What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

linux gaming

lucinos

Death Knight
Joined
Nov 16, 2015
Messages
2,667
<blockquote>
Παιχνίδια στο λίνουξ τέλη 2015 = Ελεύθερα (ανοικτού κώδικα) + διαδίκτυο (browser) + εξομοιωτές (ρετρό) + wine + steam + κάτι λίγα ακόμα.
</blockquote>
Αν περιοριστούμε στα ιθαγενή εμπορικά παιχνίδια (άρα πετάμε τα ελεύθερα, τα παιχνίδια στον browser τούς εξομοιωτές και το wine) τότε πρακτικά ισχύει:
<blockquote>
Ιθαγενή εμπορικά παιχνίδια στο λίνουξ = steam
</blockquote>

Τα παιχνίδια στο steam που υποστηρίζουν λίνουξ μπορεί να τα δει κάποιος εδώ:
http://store.steampowered.com/search/?snr=1_4_4__12&term=#sort_by=_ASC&category1=998&os=linux&page=1
Αυτήν την στιγμή που γράφω αυτήν την αράδα αριθμούν (όπως τα βλέπει κάποιος από Ελλάδα) 1695, και αυξάνονται με ρυθμό περίπου 100/μήνα.

Είναι λοιπόν για έναν παίκτη λογική επιλογή το λίνουξ;

Για να δείξω τουλάχιστον την προσωπική μου άποψη, νομίζω πρέπει να πω λίγα λόγια για την δική μου ιστορία.

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου μικρό, έπαιζα στον zx spectrum, αργότερα πέρασα σε «συμβατό» (pc με ms-dos) και αργότερα σε windows 95. Την δεκαετία τού 2000, πέρασα σε windows xp και την ίδια περίπου εποχή άρχισα να χρησιμοποιώ και ένα άλλο λειτουργικό, το λίνουξ. Θυμάμαι έπαιζα και κάποια παιχνιδάκια στο λίνουξ όπως το tux racer και το ksokoban αλλά βεβαίως το κύριο λειτουργικό μου ήταν ακόμα τα windows και εκεί κυρίως έπαιζα οπότε δεν είχα ψάξει πολύ περισσότερο το λίνουξ.

Προς το τέλος τής δεκαετίας το λίνουξ έγινε το κύριο λειτουργικό μου. Αρχικά όχι τόσο συνειδητά, απλά είχα προβλήματα με τα windows που απλά βαριόμουνα να επιλύσω και την ίδια στιγμή είχα μια εγκατάσταση λίνουξ που έκανε άψογα όσα χρειαζόμουν να κάνω και επομένως απλά δεν ασχολήθηκα να φτιάξω τα windows. Στην πορεία όμως η επιλογή έγινε όλο και πιο συνειδητή και εγώ μεγάλος οπαδός τού ελεύθερου λογισμικού γενικότερα.

Δεν θα γράψω εδώ για το πολύ ιδιαίτερο θέμα τού ελεύθερου λογισμικού. Τώρα αν πρέπει να επιλέξω ποια ήταν η πιο σημαντική εξέλιξη που επέτρεψε να έχω το λίνουξ ως κύριο λειτουργικό, αυτή που θα πω δεν έχει να κάνει με το ίδιο το λίνουξ. Ήταν το γρήγορο ίντερνετ. Επειδή παλιότερα έχω ζήσει και με το μόντεμ, έχω να πω ότι είναι αδιανόητο να χρησιμοποιεί κάποιος ως κύριο λειτουργικό λίνουξ με μόντεμ. Σε έναν κόσμο με αργό διαδίκτυο ο κύριος τρόπος να ανταλλάσσεις λογισμικό είναι χέρι-χέρι. Φανταστείτε τώρα να χρησιμοποιείτε ένα λειτουργικό που ελάχιστοι ως κανείς γύρω δεν χρησιμοποιεί... Η κατάσταση όμως ήταν πολύ διαφορετική στο τέλος τής δεκαετίας τού 2000. Αν έχεις γρήγορο διαδίκτυο και μια διανομή με ένα γερό κέντρο λογισμικού όπως ακόμα και τότε πχ το ubuntu, απλά επιλέγεις την εφαρμογή που θέλεις στο κέντρο λογισμικού (τότε synaptic) και βουαλά είσαι έτοιμος. Επίσης οι ενημερώσεις είναι αυτόματες. Να αναφέρω επίσης ότι ποτέ κανείς δεν παιδεύεται με αντιϊκά, ανασυγκρότηση ή άλλους καθαρισμούς; Την ίδια στιγμή οι διάφορες ανάγκες (πχ τότε openoffice για εφαρμογές γραφείου, διάφορες εφαρμογές για πολυμέσα και φυσικά firefox για σερφάρισμα) είχαν ήδη αρκετά ικανοποιητική λύση μέσα στα πλαίσια τού ελεύθερου λογισμικού.

Και πάμε στα παιχνίδια...
Η κύρια πηγή παιχνιδιών ήταν τα ελεύθερα παιχνίδια και μπορεί κάποιος να πάρει μια καλή ιδέα από εδώ:
http://www.playdeb.net/updates/ubuntu/15.10/?page=1
Πρόκειται για έναν τεράστιο πλούτο και θυμάμαι να παίζω διάφορα παιχνίδια όπως το SuperTuxKart και το The Battle for Wesnoth αλλά να παίζω και πολλά ρετρό παιχνίδια μέσω dosbox και scummvm. Σε αυτά προσθέστε τα παιχνίδια στούς browser που τότε ήδη άρχισαν να είναι πάρα πολλά. Ιθαγενή εμπορικά παιχνίδια υπήρχαν ακόμα και τότε, όμως ήταν εξαιρετικά σπάνιο είδος και αμελητέο σε σχέση με τα ελεύθερα. Προσωπικά τότε απλά δεν ασχολήθηκα με εμπορικά παιχνίδια, ούτε με το wine το οποίο ήδη υπήρχε κόσμος που έπαιζε απροβλημάτιστα WoW. (WoW εγώ δεν έπαιξα ποτέ!)

Να σημειώσω εδώ ότι τα ελεύθερα παιχνίδια (όχι απλώς δωρεάν) αξίζουν πολύ μεγαλύτερης αναγνώρισης.

