Ιδέες για αγορά νέου pc

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!
Ο 5500 κάνει 100 €
αυτό είναι το νόημα, ότι με 100 ευρώ παίρνεις απίστευτα καλό επεξεργαστή. Αν είναι ήδη υπεραρκετός γιατί να ξοδέψεις παραπάνω;

σημείωση: το να περιμένει κάποιος όπως έχω πει πολλές φορές είναι μεγάλη βλακεία.

Καλά ηρέμησε, καλός είναι, αλλά καλύτερα να πάει σε έναν 5600Χ αν είναι να μείνει σε ΑΜ4, δίνει ένα κλικ καλύτερες επιδόσεις και αφού δεν θα έχει Upgrade path (από εκεί και πάνω απλά ανεβάζουν τους πυρήνες) ότι μπορεί να ξεζουμίσει από αυτή την γενιά οφείλει να το κάνει.

αλλά καλύτερα να πάει σε έναν 5600Χ αν είναι να μείνει σε ΑΜ4, δίνει ένα κλικ καλύτερες επιδόσεις και αφού δεν θα έχει Upgrade path
από AM4 κανείς βλέπει κυρίως 5500, 5600Χ, 5700Χ. και τα τρία είναι αρκετά καλό vfm. Δεν αμφισβητώ ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ τους.

Αλλά διαφωνώ με το επιχείρημα. Εμπειρικά όσο περνάνε τα χρόνια, τόσο πιο ασήμαντο είναι αυτό το κλικ.

Να ρωτήσω δύο απορίες; Γιατί όχι ddr5 μνήμες; Και γιατί αυτόν τον επεξεργαστή; Καμιά επιλογή σε amd με ίσα ή λίγο καλύτερα χαρακτηριστικά δεν έχουμε;

Οι τιμές σε DDR5 πέσανε μεν, αλλά παραμένουν σχεδόν διπλάσιες από DDR4, ειδικά σε ταχύτητες που όντως μπορούν να δώσουν αύξηση επιδόσεων (5600/Cl40 ή καλύτερες).

Με μπερδεύει λίγο η προσδοκία να βγάλει το σύστημα δεκαετία, χωρίς λεπτομέριες για απαιτήσεις ως προς τη χρήση, οπότε πήγα σε πιο μοντέρνα πλατφόρμα που έχει και ένα upgrade path. Αλλιώς για μένα καμιά επιλογή πάνω από τον 5700Χ+Β550+32GB RAM (570 ευρώ σύνολο) δεν έχει νόημα από άποψη κόστους/απόδοσης για gaming, και μιλάμε για high-end, αλλιώς την βγάζεις μια χαρά και με Ryzen 5500, ή και i3-12100, για την επόμενη τριετία και μετά βλέπουμε.

ειδικά σε ταχύτητες που όντως μπορούν να δώσουν αύξηση επιδόσεων (5600/Cl40 ή καλύτερες).
Δεν λέω ότι αξίζει το επιπλέον κόστος, πιθανότατα να μην αξίζει, απλά για πληρότητα αναφέρω οι ddr5 έχουν τεχνικά προτερήματα σε σχέση με ddr4 ακόμα και για ίδια ταχύτητα.

Τεχνικά προτερήματα δεν μου λένε τίποτα αν δεν μεταφράζονται σε παραπάνω ΓΡΑΦΗΚΑΡΕΣ, τέτοιος είμαι.

Ο 5500 κάνει 100 €, σε σύστημα 1200€ θα τον βάλουμε ρε πλεμπέο; :trollface:

Πέρα από την πλάκα περίεργη εποχή για νέο σύστημα, αν μπορούσε να καθυστερήσει λίγο να βγουν φθηνές ΑΜ5 και να πέσουν οι τιμές στους νέους Ryzen. Άλλωστε η AMD είπε ότι δεν πουλάνε γιατί τους τρώνε λάχανο οι... ΑΜ4 επεξεργαστές της.
Όπου να 'ναι θα ρίξει τιμές στους ΑΜ5.
Πότε θα πρότεινες; Δεν είναι ότι το βιάζομαι, δουλεύει αυτός που έχω.

