Gaming Industry Drama thread

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!
Το θεμα δεν ειναι η χρηση των LLM ως εργαλειο ομως, αλλα η ευκαιρια των μανατζαραιων να κοβουν junior θεσεις για κερδος, κοιτωντας βραχυπροθεσμα
Τι να πούμε πάνω στο θέμα αυτό;

Αυτή είναι η δουλειά τους, να "πιάνουν τους στόχους" όπως τους ορίζει το ΔΣ, ο CEO ή δεν ξέρω ποιός άλλος. Οι στόχοι είναι η μεγιστοποίηση κερδούς ώστε οι παραπάνω ΔΣ, μέτοχοι κλπ να βγάλουν τα λεφτά που θέλουν προτού πουλήσουν στον επόμενο και μεταφέρουν τα λεφτά/επέδυσή τους στην επόμενη "κερδοφορικά" υποσχόμενη εταιρία ώστε να αρχίσει ο κύκλος από την αρχή.

Το ότι τον έκοψαν με τη δικαιολογία του ΑΙ είναι αδιάφορο καθώς θα μπορούσαν απλά να του πουν "περικοπές, καλή συνέχεια". Φαντάζομαι ότι στη συγκεκριμένη χώρα δεν μπορούν να σε απολύουν με αυτή τη δικαιολογία οπότε έπαιξαν το χαρτί "κατάργηση θέσης λόγω automation/AI".

Εξακολουθώ να προβληματίζομαι με άλλα πράγματα πάντως. Όπως το ότι έμεινε 4 χρόνια ως μεταφραστής σε gaming εταιρία, το ότι πίστεψε ότι η θέση του σε ιδιωτική εταιρία ήταν ψιλομόνιμη και επέλεξε να αγνοησει την ξεκάθαρη πρόθεση της εταιρίας να δοκιμάσει AI για τη δουλειά που έκανε αυτός. Γενικότερα μια προβληματική λογική και αφελής νοοτροπία η οποία ελπίζω να οφείλεται στο νεαρό της ηλικίας.

O @Eaglos έχει 100% δίκιο.

Έχοντας επιβιώσει αρκετών γύρων απολύσεων στην βιομηχανία του gaming -προφανώς θα έρθει κι η σειρά μου, στο απυρόβλητο δεν είναι ΚΑΝΕΙΣ μας- αυτό που παρατηρώ σε κάθε περίπτωση, είναι πως οι απολύσεις γίνονται βάσει στυγνής οικονομικής λογικής. Ένα 5% παίζεται και σε προσωπικές επαφές/προτιμήσεις, αλλά είναι αμελητέο το ποσοστό κι όποιος στηρίζεται εκεί, τον κλαιν' οι ρέγγες.

Το ΑΙ πραγματικά εξαφανίζει αρκετές entry level θέσεις/εύκολα μεροκάματα. Κι εγώ μικρός έκανα μεταφράσεις για εγχειρίδια από ηλεκτρικές σκούπες και ένιωθα πασάς που δούλευα ρημόουτ, πληρωνόμουν ονλάιν και ήμουν έτσι proto-digital-nomad αρχιφασαίουρας. Θα ήταν παράλογο, αφελές και βλακώδες να περίμενα πως στην εποχή του agentic AI, οι παχιές αγελάδες θα συνέχιζαν να βοσκάν αμέριμνες.

Ο @Norshgaath το θέτει πολύ σωστά : όσοι είναι μάγκες στον κλάδο τους, ενημερώνονται κι εξελίσσονται, δεν θα χαθούν ποτέ. Η ανθρώπινη δημιουργικότητα, το αισθητήριο του κάλλους και η επακόλουθη εφαρμογή του στην ευρύτερη βιομηχανία της ψυχαγωγίας, δεν θ'αντικατασταθεί ποτέ. Οι άνθρωποι επιζητάμε να συγκινηθούμε από ανθρώπινες ιστορίες. Τα εργαλεία πάντα άλλαζαν και πάντοτε θ'αλλάζουν. Όσοι τα μαθαίνουμε, θα έχουμε μια καλύτερη ευκαιρία για αξιοπρεπή διαβίωση.

Όποιος θέλει να ρουφά φραπουτσίνο και να νιώθει 'μάγκας' που έμαθε κάτι το 2001 και μ'αυτό θα βιοπορίζεται ισοβίως, χέχ σόρι, σας έχουμε νέα.