Τώρα αν με ρωτήσετε αν μού έλειψαν τα εμπορικά παιχνίδια η απάντηση είναι όχι. Το τελευταίο εμπορικό παιχνίδι που έπαιζα ήταν το Rome: Total War. (και το BI) Το είχα παίξει αρκετά ώστε να το έχω χορτάσει και κάπου τότε σταμάτησα να χρησιμοποιώ windows. Μπορώ να σκεφτώ μονάχα δύο περιπτώσεις παιχνιδιών πού εκείνη την εποχή σκέφτηκα ότι θα ήθελα να παίξω. Το ένα ήταν το Starcraft 2 που ως κάπως φανατικός τού παλιού Starcraft δεν μπορούσε να διαφύγει από την αντίληψή μου, και το άλλο ήταν το Tales of Monkey Island καθώς είχα παίξει τα προηγούμενα τέσσερα τής σειράς. Το Tales of Monkey Island το έπαιξα σε έναν φίλο μου (μαζί με το Ghost Pirates of Vooju Island και το A Vampyre Story τα μόνα παιχνίδια που δεν τα έπαιξα σε λίνουξ) και το Starcraft 2 απλά δεν το έπαιξα ποτέ και ούτε θα το παίξω καθώς πλέον δεν μού κάνει καμμία διάθεση και ούτε πρόκειται καν να ξανακοιτάξω την Blizzard. Δεν έχω και τρελλή διάθεση γενικότερα για RTS αλλά προς αυτήν την κατεύθυνση διατηρώ τις κεραίες μου περισσότερο σηκωμένες προς την σειρά Total War (πχ Attila) το Cossacks 3 και το Ashes of the Singularity. Και τα τρία έχουν πει ότι θα υποστηρίξουν λίνουξ (ήδη υποστηρίζει το ETW) Σε κάθε περίπτωση δεν είναι ότι είχα τον απέραντο ελεύθερο χρόνο ούτε ότι δεν είχα παιχνίδια να παίξω.

Η κατάσταση έδειξε το πρώτο σοβαρό σημάδι αλλαγής υπέρ τού λίνουξ το 2010 με το humble bundle που βγήκε τότε, όλα τα παιχνίδια ήταν DRM-free και όλα υποστήριζαν λίνουξ και οι χρήστες λίνουξ έκαναν την έκπληξη καθώς συμμετείχαν με το 1/4 τών χρημάτων. Ένα εκπληκτικό ποσό για μία πλατφόρμα που αναμφισβήτητα ήταν ακόμα πολύ κάτω από το 1%. Ήταν επίσης μεγάλη νίκη επειδή κατέρριψε την υπόθεση ότι το λίνουξ είναι αμελητέο και αντιθέτως έγινε φανερό ότι οι δημιουργοί αν δεν υποστηρίζουν λίνουξ, αφήνουν σημαντικά χρήματα στο τραπέζι.

Προσωπικά παρόλα αυτά έμεινα μακρυά από τα εμπορικά, έστω και indie, παιχνίδια ως το 2013. Το 2013 με το steam πλέον να υποστηρίζει λίνουξ, πιάστηκα στα δίκτυα... Τα περισσότερα παιχνίδια τα έχω αγοράσει μέσω humble bundle. Παρόλο που στην πραγματικότητα προσπάθησα να περιορίσω τον εαυτό μου με κανόνες:
α) δεν αγοράζω αν δεν υποστηρίζει λίνουξ (εννοείται)
β) δεν αγοράζω αν δεν έχει ενδιαφέρον
γ) δεν αγοράζω αν δεν είναι σε μεγάλη προσφορά
πραγματικά χωρίς να το καταλάβω σιγά-σιγά έχω βρεθεί με πάνω από 200 παιχνίδια στο steam. Και δεν μιλάμε μόνο για indie αν και τα indie συχνά είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Σε κάθε περίπτωση έχω ήδη βρεθεί να έχω περισσότερα παιχνίδια από όσα μπορώ να παίξω...

Το λίνουξ μόνο στο steam έχει περισσότερα παιχνίδια από οποιαδήποτε «κονσόλα» και παρ' όλα αυτά όταν το λες σού λένε «έχει ακόμα πολύ λίγα παιχνίδια». Πολλοί θα πουν «ναι αλλά τα περισσότερα είναι indie». Κατ' αρχήν πού το κακό σε αυτό. Πολλά από τα καλύτερα παιχνίδια τής εποχής μας είναι indie αλλά εκτός από αυτό, πρέπει να μεταφράσουμε σωστά το 1695/7111 που βλέπω αυτήν την στιγμή στο steam. Η μέση ποιότητα τών 1695 παιχνιδιών στο λίνουξ υπερέχει κατά πολύ σε σχέση με την μέση ποιότητα τών 7111 παιχνιδιών συνολικά. Μετρήστε και θα το δείτε... Ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό στα 7111 είναι indie παιχνίδια και μάλιστα πολύ χαμηλότερης μέσης ποιότητας αφού η πλειοψηφία από τα καλύτερα indie υποστηρίζουν λίνουξ ήδη.
 

lucinos

Death Knight
Joined
Nov 16, 2015
Messages
2,667
μερικοί ακόμα σύνδεσμοι

https://www.gamingonlinux.com/

https://www.youtube.com/watch?v=g8PMUvuHK4g

https://www.youtube.com/watch?v=rCGMiT0CQAI

https://www.reddit.com/r/pcmasterrace/comments/3ecizx/the_problem_with_pcmr_and_linux/
 

vtheofilis

Death Knight
Joined
Dec 11, 2012
Messages
4,422
Ωραίο post, αλλά:

-Eκτός από το Steam, υπάρχει και το GOG.

-Δεκτό το ότι εσύ και πολύς ακόμα κόσμος καλύπτεται απ' ότι υπάρχει σε Linux αυτή την στιγμή, και το ότι έχει σημειωθεί τεράστια προόδος εξ' αιτίας των προσπαθειών της Valve, αλλά αυτή την στιγμή το επαγγελματικό software και τα AAA παιχνίδια, παραμένουν στα χέρια των Windows.

