Η Valve ανακοίνωσε Steam Machine, Controller, VR headset

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!
Σκέφτομαι σοβαρά να βάλω ένα διχίλιαρο στο πλάι και να πέσω με τα μούτρα όταν με το καλό. Να βγει και κανά Όραντζ Μποξ 2 με HL3, L4D3, PORTAL3,CS ZBALESMAS και θα πέσει πολύς πόνος.

Εγώ θα κάνω μάλλον skip αυτή την πρώτη γενιά του Steam Machine αφού τα specs είναι πολύ κοντά στο laptop που ήδη έχω. Στην δεύτερη όμως θα πέσω με τα μούτρα καθώς θα θέλω απεγνωσμένα upgrade.

Για το headset αυτό καθεαυτό δεν ενδιαφέρομαι, έχω όμως τρελό ενδιαφέρον για το translation layer των windows games σε ARM. Αν αυτό είναι αντίστοιχα ικανό με το Proton τότε είναι πολύ πιθανό να δούμε πολύ σύντομα το πλήρες Steam στο Android. Ποιος ξέρει, ίσως ακόμα και το επόμενο Steam Deck ή κάποιο Steam Deck Mini να είναι ARM based.

Εγώ θα κάνω μάλλον skip αυτή την πρώτη γενιά του Steam Machine αφού τα specs είναι πολύ κοντά στο laptop που ήδη έχω.
Προφανώς για αυτόν που έχει ήδη ικανοποιητικό σύστημα έχει μικρό ενδιαφέρον.

Η προφανέστερη χρήση είναι αν κάποιος έχει πχ οικογένεια και θέλει ένα ξεχωριστό σύστημα για το σαλώνι. Ενδιαφέρον έχει επίσης σαν ιδέα για δώρο. Αντί να πάρει κάποιος κονσόλα σε ανήψι ας τού πάρει καλύτερα ένα steam machine. Επίσης σε κάποιες περιπτώσεις που κανονικά κάποιος θα έπερνε λάπτοπ το steam machine είναι ενδιαφέρουσα εναλλακτική καθώς μπορείς πολύ εύκολα να το πάρεις μαζί σου όχι για το ίδιο το ταξίδι όπως το Deck αλλά λέω για την εύκολη μεταφορά του.

Προφανώς για αυτόν που έχει ήδη ικανοποιητικό σύστημα έχει μικρό ενδιαφέρον.

Η προφανέστερη χρήση είναι αν κάποιος έχει πχ οικογένεια και θέλει ένα ξεχωριστό σύστημα για το σαλώνι. Ενδιαφέρον έχει επίσης σαν ιδέα για δώρο. Αντί να πάρει κάποιος κονσόλα σε ανήψι ας τού πάρει καλύτερα ένα steam machine. Επίσης σε κάποιες περιπτώσεις που κανονικά κάποιος θα έπερνε λάπτοπ το steam machine είναι ενδιαφέρουσα εναλλακτική καθώς μπορείς πολύ εύκολα να το πάρεις μαζί σου όχι για το ίδιο το ταξίδι όπως το Deck αλλά λέω για την εύκολη μεταφορά του.

Αναλόγως τιμής μπορεί να είναι πολύ καλή λύση και για όσους ξέμειναν σε παλιό hardware λόγω της αύξησης των τιμών. Πρέπει όμως να μην ξεπεράσει τα 500€ για να είναι κατάλληλο για αυτό τον σκοπό.

Πιστεύω με το Steam deck να κοστολογείται στο 500άρικο, θα πάει κάπου στα 799-899 για να πλασαριστεί μεταξύ των δύο κατηγοριών (φορητό <-> desktop) ως η μέση λύση.

Νομίζω θα πάει άκλαφτο αν έχει πάνω από 600-700 (αναλόγως έκδοσης δίσκου), ειδικά από τη στιγμή που το πακέτο δεν περιλαμβάνει το χειριστήριο, αφού υποτίθεται προσπαθεί να είναι ανταγωνιστικό entry level mini atx/ pc σαλονιού.

