Κάθησα και το έλιωσα τις τελευταίες 2 μέρες οπότε ορίστε τα συμπεράσματα μου:
<b>Θετικά</b>:
-Υπάρχει αισθητή διαφορά, μην ακούτε χαζομάρες. Τα textures στα 3D μοντέλα είναι πολύ υψηλότερης ανάλυσης, μένοντας απολύτως πιστά όμως στα original. Το νέο lightning σύστημα είναι όμορφο και εμπλουτίζει τις σκηνές χωρίς να γίνεται ιδιαίτερα αντιληπτό. Έκανα swap τα γραφικά συχνά πυκνά και κάνει όντως διαφορά.
Όσον αφορά τα backgrounds, έκανα λάθος, τα έχουν πειράξει. Βρήκαν τα original και εξάλειψαν το dithering εξαιτίας της χρήσης 16bit χρώματος το 1998 (πλέον είναι 32bit). Πέραν αυτού, δεν έχουν πειραχτεί περαιτέρω. Για να το παρατηρήσω αυτό βέβαια, χρειάστηκε να βάλω δίπλα δίπλα original - remastered.
Τα cutscenes είναι πολύ πολύ πολύ βελτιωμένα. Ισχύει ότι και παραπάνω με το 16bit χρώμα, όμως τα βίντεο για να χωρέσουν στα 2 μόλις CD το 1998, χρειάστηκαν αρκετό compression. Εδώ φυσικά δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη και είναι πρακτικά lossless. Άψογη δουλειά.
-Αρκετά μουσικά κομμάτια έχουν εμπλουτιστεί. Επειδή αρκετά από αυτά περιείχαν synthesized όργανα, ηχογράφησαν πραγματικά όργανα και τα εμπλούτισαν με αυτόν τον τρόπο. Πάρα πολύ καλή δουλειά, αν και μόνο οι πραγματικά καμμένοι θα το εκτιμήσουν. Ορισμένα κομμάτια όπως οι εισαγωγικοί τίτλοι είναι ενορχηστρωμένα. Προσωπικά μου άρεσαν πολύ, αλλά αρκετούς ίσως τους αφήσει παγερά αδιάφορο αυτό.
-Audio Commentary. Ουσιαστικά αυτό είναι το feature που με έκανε να κάτσω και να το παίξω και πάλι. Είναι απολαυστικότατο να ακούς commentary από τους δημιουργούς. Βέβαια, σπάει την δράση κάπως, οπότε δεν το προτείνω σε όσους δεν έχουν ξαναπαίξει το παιχνίδι. Στο commentary συμμετέχουν αρκετοί, όπως ο Tim Schafer, ο Peter McConnell (έγραψε το soundtrack) και οι artists, προγραμματιστές, producer και voice over sessionists που δούλεψαν στο παιχνίδι. Ο καθένας έχει κάτι να προσθέσει, από κομμένο υλικό μέχρι πως δημιουργήθηκε κάθε σκηνή που βλέπουμε.
Ο Tim σχολιάζει αρκετούς από τους γρίφους, χαρακακτήρες και διαλόγους και αρκετές φορές μας λέει πως προέκυψαν.
Έχοντας ειλικρινά μεγαλώσει με αυτό το παιχνίδι, δεν φαντάζεστε πόσο εκτίμησα το commentary.
-Mouse controls. Γουάου. Το μεγάλο πρόβλημα του παιχνιδιού πολύ απλά εξαφανίστηκε με την προσθήκη του συγκεκριμένου feature. Μου φάνηκε εκπληκτικό το πόσο ομαλά λειτουργεί. Επιπλέον, ανακάλυψα νέα hotspots που δεν είχα πάρει πρέφα ποτέ! Βεβαίως, για όποιον θέλει, υπάρχει πλήρης υποστήριξη χειριστηρίου και μπορείτε να παίξετε είτε με tank controls είτε με camera relative χειρισμό, όπως και στο original.
<b>Αρνητικά</b>:
-Bugs. Και όμως, υπάρχουν αρκετά, κανένα δεν είναι game breaking ευτυχώς. Μερικές φορές θα δείτε glitches στα γραφικά, άλλες φορές θα κοπεί το commentary στην μέση, άλλες φορές θα κολλήσει το animation του Manny. Τα κολλημένα animations συμβαίνουν και στο original συχνά πυκνά, όμως καλό θα ήταν να μην υπήρχαν.
Η μεγαλύτερη γκάφα είναι πως υπάρχει commentary track για τα credits και πολύ απλά δεν παίζει στην παρούσα φάση. Χρειάστηκε να το κάνω export από τα data files για να το ακούσω. Για να καταλάβετε πόσο άσχημο είναι, το τελευταίο commentary που άκουσα στο παιχνίδι ήταν σαν όλα τα άλλα, δεν είχε δηλαδή καταληκτικό χαρακτήρα του στυλ "Ευχαριστούμε πολύ που παίξατε μπλα μπλα μπλα" και ένιωσα λίγο περίεργα. Αν είναι δυνατόν!
-Hints. Το Grim είναι δύσκολο παιχνίδι, κυρίως γιατί πρέπει να είσαι αρκετά προσεκτικός σε αυτά που σου λένε οι υπόλοιποι για να λύσεις αρκετούς γρίφους. Μερικοί άλλοι είναι απλώς αλλοπρόσαλλοι. Πιστεύω πως αν συμπεριλάμβαναν ένα απλό σύστημα με hints, θα ευχαριστιόταν το παιχνίδι πολύς περισσότερος κόσμος. Δεν είναι κάτι ιδιαίτερα σημαντικό πάντως, αν είστε εξοικειωμένος/η με την λογική των παλαιών adventure games, θα είστε σαν στο σπίτι σας.
-Έλλειψη widescreen. Αρκετά δύσκολο εγχείρημα, δεν νομίζω ότι ήταν δυνατό να γίνει με τον χρόνο και τις προμήθειες που είχαν. Προσωπικά δεν με ενοχλεί, αλλά σίγουρα θα ευχαριστούσε πολύ κόσμο.
-Υψηλά system requirements. Σύνηθες, αλλά απαράδεκτο. Δυστυχώς έπαιξα μεγάλο μέρος του παιχνιδιού με slow down σε μία 7750, κάρτα που θα έπρεπε να είναι υπερ αρκετή. Ευτυχώς, μπορείτε να ρίξετε την ανάλυση λίγο για να τρέχει καλύτερα... Υπερβολική επίσης η απαίτηση για τόσο υψηλή έκδοση OpenGL, θα αποκλείσει αρκετούς κατόχους παλαιότερων καρτών.
Συνολικά, πρέπει να κατανοήσετε ότι πρόκειται για Remaster, όχι Remake. Είναι σαν να αγοράζεις το blu-ray της αγαπημένης σου ταινίας. Θα έχει ορισμένα special features όπως commentary, θα έχει πιο καθαρά visuals, αλλά δεν πρόκειται να πειράξει την αισθητική ή να ξαναγυρίσουν την ταινία. Οπότε όταν ζητάτε καινούργια γραφικά από το παιχνίδι, νομίζω ότι είναι too much.
Αυτά προς το παρών, δεν μου έρχεται κάτι άλλο. :woohoo: