What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

linux gaming

vtheofilis

Death Knight
Joined
Dec 11, 2012
Messages
4,422
@lucinos & @mits@kos

Καταλαβαίνω ότι ο Linus σαν άνθρωπος που δεν έχει επιδερμική επαφή με την τεχνολογία φαινομενικά θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός, αλλά μαντέψτε, ο μέσος χρήστης δεν είναι.
Και να πούμε και του στραβού το δίκιο, άμα έτρωγες 8 ώρες και παραπάνω στην δουλειά, θα ήθελες να πας να περάσεις κάτι από το live CD/DVD/USB, και να τελειώνεις. Δεν ξέρω τι παίχτηκε ακριβώς, και αν φταίει η Valve, η System76, ο ανάδρομος Ερμής ή οτιδήποτε άλλο. Ξέρω πως από την στιγμή που μπλέκεις με γραμμή εντολών, έχεις αρχίσει και χάνεις τον μέσο χρήστη. Εδώ υπάρχει κόσμος που δεν ξέρει τις συντομεύσεις πληκτρολογίου, τι να λέμε τώρα;
Επίσης, δεν μιλάμε για κάποιο ξεχασμένο πρόγραμμα από την εποχή που το Unix φόρτωνε από μαγνητική ταινία, σε διανομή που δεν την ξέρει άλλος πέρα από τον δημιουργό και την μάνα του, αλλά για το Steam σε μια διανομή που είναι γνωστή, φιλική, και με μια τεράστια παρακαταθήκη πίσω της ( Debian->Ubuntu->Pop!_OS ). Το να μην ψαχτεί καν, και να πάει σε άλλη διανομή, θα ήταν το πιο αναμενόμενο.
Επιπρόσθετα, και λόγω του κατακερματισμού των UI στο Linux, πολλές φορές οι όποιες οδηγίες, είναι σε τερματικό, γιατί αυτό είναι σχεδόν ίδιο παντού ( τουλάχιστον σε διανομές με ίδια δομή σε "πακέτα" ). Άμα ο χρήστης είναι μαθημένος να ψάχνει στο Internet, για να βρει λύση ή binaries για να κάνει την δουλειά του, θα "χαλάσει" και το σύστημα του. Έχω ρημάξει εγκατάσταση των Windows XP γιατί "έπαιζα" με τα partitions, τι να λέμε τώρα. Και πήγανε και χαράμι όλα μου τα αρχεία, γιατί φυσικά ΔΕΝ είχα κάνει back-up. Αν δεν πέσεις, δεν μαθαίνεις ποδήλατο.
Πάντως σε Manjaro, δεν θα πήγαινα, και ας θεωρείται η "φιλική" εκδοχή του Arch, γιατί δεν προτιμώ το μοντέλο του Arch όσον αφορά το release. Από την άλλη, είναι ο καλύτερος τρόπος για να έχεις νέο λογισμικό, χωρίς να βουτήξεις πολύ στα βαθιά.
 

lucinos

Death Knight
Joined
Nov 16, 2015
Messages
2,667
@lucinos & @mits@kos
δεν είμαι σίγουρος γιατί απευθύνεσαι και σε μένα γιατί με εξαίρεση πόσο γέλασα είμαι πλήρως μαζί με τον Linus στο συγκεκριμένο θέμα ότι θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα. Και όχι επειδή είναι tech youtuber δεν έχει υποχρέωση να μην είναι νουμπάς στο λίνουξ. Κριτική θα τού ασκήσω όταν εκφράσει γνώμη για πράγματα που έχει άγνοια. Και πάλι η υποχρέωση του σαν tech youtuber δεν είναι να γνωρίζει αλλά περισσότερο να έχει στην ομάδα του άτομα που γνωρίζουν και εγώ τουλάχιστον είμαι πολύ ικανοποιημένος από το LTT από τότε που μπήκε ο Anthony.

