What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Europa Universalis IV

m@ster chief

Hobgoblin Captain
Joined
Dec 1, 2012
Messages
227
Έχω ένα πρόβλημα με το demo του παιχνιδιού. Όταν το βάζω να παίξει στο σημείο που λέει creating borders, το παιχνίδι κρασάρει. Είχε κανείς παρόμοιο πρόβλημα;

Όσο αφορά το ίδιο ο παιχνίδι, ποια είναι η γνώμη σας; Τι αξίζει περισσότερο, αυτό ή το 3 με όλα τα expansions;
 

nortrom

Mind-flayer
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,559
Παίζω Δανία απο το αρχικό έτος και μέχρι στιγμής μου αρέσει περισσότερο απο το 3.

Δοκίμασε να το τρέξεις σαν διαχειριστής (properties->compability->run as admin).
 

chek2fire

Mind-flayer
Joined
Dec 14, 2012
Messages
2,144
παιδιά το game θερίζει και σπέρνει και τα σπάει μαζί <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" /> και προβλέπω να είναι το επόμενο μου αγαπημένο grand strategy μετά από το crusader kings.
Απίστευτο βάθος και λεπτομέρεια και νομίζω έχουν πάρει τα καλύτερα στοιχεία από crusader kings και march of the eagles και τα έχουν ενσωμετώσει σε ένα πακέτο.
Πρώτο ξεκίνημα πήρα την βυζαντινή αυτοκρατορία αλλά έφαγα πουλί με την μια. Θα συνεχίσω να παίρνω έτσι περιφεριακές χώρες μέχρι να το μάθω λίγο και να πάω για ποιο σοβαρά πράγματα.
Ονειρό μου.. Να πάρω τους αζτέκους και να κατακτήσω την ευρώπη στο όνομα του βασιλιά Ηλιου <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" /> και φυσικά να θερίσω τους απίστους με ανθρωποθυσίες..
 

nortrom

Mind-flayer
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,559
Έβαλες το lucky nations στο "none" στην αρχή? Κάνει πιό απρόβλεπτο το παιχνίδι. Στο δικό μου playthrough (με την Δανία πάντα) οι βυζαντινοί έχουν Ελλάδα + 1 μεριοχή στην μικρά Ασία. Η μικρά ασία είναι σπασμένη σε 5 διαφορετικές χώρες και οι οθωμανοί είναι μικρότεροι απο το βυζάντιο. Όλα αυτά το 1508. Αν είχα βάλει random (διάβασε semi-historical) ή historical για lucky nations, δεν θα υπήρχε το βυζάντιο.

Με τους αζτέκους είναι λίγο δύσκολο το αν καταφέρεις οτιδήποτε, γιατί έχουν τεράστιο πεναλτι στο κόστος τεχνολογίας. Γενικότερα το παιχνίδι ευνοεί πολύ την κεντρική και δυτική Ευρώπη για ιστορικούς λόγους.
 

m@ster chief

Hobgoblin Captain
Joined
Dec 1, 2012
Messages
227


chek2fire wrote:
.....</blockquote>


ShadowDancer wrote:
....</blockquote>

Καλά ρε, επίτηδες το κάνετε :cry: :cry: :cry:



 

kesnar

Hobgoblin Captain
PCMaster Veteran
Joined
Nov 30, 2012
Messages
269
Δεν εχω ασχοληθει ακομα ιδιαιτερα μαζι του (μια η δουλεια, μια η εξεταστικη που ξεκινησε)...
Αλλα απο το λιγο που το ειδα περιμενω πολλα... <img src="/smile.gif" width="" height="" alt=":)" title=":)" class="bbcode_smiley" />
Αρκετα πιο βαθυ απο το crusader kings 2...στην αρχη ειχα σκαλωσει λιγο....
Εχω δοκιμασει λιγο το 3 αλλα μου καθησε απειρα στον λαιμο και δυστυχως δεν το συνεχισα...
Το 4 ομως φαινεται αρκετα πιο user-friendly...αν και ο user ειναι friendly (*μπανταμ τςςςς :drummer: )