-Επίσης, υπάρχουν, θέματα απόδοσης σε AAA τίτλους, και λόγω υποδεέστερων drivers για GPU, και λόγω κακού porting. Πχ το Empire το τρέχω άνετα στο Μαναρόχρεπο, αλλά αμφιβάλλω κατά πόσο τρέχει στο Sabayon που έχω βάλει στο άλλο partition.
Και πριν πεταχτούν οι πρασινοφρουροί του forum, να τους πω ότι ναι μεν η AMD παίζει χειρότερα, αυτήν την στιγμή, αλλά ούτε η Nvidia έχει την απόδοση που πρέπει στις GPU της. Απ' όσο γνωρίζω, η Intel έχει τους καλύτερους drivers για Linux. Μόνο που έχει τα λιγότερο ισχυρά γραφικά. <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" />

Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεγράψουμε το Linux. Αλλά δεν νομίζω ότι μπορούν να ικανοποιηθούν τα γούστα των περισσότερων αυτή την στιγμή. Καλό πάντως είναι να παρακολουθούμε τις εξελίξεις, και να τσεκάρουμε τι "παίζει", καθώς και να επικροτούμε και να ζητάμε την υποστήριξη του από τους δημιουργούς υλικού και λογισμικού, και ας μην είναι το βασικό μας λειτουργικό.
 

lucinos

Death Knight
Joined
Nov 16, 2015
Messages
2,667
<blockquote><br>-Eκτός από το Steam, υπάρχει και το GOG.<br></blockquote><br>όχι μόνο αυτό, έχω και άλλα!<br>πολλά παιχνίδια στο humble-bundle δεν είναι στο steam ή δεν υποστηρίζουν λίνουξ στο steam ενώ έχουν έκδοση λίνουξ.<br>υπάρχουν και άλλες υπηρεσίες, υπήρχε αλλά δυστυχώς πτώχευσε η desura, υπάρχει βεβαίως το κέντρο λογισμικού τού ubuntu και πολύ σημαντικό που πρέπει μάλλον να το διαδώσουμε περισσότερο το http://itch.io/ και υπάρχουν και άλλες και φυσικά πάντα κάθε δημιουργός μπορεί να διαθέσει και ανεξέρτητα.<br><br>Οπότε γιατί τα αγνόησα όλα αυτά; Η αλήθεια είναι ότι σχεδόν «όλος ο κόσμος» είναι στο steam. Δεν θέλω να αγνοηθούν καθόλου υπηρεσίες όπως το www.gog.com και το itch.io αλλά αν κάποιος θέλει να δει μια όσο πιο γίνεται συγκεντρωτική εικόνα τών ιθαγενών εμπορικών παιχνιδιών στο λίνουξ τότε απλά κοιτώντας στο steam, την έχει. Αυτό εννοώ και όχι φυσικά ότι το steam είναι η μόνη υπηρεσία.<br><br><blockquote><br>-Δεκτό το ότι εσύ και πολύς ακόμα κόσμος καλύπτεται απ&#039; ότι υπάρχει σε Linux αυτή την στιγμή, και το ότι έχει σημειωθεί τεράστια προόδος εξ&#039; αιτίας των προσπαθειών της Valve, αλλά αυτή την στιγμή το επαγγελματικό software και τα AAA παιχνίδια, παραμένουν στα χέρια των Windows.<br></blockquote><br>εδώ ακριβώς θέλω να δοθεί  περισσότερο μια διαφορετική οπτική. Κατ&#039; αρχήν δεν ισχύει ότι τα AAA παιχνίδια είναι αποκλειστικό προνόμιο τών windows. Πλέον πάρα πολλά από αυτά υποστηρίζουν λίνουξ. Είμαστε ήδη σε εντελώς διαφορετική κατάσταση από αυτήν που βρισκόμασταν το 2012 ειδικά σε αυτό.<br><br>Αυτό που λέω είναι το εξής (και το λέει πάνω-κάτω και αυτός στον σύνδεσμο reddit): Κάποιος που αγοράζει ένα xbox ή ένα ps κάνει μια αντίστοιχη υποχώρηση. Και οι δύο αυτές πλατφόρμες δεν έχουν πρόσβαση σε ένα τεράστιο πλήθος pc-αποκλειστικοτήτων. Και εδώ είναι το ενδιαφέρον. Αν σήμερα βάλουμε τις «κονσόλες» δίπλα στο λίνουξ και τα συγκρίνουμε, εγώ βλέπω ότι το λίνουξ πλέον έχει ευρύτερη υποστήριξη. <b>Αυτό δεν βλέπω να έχει γίνει κατανοητό</b> (και συνέβη κυρίως στο διάστημα 2013-2014)<br><br>Όπως λοιπόν ένας «κονσολάς» απλά κοιτάζει μόνο τα παιχνίδια τής δικής του πλατφόρμας, κάποιος που για οποιονδήποτε λόγο δεν έχει «επενδύσει» στο οικοσύστημα τών windows έχει έναν ωκεανό από παιχνίδια στο λίνουξ ώστε να κοιτάζει μόνο αυτά. Αυτό που ισχυρίζομαι είναι ότι πολύ απλά πρέπει να σταματήσουμε να επενδύουμε στο οικοσύστημα τών windows χωρίς λόγο.<br><br><blockquote><br>-Επίσης, υπάρχουν, θέματα απόδοσης σε AAA τίτλους, και λόγω υποδεέστερων drivers για GPU, και λόγω κακού porting. Πχ το Empire το τρέχω άνετα στο Μαναρόχρεπο, αλλά αμφιβάλλω κατά πόσο τρέχει στο Sabayon που έχω βάλει στο άλλο partition. <br>Και πριν πεταχτούν οι πρασινοφρουροί του forum, να τους πω ότι ναι μεν η AMD παίζει χειρότερα, αυτήν την στιγμή, αλλά ούτε η Nvidia έχει την απόδοση που πρέπει στις GPU της. Απ&#039; όσο γνωρίζω, η Intel έχει τους καλύτερους drivers για Linux. Μόνο που έχει τα λιγότερο ισχυρά γραφικά.  <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" /><br></blockquote><br>μού δημιουργείται η απορία πόσα γνωρίζεις από λίνουξ, gpu οδηγούς, opengl κλπ. Από την μια αναφέρεις ότι έχεις sabayon που δείχνει τουλάχιστον μια σχέση με το λίνουξ. Από την άλλη αυτά που γράφεις είναι από υπεραπλούστευση ως και όχι εντελώς ακριβή.<br><br>κατ&#039; αρχήν δεν είναι απόλυτο ότι το λίνουξ χάνει. Ακόμα και τώρα που τα πάντα είναι εναντίων του, πάρα πολλές φορές προσφέρει καλύτερη εμπειρία από τα windows. <br><br>Το μανερόχρεπο δεν ξέρω τι είναι, αν μού έλεγες θα μπορούσα να μαντέψω, ωστόσο το δοκίμασες;<br><br>Αυτήν την στιγμή τις καλύτερες δυνατότητες για παιχνίδια με διαφορά τις δίνει η nvidia και στην πραγματικότητα βρίσκεται στα ίσα με τις επιδόσεις στα windows. Η AMD έχει κάνει πολύ μεγάλες προόδους ειδικά το τελευταίο διάστημα και ακόμα πιο τεράστια βήματα έχει κάνει η intel η οποία όμως εξακολουθεί να βρίσκεται πίσω ειδικά για παιχνίδια. (Από την άλλη αν κάποιος θέλει κυρίως σερφάρισμα, ταινίες και εφφέ και πειραματισμούς στο desktop, οπωσδήποτε προτείνω intel, λόγω μεγαλύτερης αξιοπιστίας)<br><br>μια χρήσιμη σχετική ανάρτηση: http://blog.mecheye.net/2015/12/why-im-excited-for-vulkan/<br><br><blockquote><br>Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεγράψουμε το Linux. Αλλά δεν νομίζω ότι μπορούν να ικανοποιηθούν τα γούστα των περισσότερων αυτή την στιγμή. Καλό πάντως είναι να παρακολουθούμε τις εξελίξεις, και να τσεκάρουμε τι "παίζει", καθώς και να επικροτούμε και να ζητάμε την υποστήριξη του από τους δημιουργούς υλικού και λογισμικού, και ας μην είναι το βασικό μας λειτουργικό.<br></blockquote><br>ως το 2013 θα έλεγα το ίδιο. Τώρα όμως η κατάσταση έχει αλλάξει αρκετά ώστε να λέω ότι απλά είναι καλύτερα να σταματήσουμε να «επενδύουμε» σε windows-αποκλειστικότητες.
 

