What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Κάθε πότε αναβαθμίζετε τον υπολογιστή σας;

Hellion

Αρχιμανδρίτης
Staff member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
10,349
ΚΑΘΕ φορά που επιχειρώ αναβάθμιση μου συμβαίνει κάτι παραπλήσιο. Δεν κουμπώνουν τα κλιπς, δεν ταιριάζει το καλώδιο στην υποδοχή που θα ΕΠΡΕΠΕ να ταιριάζει χωρίς ιδιαίτερο λόγο, ξεχνάω να βιδώσω 2 βίδες στην μητρική και αφαιρώ ΤΑ ΠΑΝΤΑ για να μπορώ να τις βιδώσω κτλ...

Όμως όταν τελικά το PC στηθεί και δουλεύει κανονικά, και κάθεσαι μπροστά στην οθόνη και ηρεμείς για πρώτη φορά μετά το τέλος της όλης διαδικασίας, νιώθεις πως είσαι ο βασιλιάς του κόσμου πραγματικά. MY CREATION IS ALIIIIIVE και τέτοια. Αυτό το συναίσθημα του ότι δημιούργησες και έκανες να δουλέψει κάτι που οι συμπαντικές δυνάμεις ΔΕΝ ήθελαν σε καμία περίπτωση να δουλέψει, είναι μοναδικότατο :lol:
 

Dark Archon

Umber Hulk
Joined
Dec 21, 2012
Messages
766
Καλορίζικο το μήχάνημα.
Τι κομμάτια έβαλες;
Τι λέει η 412s απο απόδοση; Σκέφτομαι να βάλω αυτή στο νέο μηχάνημα.
Αυτό το χαζό μου κάνει και εμένα το πρόγραμμα της Αsus για τις στροφές του ανεμιστήρα. Έχει κρύο στο δωμάτιο, η μητρική δίνει 480 στροφές στον ανεμιστήρα (στο performance mode) και το χαζοπρόγραμμα λέεει οτι υπάρχει πρόβλημα. Δεν μπορείς να χαμηλώσεις το όριο στροφών αποδεκτής λειτουργίας του ανεμιστήρα, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να δωσεις φουλ στροφές στον ανεμιστήρα. :angry:
 

Arwindan

Mind-flayer
Joined
Dec 3, 2012
Messages
2,105
@ lelos kounelos

Τελικά το συμπέρασμα που βγαίνει από όλα αυτά είναι ότι ο καφές είναι το μυστικό για να λύνεις όλα τα προβλήματα που παρουσιάζονται κατά τη συναρμολόγηση ενός PC; :lol: :lol:
 
Joined
Dec 9, 2012
Messages
8,091
Φιλε <b>Hellion </b>είπες την μαγική φράση
<blockquote>οι συμπαντικές δυνάμεις ΔΕΝ ήθελαν σε καμία περίπτωση να δουλέψει</blockquote>
δεν θυμάμαι να κούμπωσα ποτέ κάτι, χωρίς να έχω πρόβλημα.
<b>Dark Archon</b>
Ευχαριστώ man
CPU
Παλιά: Core2 Duo E6850
Νέα: i5 3570Κ
Μητρική
Παλιά: asus xtreme striker II
Νέα: asus P8Ζ77 –V DELUXE
Μνήμες
Παλια: Corsair 1300 4gb
Νέα: Kingston 1600 8gb
Cpu fan
Παλιό: ένα της asus, ψιλοκτηνος. Γύρω στoυς 32C κρατούσε την θερμοκρασία, με ένα φτυάρι χώμα στο fan. με ψιλο OC.
Νέο: το cooler master hyper 412s είναι αθόρυβο όμως δεν ξετρελάθηκα κιόλας, γιατί και το προηγούμενο αθόρυβο είναι (σχετικά) όποτε δεν κατάλαβα διάφορα.
θερμοκρασία τώρα, έκανα μερικά benchmark της πλακας, το άφησα και δούλεψε λίγο.
Η θερμοκρασία είναι ιδία με αυτή που ειδα στο πρώτο boot 24C.
ακόμα δεν το έχω λυσσάξει για να δω τι παίζει, γιατί καμια φορα ασχολούμαι με ψιλόβαριες εφαρμογές.
<b>Arwindan</b>
κι όμως είναι μια αλήθεια, καλό είναι όταν πελαγώνουμε να φτιάχνουμε ένα καφεδάκι και να αράζουμε λίγο, συνήθως η λύση έρχεται από μονη της. Αν δεν έρθει υπάρχει και το παραθυρο,τον νου σας οι από κάτω!!!!
 