Εγω παντως ξεκινησα με πορτογαλια....και παω για επικοισμο της αφρικης...εχοντας παρει μεγαλο μερος της ακτης της απο το μαροκο...
(Δυστυχως ρε γαμωτο δεν εχει αιτη για παιξιμο για λιιιιγα χρονια <img src="/frown.gif" width="" height="" alt=":(" title=":(" class="bbcode_smiley" /> )

<span style="font-size:2">(αιμ μπακ μπιτσαζ)</span>
 

chek2fire

Mind-flayer
Joined
Dec 14, 2012
Messages
2,144
Δεν κρατίθηκα και ξεκίνησα με Αζτέκους. Ηδή έχω βγάλει από τον χάρτη της ιστορίας τα εδάφη της κεντρικής αμερικής ενώ έχώ κάνει και μια λυκοφιλια με τους Μαγια που δεν βλέπω να κρατάει πολύ.
Να ρωτήσω quick save δεν έχει το game? Και με τις ιδέες στην τεχνολογία πως γίνετε να ξεκλειδώσουν γιατί δεν το έχω καταλάβει.
 

razvedchiki

Death Knight
Joined
Dec 1, 2012
Messages
2,735
εγω παντως βρισκω αδυνατο να περασεις τα 4 πρωτα χρονια με βυζαντινους χωρις οι οθωμανοι.......να σου κανουν οθωμανικο!

καταρχας μεσα σε 2-3 μηνες απο τν αρχη του παιχνιδιου σου στελνουν warning να μην ξεκινησεις πολεμο με κανεναν αλλιως θα παρεμβουν.

οχι οτι μπορεις να τα βαλεις με οποιονδηποτε [εκτος ισως απο την χωρα με τις 2 επαρχιες διπλα στην τραπεζουντα} αφου ολοι εχουν quarentee την ανεξαρτησια τους απο μεγαθηρια.

ουτε μπορεις να εφαρμοσεις το κολπο που επιανε στο 3,οπου εχτιζες εναν στολο με 25-30 γαλερες,περιμενες να μεταφερουν οι τουρκοι τον στρατο στην μικρα ασια και μετα εκανες blocade στον μαρμαρα και αλωνες με την ησυχια σου ολες τις ευρωπαικες επαρχιες της τουρκιας.
αυτο δεν γινεται στο 4 γιατι δεν προλαβαινω να φτιαξω αρκετα πλοια και δεν εχουν ποτε ηθικο πανω απο 2.0-2.10 ενω οι τουρκοι εχουν παντα 2.4 <img src="/frown.gif" width="" height="" alt=":(" title=":(" class="bbcode_smiley" />
 

chek2fire

Mind-flayer
Joined
Dec 14, 2012
Messages
2,144
Ναι δεν εχεις καμία τύχη με τους βυζαντινούς. με αυτούς ξεκίνησα και το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να κάνω βασιλικούς γάμους με τους Σλάβους, και την βλαχία καθώς και μια άλλη χώρα στην μαύρη θάλασσα.
Ακόμα χρηματοδότησα και revolt την αθήνα αλλά μάταια. Μετά από λίγα χρόνια μου κύρηξαν πόλεμο οι οθωμανοί και δεν με βοήθησε κανείς από τους συμμάχους
 

razvedchiki

Death Knight
Joined
Dec 1, 2012
Messages
2,735
ναι οντως ουτε η σερβια ουτε η μολδαβια θα σε βοηθησει αν εχεις συμμαχια.
μονο καποια μεγαλη χωρα,οπως πχ η ουγγαρια αλλα καθε φορα που ξεκιναω να κανω improve relation η αντιπαθεια τους για μενα χτυπαιε 1000 ποντους!μαλλον bug ειναι.

