What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Καλα ντοκυμαντερ

Hellion

Αρχιμανδρίτης
Staff member
DDD PCMaster Veteran Order of Alucard Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
16,670
Είναι 100% τσαρλατάνος ως προς τα διάφορα πόιντς που πάει να εγείρει, αλλά:

1) γράφει με φουλ πιασάρικο στυλ, κάποτε είχε πέσει στα χέρια μου το Fingerprints of the Gods και το διάβασα μονοκοπανιά,
2) διανθίζει τον τσαρλατανισμό του με διάφορα υπαρκτά στοιχεία οπότε κάποιος πέφτει στην παγίδα να θεωρήσει οτιδήποτε λέει ως έγκυρο ενώ δεν είναι,
3) σε γενικές γραμμές η θεωρία περί "ανεπτυγμένων προκατακλυσμιαίων αρχαίων πολιτισμών που αγνοούμε σήμερα" θα μπορούσε θεωρητικά να ισχύει, αλλά σίγουρα όχι με τον τρόπο που ισχυρίζεται ο τσαρλατάνος και σίγουρα δεν έχουμε (ακόμα) σαφή στοιχεία που να το πιστοποιούν αυτό.

Όπως είπε και ο Ίντι στο Raiders, μια ταινία που κατά τα άλλα έχει ελάχιστη σχέση με την αρχαιολογία αλλά που και που έχει εκλάμψεις:


7848477613204cd83f0ab40c6c2cdb75.jpg


Εν προκειμένω φάκτς δεν έχουμε για τις θεωρίες αυτές. Ενδείξεις ίσως, μα όλα τα υπόλοιπα είναι μυθοπλασία και ευσεβείς πόθοι.
 

tyrion395

Mind-flayer
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,889
Προσωπικά απέφυγα το εν λόγω ντοκυμαντερ. Μου μύριζε von daniken τσαρλατανισμό από μακριά. Αλλά μιας και "ξεθάφτηκε" :gap: το thread να προτείνω το "Secrets of the Saqqara Tomb."
 

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,494
Απο τον τιτλο και μονο, νομιζα πως ο σκηνοθετης θα ειναι ο von Daniken.
Η αληθεια ειναι οτι δεν εχω δει ολα τα επεισοδια. Εχω φτασει στο τριτο επεισοδιο και μεχρι στιγμης, το πρωτο επεισοδιο που παρουσιαζει το Gunung Padang, ηταν το πιο σοβαρο. Ειχε συνεντευξεις με τους αρχαιολογους που εκαναν ανασκαφη στην τοποθεσια. Εδειξε ομαδα γεωλογων που εκαναν ερευνα με μηχανηματα και τα αποτελεσμα της ερευνας τους.
Ο αρχηγος της ομαδας των γεωλογων, ηταν καποιος επισημος σκαφτιας της Ινδονησιας.

Στο δευτερο επεισοδιο, εφερε εναν συγγραφεα για να μιλησει για μια πυραμιδα στο Μεξικο. Ο ανθρωπος μιλουσε θεωρητικα και εμεις, επρεπε να τα λαβουμε ως αποδειξη.
Απο εκει και περα, τα πραγματα ειναι οπως τα ειπε ο φιλτατος Helion.

Το πρωτο επεισοδιο, το χρησιμοποιει σαν συγκριση για τα ευρηματα των επομενων αρχαιολογικων χωρων.
Αυτη η επαναληψη, "οπως και στο Gunung Padang", ειναι απο μονη της κατι που απομακρυνει την σοβαροτητα απο την σειρα.

@Adhan εγω σου προτεινω να της ριξεις μια ματια. Απο την αποψη οτι δειχνει μερη που εχουν αρχαιολογικη αξια και ενω ειναι διασημα στις χωρες τους, μπορει να σου ειναι αγνωστα. Οι ιδιες οι κατασκευες ειναι κατι που αξιζουν θαυμασμο.
Η απορια ειναι οτι ενω καποια στοιχεια ειναι κατι που αξιζουν να ερευνηθουν, δεν γινεται τιποτα.
Αυτο ειναι και το μεγαλυτερο επιχειρημα του. Δεν θελουν να ξερετε την αληθεια.
Αλλα και παλι, γιατι δεν κανουν επισημες ερευνες; μιλαμε για τοποθεσιες εθνικης υπερηφανιας.
 

munkinnousu

Mind-flayer
Approval of the Admiral
Joined
Dec 6, 2014
Messages
1,544
Είδα τα δύο πρώτα για να περάσει η ώρα που έκανα κωπηλατική, συμφωνώ με όσα λες, πρόκειται για μέρη που έχουν ενδιαφέρον που την ύπαρξη τους εγώ αγνοούσα. Η σειρά βλέπεται χωρίς να χρειάζεται να παίρνουμε και πολυ στα σοβαρά τον Hancock και τις φαντασιώσεις του.