nitro912gr

Death Knight
Joined
Nov 26, 2012
Messages
4,321
Λίγο πριν φύγω για πρωτοχρονιά από Αθήνα αποφάσισα να κάνω και εγώ την αναβάθμιση μου.

Λέλο Κούνελε δε φαντάζεσαι πόσο σε νιώθω. Τα προβλήματα ήρθαν και σε εμένα χεράκι, χεράκι.

Καταρχάς η αναβάθμιση που έκανα αφορούσε την μητρική και τις μνήμες.

Πέρασα από την ASUS m4a78-vm 780G (http://uk.asus.com/Motherboards/AMD_AM2Plus/M4A78VM/#overview) σε μια ASUS Sabertooth R2.0 990FX (http://www.asus.com/Motherboards/AMD_AM3Plus/SABERTOOTH_990FX_R20/#overview)

Και λόγο ότι η νέα μητρική ήθελε ddr3 μνήμες, πέρασα από τις Kingston Value RAM 2x 2GB DDR2 800Mhz (http://www.kingston.com/us/memory/valueram/desktop) στις HyperX Beast 2x4GB, DDR3 1866MHz (http://www.kingston.com/us/memory/hyperx/predator/beast) που τις βρήκα και προσφορά.

Τέλος πάντων σβήνω ότι drivers θεώρησα ότι είναι σχετικοί με την μητρική και κάνω τερματισμό το σύστημα.
Ξεκινάω το λύσιμο (που όμως μου πήρε περισσότερη ώρα για να βγάλω και φωτογραφίες για να σας γράψω και ένα σχετικό άρθρο) και μετά το δέσιμο με τα νέα περιφερειακά.

Τρώω την πρώτη ψυχρολουσία ότι η νέα μητρική δεν έχει IDE θύρα και ουσιαστικά ξεμένω χωρίς DVD-R, αφού δε το είχα τσεκάρει (βασικά δεν αγόρασα εγώ την μητρική, ήταν δώρο) και δεν είχα αγοράσει ένα νέο με SATA σύνδεση.
Τέλος πάντων λέω δεν είναι κάτι που με καίει τώρα, θα αγοράσω ένα με 15 ευρώ μεθαύριο και προχωράω στην ενεργοποίηση του συστήματος, μπαίνω στο UEFI BIOS (αυτό μάλιστα είναι αισθητή διαφορά από τα αρχαία BIOS) να τσεκάρω ρυθμίσεις και να ρυθμίσω την RAM που την έδειχνε 1333.
Δεν έβγαλα άκρη αφού όταν επέλεξα το προφίλ της μνήμης για 1866 μετά την επανεκκίνηση μου έβγαζε "Overclocking failed"...
Λέω ΟΚ δεν πειράζει θα το τσεκάρω μετά, γιατί έχει ένα σκασμό ρυθμίσεις η μητρική σχετικά με overclocking και κάτι, κάπου θα έχω κάνει λάθος, οπότε ρύθμισα την μνήμη στα 1600 που φαίνεται να ξεκινάει το σύστημα και πάω να μπω στα Windows...

Αμ δε... BSOD και restart... μου λέει το σύστημα αν θέλω να κάνουν τα windows επιδιόρθωση...
ΟΚ λέω, take your time πάω να κάνω ένα μπάνιο...
Αμ δε... τελικά δε μπορούσαν με τίποτα να κάνουν επιδιόρθωση λέει...

Ρε που να πάρει λέω... κοτσάρω έναν athlon II 250 που έχω στην παλιά μητρική και την συνδέω τραβώντας τα καλώδια έξω από το κουτί και το σύστημα ξεκινάει like a boss...