Ο Linus είναι πλήρως δικαιολογημένος για το συγκεκριμένο λάθος. Αυτό που δεν δικαιολογείται με τίποτα είναι τέτοιο conflict με επίσημα υποστηριζόμενο πακέτο στα κανονικά αποθετήρια μιας διανομής.

Οι απόψεις μου για το πάθημα δεν διαφέρουν πολύ από τού Gardiner Bryant. Εγώ βέβαια θα έβγαζα περισσότερη χολή κατά τής canonical και επίσης θα πρόσθετα ότι το steam δεν θα έπρεπε να είναι 32bit ούτε να έχει 32bit εξαρτήσεις (έτσι και αλλιώς αυτό το θεωρώ τραγικό λάθος, αλλά τυχαίνει αυτές να είναι οι εξαρτήσεις που έσκασαν στην συγκεκριμένη περίπτωση)

Εκεί που θα διαφωνήσω έντονα με τον Gardiner είναι στην άποψή του για το KDE, και αναρωτιέμαι πόσα χρόνια έχει να χρησιμοποιήσει KDE. Παλιότερα έτσι ήταν. Το KDE έχει βελτιωθεί πάρα πολύ και συνεχίζει να βελτιώνεται. Η δική μου γνώμη έχει περάσει από «σε καμμία περίπτωση για νουμπάδες» στο να είναι «η κύρια πρότασή μου για νουμπάδες».
 

vtheofilis

Death Knight
Joined
Dec 11, 2012
Messages
4,422
Γενικά το τσάλεντζ μού θυμίζει ένα παλιό που είχε κάνει ο admiral (ήταν πριν εγώ πετύχω το ragequit.gr). Ξεκάθαρα είναι ειλικρινής και δίκαιη αναφορά στο τι ενδεχωμένως δει ένας νουμπάς που κάνει το πείραμα. Δεν είναι όμως καθόλου δίκαιη για την πραγματική εικόνα για κάποιον χρήστη λίνουξ.

Για το τσάλεντζ τού LTT (και στα πλαίσια να μην είναι και άσχετο με το δράμα) η αλλαγή που θα έκανα θα ήταν να βάλω και τρίτο άτομο με τα ακόλουθα για τον τρίτο μόνο: Να είναι λιγότερο σχετικό από τον Linus με τούς υπολογιστές, να βάλει κανονικό Arch και να μείνει σε αυτό αλλά με την πλήρη υποστήριξη τού Anthony.

Δηλαδή όλοι οι χρήστες Linux είναι άνω του μέσου όρου, και δουλεύουν Arch;
Fun fact, ο αδερφός μου, ανήκει στο λεγόμενο "αυτιστικό" φάσμα. Είχε πάρει μέσω προγράμματος του υπουργείου παιδείας έναν σταθερό υπολογιστή, τον οποίο χρησιμοποιούσε αυτός, η αδερφή μου, και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, εκτός από εμένα που είχα τον δικό μου υπολογιστή. Το μηχάνημα είχε έρθει με Windows XP Pro 32 bit, και παρότι είχε Antivirus, adblocker στον Firefox, και μόνο το δικό μου account είχε δικαιώματα Διαχειριστή . σύντομα βαρέθηκα να παλεύω να ξηλώνω ιούς. Τους πέρασα Mint, και βρήκα την ησυχία μου. Και δεν με έχει απογοητεύσει, για τέτοιες περιπτώσεις ( μηχάνημα για εργασίες SOHO, χρήση Internet, κατανάλωση media, σε ανθρώπους που δεν είναι και οι πιο "επιμελείς" χρήστες).