Ειδικά πάντως στο gaming, υπάρχει υπερσυγκέντρωση προνομιούχων φυντανιών. Μεγαλώνουν πλουσιοπάροχα στην πολιτισμένη Δύση, δεν έχουν ψάξει ποτέ στον καναπέ δίφραγκα για να ψωνίσουν με πενταροδεκάρες (κυριολεκτικά) πακέτο μακαρόνια Σπάρ για το τριήμερο και πιστεύουν βαθιά και ακλόνητα πως ο κόσμος τους χρωστά. Ότι έτσι είναι απόλυτα εφικτό να πηγαίνεις στο γραφείο, να είσαι ο εαυτός σου, να μη ζορίζεσαι και να βρέχει φράγκα.

Ενήλικη ζωή λέγονται αυτές οι χαστούκες κι αν είσαι τυχερός, μαθαίνεις.

ΥΓ Αν ψηφίζαμε ουτοπίες, ο πρώτος που θα υπόγραφε για μια μίνιμουμ αξιοπρεπή εργασία χωρίς πολλές σκοτούρες για όλους, θα ήμουν εγώ. Αλλά στο βρώμικο ύστερο καπιταλισμό που έχει ήδη θανατώσει τον πλανήτη μας, αυτά είναι υδρατμοί και ψευδαισθήσεις.

Εγώ πάλι δεν καταλαβαίνω προς τι τόσος κυνισμός και λοιδορία προς έναν άνθρωπο που έμεινε άνεργος εξαιτίας της απληστίας ενός στούντιο, που υποτίθεται είναι λιγότερο "διεφθαρμένο" από κάτι EA, Ubi, Sony, Microsoft κτλ.

Σήμερα είναι ο μεταφραστής/κειμενογράφος, αύριο θα είναι ο γραφίστας, προγραμματιστής, voice actor, και μεθαύριο ποιός ξέρει. Ας κουνάμε κάθε φορά το κεφάλι με σοφία "ε ναι ρε παιδιά αναμενόμενο, αναρωτιέμαι πώς αυτός ο άνθρωπος που βιοποριζόταν έτσι τα 10 τελευταία χρόνια δεν το είδε να έρχεται, ώστε να μάθει παράλληλα μια ηλεκτρολογία, μια δικηγορία, έστω την ευγενή τέχνη του μπαρίστα, και τώρα κάθεται και κλαίγεται σα νιάνιαρο".

Αλλά τι να πεις, ανόητοι και ακαμάτηδες παντού, έτσι δεν πάει μπροστά η βιομηχανία...

Last edited:
Η αλήθεια είναι κάπου στην μέση. Δεν δικαιολογώ την απόφαση της εταιρείας αλλά δεν μπορώ να πιστέψω κι ότι δεν το είδε να έρχεται.
Κι εμείς που είμαστε μηχανικοί σε τεχνικά και πρακτικά ζητήματα, βλέπουμε χρήση ΑΙ παντού και παρακίνηση να δημιουργήσουμε/εκπαιδεύσουμε agents. Ε δεν θέλει πολύ να καταλάβει κανείς το μας ετοιμάζουν.
Θα μπορέσει ένα λογισμικό να πάρει πλήρως τις αποφάσεις που παίρνουμε; Όχι
Θα τους νοιάξει; Όχι
Πόσο μάλλον σε πόστα όπως οι μεταφραστές, οι γραφιάδες και άλλα πόστα που ήταν δεδομένο από την πρώτη ημέρα ότι θα αντικατασταθούν από τα νέα αυτά μοντέλα.

Τα εδώ είμαστε μια οικογένεια δεν ισχύουν ούτε στην οικογενειακή ταβέρνα.

Προφανώς και το βλέπουμε όλοι να έρχεται, αυτό δεν σημαίνει ότι αντί να δείχνουμε αγανάκτηση ή έστω κατανόηση στον εκάστοτε, θα αρχίσουμε τις ειρωνείες και τα τσιτάτα. Εμένα τουλάχιστον μού κάθεται άσχημα "ηθικά" κάτι τέτοιο.
Στην τελική ο άνθρωπος δεν ζήτησε ενίσχυση στο gofundme για να ξεπληρώσει την BMW του, τον προβληματισμό και την στενοχώρια του εξέφρασε και για μένα πολύ καλά έκανε, γιατί όπως είπα και πιο πάνω, ο κόσμος δαιμονοποιεί τους "μεγάλους" και νομίζει ότι οι μικρότερες ή πιο "hardcore gamer first" εταιρείες δεν ακολουθούν τις πρακτικές της Blizzard ή της Epic, άρα είναι με το μέρος του λαού.

Last edited:
Ακριβώς.