Μπορεί, αλλά πλέον είναι αρκετοί παράγοντες που παίζουν ρόλο. Αυτό που παρουσίασε εύστοχα ο @lucinos περιγράφει π.χ. τη δική μου κατάσταση. Έχεις ένα μία βιβλιοθήκη-οικοσύστημα με εκατοντάδες τίτλους, αυτή τοπολογικά μπορεί να μεταφερθεί στο σαλόνι προς χρήση από όλους (και μακριά από το χώρο εργασίας που είναι πλέον το δωμάτιο-γραφείο). Έχεις Unique Selling Point (USP) ότι συνδέεις οποιοδήποτε χειριστήριο πλην Nintendo. Έχεις full linux support/παραμετροποίηση και 2 περιφερειακά (gamepad, VR) που είναι ουσιαστικά στη 2 γενιά design.

Όλη η σειρά της Valve τα τελευταία 5 χρόνια ήταν πρακτικά πιλοτικό πρόγραμμα από το οποίο πήρε τα καλύτερα για να δώσει ολοκληρωμένο πακέτο, που μπορεί να πλασάρει σε σχετικά ψηλή τιμή. Μην ξεχνάμε ότι οι δεινόσαυροι που παίζουμε στο desktop ήμαστε τέρμα niche κοινό πλέον.

κάρτα γραφικών -> 200
επεξεργαστής -> 100
μητρική -> 80
σκληρός -> 40
μνήμη -> 60
κουτί -> 50
τροφοδοτικό -> 60

Με περίπου 600 φτιάχνεις αντίστοιχο μηχάνημα. Σίγουρα το Steam Machine θα είναι κάτω από 600. Αλλιώς όταν λένε από την Valve αυτά τα έστω και νεφελώδη για την τιμή του θα λέγανε ψέματα. Το πιθανότερο να πάει στα 500 ή ίσως να πάει στα 600 μαζί με το χειριστήριο.
Κάτω από 500 δυσκολεύει πολύ γιατί πλησιάζει το οριακό κόστος για την Valve οπότε σχεδόν το αποκλείω. Αλλά είμαι βέβαιος ότι θα το κρατήσει κοντά.

Για 6-7 κατοστάρικα μαζί με δύο χειριστήρια και το βηάρ κράνος πακέτο δεν παίζει, ε; Και να σε αφήνει αν θες να κάνεις άλλα τόσα δωρεά στο Χαμόγελο του Γκέημπ. Για την συντήρηση του νέου υπεργιότ, ειδικά τα τακάκια θέλουν συχνά αλλαγή.

κάρτα γραφικών -> 200
επεξεργαστής -> 100
μητρική -> 80
σκληρός -> 40
μνήμη -> 60
κουτί -> 50
τροφοδοτικό -> 60

Με περίπου 600 φτιάχνεις αντίστοιχο μηχάνημα. Σίγουρα το Steam Machine θα είναι κάτω από 600. Αλλιώς όταν λένε από την Valve αυτά τα έστω και νεφελώδη για την τιμή του θα λέγανε ψέματα. Το πιθανότερο να πάει στα 500 ή ίσως να πάει στα 600 μαζί με το χειριστήριο.
Κάτω από 500 δυσκολεύει πολύ γιατί πλησιάζει το οριακό κόστος για την Valve οπότε σχεδόν το αποκλείω. Αλλά είμαι βέβαιος ότι θα το κρατήσει κοντά.
δε νομίζω ότι ισχύουν αυτές οι τιμές για την valve.

Και με την εμπειρία που έχουν με το deck και το hardware πλέον λογικά έχουν στοκάρει ram οπότε θα πουλάνε με παλιές τιμές. (διαβάζω asus, MSI τρέχουν πανικόβλητες να στοκάρουν, τώρα ακόμα και από την wholesale αγορά που τυπικά αγοράζει ένα κατάστημα να πωλήσει retail και ότι τα αποθέματα τους αρκούν με το ζόρι να βγει το 2025, μετά ανεβάζουν τα πάντα).