Για κάποιον που για δικούς του λόγους, θέλει να έχει τις τελευταίες εκδόσεις λογισμικού, Arch και λοιπά παράγωγα είναι αυτό που του χρειάζεται Αναμφίβολα, θα πέσει πάνω σε κάποια προβλήματα, που δεν αντιλέγω ότι μπορεί να λύνονται με κάποιο PPA, flatpak, ή με μερικές γραμμές στο τερματικό. Αλλά δεν θέλω να κάνω τον ψηφιακό Μαγκάιβερ όλη την ώρα, και θέλω να κάνω όλες τις δουλειές μου από GUI.
 

lucinos

Death Knight
Joined
Nov 16, 2015
Messages
2,667
Δηλαδή όλοι οι χρήστες Linux είναι άνω του μέσου όρου, και δουλεύουν Arch;
Δεν εννοώ κάτι τέτοιο και δεν βλέπω γιατί το συμπαιρένει κάποιος από αυτά που έγραψα. Έχω και εγώ συγγενείς που τούς έχω εγκαταστήσει λίνουξ. δεν ξέρουν από υπολογιστές, δεν ξέρουν να χρησιμοποιούν τερματικό (και αυτό είναι και λόγος που δεν ανησυχώ ότι θα κάνουν βλακεία με αυτό) και επίσης έχω βρει την υγειά μου.

Αυτές οι περιπτώσεις εντάσσονται στο ότι είναι άδικη η εικόνα ενός τσάλεντζ όπως παρουσιάζεται. Δεν είναι όμως ανειληκρινής, πρέπει κανείς να δει την διαφορά.

Παρατήρησε ότι δεν το εγκατέστησαν μόνοι τους, δεν επέλεξαν οι ίδιοι την διανομή κλπ. Άλλος πήρε απόφαση για πάρτη τους και υποθέτω ότι κάπως έτσι έγινε και για αυτά που περιγράφεις. Ο Linus καλείται να τα κάνει όλα αυτά χωρίς να πάρει βοήθεια από άμεση αξιόπιστη πηγή (Anthony).
 

captain kal

Death Knight
Joined
Dec 2, 2012
Messages
3,316
Το KDE έχει βελτιωθεί πάρα πολύ και συνεχίζει να βελτιώνεται. Η δική μου γνώμη έχει περάσει από «σε καμμία περίπτωση για νουμπάδες» στο να είναι «η κύρια πρότασή μου για νουμπάδες».

Σαν εξαιρετικά πρωτάρης που είμαι με το Linux, μπορώ να πω ότι το KDE Plasma, μου άρεσε πολύ!! Και το χρησιμοποίησα και στο Manjaro και στο Kubuntu όταν πειραματιζόμουν στο δεύτερο μηχάνημα (Διάλεξα το Manjaro παρεπιπτόντως!!).

Ενδιαφέρον ακούγεται το Steam Buddy. Θα προσπαθήσω να το εγκαταστήσω στο Manjaro!!

Και για κάποιο περίεργο λόγο, δε με ενοχλεί η Command Line!! Πολλές φορές, στο LXLE, τερματίζω το μηχάνημα από εκεί!!!
 

vtheofilis

Death Knight
Joined
Dec 11, 2012
Messages
4,422
@lucinos αυτή την αίσθηση είχα εγώ πάντως.

Και νομίζω πως ένας λόγος που ο @mits@kos τα πήρε με τον "σανδαλοφόρο", είναι γιατί τα έκανε μαντάρα με την διανομή που προτιμά αυτός :p

Νομίζω πως είναι καλύτερο για τον σκοπό του βίντεο, να πάνε νέτοι σκέτοι, και ορθά κράζει κάποιους οδηγούς, που λένε ότι ναι μεν πχ το Ubuntu είναι newb friendly, αλλά λένε ότι είναι δύσκολο να παίξεις παιχνίδια... Δεν έχουν όλοι κάποιον να τους κρατήσει από το χεράκι και να τους καθοδηγήσει.
 

mits@kos

Death Knight
Joined
Dec 8, 2012
Messages
2,942
Τα πήρα, γιατί πήγε να ανοίξει το ψυγείο κι έκαψε ολοσχερώς την κουζίνα. Και αυτό δίνει παντελώς στρεβλή εικόνα σε κάποιον που δεν έχει καμία επαφή. Για την ακρίβεια, τον τρομάζει. Αν και, για να πω την αλήθεια, ποσώς με απασχολεί τι κάνει με το σύστημά του ο χρήστης που, βλέποντας ένα σκασμό άγνωστες λέξεις στο terminal και ένα prompt για να δώσει ολογράφως authorization, δεν καταλαβαίνει πως πάει να κάνει πολύ χοντρή παπαριά. Μιας και έγραψες για πτώσεις και ποδήλατα, δε νομίζω πως υπάρχει αναλογία στο συγκεκριμένο συμβάν.