Τώρα που είπατε von Däniken, έχετε δει ένα "ντοκιμαντέρ" με τον William Shatner, νομιζω λεγόταν Μυστήρια των θεών, το έδειχναν τα ιδιωτικά κάτι μυστήριες ώρες πριν κάτι δεκαετίες.
 

Chronomancy

Todd's Minion
Staff member
Joined
Oct 8, 2013
Messages
10,273
Το καλύτερο είναι οι αρχαίοι εξωγήινοι που επιτέλους το αγόρασε η ΕΡΤ και μορφώνει τα πλήθη!

Προσωπικα, συμφωνώ με κάποιες υποσημειώσεις αυτών των ατόμων και με την φιλοσοφία πίσω από όλες αυτές τις συζητήσεις περί αρχαίων πολιτισμών, τεχνολογικά πιο ανεπτυγμένων από ότι θεωρουμε. Κλασικό παράδειγμα είναι τα μεγαλιθικα μνημεία, τα οποία σύμφωνα με την επίσημη ιστορία της ανθρωπότητας τα φτιάξαμε λίγο αφοτου βγήκαμε από τις σπηλιές χωρίς να έχουμε κάνει κάτι ανάλογο προηγουμένως. Σίγουρα η καμπυλη της εξέλιξης της ανθρωπότητας είναι εκθετική στον χρόνο, αλλά damnit υπάρχουν κι αλλά πέραν αυτών που αναφέρουν τα βιβλία. Ξέρω ότι χωρίς απτές αποδείξεις είναι χιμαιρες εικασιών, σκορπιών ευρημάτων και λιακοπουλιαδας, αλλά δεν μπορώ να τα αγνοώ κάθε φορά που διαβάζω για εκείνες τις σκοτεινές περιόδους.

Καμια φορά βέβαια νιώθω ότι κάποιοι πολιτισμοί δεν λαμβάνουν της προσοχής που τους αρμόζει οπως λχ οι Νουραγκι της Κορσικής, οι οποίοι στο μυαλό μου ήταν ο ορισμός του αρχαίου badass της Μεσογείου. Εχτίσαν φανταστικά μνημεία που άντεξαν στον χρόνο και κατα την θεωρια που δεχομαι εγώ αυθαίρετα ως σωστη, γλέντησαν τους υπόλοιπους λαούς φτανοντας μέχρι την Αίγυπτο.
 

lucinos

Death Knight
Joined
Nov 16, 2015
Messages
2,703
Είναι 100% τσαρλατάνος
εγώ θα μπορούσα να το «παραβλέψω». Προκατακλυσμιαίοι πολιτισμοί; μια χαρά, εξωγήϊνοι; άψογα, μυστικές αδελφότητες; τέλεια. Αλλά δεν μπορώ να παραβλέψω την επιλεγμένη άγνοια σε κάποιες πραγματικές πηγές και δεδομένα. Πχ αν ένα τέτοιο άτομο έχει άγνοια για τον μηχανισμό τών αντικυθήρων έστω και αν δεν ανήκει στην εποχή που τον απασχολεί. Οπότε εκεί τρώει τεράστιο άκυρο από μένα.
 

lucinos

Death Knight
Joined
Nov 16, 2015
Messages
2,703
δινει την εντυπωση οτι οι αρχαιολογοι ειναι μια ομαδα στενομυαλων ανθρωπων που εχει ξεπηδησει απο τον κωδικα του Νταβιντσι. Αποκρυπτουν πληροφοριες και αγνοουν επιδεκτικα διαφορα ευρηματα.
μερικές φορές αυτό συμβαίνει με την επιστήμη αλλά δεν είναι ο Χάνκοκ αυτός που αξίζει προσοχής έστω και σαν φαντασιακή τρελλή θεωρία.

