What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Καλοκαίρι 20XX & Πυρκαγιές

Chronomancy

Todd's Minion
Staff member
Joined
Oct 8, 2013
Messages
10,366
Το γράφω από τώρα για να σας προλάβω. Οι ντόπιοι δεν ασχολούνται γιατί θ μπουν σε θέσεις σεκιουριτι με μισθό γύρω στα 650 καθαρά τον μήνα,
 

Dim Gian Bot

Death Knight
Sign me up! Approval of the Admiral Born Leader PCMaster Veteran
Joined
Apr 2, 2016
Messages
4,125
Και τι θα φυλάνε; Τα φρύδια μου;
 

Hellion

Αρχιμανδρίτης
Staff member
DDD PCMaster Veteran Order of Alucard Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
16,885
Σχετικό εμμέσως με τις φωτιές στην Εύβοια:

Βαρδινογιάννης: Πήρε όλη την Εύβοια – Ασύλληπτο αυτό που κάνει​

Βαρδινογιάννης: Ανοίγει ο δρόμος για το αιολικό – γίγας των 500 μεγαβάτ στην Εύβοια από Motor Oil-EDPR. H επένδυση που ξεκινάει ο Βαρδινογιάννης θα ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ. Πώς το ΣτΕ ξεμπλοκάρει το έργο που θα συνδεθεί με το ΚΥΤ της Λάρυμνας​

vardinogiannis-e1718103109377.jpg




Το δρόμο για την υλοποίηση της γιγαντιαίας επένδυσης της κοινοπραξίας Motor Oil με την Πορτογαλική EDPR για αιολικό πάρκο συνολικής ισχύος 500 MW στη Εύβοια, ανοίγει η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία απορρίπτονται όλες οι προσφυγές εναντίον του έργου.​

Κατά της μεγάλης επένδυσης που υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ είχαν στραφεί από το 2021 δήμοι της Εύβοιας και πολίτες μπλοκάροντας τα 354 MW του πρότζεκτ.

Οι προσφυγές των δήμων, Κύμης -Αλιβερίου, Ερέτριας και Διρφύων-Μεσσαπίων, κατά του έργου αφορούσαν τους περιβαλλοντικούς όρους των αιολικών πάρκων και τις επιπτώσεις τους στο ήδη επιβαρυμένο οικοσύστημα της Εύβοιας που λόγου του υψηλού αιολικού δυναμικού αποτελεί μαγνήτη για όλους τους επενδυτές των ΑΠΕ.

Η συμφωνία με την EDPR είχε υπογραφεί το 2019 με την Ελλάκτωρ και αποτέλεσε «προίκα» της Άνεμος, η οποία προ τριετίας εξαγοράστηκε από την Motor Oil.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο deal που έχει πραγματοποιηθεί στο χώρο των ΑΠΕ τα τελευταία χρόνια, με το οποίο o όμιλος Βαρδινογιάννη ισχυροποίησε την παρουσία του στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και απέκτησε ένα μεγάλο εκτόπισμα στην αγορά της πράσινης ενέργειας.

Η κοινή επένδυση με την EDPR συνεχίζεται με ένα έργο που έχει ενταχθεί εδώ και καιρό στις στρατηγικές επενδύσεις.
Για το αιολικό –γίγας όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα χρειαστεί τροποποίηση της άδειας καθώς αρχικά το έργο είχε προβλεφθεί να συνδεθεί στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Γέροντα (Ερέτρια), το οποίο με διπλό κύκλωμα θα κατέληγε στο ΚΥΤ Αλιβερίου.

Ο σχεδιασμός αυτός έχει τροποποιηθεί με απόφαση της ΡΑΑΕΥ και έχει αποφασιστεί η γραμμή μεταφοράς να καταλήξει τελικά στο ΚΥΤ της Λάρυμνας.

Βαρδινογιάννης: Oι αποφάσεις του ΣτΕ​

Το Συμβούλιο της Επικρατείας με δύο διαδοχικές αποφάσεις (159-165/2024), απέρριψε πρόσφατα τις αιτήσεις ακυρώσεως κατοίκων της Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας, δήμων και περιβαλλοντικών σωματείων.

Οι φορείς είχαν στραφεί κατά της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων τεσσάρων αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) σε περιοχές της Κεντρικής Εύβοιας και κατά της ΑΕΠΟ συγκροτήματος πέντε ΑΣΠΗΕ και των συνοδών τους έργων σε περιοχές της Νότιας Εύβοιας.
Το ανώτατο δικαστήριο, έκρινε ότι ως προς τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και ότι τα έργα δεν διαταράσσουν την ακεραιότητα προστατευόμενων περιοχών και τη συνολική συνοχή του δικτύου Natura 2000. Καταλήγει μάλιστα με την διαπίστωση ότι οι ΑΕΠΟ δεν εκδόθηκαν κατά παράβαση της εθνικής και κοινοτικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Επίσης έκρινε ότι δεν παραβιάζουν τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και ότι δεν έρχονται σε αντίθεση με τις κατευθύνσεις του ειδικού και περιφερειακού χωροταξικού σχεδιασμού της περιοχής.
 

Chronomancy

Todd's Minion
Staff member
Joined
Oct 8, 2013
Messages
10,366
Πράσινη ΠΑΕ ανάπτυξη!

Οποίος έχει όρεξη και χρόνο, επειδή έχω δεν έχω 😛, ας δει λίγο που στήνει ανεμογεννήτριες η EDP σε Πορτογαλία και Ισπανία και μετά αναρωτηθεί αν αξίζει να μένει ακόμη σε αυτή την χώρα.
Καλή χώνεψη!
 

Eaglos

Mind-flayer
Joined
Jan 3, 2020
Messages
1,611
Η Ευβοία ειναι γνωστό ότι θα γινει εργοστάσιο απόθεσης Ανεμιστήρων. Ακολουθεί και η υπόλοιπη Ελλάδα.
 

Dim Gian Bot

Death Knight
Sign me up! Approval of the Admiral Born Leader PCMaster Veteran
Joined
Apr 2, 2016
Messages
4,125

Ή με άλλα λόγια, πού θα βάλουν φωτιές αύριο...
 
Top Bottom