Έχω περάσει από αρκετές διανομές, και από Manjaro. Στο PC που χρησιμοποιούν οι δικοί μου στο πατρικό, τους έχω βάλει Mint. Γενικότερα ουδεμία προσκόλληση έχω στις διανομές. Χρησιμοποιώ όποια με εξυπηρετεί περισσότερο την εκάστοτε χρονική στιγμή. Και για την 21.04 του Pop!_OS πχ, έχω ανάμικτα συναισθήματα. Σε πολλά βλέπω βελτιώσεις, μα σε άλλα δεν με εξυπηρετεί όσο οι προηγούμενες. Συνεπώς, έχω πάντα αυτιά και μάτια ανοικτά για εναλλακτικές που θα διευκολύνουν τη δουλειά μου, ειδικά από τη στιγμή που το gaming είναι τρίτη-τέταρτη προτεραιότητα στα συστήματά μου.

Στα του APT, θεωρώ πως ο Gardiner είναι περισσότερο οφσάιντ και από τον Ιντζάγκι στα ντουζένια του. Νομίζω πως δε σκεφτηκε τίποτα πέρα από home use, την ίδια ώρα που συντριπτικά περισσότερα docker containers χρησιμοποιούν APT, παρά home users.

Τέσπα.
 

Admiral

Ancient Red Dragon
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
12,261
Αν και, για να πω την αλήθεια, ποσώς με απασχολεί τι κάνει με το σύστημά του ο χρήστης που, βλέποντας ένα σκασμό άγνωστες λέξεις στο terminal και ένα prompt για να δώσει ολογράφως authorization, δεν καταλαβαίνει πως πάει να κάνει πολύ χοντρή παπαριά.

Αυτή είναι δυστυχώς η αλαζονεία του έμπειρου χρήστη των Windows που θεωρεί πως αυτή του η γνώση μεταφράζεται και σε άλλα λειτουργικά. Ένας απλός χρήστης κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έκανε το βήμα με το copy-paste στο terminal και ίσως να δοκίμαζε να κατεβάσει το Steam αργότερα. Είναι κατά μία έννοια αυτό που λέμε, ότι η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια.

edit: τώρα είδα ότι είχα αναφερθεί σε αυτό ακριβώς το σφάλμα στο άρθρο μου:

Αντιμετώπισα ομολογουμένως αρκετά προβλήματα στην εγκατάσταση του Ubuntu στο σύστημά μου, αλλά σχεδόν όλα ήταν αποτέλεσμα της δικής μου απροσεξίας και πλημμελούς προετοιμασίας. Κακό πράγμα η αλαζονεία τύπου “δεν έχω ανάγκη να το ψάξω, είμαι έμπειρος χρήστης!” Το είδαμε… Μόλις ενημερώθηκα για τα σωστά βήματα, η εγκατάσταση κύλησε ομαλά και χωρίς άλλα απρόοπτα. Ελπίζω πως εσείς θα μάθετε από τα λάθη μου και θα έχετε μια σαφώς πιο ξεκούραστη εμπειρία.
 