Επίσης αφού λέμε για σεμικάστομ κάρτα, σίγουρα έχουν κάποιο καλό deal με AMD (άλλωστε θέλει να κάνεις πολύ μεγάλη και συγκεκριμένη παραγγελία για να ασχοληθεί η AMD μαζί σου) σίγουρα έχουν εξασφαλίσει καλύτερη τιμή.
+ επιπλέον το γεγονός ότι δεν είναι full 7600 και μάλλον ούτε ο επεξεργαστής κάποιος αντίστοιχος κανονικός Zen 4, υπάρχει το rumor ότι η valve ήρθε σε συμφωνία με AMD για να πάρει ακόμα φθηνότερα, τσιπάκια που έχουν "ξεμείνει" γιατί δεν έπιαναν τις προδιαγραφές για να τα πουλήσει η AMD (αν θυμάστε όπως κάνει τακτικά η AMD και άλλοι, βγάζει πρώτα top tiers και ότι είναι defective αλλά σώζεται, το πουλάει ως κομμένο, φθηνότερο μοντέλο χαμηλότερων επιδόσεων).

Προσωπικά θεωρώ ότι μιλάμε για 400άρι +ΦΠΑ. Αν θα έχει το controller μέσα δε ξέρω, αμφιταλαντεύομαι και πιστεύω θα είναι καθαρά θέμα πόσο είναι διατεθειμένη να θυσιάσει η valve.

Άλλωστε μην ξεχνιόμαστε, όπως οι κονσολοεταιρίες βγάζουν από τα παιχνίδια την ταρίφα τους και το κυρίως κέρδος τους, το ίδιο ενδιαφέρει και την valve, τι αξία έχει να πουλάει σε κόστος αν είναι να κλέψει νέους παίχτες από τις κονσόλες ή να φέρει κάποιους από αυτό το 70% που έχει χειρότερο hardware (ναι γεια σας, και εγώ μέσα) στο 2025 όπου θα μπορούν πλέον να αγοράσουν και να παίξουν νεότερους τίτλους;

Μόνο και μόνο πόσο ώριμα φρούτα είναι οι παίχτες xbox που ουσιαστικά τους πούλησε η MS, μιλάμε για πολλά λεφτά.

δε νομίζω ότι ισχύουν αυτές οι τιμές για την valve.
Δεν είπα ότι ισχύουν αυτές οι τιμές για την Valve, απλά εξήγησα γιατί είναι απολύτως βέβαιο ότι η τιμή θα είναι κάτω από 600. Επειδή ακούω και κόσμο να πιθανολογεί για παραπάνω που δεν το θεωρώ λογικό για αυτό που δείχνει να θέλει να κάνει η Valve.

Από την άλλη υπάρχει ένας υπολογισμός (όχι δικός μου, βαριέμαι να τον ψάχνω) που δείχνει ότι το οριακό κόστος είναι 425 δολλάρια. Οριακό κόστος δεν σημαίνει ότι βγάζει κέρδος η Valve, για να βγάλει κέρδος θα πρέπει να πουλήσει πάνω από το μέσο κόστος. Αλλά είναι ξεκάθαρο ότι η τιμή θα είναι αρκετά πάνω από αυτό. Τα 500 φαίνονται μια πολύ λογική εκτίμηση και φαίνεται πολύ δύσκολο να πάει πιο κάτω.

αμφιβάλω αν μπορεί να γίνει υπολογισμός, αν ισχύει αυτό που λέω με το ξεστοκάρισμα AMD μάλιστα. Σίγουρα θα τους είναι πιο εύκολο να το δώσουν για semicustom σε έναν μεγάλο πελάτη από το να κάθονται να βγάζουν διάφορα SKUs για να βγάλουν 7100/7300 κτλ.

Τεσπά θα δούμε. Το σκέφτομαι το κονσολάκι. Βάζω σιγά σιγά στην άκρη για το deck στο steam, μέχρι να βγει το machine θα έχω πιστεύω κάποιο σεβαστό ποσό για να το σκεφτώ για την αγορά του (την ίδια στιγμή η αγορά του deck φαντάζει όλο και λιγότερο λογική καθώς περνάνε τα χρόνια και πλησιάζει στην αντικατάσταση του).