chek2fire

Mind-flayer
Joined
Dec 14, 2012
Messages
2,148
εγώ πάντως παίζω και προτιμώ να παίξω ένα game σε linux αν φυσικά υπάρχει διαθέσιμο παρά σε windows καθώς το linux είναι το default λειτουργικό μου.
 

Chronomancy

Todd's Minion
Staff member
Joined
Oct 8, 2013
Messages
10,224
Τα witcher τρέχουν σε Linux μανίσια, οπότε μέχρι να τα τελειώσουμε έτσι που παίζουμε θα έχουν βγει κι άλλα 15 ΑΑΑΑΑ να λιώσουμε σαν άνθρωποι.
 

vtheofilis

Death Knight
Joined
Dec 11, 2012
Messages
4,422
<blockquote>όχι μόνο αυτό, έχω και άλλα!<br>πολλά παιχνίδια στο humble-bundle δεν είναι στο steam ή δεν υποστηρίζουν λίνουξ στο steam ενώ έχουν έκδοση λίνουξ.<br>υπάρχουν και άλλες υπηρεσίες, υπήρχε αλλά δυστυχώς πτώχευσε η desura, υπάρχει βεβαίως το κέντρο λογισμικού τού ubuntu και πολύ σημαντικό που πρέπει μάλλον να το διαδώσουμε περισσότερο το http://itch.io/" class="bbcode_url">http://itch.io/ και υπάρχουν και άλλες και φυσικά πάντα κάθε δημιουργός μπορεί να διαθέσει και ανεξέρτητα.<br><br>Οπότε γιατί τα αγνόησα όλα αυτά; Η αλήθεια είναι ότι σχεδόν «όλος ο κόσμος» είναι στο steam. Δεν θέλω να αγνοηθούν καθόλου υπηρεσίες όπως το http://www.gog.com" class="bbcode_url">www.gog.com και το itch.io αλλά αν κάποιος θέλει να δει μια όσο πιο γίνεται συγκεντρωτική εικόνα τών ιθαγενών εμπορικών παιχνιδιών στο λίνουξ τότε απλά κοιτώντας στο steam, την έχει. Αυτό εννοώ και όχι φυσικά ότι το steam είναι η μόνη υπηρεσία.</blockquote><br><br>Να σου επισημάνω ότι EA και Blizzard αυτή την στιγμή δεν υποστηρίζουν άμεσα Linux.<br><br><blockquote>εδώ ακριβώς θέλω να δοθεί  περισσότερο μια διαφορετική οπτική. Κατ&#039; αρχήν δεν ισχύει ότι τα AAA παιχνίδια είναι αποκλειστικό προνόμιο τών windows. Πλέον πάρα πολλά από αυτά υποστηρίζουν λίνουξ. Είμαστε ήδη σε εντελώς διαφορετική κατάσταση από αυτήν που βρισκόμασταν το 2012 ειδικά σε αυτό.<br><br>Αυτό που λέω είναι το εξής (και το λέει πάνω-κάτω και αυτός στον σύνδεσμο reddit): Κάποιος που αγοράζει ένα xbox ή ένα ps κάνει μια αντίστοιχη υποχώρηση. Και οι δύο αυτές πλατφόρμες δεν έχουν πρόσβαση σε ένα τεράστιο πλήθος pc-αποκλειστικοτήτων. Και εδώ είναι το ενδιαφέρον. Αν σήμερα βάλουμε τις «κονσόλες» δίπλα στο λίνουξ και τα συγκρίνουμε, εγώ βλέπω ότι το λίνουξ πλέον έχει ευρύτερη υποστήριξη. <b>Αυτό δεν βλέπω να έχει γίνει κατανοητό</b> (και συνέβη κυρίως στο διάστημα 2013-2014)<br><br>Όπως λοιπόν ένας «κονσολάς» απλά κοιτάζει μόνο τα παιχνίδια τής δικής του πλατφόρμας, κάποιος που για οποιονδήποτε λόγο δεν έχει «επενδύσει» στο οικοσύστημα τών windows έχει έναν ωκεανό από παιχνίδια στο λίνουξ ώστε να κοιτάζει μόνο αυτά. Αυτό που ισχυρίζομαι είναι ότι πολύ απλά πρέπει να σταματήσουμε να επενδύουμε στο οικοσύστημα τών windows χωρίς λόγο.</blockquote><br><br>Το Steam έχει υποστήριξη για 1721 τίτλους σε Steam OS και Linux αυτή την στιγμή. Σε Windows έχει υποστήριξη για 7201, και για Mac OS X 2671. Ο αριθμός των παιχνιδιών, είναι με το μέρος των Windows. Ίσως δεν έγινα ξεκάθαρος, αλλά δεν εννοούσα ότι <b>δεν </b>υπάρχουν ΑΑΑ τίτλοι στο Linux, αλλά ότι είναι <b>πολύ λιγότεροι</b>.