What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Λίγα λόγια για την RAM

grmadness

Death Knight
Approval of the Admiral
Joined
Apr 3, 2013
Messages
4,952
Φραπές speaking. Ένα δύο, ένα δύο, ακούγομαι; Ωραία. :spiteful:

Έφτασε λοιπόν η ώρα να πουλήσετε νεφρό, δόντια, και να αγοράσετε RAM. Και γνωρίζετε πως καλή RAM σημαίνει υψηλή συχνότητα λειτουργίας, σε συνδυασμό με χαμηλά timings. Χωρίς να ξέρετε το γιατί. Χα, γατάκια...
Τι διάολο είναι αυτό το CL; Γιατί το CL8 είναι καλύτερο από το CL10; Τι σημαίνουν όλες αυτές οι συντμήσεις; Γιατί είναι όλα τόσο περίπλοκα; Δεν αναρωτιέστε;
-Όχι ρε Φραπέ, να παίζει θέλουμε.
-Θα τα μάθετε, θέτε δεν θέτε. Αρπάχτε πόπ κόρν, βουτήχτε μπυρωίνες από το ψυγείο, παραγγείλτε πίτσες, και ξεκινάμε.

Τα timings λειτουργούν σε κύκλους ρολογιού. Από την έναρξη ενός κύκλου μέχρι την ολοκλήρωσή του, η RAM εκτελεί μια εντολή που έχει λάβει από τον επεξεργαστή.
-Και πόσο χρόνο κάνει δηλαδή για αυτό;
-Για να το βρούμε, υπολογίζουμε πόσοι κύκλοι απαιτούνται διά την συχνότητα λειτουργίας, αυτό επί 1000, και το αποτέλεσμα είναι σε nanoseconds.
-Και τι ρόλο βαράει η συχνότητα λειτουργίας;
-Καθορίζει το πόσο γρήγορα θα ολοκληρώνεται ο κάθε κύκλος. Παράδειγμα παρακάτω.
RAM με συχνότητα 1333MHz, και timings 9-10-9-24.
<div class="bbcode_code">
<div class="bbcode_code_head">Code:
<div class="bbcode_code_body" style="white-space:pre">(9/1333) * 1000 = 6.7517 nanoseconds

Toν υπολογισμό τον κάνουμε για καθένα από τα timings ξεχωριστά, εννοείται. Απλά το τελευταίο ( που στο παράδειγμα είναι 24) το υπολογίζουμε στην αμέσως μεγαλύτερη κλίμακα.
Aν αυξήσουμε την συχνότητα λειτουργίας στα 1600MHz, αυτό θα έχει ως συνέπεια να ολοκληρώνεται ο κάθε κύκλος πιο γρήγορα, αλλά σημαίνει επίσης πως η εργασία μπορεί να μην έχει τον απαιτούμενο χρόνο για να προλάβει να ολοκληρωθεί. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μπλέ ρυζόγαλο (BSOD) ή σε σφάλματα στην μνήμη. Για αυτό τον λόγο, όσο ανεβαίνει η συχνότητα, μεγαλώνουν κάπως και τα timings.

Πάμε να δούμε τι ακριβώς κάνουν.

Θα απλοποιήσω τα πράγματα όσο μπορώ. Το θέμα είναι αρκετά -έως πολύ- στρυφνό, οπότε θα πώ κάτι άλλο πρώτα, που θα βοηθήσει στην κατανόηση κάποιου θέματος λίγο αργότερα.
Τα δεδομένα προς επεξεργασία αποθηκεύονται στην μνήμη,το 'χουμε; Ωραία.
Ο χώρος αποθήκευσης έχει μορφή "σκακιέρας", πλέγματος, Excel Spreadsheet, όλο γραμμές και στήλες.
With that out of the way, πάμε να δούμε τι διάολο κάνουν αυτά τα timings.

<b><span style="color:#00ff00">CAS Latency (CL)</span></b>

Το νουμεράκι του μας δείχνει πόσο χρόνο χρειάζεται η μνήμη από την στιγμή που θα λάβει δεδομένα από τον CPU, μέχρι να τα στείλει ξανά πίσω. Νομίζω πως είναι απόλυτα κατανοητό για ποιό λόγο θεωρείται (και είναι) το πιο σημαντικό από τα timings.

