What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Astronomy Domine

Grotenfrod

Prophet of Nihilism
Staff member
Approval of the Admiral Rocket League RQ Crew 1st Tournament
Joined
Feb 12, 2014
Messages
3,507
<blockquote><br>Γράφετε εσείς, τα Thank You θα τα τσιμπήσετε μαζεμένα. <br><br>Καταραμένο peer pressure, ήμουν το μόνο άτομο στο Λύκειο που ήθελε Αστρονομία και δεν δικαιολογούσε δημιουργία τμήματος. <img src="/frown.gif" width="" height="" alt=":(" title=":(" class="bbcode_smiley" /><br></blockquote><br><br>Κι εγώ τα ίδια. Μου έδωσαν το βιβλίο τουλάχιστον.
 

devvy

Mind-flayer
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,750
<blockquote>Καταραμένο peer pressure, ήμουν το μόνο άτομο στο Λύκειο που ήθελε Αστρονομία και δεν δικαιολογούσε δημιουργία τμήματος. <img src="/frown.gif" width="" height="" alt=":(" title=":(" class="bbcode_smiley" /><br></blockquote><br><br>Και εγώ που το πήρα τι κατάλαβα. Από τα 15 άτομα που το δήλωσαν (γιατί ήθελε και εξέταση στο τέλος) πατούσαν οι 3 και παίζει να κάναμε 4-5 μαθήματα όλη τη χρονιά. Κρίμα γιατί ο καθηγητής της φυσικής που μας έκανε και γνώσεις είχε και να προσφέρει ήθελε. Τουλάχιστον μάθαμε τι είναι το parsec και το διάγραμμα Hertzsprung-Russel.
 

ccwr

Mind-flayer
The Ultimate Sacrifice Never tell me the odds Hug the Snek PCMaster Veteran
Joined
Dec 19, 2012
Messages
2,307
:professor: :professor: :professor: :professor:  :silly:<br><br>Φακτ 2<br><br>Η γη κινείται. <br>Πώς όμως; πόσες κινήσεις κάνει;<br> Η εύκολη απάντηση είναι ότι κάνει 2 κινήσεις. Μία γύρω απο τον εαυτό της, μία γύρω από τον ήλιο. <br><br>Η δύσκολη απάντηση είναι ανάλογα του που βρίσκεται ο παρατηρητής. Αλλά ας μην το παραχέσουμε. Χάρη απλούστευσης, κάνει 4 καθαρά ορισμένες κινήσεις. <br>-Μία γύρω από τον ήλιο με περίοδο περίπου 365 μέρες(αν δεν υπολογίζουμε της μεταβολές στην διάρκεια της ημέρας, LOD) (Από την έλξη κυρίως του ήλιου) <br>-Άλλη μια  κάνει ο άξονας περιστροφής της, σε κωνική τροχιά (Από την έλξη που προκαλεί στο εξόγκωμα του ισημερινού, ο ήλιος και η Σελήνη) (μετάπτωση των ισημεριών,περίοδος το Πλατωνικό έτος 25800 έτη) <br>-Η διατάραξη της τροχιάς του άξονα περιστροφής πάνω στην μετάπτωση(εξαιτίας της Σελήνης)(κλόνηση, περίοδος 18,6 έτη)  <br>-Κινήσεις του στερεού φλοιού ως προς τον άξονα συμμετρίας της γης. Είναι σπειροειδής κινήσεις (συνιστώσες Chandler-Euler, περίοδοι 12 και 14 μήνες), (αιτία τα φυσικά-γεωλογικά χαρακτηριστικά της γης)<br><br>Φανταστείτε τι απλή δουλειά που θα είναι, να οριστεί μια τροχιά ενός δορυφόρου ή ακόμα δυσκολότερα ενός αστεριού, όταν κάποιος προσπαθεί να μετρήσει απο ένα σώμα τόσο "ανήσυχο" όσο η γη.<br><br>Ακόμα και οι νόμοι του kepler που αφορούν τις κινήσεις των ουράνιων σωμάτων είναι απλουστεύσεις, που θεωρούν τους πλανήτες σημειακές μάζες ή σφαιρικά σώματα σε ελλειπτικές τροχιές. Προφανώς τα παραπάνω απέχουν από την πραγματικότητα. Η γη πχ μόνο σφαίρα δεν είναι... <br><br>*end of geekgasm*<br>
 