<br><br>Το ότι είναι πιθανώς πιο συμφέρων το Linux για έναν κονσολά, το δέχομαι, αλλά για κάποιον που έχει σεβαστή βιβλιοθήκη στα Windows... δύσκολα.<br><br>Προσωπικά, αν δεν δω την μισή βιβλιοθήκη τίτλων μου διαθέσιμη, μαζί με πρόγραμμα CAD που να μπορεί να αντικαταστήσει επαρκώς το AutoCAD, δεν νομίζω να εγκαταλείψω τα Windows, ή έστω να τα κάνω δευτερεύων λειτουργικό. Και παίζω κυρίως παλιούς τίτλους ή μη ΑΑΑ.<br><br><blockquote>μού δημιουργείται η απορία πόσα γνωρίζεις από λίνουξ, gpu οδηγούς, opengl κλπ. Από την μια αναφέρεις ότι έχεις sabayon που δείχνει τουλάχιστον μια σχέση με το λίνουξ. Από την άλλη αυτά που γράφεις είναι από υπεραπλούστευση ως και όχι εντελώς ακριβή.<br><br>κατ&#039; αρχήν δεν είναι απόλυτο ότι το λίνουξ χάνει. Ακόμα και τώρα που τα πάντα είναι εναντίων του, πάρα πολλές φορές προσφέρει καλύτερη εμπειρία από τα windows. <br><br>Το μανερόχρεπο δεν ξέρω τι είναι, αν μού έλεγες θα μπορούσα να μαντέψω, ωστόσο το δοκίμασες;<br><br>Αυτήν την στιγμή τις καλύτερες δυνατότητες για παιχνίδια με διαφορά τις δίνει η nvidia και στην πραγματικότητα βρίσκεται στα ίσα με τις επιδόσεις στα windows. Η AMD έχει κάνει πολύ μεγάλες προόδους ειδικά το τελευταίο διάστημα και ακόμα πιο τεράστια βήματα έχει κάνει η intel η οποία όμως εξακολουθεί να βρίσκεται πίσω ειδικά για παιχνίδια. (Από την άλλη αν κάποιος θέλει κυρίως σερφάρισμα, ταινίες και εφφέ και πειραματισμούς στο desktop, οπωσδήποτε προτείνω intel, λόγω μεγαλύτερης αξιοπιστίας)<br><br></blockquote><br><br>Το Sabayon μπήκε για δοκιμή, δεν είναι κάτι που διάλεξα για άμεση χρήση. Προτιμώ το Mint.<br><br>Το Mαναρόχρεπο ™  είναι το σύστημα μου: Core 2 Duo στα 2,8 GHz, 4 GB RAM, Radeon HD 2600 XT με 512 MB GDDR3 vRAM. Το Empire ζητάει Radeon HD 6000. Παρόλα αυτά, θα κάνω μια δοκιμή.<br><br>Ξέρω τι είναι driver, καθώς και ότι AMD και Nvidia έχουν και Open Source οδηγούς, και closed source. Η Intel έχει μόνο Open source.  O open source της Nvidia δεν τρέχει καλά, και η Nvidia πλέον προσπαθεί να εμποδίσει το reverse engineering που κάνει η ομάδα του, ενώ δεν πληρώνει προγραμματιστές για να βοηθάνε στην ανάπτυξη του. Επίσης έχω πέσει σε διάφορες αναφορές για πτώση της ποιότητας των γραφικών, ώστε να επιτευχθούν τα επιθυμητά καρέ από τον closed source driver.<br><br>Kαι φυσικά, δεν πρόκειται να ξεφορτωθώ έναν τύραννο ( Microsoft ), για να βάλω άλλον πάνω από το κεφάλι μου ( Nvidia ).<br><br><blockquote>Τα witcher τρέχουν σε Linux μανίσια, οπότε μέχρι να τα τελειώσουμε έτσι που παίζουμε θα έχουν βγει κι άλλα 15 ΑΑΑΑΑ να λιώσουμε σαν άνθρωποι.</blockquote><br><br>Mόνο το 2 Χρονομάντη. Πάντως και η Aurora Engine του 1, και η Red Engine των 2 και 3 μπορούν να τρέξουν σε Linux, οπότε έχω ελπίδες και για τα υπόλοιπα.<br><br>Πιστεύω ότι η καλύτερη λύση, είναι να τρέχεις Windows σε VM με Linux Host, για ότι δεν υπάρχει στο Linux. Τα έχεις όλα έτσι. Και εκεί με βλέπω να καταλήγω αν αξιωθώ να κάνω αναβάθμιση.<br>
 

