Εκανα μια μικρη αλλαγη στον τιτλο, για να χωρεσω καποια πραγματα σχετικα με την νεα εκδοση του GIMP (2.10.2). (linux ε)
Επειδη θα παρει λιγο καιρο να μπει το 2.10 στα αποθετηρια. ακολουθησα την πατροπαραδοτη μεθοδο για την αναβαθμιση.
προσθεσα ενα PPA που εχει σχεση με ατομο που ανηκει στο dev team του Gimp.
Ενω υποτιθεται οτι απο εκει μπορω να τραβηξω την νεα εκδοση, δεν μου προκαλεσε εκπληξη οτι δεν καταφερα να βαλω το δαχτυλο στο μελι.
Υπηρχε και η αναλογη προειδοποιηση
<strong>Note that the PPA has been updated for Ubuntu 17.10 and 18.04 but not for 16.04. This means it MIGHT NOT work for Ubuntu 16.04 and Linux Mint 18 series.
</strong>
οταν λεει οτι μπορει να μην δουλεψει, εννοει οτι με το <i>sudo apt-get install gimp</i> θα κατεβασει την εκδοση 2.8
Εγω, σαν γνησιος νεοελληνας, φροντισα να επαναλαβω πολλες φορες αυτο που απετυχε. Κατεβασα την λαθος εκδοση εξι φορες.
τουλαχιστον αυτο συνεβει στην περιπτωση μου και ευθηνη δεν φερω.
για οσους θελουν να τεσταρουν την υπομονη τους, μπορουν να προσθεσουν τα παρακατω στο terminal τους.
<pre>sudo add-apt-repository ppa

tto-kesselgulasch/gimp</pre>
<pre><code>sudo apt update</code>
<code>sudo apt install gimp</code></pre>
Με αυτη την μεθοδο γινεται upgrade στο 2.8 αν και καπου διαβασα οτι το σωστο ειναι να αφαιρεσουμε πρωτα την παλια μεθοδο.
καποιος το πηγε ενα βημα παραπερα και προτεινε να προσθεσουμε το PPA αφου βγαλουμε την παλια εκδοση του Gimp.
Το επομενο βημα ηταν να δοκιμασω με την απλη μεθοδο του flatpak. Για μενα δεν ηταν απλη μεθοδος.
Tο flatpak ειναι σχετικα νεα μοδα και επρεπε να κανω upgrade στο συστημα μου. λειτουργει με Linux Mint 18.3 Sylvia. με την Sonya 18.2 επαιξα και εχασα.
Οσοι δεν εχουν τετοια μικροαστικα θεματα, μπορουν να χρησιμοποιησουν στο terminal το παρακατω
<pre><code>flatpak install https://flathub.org/repo/appstream/org.gimp.GIMP.flatpakref</code></pre>
πατας το enter και ολα γινονται με την ανεση που μονο το linux μπορει να προσφερει.
Μολις τελειωσε η εγκατασταση και αφου σκουπισα τον αλμυρο ιδρωτα που μου εκαιγε τα ματια, πηγα να θαυμασω την νεα εκδοση.
Σαφως η εκκινηση ηταν υπερβολικα γρηγοροτερη απο την εκδοση 2.8 αλλα δεν με ενθουσιασε το πρωτο μηνυμα.
προφανως εχει καποιο θεμα με τα TTF. Ο φακελος ειναι σωστα ορισμενος αλλα αυτο δεν σημαινει τιποτα.
δεν το εψαξα καθολου και συνεχισα για να δω το νεο περιβαλλον.
Η εργαλειοθηκη με ξινισε λιγο.
δεν καταλαβαινα τιποτα. αυτο διορθωθηκε ευκολα μεσα απο τα preferences. Το Theme και Icon Theme ειναι φιλοι μας.
εδω ειμαστε
Εκανα γαργαρα τα προβληματα που συναντησα. χωρις ιδιαιτερη προσπαθεια, φαινεται οτι τα Gimp-ατομα δουλεψαν σοβαρα για να κανουν την διαφορα.
το gradient tool με τα νεα μπιχλιμπιδια του
το menu του Drop Shadow
το Warp Tool σε δραση
ενα ξενερωματακι το εφαγα στην πορεια. Οι λινουξαδες θα πρεπει να περιμενουν να μεχρι να βγει εκδοση για το 2.10.
εκανα καποιες προσπαθειες αλλα φως δεν ειδα. Ενοιωσα ωσαν εφηβος, που τρωει πιτα απο τον πρωτο ερωτα της ζωης του.
Κριμα, γιατι το gmic ειναι must για το Gimp. Προς το παρων εχω κρατησει και την εκδοση 2.8 για να το παιζω σε διπλο και ανετο ταμπλο.
Να ευχαριστησω και τον jimmy213 που μου ανοιξε τα ματια για την νεα εκδοση.
οποιος εχει να προσθεσει κατι για τον τροπο εγκαταστασης, να προτεινει λυσεις. θα πρεπει να λαβει την απαραιτητη αδεια απο εμενα.
Δυστηχως, ολα αυτα εγιναν εν ωρα εργασιας και με καθηκοντα που τα φορτωσα στην ληθη του χρονου.
Καποια στιγμη (μπα?) I'll be back.