Πάρε laptop με Windows, στηστο, βάλε τα προγράμματά σου σπασμένα/αυθεντικά και κάνε δουλειά για κανά δίμηνο.
καταλαβαίνεις ότι αυτό ισοδυναμεί με «μην αγγίξεις Linux μέχρι να πας 70 χρονών, χρησιμοποιείς τον υπολογιστή αποκλειστικά για facebook και στο βάλουν τα εγγόνια για σού λύσουν τα προβλήματα τών windows»
Δεν αντιλέγω ότι βγάζει νόημα να αγοράσει κάποιος υπολογιστή με προεγκατεστημένο λειτουργικό που υποτίθεται υποστηρίζεται (και μπορεί να διαφωνούμε στο πόσο καλά υποστηρίζεται αλλά είναι γεγονός ότι σε αυτό το θέμα το Linux είναι ακόμα πιο προβληματική επιλογή)
Από την άλλη ρώτησε αν μπορεί να εγκαταστήσει λίνουξ και η απάντηση είναι ένα ξεκάθαρο «μπορείς να δοκιμάσεις» και αν είναι λίγο τυχερός απλά τα πάντα θα δουλέψουν σωστά και θα παιδευτεί
λιγότερο από την εγκατάσταση windows. (Σε ελάχιστα λεπτά θα έχει ένα πολύ πιο λειτουργικό σύστημα από τα «γυμνά» windows). Αν είναι άτυχος θα παιδευτεί περισσότερο ή θα εγκαταστήσει windows. Και θα ξέρει αν είναι τυχερός ήδη από το live, πριν ξεκινήσει την εγκατάσταση.
Όταν έχεις έναν υπολογιστή χωρίς λειτουργικό, πραγματικά μια γρήγορη δοκιμή για λίνουξ δεν κοστίζει απολύτως τίποτα, αντιθέτως μπορεί να σε γλιτώσει από κόπο και χρόνο.
Κάποια στιγμή βάλε ένα VM περιβάλλον και πειραματίσου με 1-2 Linux διανομές. Αν όλα δουλεύουν όπως πρέπει χωρίς αστερίσκους για κανά μήνα, πάρε ένα κλώνο του δίσκου και προχώρα σε εγκατάσταση της διανομής.
Πάρα πολύ δουλειά και βάζεις ένα αδικαιολόγητο εμπόδιο εισόδου (πρέπει να ξέρεις πριν δοκιμάσεις) και με μια μέθοδο που δεν είναι πραγματικά βολική (VM) για αυτόν τον σκοπό. Το VM στα windows έχει τον ίδιο σκοπό με το VM στο linux, αν χρειάζεσαι να τρέχεις λογισμικό από το άλλο λειτουργικό είναι πιο ασφαλές και πιο βολικό από dual boot, δεν είναι «για να μάθει».
Αυτό που θα έπρεπε να κάνει ο πολύς κόσμος που δεν έχει ακόμα την διάθεση να εγκαταστήσει λίνουξ είναι να δοκιμάζει σε live μέσο. Ούτως ή άλλως είναι χρήσιμο να διατηρεί ένα στικάκι ως εναλλακτικό τρόπο εκκίνησης αν έχει πρόβλημα ποτέ με τον υπολογιστή του (κάτι που μπορεί να συμβεί ακόμα και για λόγους που το λειτουργικό πραγματικά δεν φταίει)
Πειραματισμοί για εγκατάσταση είναι πολύ προτιμότερο να γίνονται σε desktop (όχι σε λάπτοπ)
Ο λόγος είναι ότι δεν θέλω να ασχολούμαι με το λειτουργικό και στην ατυχή περίπτωση που θα πρέπει να ψάξω κάτι, να έχω σίγουρο ότι το google search θα μου φέρνει τη σωστή απάντηση στην πρωτη γραμμή.
Η δική μου ανεκδοτολογική εμπειρία είναι εδώ και χρόνια η εντελώς αντίστροφη, Έτσι και αλλιώς η όλη ελπίδα είναι ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ τίποτα ειδικά σε επίπεδο απρόοπτου και για μένα ένα βασικό σημείο που το Linux οφείλει να ενισχύει τον χρήστη είναι ότι δεν νιώθει πραγματικά εξαρτημένος από το λειτουργικό του.