Πότε θα πρότεινες; Δεν είναι ότι το βιάζομαι, δουλεύει αυτός που έχω.
Για άλλη μια φορά ξαναρωτάμε: Ποιον επεξεργαστή έχεις;

Για άλλη μια φορά ξαναρωτάμε: Ποιον επεξεργαστή έχεις;
Α, δεν το είδα. Το πισι όπως είπα το έφτιαξα το 2012, έχω έναν Intel i5-3470. Αλλά αν είναι να περιμένω λίγο καιρό ώστε να βγει κάτι καινούργιο, δεν βιάζομαι.

Intel i5-3470.
Η αλήθεια είναι ο i5-3470 ακόμα κρατάει καλά.

για να συγκρίνω με τις κυριότερες επιλογές που έχεις για καινούργιο

Αν πχ συγκρίνουμε από UserBenchmark: AMD Ryzen 5 5500 vs Intel Core i5-3470
έχει ο 5500 έχει ένα +60% για λίγους πυρήνες και ένα +200% (δλδ τριπλάσια ισχυρότερος) για πολλούς.

ακόμα από UserBenchmark: AMD Ryzen 5 7600X vs Intel Core i5-3470
ο 7600x έχει +130% για λίγους και +335% για πολλούς (δλδ υπερτετραπλάσια ισχυρότερος)

και ο 12700K έχει +127% για λίγους και +600% για πολλούς (μέχρι 8 πυρήνες δεν υπερέχει σε σχέση με τον 7600Χ, δλδ δεν σού χρειάζεται καθόλου για παιχνίδια)

Από την μια μεριά είναι πολύ αισθητή αναβάθμιση, από την άλλη είναι ξεκάθαρο ότι ο νόμος τού μούρ δεν δουλεύει όπως παλιά την τελευταία δεκαετία. Μέχρι τούς 7-ης γενιάς intel η εξέλιξη ήταν πολύ οριακή και μετά ήρθαν οι ryzen και έδωσαν μια νέα ώθηση (αναγκάζοντας και την intel να ακολουθήσει). Η προσωπική μου άποψη είναι ότι το πέρασμα σε zen4 (και το αντίστοιχο πιο σταδιακό πέρασμα σε 12-η/13-η γενιά intel) είναι η τελευταία σημαντική ώθηση στην ιστορία τών υπολογιστών ειδικά από x86 μεριά. Αν περιμένεις για να πέσουν οι τιμές μπορεί να δικαιωθείς (ή μπορεί να σε προλάβει ο πυρηνικός χειμώνας), αν περιμένεις για τούς επόμενους ισχυρότερους επεξεργαστές η γνώμη μού είναι απλά όχι.

Α, δεν το είδα.
δεν αφορούσε εντελώς ειδικά εσένα, είναι εντελώς γενική ερώτηση σε όποιον ρωτά για «αναβάθμιση». Πάντα είναι χρήσιμο τι έχει για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης

1666935004348.png

Last edited:
Η αλήθεια είναι ο i5-3470 ακόμα κρατάει καλά.

μπορεί και όχι...

@missmisfit δεν έχω να πω κάτι με κάλυψαν καλά οι υπόλοιποι. Προσωπικά αν ήταν να αναβαθμίσω δεν θα το έκανα τώρα.
Τα μην περιμένετε μην κάνετε μην ράνετε, δεν είναι εντελώς λόγια του αέρα, αλλά προσωπικά έχω πολύ συγκεκριμένο πλάνο στο πως στήνω τους υπολογιστές μου.

Και αυτό είναι να υπάρχει πάντα Upgrade path ώστε να μπορεί να με βγάλει 10 χρόνια το σύστημα με στοχευμένες αναβαθμίσεις.

πχ το σύστημα της υπογραφής ξεκίνησε με non Ryzen Athlon AM4, τώρα έχει τον 2600, σκέφτομαι για 5500.