περισοτερες πιθανοτητες για ρεβολτ εχεις στην ροδο και την κυπρο με την προυποθεση βεβαια οτι κανεις συνεχες σαπορτ τους ρεμπελς με λεφτα+διπλωματη.
αλλα και παλι θες τουλαχιστον 4-5 χρονια μεχρι να γινει η εξεγερση και οι επαναστατες καταλαβουν τα καστρα.
 

chek2fire

Mind-flayer
Joined
Dec 14, 2012
Messages
2,144
Με την τεχνολογία δεν έχω καταλάβει πως δουλεύει αυτό το πράγμα αν μπορεί να μου το εξηγήσει κανείς.
Εχώ τους αζτεκους και θέλω να αποικίσω τα βόρεια εδάφη αλλά δεν μπορώ να το κάνω γιατι δεν μπορώ να επιλέξω κάτι στο τομέα της τεχνολογίας ώστε να μου ανοίξει αυτή η δυνατότητα.
 

nortrom

Mind-flayer
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,559
<blockquote>Με την τεχνολογία δεν έχω καταλάβει πως δουλεύει αυτό το πράγμα αν μπορεί να μου το εξηγήσει κανείς</blockquote>.

To νεο Europa χωρίζει την τεχνολογία σε 3 κατηγορίες: Administrative, Diplomatic και military. Το έθνος σου παίρνει πόντους για καθε ένα απο αυτά και οι πόντοι αυτοί γίνεται να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη της τεχνολογίας, όπως και για άλλα πράγματα. Οπότε αν θες να αυξήσεις το Admin tech πρέπει να μαζέψεις Admin points.

Οι χώρες χωρίζονται σε περιοχές "τεχνολογίας" και έχουν το ανάλογο πεναλτι στο κόστος της, με βάση τα δυτικά έθνη που έχουν κανονικό κόστος. Οι ινδιάνοι έχουν το μεγαλύτερο αν θυμάμαι καλά, δηλαδή 200%.

<blockquote>αλλα καθε φορα που ξεκιναω να κανω improve relation η αντιπαθεια τους για μενα χτυπαιε 1000 ποντους!μαλλον bug ειναι.</blockquote>

Νομίζω τα όρια είναι +200/-200.
 

chek2fire

Mind-flayer
Joined
Dec 14, 2012
Messages
2,144
Φαντάζομαι θα παίρνεις πόντους καθώς περνάει ο χρόνος.
 

chek2fire

Mind-flayer
Joined
Dec 14, 2012
Messages
2,144
Οπως είπα πήρα τους Αζτέκους αν και με μεγάλο ντισαβαντάζ στην τεχνολογία θα το παλέψω να δω που θα με βγάλει.
Όνειρο μου φυσικά να καταλύσω τα μονοθεϊστικά έθνη στην Ευρώπη και να προσηλυτίσω τους και καλά πολιτισμένους Ευρωπαϊκούς λαούς στον θεό Ήλιο και τους ακόλουθους του <img src="/smile.gif" width="" height="" alt=":)" title=":)" class="bbcode_smiley" />. Δύσκολο και θα δούμε πως θα πάει.
Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να διαλύσω το μικρό ανεξάρτητο έθνος που βρισκόταν στην κεντρική Αμερική. Για να γίνει ποιο εύκολο το σχέδιο μου έκανα με την μια βασιλικό γάμο με τους Μαγια και μετά συμμαχία μαζί τους.
Μετά φυσικά δεν έχασα χρόνο και πήγα σε ανοιχτό πόλεμο μαζί τους ζητώντας και την βοήθεια των συμμάχων Μαγια.
Με τόσο μεγάλη πολεμική δύναμη τους κατέκτησα πανεύκολα και φυσικά διέλυσα το κράτος τους και άρχισα τον πολιτιστικό τους αφανισμό να χάσουν δλδ την εθνική τους ταυτότητα και να μετατραπούν σε αζτέκους.
Το επόμενο βήμα φυσικά στα πολεμοχαρή σχέδια μου οι Μαγια. Αφού πρώτα κανόνισα τα εσωτερικά ζητήματα και έφερε την οικονομία στα μέτρα μου πήρα ένα δυσθεώρητο δάνειο των 100 ducats και το μετέτρεψα σε στρατεύματα.
Το επόμενο βήμα ήταν ο ανοιχτός πόλεμος με τους Μαγια φυσικά για τον αφανισμό τους.
Μετά από ένα χρόνο μάχες η τελευταία πόλη των Μαγια έπεσε και αμέσως μπήκε σε σχέδιο ο πολιτιστικός τους αφανισμός ώστε να μειώσω τις πιθανότητες επανάστασης.

