Όταν συζητάμε για το πιο ποσοστό είναι "δίκαιο" (που σε ελεύθερη αγορά δεν σημαίνει τίποτα) να παίρνει μια πλατφόρμα, η βιωσιμότητα της ίδιας της πλατφόρμας μας ενδιαφέρει;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το 12% του EGS είναι εξαιρετικό deal για όσους πουλάνε εκεί. Αλλά σύμφωνα με τα έγγραφα της δίκης, το EGS ως εγχείρημα έχει μπει μέσα πάνω από μισό δις δολάρια, τα οποία βέβαια υπερκαλύπτονται από τα κέρδη του Fortnite που επιτρέπουν στο Σουίνι τέτοια ανοίγματα. Το 12% λοιπόν έχει φέρει ήδη ένα πολύ μικρό disruption στην αγορά, αλλά ο λόγος που δεν έχει φέρει τα πάνω-κάτω είναι ότι μέχρι αποδείξεως του ενάντιου, για τον platform holder δουλεύει μόνο αν βάζει κι από την τσέπη του. Με χασούρα, ξέρει και η γιαγιά μου να είναι businessperson.
Σημαίνει αυτό ότι πιστεύω πως η Valve θα μπει μέσα αν ρίξει το ποσοστό της, ίσως ακόμα και στο μισό; Όχι. Αλλά δεν έχω και την απαίτηση να τσοντάρει από τα κέρδη του Counter-Strike για να διακινεί το τρύπιο Indie διαμαντάκι τζάμπα*, πόσο μάλλον το latest generic open-world shooter #587.
Αλήθεια, γιατί αφήνουμε το consumer friendly GOG στην απέξω σε όλες τις σχετικές συζητήσεις; Και εκεί 30% ζητάνε, και το 2018 ήταν σχεδόν ζημιογόνο (ολίγον δημιουργική λογιστική βέβαια, γιατί μετρήσαν στα έξοδα του GOG το marketing budget του Thronebreaker).
tl;dr. μέχρι το EGS να μπορεί να δείξει έστω 0,01$ κέρδος από την πώληση κάθε παιχνιδιού, το 12% του δεν έχει αποδείξει τίποτα με ουσιαστικό ενδιαφέρον για την βιομηχανία.
*Αν και βασικά, αυτή την "απαίτηση" την έχω. Θεωρώ πως θα ήταν εξαιρετική κίνηση από τη Valve ένα πόσο, κατ' ελάχιστον 50.000$ και ιδανικά 100.000$ να είναι απαλλαγμένο από προμήθεια. Θα ήταν τεράστια ανάσα για μικρούς developers. Αλλά ταυτόχρονα θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να υπάρχει καλύτερο curation στο Steam Store, γιατί αυτή τη στιγμή διακινείται τόσο πολύ σκουπιδαριό, που στο τέλος η Valve θα έμπαινε όντως μέσα άμα δεν χρέωνε. Και επειδή curation η Valve δεν θέλει να έχει, ας μην περιμένουμε...