Ο παλιότερος υπολογιστής μου ξεκίνησε με ΑΜ3 Athlon II 250, πήρε Phenom II x6, μετά μου έκατσε μια σπόντα άλλη μητρική που μου επέτρεψε να τον φτάσω πριν 2 χρόνια στο 8350 και να το έχω για δεύτερο σύστημα στο γραφείο τώρα, μιλάμε για hardware που δουλεύει σε κάποιο από τα συστήματά μου εδώ και 15 χρόνια.

Το σύστημα που έχω τώρα στο γραφείο είναι Ryzen 1600AF (2600 πρακτικά) με B450 mobo έτοιμος να δεχθεί έναν 5500 ή 5600G (θα προσπαθήσω για G λόγω κάρτας γραφικών). Μπορεί αύριο μεθαύριο να πάρει έναν 5700Χ μιας και ως workstation δεν θα πει όχι σε επιπλέον πυρήνες.

Αλλά αν ήταν να αγοράσω τώρα, δεν θα πήγαινα να εγκλωβιστώ στο ΑΜ4 ή σε πλατφόρμα intel που ΑΝ μας κάνει την χάρη κάθε socket έχει 2 γενιές upgrade path. Το ΑΜ5 παρά είναι ακριβό αυτή την στιγμή, οπότε θα περίμενα. Τι θα πάθω δηλαδή να περιμένω να προχωρήσει λίγο η τεχνολογία για να έχω περιθώριο να μεγιστοποιήσω την επένδυσή μου, από την στιγμή μάλιστα που βλέπω τι είναι να βγει μετά όχι με ένα γενικό "ε το επόμενο θα είναι καλύτερο".

μπορεί και όχι...
Το λέω αφενός με την έννοια ότι αφενός ναι μεν οι σημερινοί επεξεργαστές είναι πολύ καλύτεροι αλλά δεν είναι κάτι από εντελώς άλλο κόσμο. Σύγκρινε τον i5-3470 από το 2012 με επεξεργαστές από το 2002 για να δεις τι λέω.

Ακόμα περισσότερο όμως το λέω με την έννοια ότι εξακολουθεί να είναι ικανοποιητικό ταίρι για την gtx 1080 (η οποία ακόμα και σήμερα είναι σεβαστή κάρτα γραφικών)

Αλλά αν ήταν να αγοράσω τώρα, δεν θα πήγαινα να εγκλωβιστώ στο ΑΜ4 ή σε πλατφόρμα intel που ΑΝ μας κάνει την χάρη κάθε socket έχει 2 γενιές upgrade path. Το ΑΜ5 παρά είναι ακριβό αυτή την στιγμή, οπότε θα περίμενα. Τι θα πάθω δηλαδή να περιμένω να προχωρήσει λίγο η τεχνολογία για να έχω περιθώριο να μεγιστοποιήσω την επένδυσή μου, από την στιγμή μάλιστα που βλέπω τι είναι να βγει μετά όχι με ένα γενικό "ε το επόμενο θα είναι καλύτερο".

και εγώ με παρόμοια λογική κλείνω σε AM5 για «καλό» μηχάνημα καθώς επίσης και με το να περιμένει λίγο ακόμα αφού έχει μηχάνημα που τον ικανοποιεί ακόμα. Αλλά μια μικρή διαφορά, το κύριο που μπορεί να ελπίζει κάποιος περιμένοντας είναι πτώση στην τιμή στις μητρικές και στις μνήμες ddr5. Δεν περιμένω καλύτερους επεξεργαστές.

Last edited:
Το λέω αφενός με την έννοια ότι αφενός ναι μεν οι σημερινοί επεξεργαστές είναι πολύ καλύτεροι αλλά δεν είναι κάτι από εντελώς άλλο κόσμο. Σύγκρινε τον i5-3470 από το 2012 με επεξεργαστές από το 2002 για να δεις τι λέω.