<b><span style="color:#00ff00">RAS To CAS Delay (tRCD)</span></b>

Θυμηθείτε τι έγραψα για την αποθήκευση. Όταν η μνήμη ψάχνει τα δεδομένα στο πλέγμα, ας πούμε στο τμήμα "D9", το tRCD καθορίζει τον χρόνο που θα μεσολαβήσει από την στιγμή που το RAS (Row Access Strobe) θα φτάσει στην γραμμή (row) D, μέχρι το CAS (Column Access Strobe) να φτάσει στην στήλη (column) 9.

<b><span style="color:#00ff00">RAS Precharge (tRP)</span></b>

Αφού η μνήμη βρήκε τα δεδομένα, η γραμμή που χρησιμοποιήθηκε πρέπει να κλείσει. Το tRP καθορίζει πόσος χρόνος θα χρειαστεί ώστε μια νέα γραμμή να γίνει διαθέσιμη, από την στιγμή που θα δωθεί η εντολή να κλείσει η προηγούμενη.

<b><span style="color:#00ff00">Active To Precharge Delay (tRAS)</span></b>

Simply put, ο χρόνος που θα περιμένει η μνήμη, από το τέλος μίας εργασίας για την έναρξη της επόμενης. Μετά την CL, το timing με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στις επιδόσεις.

<b><span style="color:#00ff00">Command Rate (CR ή CMD)</span></b>

Κυρίως οι κάτοχοι AMD συστημάτων θα δούν μια μικρή βελτίωση αν το ορίσουν ως Τ1.
Καθορίζει τον χρόνο που θα περάσει από την ενεργοποίηση της μνήμης, μέχρι να είναι σε θέση να δεχτεί εντολή από τoν CPU.

Ποιά η σχέση μεταξύ CPU και RAM;
Τρόλ mode on
Ακριβώς ίδια με την σχέση Μποράτσου και Αδελφού Βρασίδα.
Τρόλ mode off

Φανταστείτε δύο παίκτες του πίνγκ-πόνγκ. Με το μπαλάκι να είναι τα δεδομένα. Μόνο που δεν θέλουμε να μπεί ούτε ένας πόντος, μόνο το μπαλάκι να κινείται συνέχεια με μεγάλη ταχύτητα.

Μερικές συμβουλές πρός όλους εσάς τους gamers εκεί έξω.

1. Πόση RAM χρειάζομαι;
Οι πιο πολλοί θα σας πούν χωρίς δεύτερη σκέψη 4-8 Gb. Εγώ θα σας το πάω λίγο διαφορετικά. Υπολογίστε RAM ίση με την VRAM, + 4Gb αν έχετε Win 7 ή 8. Αυτό για τους κατόχους μίας GPU. Οι κάτοχοι multiGPU setups, do the math.

2.Oι κάτοχοι AMD, καλό θα ήταν να αγοράζουν 2 module kit, για δύο λόγους.
α. Στρεσάρεται λιγότερο ο IMC (Integrated Memory Controler, Ελεγκτής Μνήμης μέσα στον CPU)
β. Με δύο modules, εκμεταλλεύεστε το Dual Channel.

3. Oι κάτοχοι APU, Intel, και AMD FX, θα ωφεληθούν πιο πολύ από RAM με μεγάλη συχνότητα λειτουργίας.

<b><span style="color:#ffff00">Επεξήγηση όρων που χρησιμοποιήθηκαν.</span></b>

<b><span style="color:#00ff00">Precharge</span></b>. Λειτουργεί σαν διακόπτης. Ενεργοποιεί/απενεργοποιεί μια γραμμή (Row) στην επιλεγμένη (από την μνήμη) περιοχή με δεδομένα, πρίν ξεκινήσει η διαδικασία εγγραφής ή ανάγνωσης.