Εγκεφαλικό εγώ, τα χειρότερα σενάρια κάνουν βόλτες στο μυαλό μου... σβήνω τα πάντα που γράφουν AMD από το σύστημα (λόγο chipset) και δοκιμάζω πάλι... τζίφος...
Τέλος πάντων βάζω πάλι την παλιά μητρική και αρχίζω να ψάχνω το νετ για το πρόβλημα και καταλήγω σε 3 πράγματα που με εμποδίζουν να ξεκινήσω...

Καταρχάς δεν γλιτώνω το φορμάτ... γιατί:

1) Hardware + windows license. Η MS ουσιαστικά έχει περάσει έτσι το DRM των windows που αν αλλάξεις μητρική πρέπει να γίνει format και ενεργοποίηση εκ νέου... γιατί απλά δεν κάνει reset το drm και να ζητήσει ενεργοποίηση πάλι, κανείς δε ξέρει...

2) HDD controller drivers. To ποιο πιθανό με ότι ελάχιστες πληροφορίες μου έδωσε το σύστημα μου. Ένας θεός ξέρει που είναι χωμένοι αυτοί οι drivers και γιατί δεν έχει επιλογή από πλευράς των windows να τους κάνεις reset σε περίπτωση αναβάθμισης και να τους βάλει εκ νέου, όπως κάνει κατά την εγκατάσταση των windows.

3) Northbridge/southbridge drivers. Πάω από 780G/SB700 σε AMD 990FX/SB950.
Ζόρικο άλμα, το πρόβλημα είναι ότι όπως με τους HDD controllers ένας θεός ξέρει που είναι χωμένοι οι drivers και εδώ.

Πραγματικά μου φαίνεται χαζό ότι έχω μπλέξει σε τέτοια προβλήματα, που θα μπορούσαν τα windows να με διευκολύνουν.
Μάλιστα αφού με την νέα εγκατάσταση τα windows μπορούν να μπουν σε ένα hardware agnostic mode για να κάνουν τις αρχικές εγκαταστάσεις, μου κάνει εντύπωση που δε μπορούν να μπουν πάλι για τέτοιες περιπτώσεις να γλιτώσουμε το φορμάτ και το τρέξιμο που έχει αυτό...

Τέλος πάντων θα το δω την Τρίτη πάλι το θέμα. Ξινή μου βγήκε η αναβάθμιση.
 

Adhan

Connoisseur of Dismal Art
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
9,544
Πάντα στήνω σύστημα με προοπτική 4ετίας-5ετίας minimum. Αν μετά το πέρας της διάρκειας αυτής τα παιχνιδια μου τα τρέχει σε medium και κάτω ρυθμίσεις (ή ακόμα χειρότερα ζορίζεται να τα παίξει) τότε κάνω αναβάθμιση σε gpu ή μνήνη (συνήθως και τα 2) με προοπτική άλλα 2-3 χρόνια. Μετά στήνω νεο pc από το μηδέν (κρατώντας κλασικά mouse, πληκτρολόγιο, ηχεία, και οθόνη αν ήταν καλή).

Θυμάμαι τον υπολογιστή που πήρα το '10, το παλεύαμε με τον αδερφό μου να το συναρμολογήσουμε γύρω στις 4-5 ώρες αλλά όταν τον ξεκίνησα και ήταν όλα fully operational, δεν περιγράφεται το συναίσθημα... :cheer:
 

Admiral

Lich
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
5,591
Αν κάτι πάει στραβά τότε είναι αληθεια πως εκνευρίζεσαι, αλλά η χαρά και η εμπειρία του στησίματος ενός PC αξίζει τον κόπο. Είναι διαφορετικό το συναίσθημα ρε παιδί μου, από απλός καταναλωτής ενός προϊόντος γίνεσαι πραγματικός enthusiast. Είναι ένα συναίσθημα που πιθανώς δεν κατανοεί ο "αμύητος", αυτός που το βλέπει ως αγγαρεία. Είναι όμως απολαυστικό για όσους αρέσκονται στο "πείραγμα".
 

kuivamaa

Death Knight
Staff member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
3,137


nitro912gr wrote:
Πραγματικά μου φαίνεται χαζό ότι έχω μπλέξει σε τέτοια προβλήματα, που θα μπορούσαν τα windows να με διευκολύνουν.
Μάλιστα αφού με την νέα εγκατάσταση τα windows μπορούν να μπουν σε ένα hardware agnostic mode για να κάνουν τις αρχικές εγκαταστάσεις, μου κάνει εντύπωση που δε μπορούν να μπουν πάλι για τέτοιες περιπτώσεις να γλιτώσουμε το φορμάτ και το τρέξιμο που έχει αυτό...