Για να πω ένα πιο ουδέτερο παράδειγμα που δεν μπλέκει αρχαιολογία και ανθρωπολογία, η μετατόπιση τών ηπείρων για δεκαετίες ρεζιλεύτηκε από την επιστημονική κοινότητα ενώ κινούσε το ενδιαφέρον στην φαντασία πχ Λάβκραφτ και ακόμα και σήμερα ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι απλά έτυχε να είχε δίκιο ο Βέγκενερ. Αν όμως διαβάσει κάποιος το πρωτότυπο βλέπει ότι ο Βέγκενερ είχε κάνει σοβαρή ερευνητική δουλειά, δεν είχε απλώς τεριάξει ακτογραμμές στον χάρτη.
 

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,494
Η λιστα με ονοματα που κατακαηκαν απο την επιστημη ειναι ατελειωτη. Μονο και μονο για να αποδειχτει αργοτερα οτι αυτοι οι ανθρωποι διασυρθηκαν χωρις λογο.
Η ανθρωπινη ιστορια θα επαναλαμβανεται εισαει. Οι ειδωλολατρες εκαιγαν τους χριστιανους, οι χριστιανοι εκαιγαν τους απιστους, τους βλασφημους και αυτοι συνηθως ηταν οι επιστημονες. Οι επιστημονες σημερα καινε οσους κανουν ερευνες που κανουν conflict με την αποψη της επιστημονικης κοινοτητας.
Δεν λεω οτι ο παρουσιαστης του συγκεκριμενου ντοκιμαντερ δεν ειναι τσαρλατανος.
Απο την στιγμη που η επιστημη λειτουργει με συγκεκριμενους κανονες, θα επρεπε να αποδειξουν οτι ειναι τσαρλατανος με αποτελεσματα ερευνων.
 

Hellion

Αρχιμανδρίτης
Staff member
DDD PCMaster Veteran Order of Alucard Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
16,670
Απο την στιγμη που η επιστημη λειτουργει με συγκεκριμενους κανονες, θα επρεπε να αποδειξουν οτι ειναι τσαρλατανος με αποτελεσματα ερευνων.

Δε λειτουργεί ακριβώς έτσι. Αν κάποιος αμφισβητεί το σύνολο της υφιστάμενης επιστημονικής γνώσης, το βάρος της απόδειξης των όσων ισχυρίζεται πέφτει αποκλειστικά πάνω σε αυτόν. Και μετά η υπόλοιπη επιστημονική κοινότητα θα κρίνει τις δημοσιευμένες απόψεις του, συμφωνόντας ή διαφωνόντας, και μετά αυτός θα προσαρμόσει την έρευνά του ώστε να απαντήσει στις διαφωνίες, και μέσα από αυτό το peer review αν η κοινότητα πειστεί από αντικειμενικά και αδιάψευστα στοιχεία τότε διαμορφώνεται το νέο consensus και προχωράει η υφιστάμενη γνώση ένα βήμα παραπέρα.

Το 100% των τσαρλατάνων όμως διαλέγει έναν άλλο δρόμο. "Ισχυρίζομαι το Α-Β-Γ, και η επιστημονική κοινότητα το απορρίπτει, ΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΜΜΙΣΘΟΙ-ΜΑΣΩΝΟΙ-ΜΕ ΖΗΛΕΥΟΥΝ-ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑΙ-ΜΕ ΠΟΛΕΜΑΝΕ ΕΠΕΙΔΗ ΛΕΩ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ". Και έτσι γίνονται είδωλα από τους αδαείς και τους συνομωσιολόγους, και το Νέτφλιξ κάνει σειρά για αυτούς.
 

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,494
Ναι αλλα δεν γινεται παντα ετσι. Καποιους, απλα τους βαζουν στην ακρη, για λογους.
Οχι μονο στην επιστημη αλλα σε ολους τους τομεις μιας κοινωνιας. Αυτα ειναι πραγματα που γινοντουσαν, γινονται και θα γινονται. Δεν εινι λιγοι αυτοι που τους σκοτωσαμε, διασυραμε, φυλακισαμε και μετα τους καναμε αγαλμα.

ετσι, για την συζητηση.

Το παραξενο με τους τσαρλατανους, ειναι οτι την περνανε ωραια την ζωη τους. φερνω για παραδειγμα τον παρουσιαστη του ντοκιμαντερ. Του εδωσαν χρονο στο Netflix.
 

Hellion

Αρχιμανδρίτης
Staff member
DDD PCMaster Veteran Order of Alucard Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
16,670
Ακόμα και σε αυτό το άρθρο όμως, κάθε περίπτωση έχει τις ιδιαιτερότητές της. Κάποιες περιπτώσεις είναι από το μεσαίωνα όπου σε έκαιγαν αν διαφωνούσες με την εκκλησία ή τα 1800s όπου δεν το λες πως ο επιστημονικός διάλογος είχε προοδεύσει και τόσο πια, άλλες είναι γυναίκες οπότε τις χλεύαζαν οι συντηρητικές κοινωνίες κυρίως λόγω κοινωνικών παραγόντων, κτλ.