<b><span style="color:#00ff00">Strobe</span></b>. Σήμα

Σημείωση. Από τα όσα αναφέρθηκαν όσον αφορά τα timings, κατανοείτε πιστεύω πως πιο συχνά χρησιμοποιούνται οι στήλες (columns), παρά οι γραμμές (rows)
 

grmadness

Death Knight
Approval of the Admiral
Joined
Apr 3, 2013
Messages
4,952
<b><span style="color:#00ff00">DDR explained</span></b>
Παλιότερα, η RAM έπαιρνε τα δεδομένα από τον CPU με το που ξεκινούσε το ρολόι, και τα έστελνε πίσω αφού τελείωνε ο κύκλος και ξεκινούσε έναν νέο για την επόμενη εντολή. Με την DDR (Double Data Rate), παίρνει τα δεδομένα στην αρχή του κύκλου και τα στέλνει στο τέλος του. Αυτό πρακτικά διπλασιάζει τον ρυθμό ανταλλαγής δεδομένων. Εξαιρετικά απλουστευμένη εξήγηση.

Οverclocking section
<b><span style="color:#ff0000">Disclaimer</span></b>
<span class="bbcode_spoiler">Oύτε το RQ ούτε εγώ θα φταίμε αν αποφασίσετε πως καλό θα ήταν να κάνετε του κεφαλιού σας και να κάψετε το σύστημα λόγω υπερβολικά ανεβασμένου voltage. Να είμαστε εξηγημένοι.</span>
Γενικές πληροφορίες
Επειδή δεν ξέρω τι σύστημα έχει ο καθένας, θα σας πώ τα όρια και των τριών τύπων DDR μνήμης, για να έχετε μια γενική ιδέα.

<span class="bbcode_spoiler"><b><span style="color:#00ff00">tCL</span></b>
DDR1 2-3
DDR2 4-6
DDR3 6-10
<b><span style="color:#00ff00">tRCD</span></b>
DDR1 2-4
DDR2 3-5
DDR3 6-10
<b><span style="color:#00ff00">tRP</span></b>
DDR1 2-4
DDR2 3-5
DDR3 6-10
<b><span style="color:#00ff00">tRAS</span></b>
DDR1 5-12
DDR2 10-19
DDR3 15-30

Voltage (<b><span style="color:#00ff00">Πράσινο</span></b>= τυπικό, <b><span style="color:#ff0000">κόκκινο</span></b>= εντελώς οριακό, <b><span style="color:#ff8800">πορτοκαλί</span></b>=θεμιτά όρια ανόδου)

DDR1 <b><span style="color:#00ff00">2.5v</span></b> <b><span style="color:#ff8800">2.6v-3.1v</span></b> <b><span style="color:#ff0000">3.2v</span></b>
DDR2 <b><span style="color:#00ff00">1.8v</span></b> <b><span style="color:#ffbb00">1.8v-2.2v</span></b> <b><span style="color:#ff0000">2.3v</span></b>
DDR3 <b><span style="color:#00ff00">1.5v</span></b> <b><span style="color:#ff8800">1.5v-2.0v</span></b> <b><span style="color:#ff0000">2.1v</span></b>

Σημείωση. Όσοι έχετε<b><span style="color:#ff0000"> i7 socket 1366</span></b>, πιθανότατα πάνω από <b><span style="color:#ff0000">1.65v</span></b> να κάψετε RAM, μητρική. Τον νού σας ρεμάλια.</span>

<b><span style="color:#0000ff">Ξεκινώντας. Τι να περιμένω από αύξηση στις επιδόσεις;</span></b>
<span class="bbcode_spoiler">Στα παιχνίδια, μην περιμένετε πολλά πράγματα, αν και υπάρχουν περιπτώσεις που έχει παρατηρηθεί βελτίωση στην αίσθηση του παιχνιδιού, πιο smooth ροή (δεν μπορώ να βρώ την κατάλληλη λέξη) μετά από αύξηση Frequency με παράλληλο σφίξιμο των timings. Εκεί που θα δείτε από μικρές έως μεγάλες αλλαγές, είναι στα boot times, στις βαριές εφαρμογές, και στην λειτουργία του PC γενικότερα.</span>
<b><span style="color:#0000ff">Γενικός οδηγός OC για Intel</span></b>
<span class="bbcode_spoiler">1. Ανεβάζουμε συχνότητα 20-30MHz.
2. Έλεγχος σταθερότητας. Αν είναι όλα οκ (κατά 99% θα είναι) επανάληψη του 1.
3.Αν έχεις crash στα τέστς ή στο gaming μετά, χαλαρώνεις τα timings λίγο.
4.Έλεγχος σταθερότητας.
5. Έφτασες σε ένα σημείο που δεν πάει άλλο επάνω. Ώρα για το <b><span style="color:#ff0000">voltage</span></b>
6.Ανεβάζεις ΕΛΑΧΙΣΤΑ κάθε φορά,μετά επανάληψη των βημάτων 1 έως 3. Ξανά ελάχιστη αύξηση του voltage, κ.ο.κ. Όταν έχεις φτάσει αρκετά ψηλά την συχνότητα και έχεις crash, αν θές λίγο παραπάνω madness επανάληψη του ένα σε βήματα των 5-7 MHz. Εκεί που θα έχετε crash, κατά 99% σημαίνει πως φτάσατε στα όρια, κατεβάστε λίγο συχνότητα και απολαύστε το τέρας που φτιάξατε.</span>
<b><span style="color:#ff0000">Γενικός οδηγός OC για AMD</span></b>
<span class="bbcode_spoiler">1. Ανεβάζεις FSB με τον Old School τρόπο και τεστάρεις 15 λεπτάκια. Επαναλαμβάνεις μέχρι να crashάρεις. (Μην ξεχνάς να έχεις όλα τα άλλα multi σε νούμερο όσο πιο κοντά σε stock γίνεται)
2. Όταν έχεις το crash, ανέβασε ελάχιστα DRAM voltage και τέσταρε. Επαναλαμβάνεις το 1.
3. Όταν έχεις ξανά crash, κατέβασε το RAM Divider στην αμέσως προηγούμενη τιμη.
4. Από εδώ και πέρα, είναι στο χέρι σου φίλε να την πάς όσο πιο μακρυά γίνεται.
Αν έχεις όμως επεξεργαστή που δεν είναι FX ή APU, ζορίζει το πράγμα αδελφέ. Πάμε να σφίξουμε τα timings. Καλή διασκέδαση αγόρια.
H διαδικασία σφιξίματος των timings βοηθάει ώστε η RAM να έχει όσο το δυνατόν μικρότερες καθυστερήσεις ανάμεσα στις εντολές και εργασίες που εκτελεί, όπως είπαμε.
1. Πειράζω ΜΟΝΑΧΑ 1 τιμή κάθε φορά, και τεστάρω για 15-20min για σφάλματα. (ΠΧ CL)
2. Επαναλαμβάνω την διαδικασία μέχρι να έχω σφάλματα σε αυτή την τιμή. Το βάζω στην χαμηλότερη λειτουργική!
3. Συνεχίζω με την επόμενη τιμή που θέλω να αλλάξω (tRCD). Επανάληψη του 1. Και ούτω καθεξής.
Αυτό είναι δύσκολο ρε μεγάλε; Πλάκα μας κάνεις;
Όχι μικρέ και ανόητε, το δύσκολο είναι να βρείς την ισορροπία μεταξύ timings, RAM Speed, το σωστό voltage, κάτι που θα σου φάει ένα τετράωρο αν ξέρεις ακριβώς τι κάνεις και γιατί... Και μετά προσευχή να POSTάρει... :spiteful:
Επεξήγηση. Έχω CL9 και θέλω CL7. Πρώτα πάω να τεστάρω με CL8. Αν είμαι οκ, μόνο τότε θα πάω στο CL7. Αλλιώς πρέπει να το σταθεροποιήσω πρώτα, κάτι που θέλει χρόνο. Έλεγχο με Memtest για καθόλου ή ελάχιστα σφάλματα, κλπ. Αυτό για κάθε τιμή που αλλάζουμε. Hint. Για καλύτερη/μέγιστη απόδοση φροντίστε τα timings να είναι όσο πιο κοντά γίνεται μεταξύ τους (πχ, 8-8-8-24 και όχι 7-9-11-26,κλπ)</span>
Τips
<span class="bbcode_spoiler"><b><span style="color:#0000ff">Ιntel</span></b>
<span class="bbcode_spoiler">SB/SB-e. Πάμε όσο πιο ψηλά μπορούμε την συχνότητα, και αφού ξεμπερδέψουμε με αυτό, σφίγγουμε λίγο τα timings. Σαν κανόνα να θυμάστε το εξής. Αν φτάσετε σε σημείο που πρέπει να χαλαρώσετε timing για να κερδίσετε περίπου 200 MHz, μην το κάνετε, δεν θα έχετε κανένα απολύτως κέρδος.
Ivy Bridge. Απλά στοχεύετε στην MAXIMUM δυνατή συχνότητα. Κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να χαλαρώσετε και τα timings από κάποιο σημείο και έπειτα, αλλά σας εγγυόμαι πως δεν θα σας χαλάσει καθόλου. Πάρτε kit από 2400MHz και πάνω. Θα χτυπήσετε ακόμα και 3000MHz.
Για τους Haswell, ισχύουν πάνω κάτω τα ίδια για τους αντίστοιχους CPU's.
Για παλαιότερες πλατφόρμες, (775,κλπ) στοχεύετε στην υψηλή συχνότητα και πάλι.</span>
<b><span style="color:#ff0000">AMD</span></b>
<span class="bbcode_spoiler">Socket AM2, AM3. Οι επιδόσεις θα έρθουν αν σφίξουμε τα timings. Δεν μας απασχολεί τόσο η συχνότητα λειτουργίας.
AMD FX (Bulldozer). Εδώ το πράγμα αλλάζει. Στοχεύουμε σε υψηλές συχνότητες, και μετά κοιτάμε να σφίξουμε τα timings.
APU's. Πάμε καθαρά για όσο πιο μεγάλη συχνότητα γίνεται. Ότι kit βρείτε από 1866MHz και πάνω, και μετά τραβήξτε τον ανήφορο. Η RAM σηκώνει όλο το βάρος της επεξεργασίας των γραφικών, δεν χρειάζεται να εξηγήσω τι σημαίνει αυτό.</span>
Καλό θα ήταν να κάνετε από μόνοι σας έρευνα για την RAM σας στα ιντερνέτια, για να βρείτε πληροφορίες για τις δυνατότητές τους, το voltage, και να είστε σίγουροι για τα όρια που θα θέσετε στο Overclock εάν και εφόσον το αποφασίσετε. Για να σας βοηθήσω λιγάκι, ένα ωραίο http://ramlist.i4memory.com/" class="bbcode_url">link
Για όσους δεν θέλουν να μπλέξουν με κάτι τέτοιο, η χρήση των http://en.wikipedia.org/wiki/Serial_Presence_Detect#Extreme_Memory_Profile_.28XMP.29" class="bbcode_url">XMP profiles εφόσον υποστηρίζεται από την μητρική είναι πολύ καλή λύση για να έχετε maximum απόδοση και ήσυχο το κεφαλάκι σας.

