγμή είχα θέματα..
....φόρτωνε όποτε ήθελε...κ κατόπιν-αν φόρτωνε - κρέμαγε όποτε του κάπνιζε
Είχε από μόνο του μία εγκατάσταση με 7αρια κ φαντάστηκα πως μετά από τόσο καιρό κ καθότι ήταν παρατημένο από την ιδιοκτήτρια του θα είχε και μύρια bugs.
Δεν το πολυσκέφτηκα...fresh install windows 7..την οποία και ολοκλήρωσε απροβλήμάτιστα...επίσης οι οδηγοί της μητρικής μπήκαν μια χαρά..κ μετά
...κάρτα γραφικών catalyst 13.9....hell broke loose..δεν βρήκε τη κάρτα τη πρώτη φορά...
τη δεύτερη φορά τη βρήκε σαν 4600 series...
την τριτη μετά από απεγκατασταση σε safe mode κ εκ νέου εγκατάσταση των catalyst 15.7...βρήκαμε επιτέλους τη κάρτα radeon HD 4650!!
Το μηχάνημα άρχισε πάλι να κολλάει γενικά και να μην θέλει να δουλέψει με restart.Έπρεπε να το κλείσω κανονικά και να το ξανα ανοίξω. Το να μη θέλει να ανοίξει ένα μηχάνημα και να είναι θέμα τύχης η εκκίνησή του , αλλά και να κολλάει στη τύχη ενώ είναι απλά στα windows ,σημαίνει συνήθως πως το τροφοδοτικό δεν είναι στα καλά του...
Ώρα για τεστ...
psu tester (2).jpgpsu tester (3).jpgpsu tester (4).jpg
..και όμως το τροφοδοτικό έδειχνε καλά! Μέσα σε 240 ms σταθεροποιούσε τάσεις , τα 12v k 5v rails ήταν μια χαρά...
Οπότε τι??η 4650 ΔΕΝ ήθελε ρεύμα..
Πράγματι το τροφοδοτικο έδινε καλές τάσεις
....όσο όμως υπήρχε μόνο μία (!) συσκευή σε καθε καλωδιο συνδεδεμένη!!
Μόλις έβαλα το cd rom k το δίσκο επιπλέον πάνω απλά για να τραβάνε ρεύμα..στιγμιαία οι τασείς έπεφταν στο 11.9 αλλά και στο 4.7!!!..
Δυστυχως δεν μπόρεσα να το πιάσω σε φωτό , αλλά μου έδωσε μια χαρά απάντηση γιατί λέω τα τροφοδοτικά αυτά σαβούρες.
Γι αυτό και ξαφνικά κολλάγαν όλα.
Οπότε...το αγαπημένο multirama plaisio innovator (call it what you want ) psu πήρε το δρόμο για τον τενεκέ που του αξίζει..
Στη θέση του...

psu tester (1).jpgdevil 4 (3).jpgdevil 4 (4).jpgdevil 4 (5).jpg

Επίσης βγήκε και ο ένας δίσκος αφού δεν υπήρχε ανάγκη να υπάρχει (θα βρει χρήση αλλού)..
Το χρέπι ήταν πλέον έτοιμο

Last edited:
ξεκινάμε με το κλασσικό crystal marκ

crystal mark retro.jpg
Σαν νούμερο ίσως να μη σας λέει πολλά...
Μέχρι τη στιγμή που θα θυμηθείτε πως με καλύτερο δίσκο , gpu και windows 98 o athlon 2500+ xp, έδωσε καλύτερα νούμερα και overall result (1238 !!!! -χωρις multithread)
Πρέπει να ανεβάσω το excelaki τώρα που γεμίζει πλέον και με νέα τεστ... :):)

next stop...3dmark 2k1...
Ω ναι!!...τρέχει μια χαρά σε win 7 ...ενα link to the past gia να δουμε πόσο μακριά έχουμε φτάσει ..πόσο έχουμε προοδεύσει...
3dmark 2k1 def.jpg3dmark 2k1 def-1.jpg3dmark vantage def.jpg
Στο τέλος έχω και το default του 3dmark vantage
....είναι αυτό που έλεγε και ο james May..τα παλιά σου είδωλα πρεπει να αφήνεις στην ησυχία τους..δεν πρεπει να τα ψάχνεις τώρα
...να τα συγκρίνεις με το τώρα (ούτε καν)...γιατι το μόνο που θα καταφέρεις θα είναι να στεναχωρηθείς και να τα απομυθοποιήσεις...:(:(:(
...η 4650...είναι 15 φορές ταχύτερη της voodoo 5500...
Επιμένοντας στο link to the past συνεχίζουμε να παίζουμε με quake 2 και unreal return to napali...(ξεχασα να τρεξω το serious sam)
quake 2.jpgunreal 1024 (1).jpgunreal 1024 (2).jpgunreal 1366 (1).jpgunreal 1366 (2).jpg
To μεν πρωτο...εδωσε 480 fps (στα 1280) !!...το δε unreal 75( πάλι δεν μπορώ να φτιάξω τις ρυθμίσεις με το vsync ) τοσο στα 1024 όσο και στα 1366.