Last edited:

lucinos

Death Knight
Joined
Nov 16, 2015
Messages
2,667


Κάτι που έπιασε ο Titus και δεν έπιασα εγώ (γιατί είχα άγνοια) είναι ότι το πρόβλημα στον ήχο είναι πολύ πιο περίπλοκο από το να δώσει την σωστή έξοδο.
 

lucinos

Death Knight
Joined
Nov 16, 2015
Messages
2,667
Στα του APT, θεωρώ πως
Μικρή λεπτομέρεια: όταν λέω ότι θα έβγαζα περισσότερη χολή κατά τής Canonical εννοώ ότι θα κατηγορούσα πολύ περισσότερο την Canonical παρά το APT.
 

lucinos

Death Knight
Joined
Nov 16, 2015
Messages
2,667
Κακό πράγμα η αλαζονεία τύπου “δεν έχω ανάγκη να το ψάξω, είμαι έμπειρος χρήστης!”
Δεν θεωρώ ρεαλιστικό όταν πέσεις σε κάτι άγνωστο να έχεις εξ'αρχής σωστή εκτίμηση για το είδος τής δυσκολίας. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι υπερεκτιμούνται με ακραίο τρόπο δυσκολίες που δεν είναι πραγματικά έτσι και πράγματα για τα οποία υπάρχει άγνοια, απλά υπάρχει άγνοια οπότε απλά δεν έχει κάποιος ιδέα για να έχει και γνώμη.

Μόλις ενημερώθηκα για τα σωστά βήματα, η εγκατάσταση κύλησε ομαλά και χωρίς άλλα απρόοπτα.
κοίτα ένα σημαντικό πρόβλημα. Πώς ξέρεις ότι στα είπανε σωστά και το έκανες σωστά; Το ότι «δούλεψε» δεν λέει όλη την αλήθεια. Και αν σού πω ότι πάλι έκανες λάθη;

Εκτός αν το κάνουμε σχολείο και ακολουθήσουμε πρόγραμμα (που και πάλι πόσο σίγουρο είναι ότι το σχολείο τα λέει σωστά; ) Η αλήθεια είναι ότι κανείς πρέπει να πειραματιστεί με άγνωστα πράγματα και ναι αυτό σημαίνει ότι θα κάνει και αστεία λάθη.

Μερικά πράγματα που λέω εγώ:
1) φτιάξτε ένα liveusb και κάντε εκκίνηση τον υπολογιστή από αυτό
Αυτό είναι εντελώς άκακο, δεν πειράζει καθόλου τον υπολογιστή, τρέχει μόνο στην RAM και όχι μόνο είναι άκακο αλλά ίσως και να αποδειχθεί και σωτήριο να το έχετε. Ούτε καν θέλει χρόνο. Είναι αδιανόητο να μην το κάνει ο κόσμος ακόμα και αν δεν πρόκειται να βάλει λίνουξ.

2) για να δοκιμάσετε εγκατάσταση το ασφαλέστερο είναι αυτό που έκανε ο Linus. Αν έχετε εγκατεστημένα windows βγάλτε τον δίσκο τών windows και βάλτε καινούργιο δίσκο για το λίνουξ. Κάντε την εγκατάσταση με τον πιο αυτόματο τρόπο που είναι διαθέσιμος, οι οδηγοί στο ίντερνετ ενδέχεται να είναι λανθασμένοι! Μετά την εγκατάσταση το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι ενημερώσεις..

3) είναι σημαντικό να εξοικειωθεί κάποιος με το οικοσύστημα τού λίνουξ. Ιδανικά αυτό το κάνει χρησιμοποιώντας λίνουξ αλλά μπορεί κανείς να το προσέχει αυτό ακόμα και σαν χρήστης άλλου λειτουργικού αφού πολλές εφαρμογές είναι κοινές.

4) για απλή χρήση υπολογιστή κανονικά δεν είναι αναγκαία η γραμμή εντολών, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι σημαντικό να ασχοληθεί κάποιος με αυτήν, είναι βασικό συστατικό για να μάθει κάποιος σωστά το σύστημα. Πρέπει όμως να έχει υπόψιν ότι το γραφικό περιβάλλον κατά παράδοση στο λίνουξ παρέχει ασφάλεια για να μην γίνει ζημιά στο σύστημα ενώ η γραμμή εντολών όχι.