Pain

Death Knight
Joined
Nov 3, 2014
Messages
3,326
<blockquote><br><br>Ακόμα και οι νόμοι του kepler που αφορούν τις κινήσεις των ουράνιων σωμάτων είναι απλουστεύσεις, που θεωρούν τους πλανήτες σημειακές μάζες ή σφαιρικά σώματα σε ελλειπτικές τροχιές. Προφανώς τα παραπάνω απέχουν από την πραγματικότητα. Η γη πχ μόνο σφαίρα δεν είναι... <br><br></blockquote><br><br>Αν σκεφτείς τι @@διές έχει διατυπώσει και προσπάθησε να διατυπώσει ο Kepler κατά τη διάρκεια της ζωής του, πάλι καλά να λέμε που αυτές οι απλουστεύσεις είναι σχετικά ακριβείς <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" />
 

Chronomancy

Todd's Minion
Staff member
Joined
Oct 8, 2013
Messages
10,249
<blockquote><br><br>Φαν fact που έμαθα πρόσφατα διαβάζοντας Γεωδαισία. Η εξάρσεις της επιτάχυνσης της βαρύτητας πάνω στην γη, ακολουθούν την ίδια κατανομή που ακολουθούν και οι αρμονικές σε μια κιθάρα(είναι δηλαδή αρμονικές συναρτήσεις). Κάπως έτσι λειτουργούν και οι ισοδυναμικές επιφάνειες στο διάστημα.<br><br></blockquote><br><br>Το μυαλό μου έχει γίνει σκατό από ντίτζιμον λόγω διαβάσματος, αλλά αν δεν έχει λιώσει τελίως οι κατανομές που αναφέρεσαι είναι οικατανομές Γκάους. Τα πάντα στη φύση με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ακολουθούν τέτοια κανονική κατανομή που πολλοί την λένε και καμπάνα.<br><br>Έχει κι εδώ αστρονομική εταιρεία, αλλά είναι μινάρες  :facepalm:<br><br>Την βιογραφια του Φωτός την έχει διαβάσει κανείς;<br>Επίσης, μέχρι τα 18 ποιοί ήθελαν να γίνουν αστροναύτες;<br><br>Μόλις λασκαρω λίγο θα επανέλθω με μερικά κουφά που έμαθα πρόσφατα.
 

Pain

Death Knight
Joined
Nov 3, 2014
Messages
3,326
Επαγγελματικοί προσανατολισμοί που ονειρεύτηκε κατά περιόδους ο μικρός Πόνος (μην το ανοίξετε αν βαριέστε, ούτε και εγώ ξέρω γιατί το έγραψα) Η απάντηση είναι πως ναι, κάποτε ονειρευόμουν πως θα γίνω αστροναύτης.<br><span class="bbcode_spoiler"><br>1) μέχρι ~6ετών: Πυροσβέστης - γιατί ποιος δεν θέλει να σβήνει φωτιές και να παίζει τάβλι<br>2) μέχρι ~ 12ετών: Βιολονίστας - όχι, δεν είναι βιολιτζής. Παίζει Μουσική.<br><b>3) μέχρι ~ 15 ετών: Αστροναύτης - παρόλο που ήξερα πως δεν υπάρχει περίπτωση</b><br>4) μέχρι ~18 ετών: Ελεγκτής Εναέριας κυκλοφορίας. Η αλήθεια είναι πως πριν 1 μήνα έκανα αίτηση για την σχετική προκήρυξη που βγήκε αλλά τελικά αποφάσισα πως το να έχω τόσες ζωές στα χέρια μου δεν ταιριάζει ιδιαίτερα με αυτό που έχω κατά νου ως "ευτυχία". Δεν θα πάω να δώσω καν τις εξετάσεις.<br>5) μέχρι ~23 ετών: Όχι όνειρο, αλλά προς τα εκεί με έπαιρνε το ρεύμα: Ένα άλλο επικερδές επάγγελμα το οποίο έχει σχέση με φωτιά (αντί να σβήνεις, ανάβεις) ΚΑΙ παίζεις και τάβλι: Αιώνιος Φοιτητής.<br>6) Έβαλα λίγο μυαλό, τέλειωσα τη σχολή και έγινα Πληροφορικάριος. Το μόνο μεγάλο όνειρο που έχει μείνει: Skynet, Nuclear Winter, End of the Human Race.<br><br></span><br>Χρόνε, και στην Κέρκυρα είχαμε αρκετούς μιναρολελέδες στην Αστρονομική, αλλά οι διαλέξεις τους άξιζαν. Όπως και τα φαγοπότια μετά τις νυχτερινές παρατηρήσεις με τα τηλεσκόπια στις βουνοκορφές του νησιού.<br><br>Για δώσε link για τη Βιογραφία του Φωτός γιατί παρόλο που ο τίτλος κάτι μου λέει, δεν μπορώ να βρω κάτι αντίστοιχο στο google για να εξακριβώσω τι μου θυμίζει.
 

