Επιλογή SSD

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

nitro912gr

Tarrasque
Approval of the Admiral PCMaster Veteran Klika Member
Hello, λοιπόν είμαι στο παρά 5 για αγορά SSD στα 480-500 για το σπίτι, όπου έχω ένα ψοφίμιτουλάχιστονδενείναιHDD kingston A400.

Έχω φάει το internet αυτές τις μέρες να ψάχνω αλλά δεν έχω χρόνο για άλλο πόνο και πρέπει να προχωρήσω στην αγορά άμεσα, γιατί τώρα έχω λεφτά.
Περισσότερο σας γράφω για να ψαρέψω αν κάποιος έχει κάποια αρνητική εμπειρία από τα παρακάτω ώστε να το αποφύγω.

Αν μέσα στις επόμενες μέρες δεν προκύψει κάποια αρνητική γνώμη θα βάλω κάτω την λίστα και απλά θα αγοράσω αυτό που δίνει το μεγαλύτερο προσδοκίμιο ζωής.

Οι υποψήφιοι γαμπροί είναι:

Crucial MX500 500GB

Crucial MX500 M.2 500GB

Western Digital Blue SN550 NVMe 500GB

Kioxia Exceria 500GB

Sandisk Ultra 3D 500GB

Western Digital Blue 3D 500GB

Western Digital Blue 3D 500GB M.2

Kingston A2000 500GB

Ξέρω ότι κάποιοι m.2 παραπάνω είναι απλοί και όχι NVMe, αλλά δεν θα με χάλαγε να ελευθερώσω μια SATA. Επίσης δεν είμαι βιαστικός να πω "NVMe αυτόματα καλύτερος" γιατί είδαν πολλά τα ματάκια μου σε reviews και είδα ότι κάποιοι φθηνοί NVMe είναι χειρότεροι στην πραγματικότητα από κάποιον ποιοτικό SATA SSD.

Δεν έχω αγοράσει ποτέ Samsung Evo Lancer. Έχω "συμβιβαστεί" με την καλή γκάμα των Crucial όσες φορές έχω αγοράσει και είμαι μια χαρά.

Edit: PCI-E θα απέφευγα, όσες φορές έχω αποπειραθεί να χρησιμοποιήσω (σε διαφορετικά συστήματα) τρώει εμπλοκές. Καλύτερα NVME + SATA combo.

Last edited:
Δεν έχω αγοράσει ποτέ Samsung Evo Lancer. Έχω "συμβιβαστεί" με την καλή γκάμα των Crucial όσες φορές έχω αγοράσει και είμαι μια χαρά.
από ότι είδα σε reviews ο ΜΧ500 δίνει επιδόσεις 850/860 evo και είναι φθηνότερος, για αυτό τον έχω πρώτη μούρη (έχω στο workstation ton 850 evo και είναι καταπληκτικός "δίσκος").

όπου έχω ένα ψοφίμιτουλάχιστονδενείναιHDD kingston A400.

Τόσο χάλι είναι ο A400 φίλε;

Αναφορικά με την ερώτησή σου πάντως, κι εγώ σε Crucial MX500 θα πήγαινα, μια χαρά επιλογή είναι.

Τόσο χάλι είναι ο A400 φίλε;

Αναφορικά με την ερώτησή σου πάντως, κι εγώ σε Crucial MX500 θα πήγαινα, μια χαρά επιλογή είναι.
Ναι δυστυχώς η απόδοση είναι αισθητά κατώτερη με αρκετές "παύσεις" ειδικά σε ένα σύστημα που είναι μεταξύ gaming και εργασίας, φυσικά από HDD είναι έτη φωτός μπροστά, αλλά ναι όταν νιώθεις αυτές τις παύσεις με το μάτι και όχι με τίποτα benchmarks τότε δεν υπάρχει αμφιβολία για τις επιδόσεις του.

Βέβαια δεν είναι και σκουπίδι ε; Τον έβαλα στα 2 από τα 3 σταθερά που έχω για δουλειά, για τα λεφτά του τότε (30€ 120άρις) ήταν τίμιος, αλλά πλέον με την αγορά φίσκα σε εναλλακτικές δεν θα τον πρότεινα και για αυτό ξέγραψα με το καλημέρα τον αντίστοιχης χωρητικότητας, οι άλλες επιλογές είναι 10-15€ ακριβότερες και από ότι βλέπω τον αφήνουν πίσω στα random read/writes (από ότι κατάλαβα δηλαδή εκεί βγαίνει το πρόβλημα με τα φθηνά ssd γενικότερα).

