Το περίμενα, Εργασίες γραφείου, αναπαραγωγή μέσων, Internet ( browsing, e-mail κτλ ) γίνονται άνετα σε περιβάλλον Linux, καθώς υπάρχει εδώ και καιρό λογισμικό ανοικτού κώδικα για αυτά τα καθήκοντα, που υποστηρίζεται και από τα Windows ( πχ LibreOffice, Mozilla Firefox, Thunderbird, qBittorrent, VLC κ.α. ).
Γενικά, αν ο χρήστης που είναι "φρέσκος" στο Linux, μπορεί να κάνει την δουλειά του σε γραφικό περιβάλλον, από τα επίσημα αποθετήρια της διανομής του, θα μείνει στο Linux. Αν αρχίσει και μπλέκει με τερματικό με το καλημέρα, όμως, ή ψάχνει σε εξωτερικά αποθετήρια, ή ακόμα χειρότερα, με hacks μέσω config αρχείων ή shell scripts... δεν τα βλέπω καλά τα πράγματα.
Άλλωστε, έτσι χάνεται ένα μέρος του νοήματος για τον άπειρο χρήστη. Ένα σημαντικό κίνητρο για να μεταβεί κάποιος στο Linux, είναι ότι όταν θα χρειαστεί μια εφαρμογή, θα εισάγει στην αναζήτηση του αποθετηρίου τι θέλει να κάνει, και θα εμφανιστούν οι κατάλληλες προτάσεις, που θα εγκατασταθούν με ένα κλικ. Το ίδιο δηλαδή με τα "app stores" στα smartphones. Εύκολα, γρήγορα, και χωρίς φόβο για malware, αναζήτηση επιπλέον εξαρτήσεων κοκ.