5) πρέπει να εκτιμηθεί η αξία τού ελεύθερου λογισμικού.
 

vtheofilis

Death Knight
Joined
Dec 11, 2012
Messages
4,422
Για τα 1 και 2 συμφωνώ ( όσον αφορά το 2, αν υπάρχει δίσκος διαθέσιμος, έστω και για image - αν είναι αργός - του δίσκου του λειτουργικού )
Όσον αφορά το 3, πιστεύω πως αν κάποιος θέλει να απεξαρτηθεί για διάφορους λόγους από τα Windows, πρώτα πρέπει να μεταβεί σε εφαρμογές που δουλεύουν στο Linux, και μετά να πάει σε κάποια διανομή.
Όσον αφορά το 4 καλό είναι, αλλά ας μάθει κάποιος να ελίσσεται σωστά στο GUI, και μετά ας πάει στο τερμστικό ( αν θέλει να εμπλουτίσει τις γνώσεις του στον συγκεκριμένο τομέα, και έχει χρόνο ).
Για το 5, αν εννοείς ότι καλό είναι να κάνουμε καμιά δωρεά, ή έστω, πιο σωστή κριτική από απόψεις του στυλ " το XYZ είναι ΓΤΠΚ " συμφωνώ. Ακόμα και το σωστό bug reporting βοηθάει.
 

Admiral

Ancient Red Dragon
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
12,261
κοίτα ένα σημαντικό πρόβλημα. Πώς ξέρεις ότι στα είπανε σωστά και το έκανες σωστά; Το ότι «δούλεψε» δεν λέει όλη την αλήθεια. Και αν σού πω ότι πάλι έκανες λάθη;

Δεν θα εκπλαγώ καθόλου, πάντοτε υπάρχει το ενδεχόμενο όταν ακολουθείς κάτι "τυφλά" χωρίς να το γνωρίζεις.

Εκτός αν το κάνουμε σχολείο και ακολουθήσουμε πρόγραμμα (που και πάλι πόσο σίγουρο είναι ότι το σχολείο τα λέει σωστά; ) Η αλήθεια είναι ότι κανείς πρέπει να πειραματιστεί με άγνωστα πράγματα και ναι αυτό σημαίνει ότι θα κάνει και αστεία λάθη.

Αυτό μπορείς να το κάνεις όταν έχεις τελικό και κεντρικό σκοπό τη μάθηση, όχι το να έχεις ένα σταθερό και απλό σύστημα για τις καθημερινές σου ανάγκες. Π.χ. ο δικός μου στόχος συγκεκριμένα ήταν να πάρω μια ιδέα του πώς θα παίξω παιχνίδια στο Linux, όχι απαραίτητα να μάθω το λειτουργικό.

Μερικά πράγματα που λέω εγώ:
1) φτιάξτε ένα liveusb και κάντε εκκίνηση τον υπολογιστή από αυτό
Αυτό είναι εντελώς άκακο, δεν πειράζει καθόλου τον υπολογιστή, τρέχει μόνο στην RAM και όχι μόνο είναι άκακο αλλά ίσως και να αποδειχθεί και σωτήριο να το έχετε. Ούτε καν θέλει χρόνο. Είναι αδιανόητο να μην το κάνει ο κόσμος ακόμα και αν δεν πρόκειται να βάλει λίνουξ.

2) για να δοκιμάσετε εγκατάσταση το ασφαλέστερο είναι αυτό που έκανε ο Linus. Αν έχετε εγκατεστημένα windows βγάλτε τον δίσκο τών windows και βάλτε καινούργιο δίσκο για το λίνουξ. Κάντε την εγκατάσταση με τον πιο αυτόματο τρόπο που είναι διαθέσιμος, οι οδηγοί στο ίντερνετ ενδέχεται να είναι λανθασμένοι! Μετά την εγκατάσταση το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι ενημερώσεις..