Ναι δυστυχώς η απόδοση είναι αισθητά κατώτερη με αρκετές "παύσεις" ειδικά σε ένα σύστημα που είναι μεταξύ gaming και εργασίας, φυσικά από HDD είναι έτη φωτός μπροστά, αλλά ναι όταν νιώθεις αυτές τις παύσεις με το μάτι

Μπορείς να αναφερθείς λίγο περισσότερο στις παύσεις αυτές; Επειδή στο σύστημά μου, που τρέχει σε έναν -αρκετά παλιό πλέον- OCZ Agility 120GB εσχάτως είχα κάτι περίεργα παγώματα κι εν συνεχεία restarts, τα οποία δεν οφείλονταν ούτε σε θερμοκρασίες (τις έλεγξα), ούτε σε RAM (τους έκανα test), ούτε σε τροφοδοτικό (το άλλαξα), οπότε αναρωτιέμαι τώρα μήπως φταίει ο SSD, με βάση αυτό που ανέφερες...

όχι δε νομίζω να είναι το ίδιο πρόβλημα, όταν λέω παγώματα εννοώ στιγμιαία που απλά μπουκώνει ο δίσκος και θέλει 1-2 δευτερόλεπτα να "νοιώσει". Χωρίς να αποκλείω πρόβλημα στο ssd σου, αλλά μπορεί να έχεις θέμα στο sata.

Restart λόγω SSD... χλωμό ρε συ, κάτι πρέπει να πηγαίνει πολύ λάθος. Από την άλλη, τις λογικές ενναλακτικές τις δοκίμασες.

Restart λόγω SSD... χλωμό ρε συ, κάτι πρέπει να πηγαίνει πολύ λάθος.
Έχω δει περίπτωση (με κανονικό σκληρό όχι ssd) που τα windows κάνανε επανεκκινήσεις και έφταιγε ο σκληρός. Το λίνουξ δεν έκανε επανεκκινήσεις απλά κάθε τόσο άκουγες τις αστοχίες που επίσης καταμετρώνταν στο smart και πρόβλημα ο σκληρός σαφώς είχε και έφταιγε για τις επανεκκινήσεις στα windows. Το πιο περίεργο είναι ότι ενώ είχε πρόβλημα, δεν έχανε δεδομένα.

Last edited:
Τον Western Digital Blue SN550 τον πήρα πριν κανένα τρίμηνο και δεν έχω κανένα απολύτως θέμα. Πήρα το ένα giga και τον έχω για τα παιχνίδια.

κατέληξα τελικά στον MX500 m.2 πολύ μπέρδεμα η αγορά, μόλις έβαλα κάτω τις διαθεσιμότητες και τις τιμές για μαγαζιά που το έχουν πήγαμε αλλού όταν άρχισα να κοιτάζω τι θα πάρω, σε βαθμό που πραγματικά μερικοί μας κοροϊδεύουν στα μούτρα μας νοιώθω που έχουν διαθεσιμότητα πάνω από 30 μέρες (άρα δεν το έχεις ρε φίλε...) και βάζουν την χαμηλότερη τιμή ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟΚ!

Για να μην μπω στο ναι μωρε τι είναι +5€ τι είναι άλλα 5 και άλλα 5 και άλλα 5 και μιας και ξεκίνησα από το 30άρι για να βάλω ssd στο macbook, αλλά τελικά είπα να αναβαθμίσω το pc και να πάει το 120άρις στο μακ, και ξαφνικά έφτασα στα 75+€, τελικά πήρα τον ΜΧ500 από τοπικό κατάστημα 65€ χωρίς μεταφορικά.

Δεν κράτησα γαμώτο το άλλο το θεικό όπου έβγαινε κάποιος άλλος δίσκος 55€ και είχα χαρεί μόνο και μόνο για να δω μεταφορικά 11€...

Restart λόγω SSD... χλωμό ρε συ, κάτι πρέπει να πηγαίνει πολύ λάθος. Από την άλλη, τις λογικές ενναλακτικές τις δοκίμασες.

Κι εμένα μου φαντάζει κουφό να οφείλονται στον SSD, αλλά δε μπορώ να βρω τι άλλο μπορεί να φταίει. Εξέτασα ακόμη και τους τρεις HDD, μπας και ήταν υπεύθυνος κάποιος από αυτούς, αλλά δεν βρήκα κάτι ύποπτο.

Μια και ο λόγος περί SSD, αυτός που μου έχει κάνει ΠΟΛΥ θετική εντύπωση, είναι ο Apacer Panther AS340 120GB. Τον έχω βάλει σε ένα laptop με i3-4100M / 8GB DDR3 και η ταχύτητά του στο boot, σε διεργασίες, αλλά και στο shut down πραγματικά δεν έχει ΚΑΜΙΑ σχέση με την αντίστοιχη του OCZ Agility3 120GB του desktop (i5-2500K / 16GB DDR3).

Κι εμένα μου φαντάζει κουφό να οφείλονται στον SSD, αλλά δε μπορώ να βρω τι άλλο μπορεί να φταίει. Εξέτασα ακόμη και τους τρεις HDD, μπας και ήταν υπεύθυνος κάποιος από αυτούς, αλλά δεν βρήκα κάτι ύποπτο.