Σίγουρα υπάρχουν και στις μέρες μας πχ περιπτώσεις υπέργηρων ερευνητών που είναι "ονόματα" στον εκάστοτε χώρο και/ή κατέχουν θέσεις σε ιδρύματα, οι οποίοι χλευάζουν όσους πάνε να καταρρίψουν θεωρείες που οι ίδιοι θεωρούν ως αδιάψευστες. Σε τελική ανάλυση όμως από αυτήν την "αντιπαράθεση" προάγεται η επιστημονική γνώση. Αν ο τσαρλατάνος Χάνκοκ δεν έχει καταφέρει να πείσει ακόμα την επιστημονική κοινότητα, ίσως θα έπρεπε να συνεχίσει την έρευνά του μέχρι να καταφέρει να το κάνει, αντί να διαφημίζει το πόσο σωστός είναι και το πόσο τον πολεμά το κατεστημένο. Αλλά εν προκειμένω οι θεωρείες του είναι πιασάρικες στο απαίδευτο ακροατήριο και του επιτρέπουν να βρίσκει λεφτά και να είναι και το επίκεντρο της προσοχής, οπότε ίσως και να μη νοιάζεται να το πάει παραπέρα το πράγμα ακολουθώντας την "ορθή μεθοδολογία".

Ξαναλέω, μπορεί σε 100-200 χρόνια να βρεθούν ΤΑ στοιχεία τα οποία θα πιστοποιούν πως εν τέλει ο μαν είχε δίκιο. Αλλά μπορεί και όχι. Η διαμόρφωση του "επιστημονικού consensus" βασίζεται στα στοιχεία και στο "τι είναι πιθανότερο να ισχύει αυτή τη στιγμή, με βάση αυτά". Και εν προκειμένω τα υπαρκτά στοιχεία δείχνουν πως ο μαν πιθανότερο είναι να έχει άδικο.
 

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,494
Εφτασα στο επεισοδιο εξι του Ancient Apocalypse. Πιστευω οτι ενας απο τους λογους που μπηκε στο Netflix, ειναι οι αρχαιολογικοι χωροι. Απιστευτες κατασκευες. Ο τυπος το εχει κουρασει λιγο με τους αρχαιολογους. Εκτος απο την ατελειωτη ειρωνια, εχει βαλθει να γκρεμισει ολοκληρη την αρχαιολογικη επιστημη.
Ειναι σαν τον Epitaph της αρχαιολογιας :p.
Πιστευω οτι αυτο εχει ριζες στην απορριψη που εχει βιωσει απο την αρχαιολογικη κοινοτητα. Σε καθε νεο επεισοδιο, η χολη του ανεβαινει με γεωμετρικη ακριβεια.

Απο τα super wow κτισματα, ειναι καποια που βρισκονται στην Τουρκια. Εκτος απο τεραστια και περιτεχνα κατασκευασμενα. Εχει αποδειχτει οτι τα εθαψαν προσεκτικα. Εχουμε και καποιες προσεγγισεις στο θεμα, σαυρανθρωποι, εξωγηινη παρεμβαση. Δεν τα υποστηριζει, τα αφηνει στον αερα για τους απανταχου συνομωσιολογους και αρνητες της επιστημης. Πονταρε και σε αυτο το Netflix.
Εκει λοιπον, προσπαθησε να βγαλει συμπερασματα απο τις απαντησεις του Τουρκου αρχαιολογου. Ο τυπος δεν του εκανε το χατηρι. Εχουν και οι τουρκοι αρχαιολογοι τον καημο τους. Η περιοχη αυτη πρεπει να ειναι απο τις λιγες ανακαλυψεις τους που δεν εχει σχεση με την ελλαδα.
Αυτο που επισης δεν ηξερα. στην Αμερικη, το 90% των αρχαιολογικων ευρηματων, εχουν καταστραφει. Εχουν καταστραφει και οι μαρτυριες, αφου δεν αφησαν αυτοχθονα αμερικανο να δει την αλλη μερα. Και εκει την εφαγε, απο τυπο που εμοιαζε με ξεναγο στο Αλαμο παρα με αρχαιολογο.
Οι αμερικανοι πρεπει να ειναι οι βαρβαροι του σημερα.