Ακόμα περισσότερο όμως το λέω με την έννοια ότι εξακολουθεί να είναι ικανοποιητικό ταίρι για την gtx 1080 (η οποία ακόμα και σήμερα είναι σεβαστή κάρτα γραφικών)

και εγώ με παρόμοια λογική κλείνω σε AM5 για «καλό» μηχάνημα καθώς επίσης και με το να περιμένει λίγο ακόμα αφού έχει μηχάνημα που τον ικανοποιεί ακόμα. Αλλά μια μικρή διαφορά, το κύριο που μπορεί να ελπίζει κάποιος περιμένοντας είναι πτώση στην τιμή στις μητρικές και στις μνήμες ddr5. Δεν περιμένω καλύτερους επεξεργαστές.
Για να είμαι ειλικρινής, δεν έχω καταλάβει αν είναι καλύτερο να βάλω AMD ή Intel 🤷‍♀️
O warlock πρότεινε Ιntel, εσείς AMD. Αν δεν βαριέστε μπορείτε να μου πείτε τα υπέρ και τα κατά; Επίσης για τις μνήμες, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια είναι πιθανό να έχω καινούργια κάρτα, οπότε μήπως είναι προτιμότερο να πάω από τώρα σε DDR5; Τα 1200 είναι ενδεικτικό ποσό πάνω-κάτω (θέλω να πω ότι δεν πάμε σε μπάτζετ 2K, αλλά αν είναι πχ να δώσω 100-200 ευρώ παραπάνω αλλά να αναβαθμιστεί πολύ περισσότερο, θα τα δώσω)
Επίσης το AM5 πότε πιστεύετε ότι θα πέσει; Άλλο πχ να περιμένω μέχρι το Πάσχα και άλλο έναν χρόνο ακόμη.
Υ.Γ. Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας, επίσης fyi είμαι she/her 😛

Για να είμαι ειλικρινής, δεν έχω καταλάβει αν είναι καλύτερο να βάλω AMD ή Intel 🤷‍♀️

Δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση. Το καλό είναι πως ό,τι μα ό,τι και να πάρεις, είναι πύραυλος σε σχέση με αυτό που έχεις τώρα.

O warlock πρότεινε Ιntel, εσείς AMD. Αν δεν βαριέστε μπορείτε να μου πείτε τα υπέρ και τα κατά;

AMD AM4: Η καλύτερη σχέση κόστους/απόδοσης αυτή τη στιγμή, λίγες επιλογές αν θελήσεις στο μέλλον να αναβαθμίσεις χωρίς να αλλάξεις όλη την πλατφόρμα.

AMD AM5: The latest - and for a short time greatest, αν και αυτό δεν κράτησε πολύ, με την κυκλοφορία των Intel 13th gen. Κορυφαίες επιδόσεις, αλλά άσχημη σχέση κόστους/απόδοσης, όπως και να το δει κανείς. Πανάκριβες motherboards και αποκλειστική χρήση DDR5. Εκτός απροόπτου, ως πλατφόρμα έχει τις καλύτερες προοπτικές για μελλοντική αναβάθμιση επεξεργαστή, χωρίς να αλλάξεις τα υπόλοιπα.

Intel socket 1700: Περιλαμβάνουν την 12η και την 13η γενιά Intel CPUs, που μόλις κυκλοφόρησε. Η 12ή βγάζει νόημα ως καλύτερη σε επιδόσεις σε σχέση με AMD AM4, και πολύ μεγαλύτερη ευελιξία σε επιλογές motherboard και RAM σε ότι αφορά το κόστος. Η 13η ίσως τελικά να είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή αυτή τη στιγμή, επιδόσεις που συχνά ξεπερνάνε τις αντίστοιχες AM5, και διατηρούν τα πλεονεκτήματα σε motherboard και RAM του socket 1700. Όμως δεν έχουν καμία πρακτική δυνατότητα αναβάθμισης στο μέλλον, καίνε κατιτίς παραπάνω ρεύμα (αν και μόνο ο 13900Κ έχει πραγματικό θέμα σε αυτό τον τομέα) και οι τιμές των ίδιων των επεξεργαστών είναι αδικαιολόγητα τσιμπημένες στα ελληνικά μαγαζιά λόγω φρεσκαδούρας - αυτό θα αλλάξει σε κάνα μήνα max.