3) είναι σημαντικό να εξοικειωθεί κάποιος με το οικοσύστημα τού λίνουξ. Ιδανικά αυτό το κάνει χρησιμοποιώντας λίνουξ αλλά μπορεί κανείς να το προσέχει αυτό ακόμα και σαν χρήστης άλλου λειτουργικού αφού πολλές εφαρμογές είναι κοινές.

4) για απλή χρήση υπολογιστή κανονικά δεν είναι αναγκαία η γραμμή εντολών, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι σημαντικό να ασχοληθεί κάποιος με αυτήν, είναι βασικό συστατικό για να μάθει κάποιος σωστά το σύστημα. Πρέπει όμως να έχει υπόψιν ότι το γραφικό περιβάλλον κατά παράδοση στο λίνουξ παρέχει ασφάλεια για να μην γίνει ζημιά στο σύστημα ενώ η γραμμή εντολών όχι.

5) πρέπει να εκτιμηθεί η αξία τού ελεύθερου λογισμικού.

Για ποιον τύπο χρήστη είναι αυτά τα βήματα;
 

lucinos

Death Knight
Joined
Nov 16, 2015
Messages
2,667
Δεν θα εκπλαγώ καθόλου,
σπόϊλερ, λάθος τα έκανες, αν θυμάμαι καλά είχες βάλει 32bit ubuntu που ήταν λάθος (το έκανες για να παρακάμψεις πρόβλημα που συνάντησες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν σωστό.

Αυτό μπορείς να το κάνεις όταν έχεις τελικό και κεντρικό σκοπό τη μάθηση,
ναι, αυτό εννοώ ότι γενικά δεν θα το κάνεις αυτό.

όχι το να έχεις ένα σταθερό και απλό σύστημα για τις καθημερινές σου ανάγκες.
ίσως από την άλλη το να μάθει κάποιος δυο πράγματα θα τον βοηθήσει να έχει ένα πολύ πιο σταθερό και απλό σύστημα και τελικά και μόνο από αυτό θα κερδίσει πολύ περισσότερο χρόνο από όσο θα ξοδέψει.

Για ποιον τύπο χρήστη είναι αυτά τα βήματα;
Δεν είναι βήματα, είναι απλά αριθμημένες προτάσεις.
Οι (1) και (5) απευθύνονται στούς πάντες.
Η (5) υποδεικνύει ότι θα έπρεπε να μάς ενδιαφέρει η (3)
Η (3) υποδεικνύει ότι θα έπρεπε να μάς ενδιαφέρουν οι (2) και (4)
 

Admiral

Ancient Red Dragon
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
12,261
σπόϊλερ, λάθος τα έκανες, αν θυμάμαι καλά είχες βάλει 32bit ubuntu που ήταν λάθος (το έκανες για να παρακάμψεις πρόβλημα που συνάντησες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν σωστό.


ναι, αυτό εννοώ ότι γενικά δεν θα το κάνεις αυτό.


ίσως από την άλλη το να μάθει κάποιος δυο πράγματα θα τον βοηθήσει να έχει ένα πολύ πιο σταθερό και απλό σύστημα και τελικά και μόνο από αυτό θα κερδίσει πολύ περισσότερο χρόνο από όσο θα ξοδέψει.


Δεν είναι βήματα, είναι απλά αριθμημένες προτάσεις.
Οι (1) και (5) απευθύνονται στούς πάντες.
Η (5) υποδεικνύει ότι θα έπρεπε να μάς ενδιαφέρει η (3)
Η (3) υποδεικνύει ότι θα έπρεπε να μάς ενδιαφέρουν οι (2) και (4)

