What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Asus ROG Ally και λοιπά handhelds

lucinos

Death Knight
Δεν καταλαβαίνω τι πίπες έχουν κάνει εκεί στην MS και δεν ζητάνε από valve να βάζουν steamOS.
Υπάρχουν σοβαρές πρακτικές δυσκολίες που δεν είναι εύκολο να υποστηριχθεί «σοβαρά» διαφορετικό υλικό από το steam deck από την Valve.

Είτε θα πρέπει να αναλάβει μια άλλη εταιρεία ως ενδιάμεσος με πιο πιθανή το manjaro Manjaro Linux devs show off the OrangePi Neo prototype handheld with gameplay
είτε θα πρέπει να εμπιστευτούν μια διανομή από την κοινότητα πχ bazzite, είτε θα κάνουν τις συνήθεις ανοησίες που λειτουργούν με βεβαιότητα σαν αντιδιαφήμιση τού λίνουξ. (manjaro/bazzite δεν είναι βέβαιο αλλά έχουν μια ελπίδα τουλάχιστον να έχουν ένα καλό αποτέλεσμα με μακροημέρευση)

nitro912gr

Tarrasque
Approval of the Admiral PCMaster Veteran Klika Member
ο καθένας να στηρίζει το υλικό του, δεν λέω να το κάνει η valve

Admiral

Ancient Red Dragon
Staff member
Να φανταστώ και αυτό windows?
Δεν καταλαβαίνω τι πίπες έχουν κάνει εκεί στην MS και δεν ζητάνε από valve να βάζουν steamOS.

Μέχρι τώρα είναι το Νο1 χαντάκωμα με όσου βγάζουν με APU intel να είναι το Νο2 :p

Ενδέχεται να υπάρχει κάποια επιδότηση από την Microsoft, ή μπορεί να θεωρούν τα Windows πλεονέκτημα λόγω καλύτερης συμβατότητας. Πάντως από την στιγμή που η Valve δεν έχει ακόμη ετοιμάσει το SteamOS για άλλες συσκευές οι άλλες εταιρίες δεν έχουν ακόμη την δυνατότητα επιλογής.

Όλοι ξέρουμε πως όταν βγει το Σουητς 2, θα πουλήσει τα τριπλάσια από όλα τα υπόλοιπα χαντλεντ μαζί.

Προφανώς, το Switch είναι μια συσκευή για την μαζική αγορά.

nitro912gr

Tarrasque
Ενδέχεται να υπάρχει κάποια επιδότηση από την Microsoft, ή μπορεί να θεωρούν τα Windows πλεονέκτημα λόγω καλύτερης συμβατότητας. Πάντως από την στιγμή που η Valve δεν έχει ακόμη ετοιμάσει το SteamOS για άλλες συσκευές οι άλλες εταιρίες δεν έχουν ακόμη την δυνατότητα επιλογής.

Προφανώς, το Switch είναι μια συσκευή για την μαζική αγορά.
Toy για την μαζική αγορά, κανείς δεν αγοράζει nintendo για hardcore gaming.
Αυτός είναι και ο λόγος που σαρώνει βασικά.

captain kal

Death Knight
Λοιπόν, σχεδον τρεις μήνες με το Go, και οι εντυπώσεις μου είναι οι παρακάτω:

--- Το gaming σε handheld mode γίνεται κατά το 90% σε bazzite/SteamOS (και μάλιστα στο beta channel, για να έχουμε πιο γρήγορα τις ενημερώσεις)!! Τα Windows 11 μόνο για BIOS update και ότι δεν τρέχει σε Linux!!

--- Σε handheld mode τα Windows 11, έχουν ακόμα πολύ δουλειά. Όπως και το Legion Space, το software για να τρέχεις τα παιχνίδια. Όταν είναι εγκατεστημένα τα παιχνίδια, το Legion Space δουλεύει ικανοποιητικά. Όταν χρειάζεται κάποια παραμετροποίηση, μπουρδουκλώνωνται Legion Space, Launchers και Windows 11 και γίνεται η οθόνη σαν της τρελλής τα μαλιά!! Αντίστοιχη διαδικασία στο bazzite γίνεται χωρίς να καταλάβω τίποτα.

--- Σε desktop mode (με ποντίκι - πληκτρολόγιο) έχει πάρει την θέση του λαπτοπ!!! Ακόμα και το ίδιο dock χρησιμοποίησα αρχικά!! To μόνο θέμα είναι ότι η ανάλυση 2560x1600, χρειάζεται scaling 250% και προγράμματα - games που δεν έχουν καλό scaling, έχουν πολύ μικρούς χαρακτήρες.