Μιλάμε ρεαλιστικά, ως ενήλικες. Έχει καμιά υποχρέωση η εκάστοτε καπιταλιστική εταιρεία να προστατεύει και να στέργει τους υπαλλήλους/γρανάζια της στο διηνεκές; Απολύτως καμία. Και οι εταιρείες με καλή φήμη (αν υπάρχουν πλέον) επενδύουν στο προσωπικό όσο τα πράγματα πάνε καλά. Όταν σταματήσει κάποιος να γεννοβολάει 10Χ τα φράγκα που παίρνει, άκλαφτος πάει. Δεν εξετάζω το ηθικό της υπόθεσης. Αυτό είναι μια πολυτέλεια γι'ανθρώπους που έχουν τα ζητήματά τους λυμένα.

Γενικά όλο αυτό το 'Μπουχού με απολύσαν, γιατί, μα πώς σε μένα' είναι λίγο ανάλογο του 'Η Μαιρούλα με κεράτωσε, γιατί εμένα που ήμουν το καλύτερο παιδί'. Η κλάψα δεν υφίσταται κύριοι. Η μόνη, αιώνια και φρικτή απάντηση σε τούτα είναι : ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ.

O D.H Lawrence έγραψε : 'Δεν είδα ποτέ αγρίμι να λυπάται τον εαυτό του. Νεκρό πέφτει το πουλί απ' το κλαδί, δίχως στιγμή τον εαυτό του να λυπηθεί.' Η ενήλικη ζωή είναι ζούγκλα και βία. Να το αρνείσαι ή να προσπαθείς να το αποφύγεις, απλώς παρατείνει το μαρτύριο και τον πόνο.

Θωρακιζόμαστε, ελισσόμαστε, πολεμάμε. Δεν μας χρωστά κανείς τίποτε και πουθενά. Μακάρι να, αλλά δεν.

Για να μην τον αφορίζουμε τελείως τον μεταφραστή, νομίζω ότι το ποστ του ήταν πολυεπίπεδο.
Έχει δηλαδή την κλάψα της απόλυσης αλλά είναι και το αναγκαίο vent στον ψηφιακό κόσμο για έναν ψηφιακό δημιουργό.
Επίσης λειτουργεί και προειδοποιητικά για τον κόσμο που τρώει το παραμύθι όπως το περιγράφει παραπάνω ο maladroid. Κι επειδή πολύς κόσμος, για να μην πω κι περισσότεροι, ζούμε σε φούσκες, καλό είναι να λέγονται αυτά. Ασχέτως του λόγου για τον οποίο ειπώθηκαν.

Έχει καμιά υποχρέωση η εκάστοτε καπιταλιστική εταιρεία να προστατεύει και να στέργει τους υπαλλήλους/γρανάζια της στο διηνεκές; Απολύτως καμία.
Καποτε τα συνδικατα, κατι...κατι...

Εγώ πάλι δεν καταλαβαίνω προς τι τόσος κυνισμός και λοιδορία προς έναν άνθρωπο που έμεινε άνεργος εξαιτίας της απληστίας ενός στούντιο, που υποτίθεται είναι λιγότερο "διεφθαρμένο" από κάτι EA, Ubi, Sony, Microsoft κτλ.

Σήμερα είναι ο μεταφραστής/κειμενογράφος, αύριο θα είναι ο γραφίστας, προγραμματιστής, voice actor, και μεθαύριο ποιός ξέρει. Ας κουνάμε κάθε φορά το κεφάλι με σοφία "ε ναι ρε παιδιά αναμενόμενο, αναρωτιέμαι πώς αυτός ο άνθρωπος που βιοποριζόταν έτσι τα 10 τελευταία χρόνια δεν το είδε να έρχεται, ώστε να μάθει παράλληλα μια ηλεκτρολογία, μια δικηγορία, έστω την ευγενή τέχνη του μπαρίστα, και τώρα κάθεται και κλαίγεται σα νιάνιαρο".

Αλλά τι να πεις, ανόητοι και ακαμάτηδες παντού, έτσι δεν πάει μπροστά η βιομηχανία...
Δεν τίθεται θέμα κυνισμού, έτσι λειτουργεί ο καπιταλισμός και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ξαναλέω ότι θα ήμουν πιο συγκαταβατικός εαν μιλάμε για νέο 25 ετών όπου ήταν η πρώτη του σοβαρή δουλειά κλπ και έφαγε την πρώτη του "εταιρική" κρυάδα.

Κατά τα άλλα ισχύει αυτό που έγραψε ο @Borracho. Η αγορά είναι ζούγκλα και τα τμήματα του HR είναι άνιωθα ζώα με γελοίες δικαιολογίες. Από τη στιγμή που επιλέγεις να μην είσαι ελεύθερος επαγγελματίας αλλά εξαρτημένος υπάλληλος, είναι αυτονόητο ότι είσαι αναλώσιμος ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Το μόνο που κρατάω είναι ότι για όσο κράτα η AI craze, θα πρέπει με την Α ή Β τρόπο να τικάρεις το κουτάκι στο βιογραφικό σου και να μπορείς να επιδεικνύεις ότι διαθέτεις βασικές γνώσεις "AI κάτι" ώστε να μην σε κόβει αυτόματα το ΑΙ bot του HR.