Αφού το έχετε κάνει το Overclock, θέλετε να δείτε πως αποδίδει. Φορτώστε ένα game, και αλλάξτε του τα φώτα, αν ασχολείστε και με encoding και λοιπές απαιτητικές εφαρμογές, δώστε του να καταλάβει.
Επιπλέον, καλό είναι το RAM Overclocking να είναι συνέχεια του Overclocking του CPU, ώστε να *συμβαδίζουν*.</span>

Work in progress, έχει πολύ δουλειά, θα πάρει λίγες μέρες να σας τον κάνω τον οδηγό να γλείφετε τα δάχτυλά σας μάγκες.

Παρατηρήσεις, σχόλια, διαφωνίες, more than δεκτά.
 

solaufein

Mind-flayer
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,682
Καλησπέρα μάστορα. Βλέπω συνεχίζεις τη μόρφωση! Ευχαριστούμε!
 

steel_havoc

Death Knight
Joined
Dec 3, 2012
Messages
4,161
Δηλαδή το CL δεν είναι τσου λου= τσάμπιονς λιγκ; <img src="/frown.gif" width="" height="" alt=":(" title=":(" class="bbcode_smiley" /> τόσα χρόνια ζούσα μια απάτη να πάρει, να'σαι καλά ρε Φραπέ :salute:
 

Havanezos

Death Knight
Joined
Aug 3, 2013
Messages
2,528
Μπράβο ρε φραπέ.. μπας και καταφέρουμε να μάθουμε κ μεις οι άχρηστοι τίποτα!
 