lucinos

Death Knight
Joined
Nov 16, 2015
Messages
2,667
<blockquote><br>Το Steam έχει υποστήριξη για 1721 τίτλους σε Steam OS και Linux αυτή την στιγμή. Σε Windows έχει υποστήριξη για 7201, και για Mac OS X 2671. Ο αριθμός των παιχνιδιών, είναι με το μέρος των Windows. Ίσως δεν έγινα ξεκάθαρος, αλλά δεν εννοούσα ότι <b>δεν </b>υπάρχουν ΑΑΑ τίτλοι στο Linux, αλλά ότι είναι <b>πολύ λιγότεροι</b>.<br></blockquote><br>Το <b>πολύ λιγότεροι</b> έχει διάφορες κλίμακες<br>α) σχεδόν καθόλου<br>εκεί βρισκόμασταν πριν τρία χρόνια<br>β) τάξη μεγέθους λιγότερα<br>εκεί βρισκόμασταν 1-2 και κάτι χρόνια πριν<br>γ) ίδια τάξη μεγέθους (απλώς πολύ λιγότερα)<br>εκεί βρισκόμαστε τώρα<br>δ) λιγότερα (αλλά σχεδόν τα ίδια)<br>εκεί θα βρισκόμαστε πιθανότατα σε δύο χρόνια.<br><br>Επίσης όπως είπα η μέση ποιότητα τών παιχνιδιών στο λίνουξ στην πραγματικότητα είναι μπροστά (έχει σημασία όταν συγκρίνουμε αριθμούς)<br><br><blockquote><br>Το ότι είναι πιθανώς πιο συμφέρων το Linux για έναν κονσολά, το δέχομαι, <br></blockquote><br>αυτό ήθελα να ακούσω  :biggrin:<br><br><blockquote><br>αλλά για κάποιον που έχει σεβαστή βιβλιοθήκη στα Windows... δύσκολα.<br></blockquote><br>ποτέ δεν είπα το αντίθετο, λέω όμως ότι πλέον θα ήταν καλό να αρχίσει να σταματήσει να επενδύει περισσότερο στα windows. Να σταματήσει να επενδύει, όχι ξαφνικά να τα σβήσει. <br><br><blockquote><br>Προσωπικά, αν δεν δω την μισή βιβλιοθήκη τίτλων μου διαθέσιμη, <br></blockquote><br>θα με ενδιέφερε μια δημοσκόπηση πόσα παιχνίδια έχει κάποιος και ποιο ποσοστό υποστηρίζει λίνουξ και ποια θα τού λείψουν και ποια θα παίζει αν υποθετικά έμενε με λίνουξ. Είναι κάτι που δεν έχει γίνει σε μη λινουξάδες.<br><br><blockquote><br>μαζί με πρόγραμμα CAD που να μπορεί να αντικαταστήσει επαρκώς το AutoCAD, δεν νομίζω να εγκαταλείψω τα Windows, ή έστω να τα κάνω δευτερεύων λειτουργικό. Και παίζω κυρίως παλιούς τίτλους ή μη ΑΑΑ.<br></blockquote><br>Συμφωνώ ότι υπάρχει θέμα με εμπορικό λογισμικό, και το δέχομαι ως λόγο να μένει κάποιος στα windows. Για αυτό πρέπει να είμαστε περισσότεροι καθώς και να αναζητήσουμε περισσότερο τρόπους στήριξης τού ελεύθερου λογισμικού ώστε να φτάσει τις επαγγελματικές ανάγκες. Σκέψου τα οφέλη προς όλους ενός ελεύθερου CAD στα επίπεδα τού AutoCAD ή και καλύτερου. Φυσικά υπάρχει πολύς δρόμος για αυτό. Από την άλλη η πλειοψηφία τού κόσμου δεν έχει καθόλου ανάγκη εμπορικού λογισμικού.<br><br><br><blockquote><br>Το Mαναρόχρεπο ™  είναι το σύστημα μου: Core 2 Duo στα 2,8 GHz, 4 GB RAM, Radeon HD 2600 XT με 512 MB GDDR3 vRAM. Το Empire ζητάει Radeon HD 6000. Παρόλα αυτά, θα κάνω μια δοκιμή.<br></blockquote><br>είναι αλήθεια ότι ένα τόσο παλιό μηχάνημα δεν βοηθάει καθόλου. Τα παιχνίδια όπως το ETW που είναι κάπως παλιά «μεταφράζονται» από dx σε ogl και στην μετάφραση αυτήν απαιτούνται πιο σύγχρονα χαρακτηριστικά. Από την άλλη και για καινούργια παιχνίδια η κατάσταση μπορεί να μην είναι καλύτερη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Dying Light. Αυτό για να το μεταφέρουν στις «κονσόλες» επενδύσανε σε ομάδες πάνω από 100 ατόμων. Για την λίνουξ έκδοση απλά επέτρεψαν σε δύο φοιτητές να δοκιμάσουν. Και μόνο το γεγονός ότι παίζει ικανοποιητικά αν τα άστρα είναι στις σωστές θέσεις, είναι θαύμα. <br><br>Ξαναδές τον σύνδεσμο που έδωσα στην προηγούμενη ανάρτηση.<br><br>Η αλήθεια είναι ότι χρειαζόμαστε κάτι συνταρακτικό για να αλλάξει αυτήν την κατάσταση και η γνώμη μου είναι ότι υπάρχει αυτό και είναι προ τών πυλών. (Vulkan)<br><br><blockquote><br>Kαι φυσικά, δεν πρόκειται να ξεφορτωθώ έναν τύραννο ( Microsoft ), για να βάλω άλλον πάνω από το κεφάλι μου ( Nvidia ).<br></blockquote><br>Η αλήθεια είναι ότι αυτό το δέχομαι ως επιχείρημα.<br>
 

Tom G

Mind-flayer
Joined
Nov 30, 2012
Messages
1,736
Είμαι πολύ θετικός για το gaming στο linux και μάλιστα δοκίμασα να τρέξω ξεχωριστά partitions με win και linux αλλά ήταν χάσιμο χρόνου. Σε φάση αν σέρφαρα και ήθελα να παίξω ένα παιχνίδι έπρεπε να πάω στα windows. Έχω 2 Laptop που τρέχουν Mint γιατί σε αυτά δε παίζω.<br><br>Αν έχεις 20 τίτλους στο steam και στο linux παίζουν μόνο οι 5 (μιλάω για παιχνίδια που παίζεις εναλλάξ) δεν αξίζει. Ακόμα τουλάχιστον.
 

Northlander

Tarrasque
Staff member
Approval of the Admiral PCMaster Veteran RQ Elite Beta Tester
Joined
Nov 26, 2012
Messages
18,628
Προσωπικά όταν μου μιλάνε για Linux νιώθω ότι έχω αρχίσει να είμαι σαν τον 80χρονο που η μόνη του επαφή με την τεχνολογία ήταν ένα Casio κομπιουτεράκι.<br><br>Φταίει μάλλον το γεγονός ότι η πρώτη μου επαφή (και πρακτικά μοναδική έως τώρα) ήταν όταν προσπάθησα με το καλημέρα να στήσω server χωρίς να ξέρω που παν&#039; τα τέσσερα. Δεν ξέρω αν έχω τα ψυχικά αποθέματα, και κυρίως το χρόνο, να χάσω τη βολή μου από ένα (δυσ)λειτουργικό για να πάω σε ένα πιο εξειδικευμένο (και αντικειμενικά καλύτερο) περιβάλλον.<br><br>Εν πάσει περιπτώσει, αυτό που βλέπω αυτήν τη στιγμή είναι ότι είχα έναν gamebuddy που λιώναμε co-op σχεδόν στα πάντα, και επειδή αρνείται πεισμωτικά να ξαναγυρίσει στα Windows δεν έχουμε παιχνίδια να παίξουμε (λιώναμε κυρίως Blizzard παιχνίδια και indies). Ό,τι προσπάθησε να κάνει για να τρέξουν σε virtual environment απέτυχε κυρίως λόγω της έκδοσης του distro που χρησιμοποιεί. Έχουμε καταλήξει να παίζουμε Risk of Rain (ήδη έχουμε γράψει κοντά στις 40 ώρες σε αυτό, έλεοc) και περιμένουμε μήπως επιτέλους δεήσουν στη Larian και βγάλουν το Divinity: Original Sin Enhanced Edition στα linux επιτέλους.<br><br>Δύσκολα τα πράγματα ακόμη, τουλάχιστον από τη δική μου οπτική.
 