Last edited:
@missmisfit Αν θες πες μας και τι είδους παιχνίδια παίζεις, και τι απαιτήσεις έχεις από ρυθμίσεις. Το αν ο i5-3470 είναι "καλός επεξεργαστής" για gaming εν έτη 2022 είναι μεγάλη κουβέντα. Σίγουρα, μπορείς μαζί με την 1080GTX να παίζεις ένα σωρό παιχνίδια - ή ανάποδα, δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα που να μην τρέχει, αλλά το θέμα είναι και πώς. Μπορώ να σου υπογράψω και με τα δύο χέρια, ότι Forza Horizon 5 δεν θα παίξεις χωρίς stuttering με ρυθμίσεις πάνω από το medium, παρόλο που η 1080GTX τα καταφέρνει μια χαρά και σε very high σε συνδυασμό με πιο δυνατούς επεξεργαστές.

Θα μου πεις, είναι ένα παιχνίδι από τα τόσα. Εντάξει, δίνω ένα παράδειγμα, αλλά υπάρχουν κι άλλα - δεν υπάρχει περίπτωση να παίξεις Elden Ring χωρίς να σου σπάσουν τα νεύρα τα θέματα απόδοσης με τον i5-3470, ό,τι ρυθμίσεις και να δοκιμάσεις, και είναι ένα από τα πιο εμπορικά επιτυχημένα παιχνίδια του 2022.

Επίσης θα μου πεις, εντάξει, δεν με νοιάζει το Elden Ring, και για τα υπόλοιπα, βάζω τα πάντα στο medium και παίζω μέχρι να σβήσει ο ήλιος. Σωστότατο, απλά πλέον δεν μπορούμε να μιλάμε για ένα "καλό gaming επεξεργαστή που δεν χρειάζεται αναβάθμιση άμεσα" γενικά, αλλά μόνο με αστερίσκους.

Last edited:
όπως τα λέει o @Great0ldOne

Μόνο στην λεπτομέρεια για την σύγκριση 12ης γενιάς με zen4 θα διαφωνίσω ελαφρώς δίνοντας μικρό πλεονέκτημα στούς zen4 (AM5). Αυτό εφόσον ενδιαφέρουν κυρίως τα παιχνίδια. Για επαγγελματικές χρήσεις μπορεί να πλεονεκτούν οι intel με τούς πολλούς πυρήνες. [ουψ σόρρυ, τώρα είδα ότι το συγκρίνεις με AM4]

Αλλά φαίνεται η 13η γενιά όντως να περνάει μπροστά.

Αν θες εξαρχής να έχεις 32γίγα ραμ το ddr4 είναι αρκετά σημαντικό πλεονέκτημα κόστους για την intel. Προσωπικά θα σκεφτόμουν σοβαρά να βάλω 16 γίγα ddr5 για αρχή με την προοτπική να πάρω αργότερα άλλα 16 γίγα.

Για το γενικότερο amd vs intel προφανώς δεν μπορεί να υπάρξει καθαρή απάντηση γιατί συνέχεια βγαίνουν καινούργιοι επεξεργαστές και επίσης αλλάζουν οι τιμές και η διαθεσιμότητα. Από τεχνολογικής πλευράς η amd έχει ένα αρκετά σημαντικό και μόνιμο πλεονέκτημα στην λιθογραφία χάρις στην TSMC αλλά ειδικά στην 12η και 13η γενιά η intel φαίνεται να πατσίζει με την αρχιτεκτονική της. Το πλεονέκτημα στην λιθογραφία αν και περιπλέκει με το πόσο θα τούς ζορίσεις και επίσης με τούς «οικονομικούς πυρήνες» που έχει η intel μεταφράζεται σε ενεργειακό πλεονέκτημα.

Last edited:
@lucinos επειδή ήρθα από 3570 θα διαφωνήσω, οτιδήποτε σημερινό και 5500 να πάρει, θα είναι όχι απλά διαστημόπλοιο, mothership σε σχέση με τον παλιό αυτόν Ι5

Θεωρώ ότι κόβει την 1080 πολύ μάλιστα και ότι μόνο και μόνο να αλλάξει τα πάντα και να κρατήσει την 1080 θα είναι σε όλα και στο gaming 2 σκαλιά επάνω.

Back