Εαν κρατουσε το υφος και την καθαρα επιστημονικη προσεγγιση του πρωτου επεισοδιου, θα ηταν πολυ δυνατη σειρα.
 

lucinos

Death Knight
Joined
Nov 16, 2015
Messages
2,703
Κάποιες περιπτώσεις είναι από το μεσαίωνα όπου σε έκαιγαν αν διαφωνούσες με την εκκλησία
Να βαφτίζεις τον 15'ο-17'ο αιώνα μεσαίωνα είναι τουλάχιστον παραπλανητικό. Και το πρόβλημα με τον κανονικό μεσαίωνα δεν ήταν ότι σε έκαιγαν αλλά μάλλον ότι απλά δεν υπήρχε πρόσβαση στην γνώση και ουσιαστικά για την δύση τα ιδρύματα που έπαιξαν αυτόν τον ρόλο ήταν τα μοναστήρια το οποίο εξηγεί και γιατί η δυτική εκκλησία οδηγήθηκε σε αυτήν την κόντρα.

Θυμήκα το θέμα γιατί η google τιμά την Μαρί Θαρπ.
 

Hellion

Αρχιμανδρίτης
Staff member
DDD PCMaster Veteran Order of Alucard Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
16,670
Πιάνεσαι από μία φράση την οποία έγραψα εν τη ρύμη του λόγου και μάλλον έχασες πλήρως το πόιντ όσων ήθελα να πω.

Δεν ήταν η εκκλησία το ζητούμενο, ούτε η πρόσβαση στη γνώση, αλλά ένα συγκεκριμένο άρθρο παραπάνω που ανέλυε ιστορικές περιπτώσεις "ερευνητών που είχαν δίκιο και πολεμήθηκαν από το κατεστημένο". Και το πόιντ μου ήταν πως το κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι σε αυτές τις περιπτώσεις δεν έχει καμία σχέση με το σήμερα.
 

lucinos

Death Knight
Joined
Nov 16, 2015
Messages
2,703
"ερευνητών που είχαν δίκιο και πολεμήθηκαν από το κατεστημένο". Και το πόιντ μου ήταν πως το κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι σε αυτές τις περιπτώσεις δεν έχει καμία σχέση με το σήμερα.
Από πολλές απόψεις τα πράγματα προφανώς έχουν αλλάξει πολύ, αλλά ακόμα και τώρα κόσμος πέφτει στον τοίχο τού κατεστημένου. Απλά το να είναι για κάτι τόσο θεμελιώδες είναι όλο και πιο σπάνιο. Πχ ποια πειράματα θα προωθηθούν στο CERN έχει συχνά να κάνει πολύ περισσότερο με την επηρροή προσώπων. Σε άλλους επιστημονικούς τομείς όπως ανθρωπολογία, αρχαιολογία, οικολογία, οικονομολογία είναι πιθανό να υπάρχουν εξαιρετικά σοβαρά τυφλά σημεία.
 

Eaglos

Mind-flayer
Joined
Jan 3, 2020
Messages
1,536
Αφού έχουμε αυτόνομο νήμα, ας τα γράψω και εδώ.
Planet Earth II
Blue Planet II
Seven Worlds, One Planet
Green Planet (περισσότερο σε ταινία τρόμου κάνει με τη μαμά φύση).
Our Planet (ψιλο αναμάσημα των 2 πρώτων).
Tiny World (Apple παραγωγή, καμία σχέση με τα παραπάνω, απευθύνεται σε αμερικάνους).

Γενικά δείτε τα σε 2160p και γενικά οτιδήποτε σε περιγραφή David Αttenborough είναι συνήθως καλό. Ετοιμάζεται και Planet Earth III
 

munkinnousu

Mind-flayer
Approval of the Admiral
Joined
Dec 6, 2014
Messages
1,544
Oi @Hellion και η big archeology κάνουν ότι μπορούν για να κρυφτεί η αλήθεια! Δεν θα μας σταματήσουν!!


:trollface:
 

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,494
Ενα σιγουρακι, για την αναφορα στο attitude που εχει ο Γκραχαμ, το ειχα. Αφου το παρατηρησα εγω, παει να πει οτι ειναι ενα βημα πριν τα μπινελικια. Εξυπνη η προσεγγιση του.
Ancient Apocalypse became Netflix’s second-most popular title just one week after it dropped, on November 10.

The society’s three principle concerns start with Netflix’s incorrect categorization

Θα κανουν οτι τους πουν οι αρχαιολογοι, σιγουρα.
 
Top Bottom