Τέλος πάντων θα το δω την Τρίτη πάλι το θέμα. Ξινή μου βγήκε η αναβάθμιση.</blockquote>

Ω ναι, το είχα αντιμετωπίσει και εγώ αυτό-η MS δένει τα λειτουργικά με τις Mobo, ώρα είναι τώρα που η Intel αλλάζει socket με καθε γενιά να μας ζητάνε και επαναγορά λειτουργικού εκτός από μητρική κάθε φορά που θέλουμε νέο επεξεργαστή. Τον τελευταίο χρόνο άρχισα να εκτιμώ την AMD η οποία βέβαια την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενη (αφού γενικά υστερεί σε απόδοση) προσφέρει φοβερή συμβατότητα σε chipset/socket. Για παράδειγμα υπάρχουν MSI mobo (κάποιες 760) από το 2010 και μάλιστα φθηνές που με bios update βλέπουν και τους νεους vishera και ίσως τους steamroller ακόμα ,το 2014.

 

Dark Archon

Umber Hulk
Joined
Dec 21, 2012
Messages
766
Και που είσαι ακόμη Kuivamaa. Η Intel στην επόμενη γενιά (το καλοκαίρι θα βγεί μάλλον) θα αρχίσει να δίνει τους διπύρηνους (και νομίζω κάποιους μικρους τετραπύρηνους) κολλημένους στην μητρική. Ωραία πράγματα.... :sick:

EDIT: βρήκα τα λινκ
http://www.xbitlabs.com/news/cpu/display/20121227233038_Intel_to_Offer_Nine_Types_of_Haswell_Processors_in_Four_Types_of_Packages.html" class="bbcode_url">1
http://www.guru3d.com/news_story/dual_core_intel_broadwell_cpus_look_to_be_bga_only.html" class="bbcode_url">2
 
Joined
Dec 9, 2012
Messages
8,091
Πρώτη φορά που χαίρομαι με τα προβλήματα των άλλων, όχι επειδή είμαι κομπλεξικός αλλά επειδή τώρα ξέρω ότι δεν τυχαίνουν μόνο σε μένα. (εεενταξει ειμαι και λιγο χαιρεκακος <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" /> )
Ειλικρινά τώρα, δεν είναι μεγίστη αλητεία να σου κλειδώνουν την μητρική;
αυτό πάλι με την μητρική και τους κολλημένους επεξεργαστές; πεταλίδες είναι;
ελπίζω να προχωρήσει γρήγορα το θέμα με τα παιχνίδια στο Linux, γιατί γουστάρω πολύ να δω τι θα κάνουν μετά με την αλητεία τους.
 

manos426f

Lich
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
6,087


lelos kounelos wrote:
αυτό πάλι με την μητρική και τους κολλημένους επεξεργαστές; πεταλίδες είναι;</blockquote>

AN γίνει αυτό από την Intel, προσωπικά ΦΥΣΙΚΑ και θα περάσω μία και καλή στο στρατόπεδο της AMD

 

borracho

Ancient Red Dragon
Joined
Nov 26, 2012
Messages
10,826
Ως ψυχασθενής μαξ-ιτ-άουτ-νάου-γκέημερ, ακολουθώ την τεχνική της μουχρίτσας :

Μotherboard/CPU ανά 5ετία σε ό,τι πιό κτηνώδες υπάρχει για γκέημινγκ και GPU ανά τριετία στο αντίστοιχο. Τώρα θα πρεπε να έχω ήδη κουμπώσει την 680 επάνω και ψυχορραγώ που το ρεμάλι ο Στουρνάρας δε μ'αφήνει <img src="/smile.gif" width="" height="" alt=":)" title=":)" class="bbcode_smiley" />

Περιφερειακά τρελιάρικα και Razer-ο-καυλιτζέκια στο ενδιάμεσο, όποτε μου κάτσει καλά. Και φυσικά πάντα με trade-in του παλιού hardware.