Snipereye

Umber Hulk
Φασαίος Larianός Approval of the Admiral
Joined
Sep 17, 2013
Messages
774
Παιζει να πω μαλακια, αλλα δε βαριεσαι: Οταν λες module kit, τι εννοεις; Σε ευχαριστουμε για το ποστ, ω μεγιστο των ροφηματων.
 

egmjap

Commoner
Joined
Oct 22, 2013
Messages
21
very good work! να σαι καλά για τον κόπο σου και που μοιράζεσαι τις γνώσεις σου!

@snipereye: 2 module kit εννοεί σετ των δύο "στικ" μνήμης πχ 2 χ 4gb αντί για ένα "στικ" των 8gb...
 

solaufein

Mind-flayer
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,682
egmjap, βασικά εννοεί 2 στικ αντι 4, νομιζω, ο ελενκτης στρεσαρεται ακομα λιγοτερο με ενα module <img src="/wink.gif" width="" height="" alt=";)" title=";)" class="bbcode_smiley" />

γενικα τo καθε στικ επισημα θα το δεις "memory module" οι εταιριες ετσι τα γραφουν ενώ σαν kit λενε οποιοδηποτε διαλεγμενο πακετακι: ζευγαρι-τριαδα-τετραδα (dual-triple-quad channel kit)
 

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,489
ελλην φραπε, εισαι ετοιμος να ιδρυσεις το ανοιχτο πανεπιστημιο;
εισαι πολυ ωραιος.
 

grmadness

Death Knight
Approval of the Admiral
Joined
Apr 3, 2013
Messages
4,952
Καλημέρες λοιπόν. Θα ξεκινήσω ανάποδα.
Ευχαριστώ που κάνατε τον κόπο να το διαβάσετε.

@Λέλος
RQ Overclocker's training school.
Και είμαι και αχτένιστος.

@Solaufein,egmjap
Ακριβώς αυτό που λέει ο Solaufein εννοώ. Άλλο φόρτο θα έχει ο IMC όταν επικοινωνεί με 2 Memory slots, και άλλο όταν επικοινωνεί με 4. Λογικό δεν είναι; Με 1 module/stick δεν εκμεταλλεύεσαι το dual channel, αλλά λυώνεις τον IMC στο κλοκάρισμα. :spiteful:
Όσο για τα module, ναί, είναι τα στικάκια της RAM. Η απάντηση του Solaufein το κάλυψε πλήρως και αυτό.

Την γνώση δεν θα την πάρω μαζί μου, δεν είναι δά και τα μυστικά του Σύμπαντος. Όσοι ψάξετε, εύκολα θα βρείτε στο ίντερνετ όσα σας γράφω εδώ, και πολύ πιο αναλυτικά. Το μεγάλο μείον είναι πως δεν θα καταλάβετε ούτε το ένα δέκατο, επειδή δεν απλοποιούν την γραφή. Εμένα με ενδιαφέρει αυτό. Να καταλαβαίνετε τι διαβάζετε. Μόνο έτσι θα κάνετε και τις σωστές ερωτήσεις, και θα μπείτε και σε μια πιο *σωστή* διαδικασία αφομοίωσης και σκέψης.
(Snipereye, καμία ερώτηση δεν είναι χαζή, ρώτα άφοβα). <img src="/smile.gif" width="" height="" alt=":)" title=":)" class="bbcode_smiley" />
 

grmadness

Death Knight
Approval of the Admiral
Joined
Apr 3, 2013
Messages
4,952
Καλημέρες!!!
:spiteful: Εσκεμμένο bump, έχω αποφασίσει να κάψω τα PC σας, και μα τον Tempus, θα το κάνω. 2ο post updated. :spiteful:
 

ccwr

Mind-flayer
The Ultimate Sacrifice Never tell me the odds Hug the Snek PCMaster Veteran
Joined
Dec 19, 2012
Messages
2,317
Σπέρα κι απο μενα...
Ta XMP δουλεύουν σωστά μόνο με ένα module ή και με περισσότερα;
 

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,489
τρελοφραπε, περιμενω οδηγιες για τρελο oc στο laptop μου. παιζει και τρελος ανεμιστηρας απο κατω που φυσαει σαν αποκριατικη καραμουζα :trollface:
 

grmadness

Death Knight
Approval of the Admiral
Joined
Apr 3, 2013
Messages
4,952


ccwr wrote:
Σπέρα κι απο μενα...
Ta XMP δουλεύουν σωστά μόνο με ένα module ή και με περισσότερα;</blockquote>

Τα XMP δουλεύουν μια χαρά, μπορείς να καθορίσεις και διαφορετικό profile για κάθε στικάκι ξεχωριστά.