--- Τα παρακάτω αφορούν περισσότερο το bazzite (Linux)

- Σε handheld mode δεν δέχεται 1280x800 αναλυση. Παραμένει σε native ανάλυση 2560x1600, οπότε προγράμματα - games που δεν έχουν καλό scaling δεν διαβάζονται εύκολα. Στα περισσότερα παιχνίδια βέβαια, απλά χαμηλώνεις την ανάλυση σε 1280x800, αλλά σε κάποια (λόγω μάλλον ασυμβατότητας Gamescope/Wayland), χρησιμοποιεί μόνο το 1/4 της οθόνης και το υπόλοιπο παραμένει μαύρο!! Τοτε αναγκαστικά πας σε desktop mode.

- Στο οποίο desktop mode το Steam χρησιμοποιούσε 100% και στα non Steam Games δεν δούλευε και το joypad. Οπότε, τί έκανα: Έκλεινα το Steam, και ξανά επανεκκίνηση μέσω γραμμής εντολών αρχικά, και μέσω script αργότερα για να μην χρειάζεται να έχω συνδεδεμένο, πληκτρολόγιο και ποντίκι!! Το touchpad που έχει το Legion Go βολεύει πάρα πολύ, για αυτές τις δουλειές. Μετά την επανεκκίνηση, όλα δουλέυουν κανονικότατα.

- Το Lutris είναι θησαυρός!!! Όλη την εγκατάσταση των στα non Steam Games, γίνεται μέσω Lutris το οποίο δημιουργεί και link στο Steam το οποίο link είναι διαθέσιμο και σε handheld mode. Κατάφερα να κάνω και το GOG Galaxy να δουλέψει εκεί.

- Δεν έχω δοκιμάσει ακόμα παιχνίδια από το Epic και την Ubi.

- Δεν έχω καταφέρει ακόμα να τρέξω παιχνίδια που χρειάζονται CD Checks, όπως και ορισμένα παιχνίδια που τρέχουν πάνω σε java!! Επίσης θέλω να συνδέσω και joystick με κάποια εφαρμογή για remap τα κουμπιά. Επίσης ακόμα δεν έχω δοκιμάσει να κάνω remap το keyboard πάνω στα χειριστήρια του Go.

- Ότι υπάρχει σε flatpack εγκαθίσταται και αναβαθμίζεται αυτόματα!!!

--- Τα παρακάτω αφορούν τα handhelds γενικότερα:

- Φεύγεις από το γραφείο/καναπέ και παίζεις παιχνίδια, οπουδήποτε!!!!!!! (Θα το πάρω μαζί μου και σε κανα μπιτσόμπαρο, κάποια στιγμή :D)

- Τα παλιότερα games και τα indy παίζουν μια χαρά!! Επειδή δεν παίζω πολλά σύχρονα ΑΑΑ, δεν έχω δοκιμάσει κάποια ακόμα. Ίσως δοκιμάσω το Starfield κάποια στιγμή. (Δεχόμαστε και παραγγελιές :D ).

- Ότι παιχνίδι μπορεί να παιχτεί με joypad, έχει μεγάλο πλεονέκτημα με το Go. Αντίθετα δεν ενδείκνυται για strategy και γενικά για παινίδια που παίζονται με πολλά πλήκτρα!!!

- Killer App για το Legion Go θεωρώ το No Man's Sky. Εκεί η οθόνη δίνει ρέστα!!!

- FPS Mode ούτε που το δοκίμασα ακόμα!!! Ούτε έχω σετάρει emulator ακόμα. (Θα το έχω στο DLC του post :p :p ).

--- Ολοκληρώνοντας και εάν θέλετε κάποιο handheld:

- Για μια πιο console like experience, πηγαίνετε σε Deck, με όλους τους περιορισμούς που έχει στην συμβατότητα.

- Αν έχετε διάθεση για πειραματισμό και αυτό που λένε "Best of Both Worlds" πηγαίνετε σε Lenovo Legion Go. Η διαφορά στην τιμή στο 1TB είναι γύρω στο κατοστάρικο (Το αγόρασα μέσω e-bay και όχι από τους εδώ "εμποράκους").

Admiral

Ancient Red Dragon
Staff member
Ευχαριστούμε πολύ για τις αναλυτικές εντυπώσεις! Γιατί αποφάσισες να βάλεις Linux για το gaming;

mits@kos

Death Knight
Νομίζω περιγράφει αναλυτικότατα γιατί.

nitro912gr

Tarrasque
ΓΙΑΤΙΜΟΝΟΝΤΕΚΑΛΗΤΕΣ!

τα windows θα δούλευαν εδώ μόνο με metro UI, που το πέταξαν. Ένα πράγμα έκαναν σωστά...

captain kal

Death Knight
Πού ρε παιδιά; Αυτό εννοείς;

Και αυτό!! Αλλά άρχισα να πειραματίζομαι με το Linux Gaming, στο desktop με manjaro αφενός, αφετέρου είχα παρατηρήσει ότι στις συγκρίσεις με το Deck, έχανε πόντους, λόγω Windows. Με bazzite που είναι και ερασιτεχνική προσπάθεια, φαίνεται πόσο καλή δουλειά έχει κάνει η Lenovo, στο hardware.

lucinos

Death Knight

1720811231003.png

Ένας λόγος που έχω πολύ μικρό ενδιαφέρον για αυτά τα handhelds είναι ότι ενδιαφέρομαι ελάχιστα για τις «κονσόλες». Το να μεταφέρει κάποιος παιχνίδια από το PC κάνει σημαντική διαφορά για μένα.