Η πάλη για το upgrade είναι φυσικά μέρος της απόλαυσης. Όταν επιτέλους το τερατούργημά σου πάρει ζωή και τελειώσεις με το οβερκλόκινγκ και το μπλιτζιμπλογκοπείραγμα, η χαρά που παίρνεις είναι μεγαλύτερη απ'όταν ρίχνεις νέα γκόμενα. Γιατί σε αντίθεση με τη γκόμενα, ξέρεις πως το νέο σου τερατάκι θα δουλεύει πέντε χρόνια λάδι <img src="/smile.gif" width="" height="" alt=":)" title=":)" class="bbcode_smiley" />
 

tommas

Hobgoblin Captain
Joined
Dec 2, 2012
Messages
378
Εγώ προσωπικά πάντως Nitro, όταν πήγα από p35 chipset σε z77 (Ivy Bridge) δεν είχαν κανένα πρόβλημα με τα 7άρια. Εκκίνησε το σύστημα κανονικά, έκανε 2 restart και όλα ΟΚ.

Το αστείο είναι ότι ενώ μου βγήκε κλασσική προειδοποίηση στο tray να κάνω εκ νέου ενεργοποίηση τα windows πάτησα απλώς να γίνει online και όλα εντάξει. Μιλάμε πάντα για <u>DSP</u> έκδοση. Παράξενα πράγματα....

Όσον αφορά το πρόβλημα σου 2 πιθανότητες που μπορώ να σκεφτώ:
1) Είναι ρυθμισμένα τα sata σου στη καινούργια mobo από default σε AHCI mode ενώ λόγο παλαιότητας η υπάρχουσα εγκατάσταση σου είναι σε IDE mode. Δοκίμασε να το αλλάξεις από το Bios.
2) Αν δεν είναι το παραπάνω τσέκαρε ότι έχεις συνδέσει το σκληρό με τα windows σε sata του chipset της μητρικής και ΟΧΙ του όποιου έξτρα ελεγκτή έχει πάνω της η μητρική. Πίστεψε με, είναι πολύ σημαντικό.
 

nitro912gr

Death Knight
Joined
Nov 26, 2012
Messages
4,321
Δυστυχώς tommas έχει να κάνει καθαρά με τους drivers του sata controller, τους οποίους τους βρίσκουν τα windows κατά την εγκατάσταση και τους βάζουν και τώρα δε μπορώ να τους βγάλω, γιατί δε ξέρω που είναι.
Στην περίπτωση σου λογικά σου έκατσε ίδιος controller ή τουλάχιστον ίδια εταιρία controller.
 

steel_havoc

Death Knight
Joined
Dec 3, 2012
Messages
3,973
Προτιμώ εντελώς καινούργιο υπολογιστή κάθε 5 με 6 χρόνια κυρίως για να παίζω σύγχρονα παιχνίδια αλλα και όσα δεν μπορούσα να χαρώ με το PC που εχω εκείνη την εποχή, αναβαθμίζω μόνο αν χρειάζομαι σχετικά λίγα και αναγκαία εξαρτήματα και θέλω να παίξω απαραίτητα ενα παιχνίδι.
 

vtheofilis

Death Knight
Joined
Dec 11, 2012
Messages
3,810
Αναβαθμίζω όποτε μου το επιτρέπει το βαλάντιο μου, και προσπαθώ να χρησιμοποιώ και τα παλιότερα μου εξαρτήματα. Πολλές φορές κάνω και αναβάθμιση κομμάτι κομμάτι. Π.χ., το PC που έχω τώρα, όταν μου το δώσανε φόραγε P4 στα 2,66Ghz, 512 MB RAM, 80 GB δίσκο, και μια GeForce 4ΜΧ 440, με μια 17άρα TFT. Πλεον έχει Core 2 Duo στα 2,8 Ghz, 4 GB RAM, 1 x 500 GB + 1 x 1.5 TB δίσκο, και μια Radeon 2600 XT. Η οθόνη είναι το μόνο εξάρτημα που δεν άλλαξα.
 