Ρεαλιστική θεώρηση της αγοράς εργασίας είναι. ΜΑΚΑΡΙ να είχα έναν άνθρωπο όταν ήμουν νέος να μου είχε εξηγήσει την πιάτσα, τί σημαίνει δημόσιο, τί ιδιωτικός τομέας, να έμπαινα εμπορικό ναυτικό μικρός, να' μουν συνταξιούχος και να 'κανα ζωάρα με τις Ρωσίδες τώρα. Πού μυαλό όμως. Θέλαμε τέχνιε και κουλτούρα και αεργία μεγατόνων. Οψόνια ραθυμίας, θάνατος.

Καλά τώρα μην το ξεχειλώνουμε. Ούτε και η λαμαρίνα είναι λύση. Υπάρχουν καλύτερες λύσεις για φράγκα και με ανθρώπινη ζωή.

Το μεταξυ μου ήρθε στα ανεπιθύμητα/οξαποδω μειλ το παρακάτω από την RobotCache:

"Dear Robot Cacher,

First, thank you sincerely for joining us on this journey and for supporting Robot Cache over the past few years. We launched this platform with a mission to build something innovative for gamers and publishers alike, and while we gave it everything we had, we weren't able to attract the user base and sales traction needed to keep the store running. As a result, we've made the difficult decision to shut down the Robot Cache store.

The store will officially close in 30 days. After that point, the platform will no longer be accessible, and users will no longer be able to play games purchased through Robot Cache, even if they've previously downloaded a full copy. This is due to how our verification system is integrated into the store infrastructure, which will no longer function once we go offline. All purchasing functionality on the store has already been disabled.

As for IRON, any unexpired IRON credits — whether earned, received through promotion, or redeemed from the resale of games — will expire and be removed from your account as of the store shutdown date. For more information, please refer to our IRON Policy <Earning Digital Currency Policy> .

If you have questions or need support during this transition, please feel free to contact us at [email protected] <mailto:[email protected]> .

We're incredibly grateful for the community that believed in what we were building. While this chapter is ending, your support has meant a great deal to our entire team.

With thanks,
The Robot Cache Team"

Δεν ξέρω κατά πόσο αληθεύει, το σάιτ τους προς το παρόν δουλεύει μια χαρά πάντως. Ευτυχώς έχω μόνο ένα (1) παιχνίδι εκεί το Wasteland 3 που θα το ξαναπάρω σε κάποιον άλλον client εαν εν τέλει χαθεί.
Ωστόσο διαπιστώνεται με το χειρότερο τρόπο οτι όντως δεν κατέχουμε τίποτα από παιχνίδια, πέρα από μια άδεια χρήσης στην πλατφόρμα κάθε εταιρείας και αν αυτή η εταιρεία κάποια στιγμή βαρέσει κανόνι το μόνο που μένει σε εμάς είναι τα @@ μας.

Και με το desura έτσι έγινε, έκλεισε και ότι υπήρχε εκεί χάθηκε...

Πρέπει να αρχίσω να κατεβάζω ότι έχω στο gog να τα χώνω σε ότι δίσκο βρω έστω και σε παλιά συστήματα... να είμαστε σίγουροι βρε αδερφέ.

Πρέπει να αρχίσω να κατεβάζω ότι έχω στο gog να τα χώνω σε ότι δίσκο βρω έστω και σε παλιά συστήματα... να είμαστε σίγουροι βρε αδερφέ..
Το κάνω ήδη από όταν γράφτηκα στο gog. Πρέπει να έχω σε backup κάπου το 50-60% της βιβλιοθήκης μου. Βέβαια θέλω να πιστεύω ότι αν γίνει ποτέ στραβή εκεί, θα ειδοποιήσουν αρκετό καιρό πριν ώστε να μη χάσουμε τίποτα.

Και εγώ αυτό ελπίζω, πάντως έχω αρκετούς δίσκους μικρότερης χωρητικότητας που λειτουργούν αλλά δεν είναι αρκετά μεγάλοι για να τους έχω σε κάποιο από τα συστήματά μου. Νομίζω θα τους χώσω στο σύστημα που έχω για την ρετροκαϊλα μου και έχει και την sabretooth που έχει αρκετά SATA και θα αρχίσω να κατεβάζω εκεί εκτελέσιμα, έτσι, just in case.

Back