<img src="http://imageshack.us/a/img836/2626/f3xe.jpg" alt="f3xe.jpg" class="bbcode_img" />


Πλέον ξαναέφτιαξα την οικονομία και τώρα περιμένω να ανέβω lvl στα τεχνολογικά πεδία ώστε να μπορέσω να παράγω πλοία και να μάθω βασικά την τεχνολογία για εξερεύνηση ώστε να μπορέσω να αποικίσω και τα υπόλοιπα εδάφη της Αμερικανικής ηπείρου.
Δεν ξέρω αν προλάβω να το κάνω πριν εμφανιστούν οι Ευρωπαίοι στα εδάφη μου πάντως ανεβαίνουν lvl πάρα πολύ αργά.
 

razvedchiki

Death Knight
Joined
Dec 1, 2012
Messages
2,735
το ποιο δυσκολο κομματι του παιχνιδιου ειναι η διαδικασια του westernasation

ας που με οτι θα πρεπει για καμια 50νταρια χρονια να εχεις 50-60 συνταγματα σε πληρη ετοιμοτητα......
 

chek2fire

Mind-flayer
Joined
Dec 14, 2012
Messages
2,144
Τελικά η αυτοκρατορία των αζτέκων βυθίστηκε στα ερείπια των άλλοτε ένδοξων εποχών της.. <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" />
Γύρω στα 1500 εμφανίστηκαν τα πρώτα καράβια των Ευρωπαίων και στα 1600 άρχισαν να ιδρύουν τις πρώτες αποικίες που ήταν κοντά σε μένα. Η βρετανία ήταν οι ποιο επιθετική από όλες καθώς ίδρυσε αποικίες δίπλα στα δικά μου εδάφη.
Εγώ όλα αυτά τα χρόνια πάσχιζα να βελτιώσω την τεχνολογική μου πρόοδο χωρίς κάποια ουσιαστικά αποτελέσματα.
Οταν μου κήρυξε πόλεμο η βρετανία τα πάντα ήταν πλέον χαμένα. Αυτοί με μουσκέτα και εγώ ακόμα με ακόντια δεν άργησαν να μου πάρουν και το τελευταίο έδαφος που μου είχε απομείνει.
Πλέον ξεκίνησα με τους Ιάπωνες που εκεί έχει την ιδιαιτερότητα ότι η χώρα είναι διασπασμένη σε σογκουνάτα δλδ vassals του αυτοκράτορα στο kyoto και πρέπει κάπως να τους ενώσε σε μια αυτοκρατορία πρώτα.
Παιδιά το game απλά τα γαμ..!
 

kesnar

Hobgoblin Captain
PCMaster Veteran
Joined
Nov 30, 2012
Messages
269


chek2fire wrote:
Φαντάζομαι θα παίρνεις πόντους καθώς περνάει ο χρόνος.</blockquote>

Ναι...καθε μηνα (νομιζω...παιζει να ειναι και χρονος δεν θυμαμαι τωρα ακριβως) παιρνεις καμποσους...
Αυτο το καμποσοι ακολουθει την εξης εξισωση για καθε μια κατηγορια:
3+ X + Y
οπου X ειναι το αντιστοιχο trait του βασιλια σου (π.χ. αν ο βασιλιας σου)
και Υ το level του αντιστοιχου σου advisor...
π.χ.
Αν εχεις βασιλια με 3 administrative power, 0 diplomatic power, 1 military power
και εχεις εναν level 3 diplomatic advisor και εναν level 2 millitary advisor θα παιρνεις για καθε μια κατηγορια:
3+3+0=3 administrative points
3+0+3=6 diplomatic points
3+1+2=5 millitary points...