sith_ari

Half-Ogre
Joined
Dec 1, 2012
Messages
602


vulkan wrote:
Προσωπικα εγω κανω αναβαθμιση ανα 2-3 χρονια με βασικο γνωμονα να best value for money αλλα και τις επιδωσεις που θελω την καθε περιοδο,
για παραδειγμα: ειχα εναν phenom x4 black 3.4 ghz .Υστερα απο 1 χρονο καταλαβα πως δεν τραβαγε και αποφασισα να τον αναβαθμισω σε 2600κ με 8 gb ram (απο 4) ,κρατωντας την ιδια καρτα (5870) εβγαλα 1.5 χρονο ακομα (στα συνολικα 3) και τον επεξεργαστη κατι μου λεει πως θα τον κρατησω για αρκετο καιρο ακομα...τωρα ψαχνομαι ομως να παρω καρτα...(σκεφτομαι την 7950) και για αυτο την πουλαω αυτην που εχω... <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" />
Γενικα θελω αν εχω καλες επιδοσεις στα παιχνια που με ενδιφερουν(χωρις να πληρωσω 400 ευρω για καρτα γραφικων φυσικα... )</blockquote>

!!!Τι εννοείς κατάλαβες ότι δεν τράβαγε ο Phenom x4 3,4GHz!!; Εγώ είμαι ακόμα με socket 939 διπύρηνο Αthlon64 FX-60 2.6GHz, και όλα τα παιχνίδια που παίζω είναι απολύτως playable, αν και σίγουρα δεν του έχουν απομείνει πολλές αντοχές, 1 χρόνο ακόμα όμως πιστεύω αντέχει!
Υ.Γ. Διάβασα και το σχόλιο του Dark Archon που ασχολείται και με το pc του αδερφού του. Ακριβώς το ίδιο καθήκον έχω αναλάβει και εγώ, με την διαφορά όμως ότι το καινούριο hardware το παίρνει ο αδερφός μου αντί για εμένα που είμαι πιο ολιγαρκής!

 

grmadness

Death Knight
Joined
Apr 3, 2013
Messages
4,935
Resurrection spell check..... Pfailure...<br><br>Ok then, challenge accepted. Joining the dark side.<br><br>Casting Raise Dead... Success.<br><br>Λοιπόν, εγώ πάντως αλλάζω μια φορά στα 5 χρόνια όλη την πλατφόρμα και μετά απλά αλλάζω τα βασικά (GPU, δίσκους, PSU και moar RAM).
 

jonirenicus13

Kraken
Joined
Nov 30, 2012
Messages
7,587
:wololo:<br><br>Καθε 5 χρονια στο περιπου. Μαλιστα ο τελευταιος τα καταφερε αριστα χωρις ουτε μια αναβαθμιση (καλα, εκτος απο επιπλεον ραμ).<br><br>Η επομενη αναβαθμιση μου θα ειναι η οθονη. http://www.e-shop.gr/othoni-asus-rog-swift-pg278q-27-wqhd-g-sync-p-PER.170290" class="bbcode_url">Αυτη χαλβαδιαζω.
 

lucinos

Umber Hulk
Joined
Nov 16, 2015
Messages
940
Ως τώρα δεν έχω κάνει ποτέ «αναβάθμιση». Πρακτικά αγοράζω όποτε έχω λειτουργικά προβλήματα. Τυχαίνει να είναι ένας σταθερός "PC" κάθε 7 χρόνια.<br><br>1ος νομίζω περίπου 1989, με λειτουργικό ms-dos<br>2ος νομίζω 1996 με λειτουργικό windows 95 (και ms-dos από κάτω)<br>3ος 2003 με λειτουργικό windows xp και παράλληλα και λίνουξ (αρχικά mandrake, μετά pclos, μετά ubuntu)<br>4ος 2010 με λειτουργικό λίνουξ (αρχικά ubuntu, μετά fedora, μετά lmde, μετά manjaro)<br><br>Υπάρχει όμως και ο spectrum (δεκαετία 80) και ο φορητός (2014) που είμαι τώρα (με λειτουργικό Arch Linux)
 
Top Bottom