Myrmidonas

Mind-flayer
Joined
Dec 1, 2012
Messages
2,037
<blockquote><br><br>Εν πάσει περιπτώσει, αυτό που βλέπω αυτήν τη στιγμή είναι ότι είχα έναν gamebuddy που λιώναμε co-op σχεδόν στα πάντα, και επειδή αρνείται πεισμωτικά να ξαναγυρίσει στα Windows δεν έχουμε παιχνίδια να παίξουμε (λιώναμε κυρίως Blizzard παιχνίδια και indies). Ό,τι προσπάθησε να κάνει για να τρέξουν σε virtual environment απέτυχε κυρίως λόγω της έκδοσης του distro που χρησιμοποιεί. Έχουμε καταλήξει να παίζουμε Risk of Rain (ήδη έχουμε γράψει κοντά στις 40 ώρες σε αυτό, έλεοc) και περιμένουμε μήπως επιτέλους δεήσουν στη Larian και βγάλουν το Divinity: Original Sin Enhanced Edition στα linux επιτέλους.<br><br>Δύσκολα τα πράγματα ακόμη, τουλάχιστον από τη δική μου οπτική.<br></blockquote><br>Βόρειε παίξτε Serious Sam (αν δεν το έχετε κάνει ακόμα) έχω και εγώ έναν gamebuddy από ελβετία και αυτός μόνο linux χρησιμοποιεί
 

vtheofilis

Death Knight
Joined
Dec 11, 2012
Messages
4,422
Ξέθαμα του νήματος, και αναφορά εντυπώσεων από το Linux Mint 17.3 Rosa, 64-bit έκδοση με περιβάλλον εργασίας το Cinammon.<br><br>Η εγκατάσταση του Mint, όπως και όλων των εφαρμογών με Live CD/DVD, είναι παιχνιδάκι, και πιο ευχάριστη από την εγκατάσταση των Windows. Εκκινείς κανονικά στο λειτουργικό, κάνεις κλικ στο εικονίδιο του προγράμματος εγκατάστασης, κάνεις τις απαραίτητες ρυθμίσεις, και όταν ξεκινήσει η βαρετή μεν, πιο σύντομη από την αντίστοιχη, και εξίσου βαρετή στα Windows, αντιγραφή αρχείων στο δίσκο, ανοίγεις τον Firefox και μπαίνεις στο RQ.  :thumbsup: <br><br>Στα Windows, απολαμβάνεις το γέμισμα της μπάρας προόδου.  <img src="/irritated.gif" width="" height="" alt=":/" title=":/" class="bbcode_smiley" /> Θα περίμενε κανείς, ότι μετά από τόσα χρόνια, θα έφτιαχνε ένα live DVD και ο κολοσσός δισεκατομμυρίων...  :agony: <br><br>Αφού πέρασα το Mint, προσάρτησα τον δίσκο που έχω για την αποθήκευση αρχείων, και περιηγήθηκα κανονικότατα. Εκεί που είχα θέμα, ήταν με την προσάρτηση του διαμερίσματος των Windows, αλλά αυτό πρέπει να έχει σχέση με τον τρόπο που κάνουν τερματισμό τα Windows από την έκδοση 8 και έπειτα.<br><br>Η αναβάθμιση του ίδιου του λειτουργικού και των εφαρμογών είναι πανεύκολη, όπως και η εγκατάσταση εφαρμογών. Σκεφτείτε κάτι αντίστοιχο με το Google Play, ή το App Store ( Android και iOS ανήκουν στα POSIX λειτουργικά, όπως τo GNU/Linux ).<br><br>Η παραμετροποίηση του περιβάλλοντος είναι εύκολη, και μπορείτε να περάσετε και άλλα GUI πέρα από το Cinammon. <br><br>Για εργασίες γραφείου, παρέχεται το πολύ καλό LibreOffice. Kαι στα Windows αυτό έχω, οπότε ουδέν πρόβλημα σε αυτό τον τομέα.<br><br>Πέρασα όλα τα add-ons μου και τις ρυθμίσεις στον Firefox, και στο Thunderbird, και το Keepass2 δουλεύει στο Mint εφ΄όσων περάσετε όλα τα πακέτα του Mono ( κάτι σαν .ΝΕΤ για POSIX λειτουργικά ). Ο Firefox στο Linux, βγαίνει και σε 64bit έκδοση!  :mosh: :mosh: :mosh: <br><br>Και πάμε στα παιχνίδια. Πέρασα μέσω του Steam το Empire: Total War και το Left 4 Dead 2, και απογοητεύτηκα, καθώς και τα 2 είναι χειρότερα από την Windows έκδοση όσων αφορά την αξιοποίηση του υλικού μου. Το Empire παίζει με λιγότερα από 30 FPS με τα πάντα στο Low, ενώ έχω παραπάνω FPS, με καλύτερες ρυθμίσεις ποιότητας στα Windows 10, και το Left 4 Dead 2 είναι unplayable, καθώς δεν φτάνω ούτε τα 20 FPS, ενώ στα Windows παίζω άνετα με τις ίδιες ρυθμίσεις.<br><br>Εκτός από τα παιχνίδια που υποστηρίζουν εγγενώς το GNU/Linux, μπορείτε να τρέξετε και αρκετά παιχνίδια μέσω του Wine και του PlayOnLinux. Δοκίμασα και το Heroes of the Storm, μέσω του Play On Linux. Είχα φυσικά χαμηλότερη απόδοση σε σχέση με τα Windows,  λόγω του ότι το compatibility layer του Wine, του οποίου το Play On Linux είναι front end, επιβαρύνει το υλικό.<br><br>Kαταλήγω όποτε ότι ως έχει τώρα η κατάσταση όσον αφορά το Mint και το υλικό μου, εγώ ξεχνάω τους βαρύτερους τίτλους  που μπορώ να τρέξω σε Windows, ακόμα και αν υποστηρίζονται εγγενώς, και όχι μέσω Wine και PlayOnLinux. Αν αξιωθώ να αναβαθμίσω, θα ξαναδοκιμάσω.
 