Last edited:
Συνεχίζουμε με benchmarking σε stalker call of pripyat , crysis 2 , quake 4 , ενώ πλέον βάζουμε στο παιχνίδι και το afterburner για το monitoring

COP benchmark.jpgcrysis2 benchmark (1).jpgcrysis2 benchmark (2).jpgcrysis2 benchmark (3).jpg
To CoP(στο medium dx10 setting ) δίνει ένα average μεταξύ 17 κ 19 fps ενώ το crysis2 (high preset όπως το βλέπετε) δίνει ένα μεγαλειώδες...8 !! :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO:
ρε τι σαβουρες κάθομαι και μετράω;;;
...το quake 4 στα 1680 ultra quality setting , ingame benchmark μας δίνει ..άλλο ένα 8αρι...

IMG20251024000216.jpgquake 4 def benchmark.jpgquake 4 settings.jpg

ΠΑΝΤΩΣ , αν ρίξουμε τα settings στο medium το afterburner μας δίνει ένα ωραιότατο 47.8 fps!
afterburner.jpgquake 4 run with afterburner.jpg

Last edited:
Τέλος ..επειδή θέλω να αυτοτραυματιστώ κι άλλο...είπα να δω κ πως παίζουν τα heaven καθώς και το valley benchmark.
Τα συγκεκριμένα ήταν πολύ popular την εποχή εκείνη και πολύ απαιτητικά...(σε extreme setting - γραφει custom γιατι απλά έχω βάλει την επιλογή fullscreen - είναι ακριβώς το extreme )
heaven bench (1).jpgheaven bench (2).jpgvalley def.jpg
....3....3!!!!...3!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!... fps :ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:
...σχεδον 10 σε medium...:ROFLMAO:

κουράστηκα..αλλά δεν ήθελα και να το αφήσω έτσι...έχω κάρτες της κόκκινης τοσο 3αρες..όσο και 4αρες..
Από τις καλές σειρές..όχι αυτές τις ανοησίες...
Οπότε και αποφάσισα να συνεχίσω με το χρέπι...μπας και το συνεφέρω λίγο

ati 3800s.jpgati 3800s-1.jpg

ας δούμε λοιπόν πως παίζει με κάρτες που είναι μία σειρά παλαιότερες...αλλά μόλις λίγους μήνες παλαιότερες από την 4650...
Κυρίες και κυριοι...ας δούμε το χρέπι με μία 3870...και μία 3870 x2

αν βάλετε το ΑΙ να ψαξει να σας βρει ενα equivalent της 4650 στην προηγούμενη γενιά...αυτό θα σας βγάλει την κάποια από τις κορυφαιες της προηγούμενης σειράς..την 3850..η ακόμα και την 3870...
...παπάρες μάντολες ούτε καν την 3830 δεν φτάνει!
Έχοντας κάρτες της ΑΤΙ και ασχοληθεί με αυτές ..δε θυμάμαι ποτέ τέτοια χάλια..

Ξεκινώντας λοιπόν με τα 3dmarks...
3dmark vantage.jpg3dmark2k1 (1).jpg3dmark2k1 (2).jpg
Το vantage βγάζει την 3870 πέντε φορες(!) ταχύτερη ενώ το 3d2k1 δίνει για το ίδιο ακριβώς σύστημα απο 15χιλιαδες στις σχεδον 23 !!

συνεχίζοντας με το crystal mark ρετρο πάμε πλέον από τα 1000 στα 1400 παρα κάτι (ταχυτεροι πλεόν και από το setup με τον athlon 2500+) crystal mark retro.jpg
Ενώ στα γνωστα quake 2 (1280x1024), serious sam (quality 1280x1024) , unreal (high 1366x768)

q2.jpgSS 1280 (1).jpgSS 1280 (2).jpgunreal 1366 (1).jpgunreal 1366 (3).jpg

To quake σπαει τα 500 fps δινοντας 555 fps , ενώ το SS δινει ένα ωραιότατο 175αρι . Το δε Unreal παραμένει στα 75 fps αφου ούτε εδώ μπόρεσα να κάνω το v sync να σταματήσει να κλειδώνει τα fps...

Συνεχίζουμε με τα νεότερα Call of Pripyat , Quake 4 , Crysis 2 .
Να σημειωθεί πως ενώ το crysis2 ήταν ενα dx11 benchmark καμία από τις 4650/3870 , δεν είναι dx11 capable. Απλά τα τεστ γυριζουν σε 10.1 features - το Cop ειναι native dx10 .
Πάμε λοιπόν με :

cop maxed.jpgheaven extreme (2).jpgcrysis 2 (2).jpgcrysis 2 (3).jpgQ4.jpg

Το CoP δινει avg 32 έως 40 fps...καμία σχέση με την 4650 και απολύτως playable.
To μεν Crysis2 δίνει τα διπλά fps -16.7 - όχι για να παιξει κανείς σε high setting , αλλά σίγουρα καλό να παίξει με χαμηλότερα settings!
To QUAKE 4...50,54 fps!!!...σε ultra quality!!(η μηχανη του doom3 δεν είναι εμπόδιο πλέον)

Τέλος έβαλα πάλι τα benchmarks της unigine ..τα οποία και αποτελούν ακόμα ανυπέρβλητο εμπόδιο για την 3870... (ευτυχώς δεν έβαλα το metro:last light ακόμα :) )

valley basic (1).jpgvalley basic (2).jpgvalley extreme (1).jpgvalley extreme (2).jpgheaven extreme (1).jpgheaven extreme (2).jpg

Back