Επίσης, καλό είναι να ξέρεις πως για το Overclocking, θα έχεις πάντα καλύτερα αποτελέσματα με λιγότερα στικάκια. Μεγαλύτερες συχνότητες με μικρότερη άνοδο του voltage, κάτι που σημαίνει πως για να δείς που διάολο φτάνει η RAM σου, βάλε δύο στικάκια και παίξε μπαλίτσα. Αν και ειδικά εσύ, διαθέτεις σύστημα λούνα πάρκ αν θυμάμαι καλά, η χαρά του overclocker.

 

solaufein

Mind-flayer
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,682
g.skill pi series
<img src="http://imagizer.imageshack.us/v2/1600x1200q90/835/58b9.jpg" alt="58b9.jpg" class="bbcode_img" />

-> 2500Mhz - CL7-11-7-31 1T (1.785V μετρημενα απ'εξω με πολυμετρο)
αποδειξη ή δε συνεβη!:
<img src="http://imagizer.imageshack.us/v2/1280x1024q90/24/swfd.jpg" alt="swfd.jpg" class="bbcode_img" />

Η μνημη ειναι ωραια και ποτέ αρκετή και εχει τη μεγαλυτερη πλακα! :trollface:
<span class="bbcode_spoiler">και εγω χρειαζομαι intel πλατφορμα, φτου πιπερι στο στόμα μου! αλλα τοση μνημη και να μη μπορω να τη δοκιμασω και εκει ! αμαρτια!</span>
 

grmadness

Death Knight
Approval of the Admiral
Joined
Apr 3, 2013
Messages
4,952
Aυτή δεν έχει 1.6V και είναι 1600MHz CL6; Λογικά ανεβαίνει και άλλο. Αμάν πιά, όλα εγώ θα στα λέω; :trollface:
Για τα timings, προσπάθησε να σφίξεις λιγάκι το tRAS (γύρω στο 27-29) :thumbsup:

Πως είναι η ζωή στα +900 MHz;
 

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,489


solaufein wrote:
g.skill pi series
<img src="http://imagizer.imageshack.us/v2/1600x1200q90/835/58b9.jpg" alt="58b9.jpg" class="bbcode_img" />
</blockquote>

ρε συ, πηρες τον terminator και τον εκανες pc;

 

solaufein

Mind-flayer
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,682
Καλημέρες.
Ρε κουνελε, ειναι κοντινη φωτο, καλιτεχνική τσκ τσκ <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" />
(τρομαρα μου για καλιτεχνη!)

Grmadness, δεν ειναι οι "τοσο" παλιες. Νομιζω ξερω ποιες λες PC12800 6-8-6 ... μακαρι να εβρισκα τετοιες καπου αλλα ηδη δεν πουλαει κανεις. Αυτες που βλεπεις (powerchip X series) ειναι F3-17600CL7D-4BGPIS, εχω 2 ζευγαρια, το ενα το βλεπεις το αλλο δε μπορει να περασει τα 2300 με 7-11-7, δυστυχως, sta 1.76 volt και δεν τις εσπρωξα πολυ.
Οι ποιο προσφατες PIS 2χ2GB που ειδα στο ebay (PC19200) πουληθηκαν >350 δολαρια :dry: , προφανως δεν τις πληρωσα τοσο, δεν ειμαι τοσο τρελος. Ειναι ολιγον θρυλος, στους extreme overclockers αν και η μπογια τους παει να περασει γιατι ειναι 1Gbit IC και εχουν ξεπεραστεί πολύ.
Ποσο θαθελα να τις δω quad channel αυτες <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" />
 