ccwr

Mind-flayer
The Ultimate Sacrifice Never tell me the odds Hug the Snek PCMaster Veteran
Joined
Dec 19, 2012
Messages
2,307
<blockquote>Το μυαλό μου έχει γίνει σκατό από ντίτζιμον λόγω διαβάσματος, αλλά αν δεν έχει λιώσει τελίως οι κατανομές που αναφέρεσαι είναι οικατανομές Γκάους. Τα πάντα στη φύση με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ακολουθούν τέτοια κανονική κατανομή που πολλοί την λένε και καμπάνα.<br></blockquote><br><br>Χρόνε κι εγώ στην ίδια φάση είμαι. Κωλοεξεταστική...<br><br>Έχεις περίπου δίκιο. Αν έχω καταλάβει καλά (δεν ήταν στα sos το συγκεκριμένο  <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" />) η επιτάχυνση της βαρύτητας ακολουθεί την κατανομή Poisson που στηρίζεται στην κανονική κατανομή Gauss.  <br><br>@Pain για την http://www.cup.gr/%CE%97-%CE%91%CE%A5%CE%A4%CE%9F%CE%92%CE%99%CE%9F%CE%93%CE%A1%CE%91%CE%A6%CE%99%CE%91-%CE%A4%CE%9F%CE%A5-%CE%A6%CE%A9%CE%A4%CE%9F%CE%A3_p-264651.aspx?LangId=2" class="bbcode_url">αυτοβιογραφία του φωτός<br>Το χα διαβάσει κάποτες στο λύκειο, αξίζει.
 

Pain

Death Knight
Joined
Nov 3, 2014
Messages
3,326
Thanks, διαβάζοντας το description του, το θυμήθηκα. Από ό,τι θυμάμαι, ήταν αρκετά καλό.
 

Northlander

Tarrasque
Staff member
Approval of the Admiral PCMaster Veteran RQ Elite Beta Tester
Joined
Nov 26, 2012
Messages
18,654
Χαίρομαι που υπάρχουν και άλλοι καμμένοι. Δεν νιώθω μόνος όταν πλέον αναπολώ τις εικόνες στο Λύκειο, όπου όταν τα άλλα παιδάκια έβγαιναν στο "Λάδι στη Φωτιά" για να χτυπηθούν στα σκυλάδικα μπιτάκια, εγώ διάβαζα το Χρονικού του Χρόνου και έπαιζα Icewind Dale 2. ΑΘΩΕΣ, ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΕΣ ΕΠΟΧΕΣ.
 

Pain

Death Knight
Joined
Nov 3, 2014
Messages
3,326
Πόσο σε καταλαβαίνω North... Ένα από τα "αρνητικά" (όπως το πάρει κανείς) της νέας πλέον γενιάς είναι ότι επειδή η όλη "nerdo-geek" κατάσταση έχει γίνει mainstream, δεν θα γίνουν ποτέ αρκετά μισάνθρωποι, θα ζουν και αυτοί το ίδιο ροζ όνειρο με τους υπολοίπους, απλά με λίγο διαφορετικές παραμέτρους.<br><br>Btw όποιος δεν το έχει, αξίζει να βρεί το "Χρονικό των Επιστημονικών Ανακαλύψεων" <br>https://www.ianos.gr/to-xroniko-ton-epistimonikon-anakalipseon-0059065.html΄<br><br>Από ότι βλέπω υπάρχουν και άλλες, φθηνότερες εκδόσεις. Τη συγκεκριμένη την είχα πάρει γύρω στα τέλη γυμνασίου αν θυμάμαι καλά. Υπερβολικές λεπτομέρειες προφανώς δεν παρέχει αλλά είναι μία πολύ καλή αρχή για περισσότερο "ψάξιμο". Απλά ξεκινάς από την αρχή, και ο,τι σου κινήσει το ενδιαφέρον το ξεκοκαλίζεις με τη βοήθεια των internets.
 