Μια και ο λόγος περί SSD, αυτός που μου έχει κάνει ΠΟΛΥ θετική εντύπωση, είναι ο Apacer Panther AS340 120GB. Τον έχω βάλει σε ένα laptop με i3-4100M / 8GB DDR3 και η ταχύτητά του στο boot, σε διεργασίες, αλλά και στο shut down πραγματικά δεν έχει ΚΑΜΙΑ σχέση με την αντίστοιχη του OCZ Agility3 120GB του desktop (i5-2500K / 16GB DDR3).
Λογικό 10 ετών SSD δεν είναι απλά παλιός, είναι αρχαίος. Οι εξελίξεις στους SSD ήταν ραγδαίες τα τελευταία χρόνια, ειδικά στους controllers που έχουν επάνω, με αποτέλεσμα να έχουμε φτάσει τώρα στους NVMe SSD και να μην ξέρει το λειτουργικό τι να κάνει τόση ταχύτητα. Θα βγάλουν νέο ΑΡΙ διάβασα για να μπορέσουν τα windows να διαχειριστούν καλύτερα τις ταχύτητες.

Φτάσαμε δηλαδή το bottleneck να μην είναι στους δίσκους αλλά στο λειτουργικό ή στον επεξεργαστή του συστήματος.

Πάντως πριν που το έλεγες δεν είχα τσεκάρει πόσο παλιός είναι ο SSD σου, είναι πολύ λογικό απλά να πεθαίνει, γιατί ειδικά οι παλιοί είχαν πολύ συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης.

BTW, ο πωλητής εδώ δίνει Crucial BX500 960GB (προσοχή, πρόκειται για BX500, όχι ΜΧ500), στα 65€ έκαστο, αλλά για αγορά 6άδας.

Προσωπικά σκέφτομαι αρκετά σοβαρά την περίπτωση αντικατάστασης των μηχανικών Seagate με τέτοιους (για λειτουργικό θα πάω σε κάποιον πιο μικρό και πιο σφαιράτο), οπότε αν υπάρχει ενδιαφέρον κι από άλλους (προφανώς από Αθήνα, μη μπλέκουμε με ΕΛ.ΤΑ) να πάρουμε και τους 6 μαζί, συννενοούμαστε και το προχωράω.

Εχω 6 μηνες τον EVO 860 250gb στα 41Ε προσφορα και ειμαι πολυ ευχαριστημενος. Πριν λιγες μερες πηρα τον EVO plus 970 ιδιας χωρητικοτητας στα 58,50Ε ακομα πιο γρηγορος απο τον 860. Και οι 2 εχουν 5 χρονια εγγυηση.
Γιατι, ρε παιδια, ο crucial BX 500 1024gb εχει 85,34Ε και ο
ιδιος 960gb κοστιζει 103,44Ε
λογικα ο πρωτος δεν επρεπε να ειναι ακριβοτερος, λογο μεγαλητερης χωριτικοτητας?

Last edited:
Γιατι, ρε παιδια, ο crucial BX 500 1024gb εχει 85,34Ε και ο ιδιος 960gb κοστιζει 103,44Ε
Ειτε εχουν κανει λαθος καταχωρηση οι μαγαζατορες στο σκουτζ ειτε καποτε κυκλοφορουσε 960Gb οποτε μιλαμε για παλιο μοντελο.

Δεν υπαρχει 960GB BX δισκος στο site της εταιριας.

Ομοιως τον MX500 512Gb πηρα απο msystems. Κακη εποχη για αγορα καθως σε λιγους μηνες τον βλεπω στα 30-40 Ευρω...

Μαλλον δικαιο εχεις, λαθος καταχωριση θα ειναι. Κι εγω ετσι πιστευω, θα πεσουν οι τιμες των ssd κι αλλο. Θα παρω 1ΤΒ evo οταν θα εχει κατω απο 60Ε. Θα πουλησω τον 250αρη τωρα γιατ βλεπω να πεφτει στα 15 καινουργιος σε 2-3 μηνες

φυσικά και θα πέσουν αλλά τι θα κάνετε; θα περιμένετε για πάντα; εγώ τώρα έχω λεφτά, τώρα τον αγοράζω. και αν γίνει καμιά στραβή και ανέβουν και τα τσιπάκια μνήμης σε κόστος; άσε καλύτερα, better safe than sorry, όπως έγινε με την κάρτα γραφικών, που έλεγα τι βλακεία έκανα που έδωσα 200€ για 5500 λίγο πριν βγει η επόμενη RT γενιά και τώρα κοιτάζω την αγορά και λέω "πάλι καλά πρόλαβα".

Ποτέ δεν ξέρεις με το hardware.

Λάθος στιγμή να αγοράσεις hardware είναι να το αγοράσεις ενώ δεν το χρειάζεσαι. Τα υπόλοιπα είναι OCD πάνω από φραγκοδίφραγκα, το οποίο συνήθως αγνοεί τελείως και τον παράγοντα του χρόνου που χάνεις ενώ περιμένεις την χρυσή ευκαιρία.

Back