crappy_nukem_3d

Commoner
Joined
Sep 18, 2013
Messages
18
Λοιπόν παιδιά καλήμερα!
Έχω την εξοις απορία και εάν μπορείτε να με διαφωτίσετε με την γνώσεις σας θα χαιρόμουν ιδιαίτερα,δεδομένου ότι έχω αυτήν την μητρική : http://www.gigabyte.com.gr/products/page/mb/ga-p67a-d3- b3rev_10
Intel 2500K CPU και HD 6950 2GB , 5GHZ , 256 bit δίαυλο..
Ποια από τις δυο μνήμες θα προτιμούσατε?
Αυτήν : http://www.e-shop.gr/product?id=PER.552263
ή
Αυτήν(Η οποία έχει λίγο μεγαλύτερους χρονισμούς αλλά μεγαλύτερη ταχύτητα) : http://www.e-shop.gr/product?id=PER.556234
Τώρα έχω 2x2GB στα 1333 ΜΗΖ σε dual channel αλλα θελω να παω σε κατι μεγαλυτερο απο 4 GB,σε 8 GB για παραδειγμα θα ειμαι οκ!
Εαν επισης εχετε καποια αλλη προταση να κανετε για μνημες πειτε μου..Ευχαριστω πολυ <img src="/bigsmile.gif" width="" height="" alt=":D" title=":D" class="bbcode_smiley" />
 

ccwr

Mind-flayer
The Ultimate Sacrifice Never tell me the odds Hug the Snek PCMaster Veteran
Joined
Dec 19, 2012
Messages
2,317
<blockquote>Τα XMP δουλεύουν μια χαρά, μπορείς να καθορίσεις και διαφορετικό profile για κάθε στικάκι ξεχωριστά.

Επίσης, καλό είναι να ξέρεις πως για το Overclocking, θα έχεις πάντα καλύτερα αποτελέσματα με λιγότερα στικάκια. Μεγαλύτερες συχνότητες με μικρότερη άνοδο του voltage, κάτι που σημαίνει πως για να δεις που διάολο φτάνει η RAM σου, βάλε δύο στικάκια και παίξε μπαλίτσα.</blockquote>

Προφανώς όμως δεν δουλεύει το XMP απλά και εύκολα χωρίς πειραματισμούς. ( ; ) Απ όσο καταλαβαίνω δεν γίνεται να δουλεύουν τα XMP ομαλά(χωρίς tweaking) με πάνω από 1 modules επειδή η σταθερότητα τους εξαρτάται από τον CPU(δλδ τον IMC) που σου έχει τύχει. Άρα λογικό να μην είναι plug and play το xmp... Ή είμαι τελείως άμπαλος <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" />

Προσωπικά έχω Corsair vengeance στα 1600 με 8-8-8-24 sto xmp με 1,5volt. Σταθερά τ δύο dimmakia έχω καταφέρει να δουλέψουν στα 1600 με 9-9-9-24(SPD) στα 1,55v. Δεν έχω πειραματιστεί αρκετά ακόμα, αλλά απο το δικό μου σύστημα που το έχω δοκιμάσει και ενός φίλου ta xmp έχουν αποτυχία 100% στο να δουλέψουν απλά και εύκολα με δύο dimm.. δεν ξέρω αν κάνω κάτι λάθος...

<blockquote>Αν και ειδικά εσύ, διαθέτεις σύστημα λούνα πάρκ αν θυμάμαι καλά, η χαρά του overclocker</blockquote>

Νομίζω ότι αυτόν τον τίτλο τον έχει επάξια το pc toy solaufein. To δικό μου είναι wannabe

@Crappy_nukem_3D

Εγώ στην θέση σου θα διάλεγα κάποια από αυτές που προτείνει η Gygabyte στο QVL(qualified vendors list)
http://download.gigabyte.eu/FileList/Memory/mb_memory_ga-p67a-d3-b3.pdf

Edit: Να σου την αλήθεια ω μέγα frape :silly: με προβλημάτισες και σκάβοντας λίγο για το θέμα βρήκα αυτό:


ROG wrote:
It is also wise to purchase a single memory kit rated at the density and timings you wish to run rather than combining multiple kits to make up that density. The XMP profile and memory module SPD is configured by the memory vendor for a single kit only and does not take into account timing and voltage offsets that may be required for two or more kits to operate in tandem.</blockquote>

http://rog.asus.com/136402012/maximus-motherboards/maximus-v-formula-overclocking-guide/

 
Top Bottom