Northlander

Tarrasque
Staff member
Approval of the Admiral PCMaster Veteran RQ Elite Beta Tester
Joined
Nov 26, 2012
Messages
18,654
Πρέπει να ανοίξουμε ξεχωριστό thread σκατοψυχίας και να καλέσουμε και τον Painkiller να έρθει να καταθέσει μία ψυχή.  :spiteful:
 

Pain

Death Knight
Joined
Nov 3, 2014
Messages
3,326
Θα μαυρίσει και άλλο το forum. Άστο καλύτερα. Ειδικά μετά τη συναναστροφή με τους "καλλιτέχνες" που έχει για πελάτες, η σκατοψυχιά του έχει φτάσει σε άλλα επίπεδα, δικαιολογημένα για να είμαι ειλικρινής. Αν υπάρχει κάτι χειρότερο από αδαείς, ημιμαθείς ψωνάρες που νομίζουν πως είναι εξυπνότεροι από τους άλλους επειδή είναι "προγραμματιστές", αυτό είναι οι αδαείς, ημιμαθείς ψωνάρες που νομίζουν πως ξέρουν μουσική και πως όλα είναι τέχνη.<br><br>Είχαμε και μία συζήτηση σχετικά πρόσφατα για το κατά πόσο θα την παλεύαμε αν μας έστελναν για 1-2 χρονάκια σε διαστημικό σταθμό μόνους μας. Καταλήξαμε πως αν ήταν εύκολο να χαλάσουμε το σύστημα επικοινωνίας με τη γη, θα είμασταν μια χαρά.
 

Chronomancy

Todd's Minion
Staff member
Joined
Oct 8, 2013
Messages
10,249
Γουστάρω τρελά κάθε φορά που βλέπω ότι σε πολλά πράγματα για τα οποία κάποτε ήμουν δακτυλοκτουμενος, έχω βρει συνάδελφους και τελικά το κάψιμο που είχα μόνο όφελος είχε.
 

Northlander

Tarrasque
Staff member
Approval of the Admiral PCMaster Veteran RQ Elite Beta Tester
Joined
Nov 26, 2012
Messages
18,654
Κάτι για να περάσει η ώρα. <br><br>http://en.spaceengine.org/" class="bbcode_url">Space Engine. Tread carefully, you&#039;ve been warned.
 

Stamatimenos

Death Knight
Joined
Nov 30, 2012
Messages
3,619
Είμαι ανάμεσα σε αυτά τα δύο μωρά,<br>http://www.smart-tech.gr/SkyWatcher-Dobsonian-Heritage-76-telescope.html<br>http://www.smart-tech.gr/Sky-Watcher-Dobsonian-Truss-130mm.html<br>έχοντας στο μυαλό μου την ποιότητα θέασης και το portability.<br>Θα ήθελα να κάνω μερικές ερωτήσεις στους πιο έμπειρους.<br>(ως τώρα παρατηρούσα με κάτι κυάλια [hide login=1]που έκλεψα από το στρατό[/hide] άρα δεν έχω μεγάλη εμπειρία. Κατάφερα όμως να εντοπίσω άστρα με τη βοήθεια επιπεδόσφαιρου [hide login=1]που έκλεψα από την πρώην μου[/hide])<br><br>1. Ποιο από τα δύο προτείνετε; Ή προτείνετε κάτι άλλο; Το θέμα τώρα που αγόρασα PC δεν είναι η τιμή, ας είναι πιο ακριβό. Με ενδιαφέρει η φορητότητα και η καλή ποιότητα παρατήρησης.<br><br>2. Τι να αγοράσω έξτρα; Π.χ. προσοφθάλμιοι φακοί που ταιριάζουν στο μοντέλο, χάρτες κτλ.
 