Με αυτα τα ποιντς μπορεις να κανεις διαφορα (π.χ. boost stabillity, make core, να σκωτωνεις ιθαγενεις, να αγοραζεις στρατηγους κλπ κλπ)

συγκεκριμενα για την τεχνολογια καθε φορα που μαζευεις καμποσους τετοιους ποντους (αρκετους) μπορεις να ξεκλειδωσεις μια νεα τεχνολογια του αντιστοιχου σετ (π.χ. αν εχεις 400 administrative points ξεκλειδωνεις την νεα administrative τεχνολογια κ.ο.κ.)
(^αυτα στο ταμπ με το γραναζι)

Ξεκλειδωνοντας εναν αριθμο απο τεχνολογιες (αρχικα 3 μετα 5 μετα 7 κλπ αν θυμαμαι καλα) μπορεις να επιλεξεις ενα idea set...το οποιο εχει 10(?) υποideas που ξεκλειδωνονται με τα αντιστοιχα points...συνολικα υπαρχουν 5 idea sets για καθε κατηγορια...συνολικα 15...
Τωρα καθε φορα που ξεκλειδωνεις3 τετοιες υποideas σου δινεται μπονους ενα national idea...
(^αυτα στο ταμπ με την λαμπα)

ετσι εχει το πραγμα ελπιζω να σε βοηθησα <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" />

Τωρα εσυ για να αρχισεις να αποικεις πρεπει να ξεκλειδωσεις καμποσες τεχνολογιες για να ξεκλειδωσεις το πρωτο idea set σου...και μετα να επιλεξεις ενα (απο τα 2(?) αν θυμαμαι καλα) που σου δινουν colonists...το exploration νομιζω ειναι το ενα...το οποιο ανηκει στην diplomatic γκρουπα...οποτε αν εχεις σκοπο να πας για αποικιες επενδυσε σε diplomacy points...παρε καλους diplomacy advisors δλδ

(για τους αζτεκους και τους ινκας...αν εχεις το dlc για ck2 που σου επιτρεπει να κανεις export saves και ταυτοχρονα οταν κανεις export εχεις ενεργοποιημενο και το dlc sunset invasion...σε αυτο το exported οι αζτεκοι και ινκας ανηκουν σε technology group αντιστοιχο του western european και εχουν 100% κοστοι αντι για 200%)


Εγω με το trade δεν εχω καταλαβει ακριβως τι παιζει...αν μπορει καποιος να εξηγησει λιγο...π.χ. το transfer trade power τι ακριβως κανει? και που εχει νοημα να το κανεις? σε περιοχες που κατεχεις η και σε ασχετες?

 

chek2fire

Mind-flayer
Joined
Dec 14, 2012
Messages
2,144
Thanks πολύ κατατοπιστιό ότι είπες. Τώρα στο trader από τι έχω καταλάβει τα node που πραγματικά δίνουν λεφτά είναι αυτά που υπάρχουν κοντά στις περιοχές σου.
Το transfer και εγώ δεν μπορώ να καταλάβω τι ακριβώς κάνει. Μήπως δίνει λίγα χρήματα στα trade nodes σου δλδ κάνει transfer εμπορική δύναμη από node που δεν σου ανοίκουν αλλά είναι κοντά στα δικά σου?
Είδα και το dlc που μεταφέρεις τα save από crusader kings. Ακριβό είναι θα περιμένω να πέσει η τιμή και να το αγοράσω, τώρα έχει γύρω στα 10 ευρώ.
Τώρα έχω πάρει την Ιαπωνία. Μου αρέσει πόσο προσεγμένο είναι ιστορικά το game. Δλδ δεν μπορείς να πάρεις μια χώρα και αν αρχίσεις να κατακτάς τον κόσμο χωρίς πρώτα να αντιμετωπίσεις τα ιστορικά εθνικά της προβλήματα.
Στην Ιαπωνία έφαγα 100 χρόνια μέχρι να μπορέσω να την ενώσω.
 

