Έχει ένα ενδιαφέρον να δούμε ποιες είναι οι αρχιτεκτονικές που παίζουν.
Στην βικιπαίδεια έχει έναν πίνακα:
Comparison of instruction set architectures - Wikipedia
Η γνώμη μου είναι ότι η RISC-V είναι στον δρόμο για την απόλυτη κυριαρχία σε όλες τις υπερεξειδικευμένες χρήσεις. Αυτό περιλαμβάνει οτιδήποτε 32bit και κάτω για το οποίο ήδη βγάζει περισσότερο νόημα να χρησιμοποιήσει κανείς την 32bit RISC-V. Επίσης η RISC-V είναι η μόνη που έχει σχέδιο για 128bit και απλά δεν βλέπω καμμία άλλη να κάνει το ίδιο.
Σε πιο κανονικές χρήσεις που σήμερα είναι τα 64bit με windows/mac/linux έχουμε παιχνίδι. Εκτός από την ανερχόμενη RISC-V
* x86
Απόλυτη κυρίαρχη στο PC το οποίο κατά τα άλλα είναι ανοικτή πλατφόρμα. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι μπάλα παίζουν μόνο δύο εταιρείες. Intel και AMD. Οι κινέζοι σε συνεργασία με την AMD φτιάχνουν τούς δικούς Hygon Dhyana αλλά χωρίς συνέχιση τής συνεργασίας και με τις κυρώσεις από τις ΗΠΑ η x86 είναι αδιέξοδη για τούς κινέζους. Οι Ρώσοι φτιάχνουν τούς δικούς Elbrus με την δική τους VLIW οι οποίοι υποστηρίζουν και x86. Πολύ ενδιαφέρον αλλά δυστυχώς λόγω κυρώσεων έχει διακοπεί η συνεργασία με την TSMC.
* ARM
Η ARM έχει διαφορετικό μοντέλο. Συνεργάζεται με πάρα πολλές εταιρείες. Αυτό την έχει κάνει να τρέξει τεχνολογικά. Ωστόσο οι άδειες που δίνει βάζουν περιορισμούς στην χρήση που την κάνουν από αυτήν την άποψη πολύ πιο κλειστή από την x86. Αυτήν την στιγμή είναι κυρίαρχη σε κινητά, τηλεοράσεις κλπ.
* LoongArch
Με τις κυρώσεις εναντίων Κίνας και Ρωσίας έχει πάρει μεγάλη ώθηση που μοιάζει τελικά να μπαίνει και αυτή στο παιχνίδι. Πίστευα ότι δεν θα δωθεί χρόνος για σοβαρή διάδοση άλλης αρχιτεκτονικής εκτός από x86/arm/risv-v αλλά φαίνεται και η LoongArch έχει ένα παράθυρο ευκαιρίας.
Οι κινέζοι αναπτύσσουν και άλλες αρχιτεκτονικές πχ η FeiTeng χρησιμοποιεί SPARC, Στο top500 υπάρχει η μυστήρια sunway αλλά νομίζω οι πάντες τελικά θα κινηθούν προς RISC-V
Υπάρχει βέβαια και η IBM. Στα mainframes έχει την z/Architecture και συνεχίζει να υποστηρίζει και την POWER.