Ο μέσος ανθρώπινος νους έχει την τάση να ξεχνάει τα αρνητικά και να θυμάται μόνο τα θετικά από το παρελθόν όσο περνάει ο καιρός (και κυρίως, όσο το παρόν αποδεικνύεται δύσκολο). Για αυτό είναι τυπικό να αναπολεί ο ενήλιξ-μεσήλιξ πχ και να λέει ατάκες του στυλ "αααχ να μπορούσα να πήγαινα κι εγώ ξανά σχολείο έστω για μια μέρα" ή "αααχ και να ήμουν στη θέση σου και να πήγαινα κι εγώ ξανά στρατό", ενώ στην πραγματικότητα και οι 2 συγκεκριμένες καταστάσεις υπήρξαν (για την πλειοψηφία, έστω) πλήρως μίζερες και ψυχοφθόρες όταν τις ζούσαμε.<br><br>Με την ίδια λογική, ο "μέσος Παναθηναϊκός" (αυτός που απλά βλέπει κάνα ματσάκι αραιά και που, αγοράζει 1-2 αθλητικές εφημερίδες επειδή "θέλει να ενημερώνεται αντικειμενικά", μιλάει για μπαλίτσα και 4-4-2 και ισχυρίζεται πως "δεν τρώει σανό") έχει ξεχάσει και το ότι ο Μάμρα είχε αφήσει την ομάδα στο έλεος του Κόκκαλη παρασκηνιακά, ότι διέλυσε όχι μία αλλά δύο φορές την ομάδα (το 1984 την ομάδα του Γκμοχ και το 96 την ομάδα του Ρότσα) αντί να την ενισχύσει για να κάνει την υπέρβαση, έχει ξεχάσει τις μεταγραφάρες του στυλ Τζαφάρ Ιρισμέτοφ και Ελιομάρ Καρβάλιο, έχει ξεχάσει πως την σεζόν μετά την μεγαλειώδη πορεία στους 4 του ΤσουΛου είχαμε μείνει εκτός Ευρώπης, έχει ξεχάσει και τα 6 μόλις πρωταθλήματα από το 1979 μέχρι το 2000 που αποχώρησε από την διοίκηση ο Μάμρα.<br><br>Αντ' αυτού θυμάται μόνο ότι "δεν χρωστούσαμε", ότι "κάναμε πορείες στην Ευρώπη", ότι "είχαμε παικταράδες" και "παίζαμε μπαλάρα". Έτσι απλά και ρομαντικά.<br><br>Η παρούσα κατάσταση στην ΠΑΕ δεν βοηθάει και ιδιαίτερα τις συγκρίσεις η αλήθεια είναι, αλλά είναι μάλλον αστεία η ευρύτερη και συστηματική απόπειρα να μπει στην κολυμπήθρα του Σιλωάμ η ενασχόληση της Οικογένειας με τον Όμιλο.