Northlander

Tarrasque
Staff member
Approval of the Admiral PCMaster Veteran RQ Elite Beta Tester
Joined
Nov 26, 2012
Messages
18,654
<blockquote>Ποια είναι τα πλεονεκτήματα ενός πολεμιστή μεσαίου αναστήματος στη μάχη εναντίον ενός γίγαντα; Δεν χρειάζεται πολλή σκέψη: ταχύτητα κι ευελιξία. Αν ο πολεμιστής τυχαίνει να είναι και έξυπνος, τότε ακόμα καλύτερα – με την εξυπνάδα νίκησε ο Δαυίδ τον Γολιάθ και ο Οδυσσέας τον Κύκλωπα Πολύφημο.<br><br>Απέναντι στα θηριώδη τηλεσκόπια των 12, 14 ή 16 ιντσών, το SkyWatcher Dobsonian Truss 130mm αντιτάσσει φορητότητα και ευελιξία. Επιπλέον, είναι και έξυπνο: χάρη στον σωλήνα τύπου truss, συμπτύσσεται, για να μεταφέρεται με ακόμα μεγαλύτερη ευκολία και ασφάλεια.<br><br>Το κάτοπτρο των 130 mm συλλέγει αρκετό φως, ώστε να σας χαρίσει εικόνες και στιγμές που θα θυμάστε.<br></blockquote><br><br>Εντάξει, όποιος είναι υπεύθυνος marketing ζωγράφισε.
 

vtheofilis

Death Knight
Joined
Dec 11, 2012
Messages
4,432
Με βάση ένα παλιό άρθρο του Πτήση & Διάστημα, τα καλύτερα τηλεσκόπια, και πιο ακριβά, ήταν τα κατοδιοπτρικά. Και θυμάμαι ότι η Meade ήταν από τις καλές μάρκες.<br><br>http://www.smart-tech.gr/Meade-DS-2102-MAK-maksutov-cassegrain-telescope.html" class="bbcode_url">Meade DS-2102MAK Αστρονομικό Καταδιοπτρικό ρομποτικό τηλεσκόπιο (Μaksutov-Cassegrain) διαμέτρου 102 mm.
 

Elric

Blackguard
Joined
Dec 16, 2012
Messages
1,140
Δεν εχω χειριστεί ποτέ dobsonian τηλεσκόπιο οπότε δεν γνωρίζω την ευκολία χρήσης τους ούτε και την φορητότα τους.<br>Πάντως ανάμεσα στα δυο θα διάλεγα φυσικά αυτό με διάμετρο 130mm.<br>Aπ&#039;ότι είδα έχει και καλύτερους προσοφθάλμιους φακούς. Με την έννοια οτι ο 4mm που έχει το μικρό μπορεί να σου βγάλει το λάδι και να μη δεις τίποτα.<br>Ερωτηματικό για μένα η έλλειψη σκοπευτρου. (Δεν γκζέρω τι είναι η "κόκκινη κουκίδα" :silly:)
 

Northlander

Tarrasque
Staff member
Approval of the Admiral PCMaster Veteran RQ Elite Beta Tester
Joined
Nov 26, 2012
Messages
18,654
http://www.telescopes.com/blogs/helpful-information/18966596-understanding-telescopes" class="bbcode_url">Εδώ τα βασικά για τις διαφορές μεταξύ των ειδών τηλεσκοπίων. Μεγάλη σημασία έχει και το mount στο οποίο θα βρίσκεται το τηλεσκόπιο.<br><br>Να ξέρεις πάντα ότι όπως και στους φακούς της φωτογραφικής μηχανής έτσι και στα τηλεσκόπια μεγάλη σημασία δεν έχει απλώς η διάμετρος του τηλεσκοπίου (απόλυτη τιμή διαφράγματος), αλλά κυρίως η σχετική τιμή διαφράγματος (aperture <i>f</i>, λόγος εστιακής απόστασης προς το διάφραγμα). Τα κατοπτρικά αυξάνουν τεχνητά την εστιακή απόσταση (διατηρώντας το μήκος τους σταθερό), στα διοπτρικά για να αυξήσεις την εστιακή απόσταση πρέπει να αυξήσεις το σωλήνα (άρα στο τέλος έχεις μπαζούκα για να βλέπεις τα πάντα κρύσταλλο).<br><br>
 

Chronomancy

Todd's Minion
Staff member
Joined
Oct 8, 2013
Messages
10,249
Κύριε κύριε; Γιατί ο Κρόνος δεν είναι πορτοκαλί; Ναι το άκουσα σε ανοιχτή παρατήρηση.<br><br>Αν μπορείτε μαζί με αυτά να μας κάνετε κι έναν μίνι οδηγό όπου θα ταυτίζεται το κόστος αγοράς με το τι μπορείς να δεις στο περίπου θα τη βαρούσαμε κάθε νύχτα.<br><br>@Σταματημένε, τι κυάλια είχε ο ΕΣ που θαύμαζες τον θόλο;
 
Top Bottom