Αν συμφωνήσουμε ότι ουσιαστικά πάει να χτυπήσει την αγορά/οικοσύστημα των κονσολών (κυρίως Sony, η MS φαίνεται πως έχει ρίξει λευκή πετσέτα στο hardware) και να δώσει έξτρα κίνητρο στους βετεράνους ώστε να αξιοποιήσουν διαχρονικά και οικογενειακά το ατελείωτο Steam backlog, τότε πιστεύω κι εγώ ότι η τιμή θα είναι συγκρίσιμη με PS5, ήτοι ‹600. Nitro εσύ μιλάς για το κόστος κατασκευής για τον Gabe, ο Lucinos πιστεύω εννοεί ότι με τα ποσά αυτά μπορεί οποιοσδήποτε user να χτίσει μηχάνημα με παρόμοια χαρακτηριστικά, οπότε δεν βγάζει νόημα η Valve να το πουλήσει (πολύ) παραπάνω.

Κυριακή κοντή γιορτή, θέλω να πιστεύω ότι στο επόμενο δίμηνο θα μάθουμε τιμές για να κάνουμε τα κουμάντα μας. Προσωπικά έχω desktop με ελαφρώς καλύτερα τεχνικά χαρακτηριστικά, αν και με τον παράγοντα OS στη μέση μάλλον θα είναι απόλυτα συγκρίσιμο σε πραγματικές επιδόσεις. Η ευκολία του plug & play και το μικρό μέγεθος/βάρος που το κάνουν ιδανικό για σαλόνι (ή ακόμα και για μεγάλα διαστήματα στο πατρικό) δίνουν σημαντικό κίνητρο και ομολογώ ότι μου τρέχει λίγο σαλάκι στη σκέψη του καναπεδάτου co-op με τον υιό σε 2-3 χρόνια. Το κύριο ερώτημα είναι αν θα πέσω με τα μούτρα ή αν θα περιμένω κι εγώ την επόμενη έκδοση ή έστω κάποια ενδιάμεση με μικροβελτιώσεις, αλά Steam Deck OLED.

Last edited:
δεν είμαστε τόσο μακριά, απλά εγώ λέω ότι με 600 αφού κάνεις καλύτερο σύστημα (600 με ΦΠΑ μέσα) δεν θα είχε νόημα το machine να κάνει 550.
Θα είχε νόημα να κάνει 500 (400+ΦΠΑ), ο χώρος υπάρχει, ανάλογα τα deals θα πρέπει να βγαίνει στον γκέιμπεν κοντά στο 300-350 το κόστος του υλικού, βάλε και μερικά φράγκα για τα πέρα δώθε πακεταρίσματα κτλ οκ 400+ΦΠΑ νομίζω είναι μια τιμή που και η valve δεν χάνει και γίνεται πιο χωνευτό.
Το ενδιαφέρον θα είναι αν στην τιμή θα έχει controller και αν δεν έχει, πόσο θα κάνει να το προσθέσεις;

Νομίζω ότι η τιμή θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες της αγοράς, δηλαδή από το πόσο φθηνά θα μπορεί να βρει τα components η Valve. Θεωρώ απίθανο να πάει να βγάλει κέρδος η εταιρία από το βασικό μοντέλο, η λογική λέει ότι θα προσπαθήσουν να επαναλάβουν το επιτυχημένο μοντέλο του Steam Deck.

Για μένα η τιμή θα πρέπει να είναι κάτω από 500, ας είναι 500 μαζί με τον controller. Δεν ξέρω αν είναι εφικτό γιατί δεν παρακολουθώ στενά την αγορά του hardware, απλώς νομίζω ότι πάνω από τα 500 αρχίζει και μπαίνει η αμφιβολία "μήπως να στήσω custom σύστημα που θα είναι και upgradeable".

Για να πάρουμε μια ιδεα για πιθανές επιδόσεις.

Edit: Συνειδητοποίησα ότι έβαλα το ανάποδο σύμβολο, ήθελα να γράψω ότι λογικά η τιμή θα είναι μικρότερη των 600, όχι μεγαλύτερη. Αν βρίσκεται πιο κοντά στα 500, βέβαια, ακόμα καλύτερα.

Last edited:
Back