Admiral

Ancient Red Dragon
Staff member
Αυτό το βίντεο έβλεπα και εγώ χθες, πολύ ενδιαφέρον.

captain kal

Death Knight
Καλά, κάποιος με μούντζωσε σήμερα!!

Το Lenovo Space δεν λειτουργεί μετά το τελευταίο update!!

Το ίδιο (μετά από το τελευταίο update) με το Bazzite.

Τελικά θα μείνω με τα Win 11, γιατί τα παιχνίδια ειδικά με το lossless scaling αποδίδουν πάρα πολύ καλά!! SteamOS μόνο από την Valve τελικά!!!

Admiral

Ancient Red Dragon
Staff member
Καλά, κάποιος με μούντζωσε σήμερα!!

Το Lenovo Space δεν λειτουργεί μετά το τελευταίο update!!

Το ίδιο (μετά από το τελευταίο update) με το Bazzite.

Τελικά θα μείνω με τα Win 11, γιατί τα παιχνίδια ειδικά με το lossless scaling αποδίδουν πάρα πολύ καλά!! SteamOS μόνο από την Valve τελικά!!!

Αυτό είναι το λογικό νομίζω. Από την στιγμή που η συσκευή είχε Windows προεγκατεστημένα, καλύτερα να μείνεις σε αυτά.

lucinos

Death Knight
Αυτό είναι το λογικό νομίζω. Από την στιγμή που η συσκευή είχε Windows προεγκατεστημένα, καλύτερα να μείνεις σε αυτά.
´Όχι. Και το lenovo space προεγκατεστημένο ήταν αλλά επίσης πέταξε πρόβλημα. Και τα updates των windows επίσης μπορεί να μην πάνε καλά. Φυσικά και όταν εγκαθιστά κανείς bazzite πρέπει να το βλέπει λιγάκι και ως πειραματισμό, αλλά καλό είναι να πειραματίζεται κανείς και ακόμα και μετά από αποτυχία να επιστρέφει αργότερα και να ξαναδοκιμάζει.

captain kal

Death Knight
´Όχι. Και το lenovo space προεγκατεστημένο ήταν αλλά επίσης πέταξε πρόβλημα. Και τα updates των windows επίσης μπορεί να μην πάνε καλά. Φυσικά και όταν εγκαθιστά κανείς bazzite πρέπει να το βλέπει λιγάκι και ως πειραματισμό, αλλά καλό είναι να πειραματίζεται κανείς και ακόμα και μετά από αποτυχία να επιστρέφει αργότερα και να ξαναδοκιμάζει.

Δεν φταίει το bazzite, αυτό καθαυτό!!! (Το έχω στο μεγάλο PC). To gamescope μάλλον (το οποίο είχε παρουσιάσει και παλιότερα πρόβλημα).

Αλλά αν δεν δουλεύει το gamescope τότε είναι σαν να χρησιμοποιείς, μια οποιαδήποτε διανομή!!

Admiral

Ancient Red Dragon
Staff member

Αναλόγως του τι επιδιώκει, δεν θέλουν όλοι το ίδιο πράγμα από ένα προϊόν.

lucinos

Death Knight
Αναλόγως του τι επιδιώκει, δεν θέλουν όλοι το ίδιο πράγμα από ένα προϊόν.
Αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι η πλειοψηφεία τού κόσμου θέλει μια άστοχη ενημέρωση λογισμικού να μπλοκάρει αμέτρητες αεροπορικές πτήσεις παγκοσμίως και κρίσιμα χειρουργία.

Admiral

Ancient Red Dragon
Staff member
Αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι η πλειοψηφεία τού κόσμου θέλει μια άστοχη ενημέρωση λογισμικού να μπλοκάρει αμέτρητες αεροπορικές πτήσεις παγκοσμίως και κρίσιμα χειρουργία.

Μπορεί, ναι. Αναλόγως των αναγκών του καθενός και ειδικά για το gaming, μπορεί κάποιος να προτιμήσει ένα σύστημα που παίζει τα πάντα και υποστηρίζεται επίσημα από τον κατασκευαστή, έστω και αν υπάρχει η πιθανότητα που ανέφερες.
Συγκεκριμένα για το gaming υπάρχουν αντικειμενικοί ανασταλτικοί παράγοντες όπως για παράδειγμα η ασυμβατότητα με κάποια multiplayer games λόγω anticheat.

Top Bottom