nortrom

Mind-flayer
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,559
@kesnar - Σχετικά με τις ιδέες, κάθε φορά που ολοκληρώνεις ένα σετ με ιδέες κερδίζεις αυτόματα ένα μικρό μπόνους. Αν ολοκληρώσεις το σετ με τις trading ideas πχ, αυτόματα κερδίζεις 1 παραπάνω merchant. Αυτό χώρια απο τις Unique national ideas (δες screenshot παρακάτω).

@check2fire - Με την Ιαπωνία γίνεται να επεκταθείς προς την Ασία?

Στο δικό μου playthrough έχω βάλει στόχο να ενώσω την Σκανδιναβία με ειρήνικό τρόπο και στην συνέχεια είτε να γίνω Defender of faith και να τα βάλω με Καθολικούς ή να αποικήσω περιοχές στην Αμερική. Έχω ήδη καταφέρει να ενώσω Holstein + Νορβηγία με την χώρα μου και τώρα κάνω integrate και την Σουηδία. Έχω επίσης κατακτήσει κάποιες περιοχές νοτιότερα, κυρίως απο αμυντικούς πολέμους. Σε αυτές τις περιοχές θα χτίσω march+star forts μόλις ενοποιήσω την Σκανδιναβία μιας και δεν πρόκειται να επεκταθώ νοτιότερα.

Οι κλασικές αυτοκρατορίες δεν υπάρχουν στο δικό μου playthrough. Το Βυζάντιο έχει διαλύσει τους οθωμανούς και έχει πλεων σταθεροποιηθεί. Η Σκοτία έχει τα 3/4 του νησιού και η Ιρλανδία είναι ανεξάρτητο έθνος. Η Καστίλη είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη λόγω της εξάπλωσης του Aragon. Μόνο η Γαλλία έχει "φουσκώσει", αλλά έχει γίνει τεράστιο coalition εναντίων της οπότε δύσκολα θα επεκταθεί περισσότερο.

Απο ιδέες έχω πάρει το trading + economic και έχω ολοκληρώσει το trading. Δεν ξέρω ποιό σετ να πάρω στην συνέχεια. Είμαι ανάμεσα σε Defensive και Diplomatic ideas.

<u>Edit:</u> Μόλις ξεκίνησε τεράστιος πόλεμος εναντίων Γαλλίας. Ο πρώτος μεγάλος πόλεμος στο παιχνίδι (επιτέλους!), που φέρνει λίγο σε http://en.wikipedia.org/wiki/War_of_the_First_Coalition" class="bbcode_url">πραγματικούς πολέμους ανάμεσα σε Γαλλία και συμμαχιών εναντίων της.

<u><span style="font-size:5">Screenshots</span></u>

<span class="bbcode_spoiler">
<img src="http://imageshack.us/a/img801/267/73r.png" alt="73r.png" class="bbcode_img" />

<img src="http://imageshack.us/a/img855/2710/msae.png" alt="msae.png" class="bbcode_img" />

<img src="http://imageshack.us/a/img856/6575/3idm.png" alt="3idm.png" class="bbcode_img" />

<img src="http://imageshack.us/a/img839/600/q4r2.png" alt="q4r2.png" class="bbcode_img" />

<img src="http://imageshack.us/a/img854/8616/my70.png" alt="my70.png" class="bbcode_img" />

</span>

<span class="bbcode_spoiler"> <img src="http://imageshack.us/a/img707/4821/osi7.png" alt="osi7.png" class="bbcode_img" /></span>

<span class="bbcode_spoiler">
<img src="http://imageshack.us/a/img822/1760/t5fi.png" alt="t5fi.png" class="bbcode_img" />

<img src="http://imageshack.us/a/img580/548/n556.png" alt="n556.png" class="bbcode_img" />
</span>
 
Top Bottom