jimmy213

Death Knight
Joined
Nov 26, 2012
Messages
4,118
Σε διαφορετικό δίσκο από τα windows τα έβαλες; Γιατί στον ίδιο δίσκο (άλλο partition) δε θυμάμαι να ήταν παιχνιδάκι οι αρχικές ρυθμίσεις (πχ επιλογή δίσκου). Εκτός κι αν έκανα εγώ κάποιο λάθος :hmm:
 

lucinos

Death Knight
Joined
Nov 16, 2015
Messages
2,667
@vtheofilis<br><br>για δώσε το αποτέλεσμα τής εντολής:<br><br>
<div class="bbcode_code">
<div class="bbcode_code_head">Code:
<div class="bbcode_code_body" style="white-space:pre"><br>inxi -G<br>

<br><br>
 

rikimaru

Umber Hulk
Joined
Jan 24, 2014
Messages
959
<blockquote><br>Σε διαφορετικό δίσκο από τα windows τα έβαλες; Γιατί στον ίδιο δίσκο (άλλο partition) δε θυμάμαι να ήταν παιχνιδάκι οι αρχικές ρυθμίσεις (πχ επιλογή δίσκου). Εκτός κι αν έκανα εγώ κάποιο λάθος :hmm:<br></blockquote><br><br>Το δύσκολο είναι να είναι σε διαφορετικό δίσκο. Τουλάχιστον εγώ δεν είχα βρει κάποιον απλό τρόπο για να ρυθμίσω τον loader να βλέπει και τα 2 λειτουργικά***. Αν τώρα είναι στον ίδιο δίσκο η μόνη ουσιαστικά δυσκολία είναι πως θα φτιάξεις τα partitions αλλά ειδικά άμα έχεις μπροστά σου έναν οδηγό δεν πρόκειται να ζοριστείς (καλό όμως είναι να έχεις κάνει backup σε περίπτωση που γίνει καμιά στραβή). Μάλιστα αν αυτό που βάζεις δεύτερο είναι το λινουξ, ο grubs θα βλέπει αυτόματα και το installation των windows***.<br><br>*** Παλιότερα θυμάμαι υπήρχε κάποιο πρόγραμμα free που έφτιαχνες από περιβάλλον windows τα σχετικά με το boot αλλά όταν το έψαξα πρόσφατα αυτό που κατάλαβα είναι ότι έπαψε να είναι τσαμπέ (με αυτό ενδεχομένως να λύνεται και το πρόβλημα από εγκαταστάσεις σε διαφορετικούς δίσκους έυκολα). Επίσης στα 8 που έκανα εγκατάσταση παλιότερα βλέπαν από μόνα τους και εγκατάσταση λινουξ αλλά αυτό πρέπει να το κόψαν στα 8.1
 

vtheofilis

Death Knight
Joined
Dec 11, 2012
Messages
4,422
@lucinos<br><br>
<div class="bbcode_code">
<div class="bbcode_code_head">Code:
<div class="bbcode_code_body" style="white-space:pre">Graphics:  Card: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] RV630 XT [Radeon HD 2600 XT]<br>          Display Server: X.Org 1.17.1 drivers: ati,radeon (unloaded: fbdev,vesa)<br>          Resolution: [email protected]<br>          GLX Renderer: Gallium 0.4 on AMD RV630 GLX Version: 3.0 Mesa 10.5.9

<br><br>@jimmy213<br><br>Κοίτα, εδώ και καιρό είμαι εξοικειωμένος με partitions και τα σχετικά ( πριν πάρω 2ο δίσκο, είχα χωρισμένο τον 1ο σε 2 διαμερίσματα, ένα για τα Windows και τις εφαρμογές, και ένα για αποθήκευση αρχείων ).<br>Οι δίσκοι SATA απαντώνται με την ονομασία sdxy, όπου x ο δίσκος, και y το διαμέρισμα. Πχ sda5 το 5o διαμέρισμα στον 1ο SATA δίσκο.
 

jimmy213

Death Knight
Joined
Nov 26, 2012
Messages
4,118
Ναι, για τα υπο-partitions έλεγα (3 αν θυμάμαι καλά). Τι μέγεθος πρέπει να έχουν, κτλ.<br><br>Όντως δεν είναι δύσκολο να δεις από κάποιον οδηγό τα μεγέθη που πρέπει να βάλεις. Απλά, πιστεύω, θα έπρεπε να υπάρχει και επιλογή για αυτόματο setάρισμα, όπως γίνεται όταν κάνουμε εγκατάσταση σε άδειο δίσκο.
 

lucinos

Death Knight
Joined
Nov 16, 2015
Messages
2,667
@vtheofilis<br><br>όταν περάσεις σε mesa 11 ξαναδοκίμασε να δούμε τι διαφορές θα δεις. Για το wine η amd έχει τις καλύτερες επιδόσεις με το εγχείρημα gallium nine.<br><br>το GOL έκανε πρόσφατα μερικές συγκρίσεις:<br>https://www.gamingonlinux.com/articles/end-of-the-year-benchmarks-gtx-760-and-r7-370.6425<br>https://www.gamingonlinux.com/articles/end-of-the-year-benchmarks-gtx-760-and-r7-370.6425/article_page=2
 

vtheofilis

Death Knight
Joined
Dec 11, 2012
Messages
4,422
Δοκίμασα και τον "κλειστό" fglrx από το software manager, αλλά το Cinammon γυρνούσε σε safe mode, οπότε τον ξήλωσα και γύρισα στον radeon. Έχω την υποψία όμως ότι μπορεί το αποθετήριο να έχει λάθος έκδοση, οπότε θα δοκιμάσω και με την έκδοση από το site της AMD.
 

lucinos

Death Knight
Joined
Nov 16, 2015
Messages
2,667
<blockquote><br>Δοκίμασα και τον "κλειστό" fglrx από το software manager, αλλά το Cinammon γυρνούσε σε safe mode, οπότε τον ξήλωσα και γύρισα στον radeon. Έχω την υποψία όμως ότι μπορεί το αποθετήριο να έχει λάθος έκδοση, οπότε θα δοκιμάσω και με την έκδοση από το site της AMD.<br></blockquote><br><br>για την κάρτα γραφικών που έχεις, καλώς ή κακώς δεν αξίζει καν να ασχοληθείς με τούς κλειστούς οδηγούς. Αξίζει όμως να έχεις όσο γίνεται πιο καινούργια mesa.
 
Top Bottom