Σωστά, είχα βάλει 32-bit Ubuntu για να παρακάμψω το θέμα με το Steam. Ευκαιρία να μου λυθεί η απορία, πώς θα μπορούσα να το είχα εγκαταστήσει το 32-bit Steam;
 

lucinos

Death Knight
Joined
Nov 16, 2015
Messages
2,667
Σωστά, είχα βάλει 32-bit Ubuntu για να παρακάμψω το θέμα με το Steam. Ευκαιρία να μου λυθεί η απορία,
Ήταν οι 32bit βιβλιοθήκες που έσκασαν και στον Linus τόσα χρόνια αργότερα. Τόσα καλά λόγια που λέω για την Canonical και τις ubuntu-based ίσως δεν είναι καλή ιδέα να με ρωτάς γιατί η αναμενόμενη απάντηση είναι να έκανες αυτό που έκανα τότε εγώ και το ίδιο που έκανε ο Linus. (βέβαια τότε το manjaro ήταν ακόμα υπερβολικά πειραματικό, δεν το είχα προτείνει) Το αστείο είναι ότι αυτές είναι 32bit εξαρτήσεις ειδικά για το ubuntu και τελικά το ubuntu και τα παράγωγα έχουν το χειρότερο πρόβλημα που το ίδιο το ubuntu δημιούργησε.
 

captain kal

Death Knight
Joined
Dec 2, 2012
Messages
3,316
Ήταν οι 32bit βιβλιοθήκες που έσκασαν και στον Linus τόσα χρόνια αργότερα. Τόσα καλά λόγια που λέω για την Canonical και τις ubuntu-based ίσως δεν είναι καλή ιδέα να με ρωτάς γιατί η αναμενόμενη απάντηση είναι να έκανες αυτό που έκανα τότε εγώ και το ίδιο που έκανε ο Linus. (βέβαια τότε το manjaro ήταν ακόμα υπερβολικά πειραματικό, δεν το είχα προτείνει) Το αστείο είναι ότι αυτές είναι 32bit εξαρτήσεις ειδικά για το ubuntu και τελικά το ubuntu και τα παράγωγα έχουν το χειρότερο πρόβλημα που το ίδιο το ubuntu δημιούργησε.

Λοιπόν, για καιρό χρησιμοποιούσα το LXLE, (το οποίο βασίζεται στο Ubuntu 18.04 LTS) περισσότερο VMWare και μετά στο δεύτερο μηχάνημα. Το χρησιμοποιούσα για το Vegastrike και για τορρεντ!!

Στο VMWare δεν μου αναγνώριζε με τίποτα τις αναλύσεις του monitor (ειδικά την 1440p. Περνούσα χειροκίνητα μέσω εντολών σαν custom, την 1080p).

Και στις δύο εγκαταστάσεις είχα προβλήματα, που απαιτούσαν ολική επανέγκατάσταση. (Δύο - τρεις φορές, κόλλαγε στο logon και δεν αναγνώριζε το password - logon loop, ενώ δεν έμπαινε καθόλου, μετά από update ή μετά από διακοπή ρεύματος!!!)

Οπότε αφήνω τα Ubuntoειδή και πάω αποκλειστικά στο Manjaro.

Δεν είχε άδικο ο τύπος, για το Gnome. Το εγκατέστησα σε VMware και μπορώ να πώ ότι το παραμετροποίησα κατευθείαν!! Δεν είναι βέβαια τόσο flashy όσο το KDE Plasma, αλλά γενικά το βλέπω πολύ πιο γρήγορο, ενώ μου αναγνώρισε κατευθείαν, και τις αναλύσεις του monitor (1440p).

Το KDE Plasma, θα μπεί στο δεύτερο μηχάνημα, που είναι μπροστά στην μεγάλη τηλεόραση!!
 

lucinos

Death Knight
Joined
Nov 16, 2015
Messages
2,667
Το χρησιμοποιούσα για το Vegastrike και για τορρεντ!!
εξακολουθώ να διατηρώ πολύ καλή γνώμη και και να χρησιμοποιώ (αλλά για ειδικούς σκοπούς, όχι σαν κύριο λειτουργικό) Debian και διανομές που βασίζονται σε αυτό (όχι σε ubuntu) (πχ Bunsenlabs, Sparky). Για υπολογιστές που θες ένα λειτουργικό απλά να υπάρχει και να κάνει την δουλειά του είναι μια χαρά.
 
Top Bottom